Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

”När patent anfaller Android” – Google svarar på stämningarna

Postat:
13:09 - 2011-08-04
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Android logo

I mobilvärlden förekommer det som bekant många stämningar och flera företag har både direkt och indirekt gett sig på Android. Apple har bland annat stämt HTC för patentintrång och Samsung för plagiering, medan Microsoft kräver $15 för varje androidmobil Samsung tillverkar. Nu har Google svarat på dessa stämningar genom ett inlägg av David Drummond (”Chief Legal Officer”) på sökjättens officiella blogg.

Drummond skriver att efter Androids framgångar har Microsoft, Apple och Oracle med flera skapat en fientlig och organiserad kampanj mot plattformen med hjälp av påhittade patent. Han skriver vidare att dessa företag gått samman för att kunna införskaffa befintliga patent i syfte att undanhålla dessa från Google. Android är gratis att använda för tillverkare, men enligt Drummond försöker de konkurrerande företagen göra det dyrare att ge ut en androidtelefon än exempelvis en enhet baserad på Windows Phone 7.

I sitt inlägg skriver Drummond att patent till en början fanns till för att uppmuntra innovation, men att de numera mest används som vapen för att stoppa utvecklingen. Han berättar också att en smartphone kan involvera upp till 250 000 olika patent, vilket man kan tycka är en helt barock siffra. Drummond anser att Googles konkurrenter vill göra androidtelefoner dyrare för både konsumenter och tillverkare, istället för att konkurrera genom nya funktioner och bättre enheter.

Nortel är ett kanadensiskt telekommunikationsföretag vars patent Microsoft, Apple och Oracle har betalat dyra pengar för. Drummond påpekar att amerikansk lagstiftning ogillar att tvivelaktiga patent införskaffas i syfte att kväsa konkurrenter och han tror att patentbubblan till sist kommer spricka.

Microsoft har redan svarat på anklagelserna genom ett twitterinlägg vilket påstår att Microsoft i själva verket erbjöd Google att vara med och köpa patenten ifråga.

Det tycks förekomma en del pajkastning och vad allt detta kommer resultera i är svårt att veta. Vad tror ni om den här beska patent- och stämningssoppan och kommer den utgöra ett faktiskt hot mot Android?

Tipstack till Otto!

Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på ZTE Blade på Prisjakt just nu:

 • Marcus Nilsson

  Kanske dags att sluta fokusera på den amerikanska marknaden för alla företag som sysslar med android och andra innovativa produkter. Av vad man läst och hört verkar deras patentsystem helt vridet och skruvat. Bojkotta landet tills de förstår att vad de håller på med inte är bra för någon annan än de stora bolagen som smiter före i patentansökningsköer eller köper patent av någon bara för att stämma en tredje part.

 • Anonym

  @marcus: amerikanska marknaden är nog alldeles för stor för att bojkotta.

 • Anonym

  Detta mail skickade Google till Microsoft, så man får nog säga att de får skylla sig själva.

  ”Brad —
  Sorry for the delay in getting back to you — I came down with a 24-hour bug on the way back from San Antonio. After talking with people here, it sounds as though for various reasons a joint bid wouldn’t be advisable for us on this one. But I appreciate your flagging it, and we’re open to discussing other similar opportunities in the future.
  I hope the rest of your travels go well, and I look forward to seeing you again soon.
  –Kent”

  Read more: http://www.businessinsider.com/microsoft-google-email-2011-8#ixzz1U3r7Ibwz

 • daniel

  Anonym :@marcus: amerikanska marknaden är nog alldeles för stor för att bojkotta. Rapportera inlägg +1

  Det finns faktiskt flera företag som inte går in på den amerikanska marknaden av just denna anledning. Det handlar mest om småföretag dock, som skulle gå omkull av en stämning. Men jag vet att flera svenska storföretag (kommer inte ihåg exakt vilka de var) började vackla efter en masstämning i USA… men visst, du har rätt i att google inte lär bojkotta den amerikanska marknaden.

 • Svant

  Spelar ju ingen roll om microsoft erbjöd sig att ”dela patentet”, det gör ju bara att man stöder pantentrolling.

 • Joakim

  Det vore ju en sak om patenten generellt sett höll en hög nivå, d v s skyddade något innovativt.

  Nu är ju många av pateneten som det bråkas om av slaget ”apparat för att kunna komminucera trådlöst” eller ”sätt att mata in text med hjälp av fingrarna”. Det är klart att det blir bråk då.

  Det ligger nog något i förutsägelserna om att det systemet har överlevt sig självt.

 • Daniel

  @ Marcus Nilsson
  Om det fortsätter såhär så kommer det nog att vara fler som faktiskt funderar både en och två gånger på om det är värt pengarna att ge sig in på den Amerikanska marknaden.

  Frågan är om det inte redan lönar sig redan idag att strunta i USA men är svårt pga den konstiga USA fixeringen kring marknadsandelar. Att nån har 99% av marknaden utanför USA verkar europeiska tidningar och media helt strunta i utan bryr sig bara om siffror från USA.

 • mikma

  Intressant bloginlägg:

  Intellectual property – Patents against prosperity
  http://www.economist.com/blogs/democracyinamerica/2011/08/intellectual-property

 • Skippa usa’s marknad imo. Visst det är en del telefoner som säljs där. Men dom använder till största delen iphone och blackberrys. Även palm telefoner är ingen ovanlig syn där.

 • Anonym

  Marcus Nilsson :Kanske dags att sluta fokusera på den amerikanska marknaden för alla företag som sysslar med android och andra innovativa produkter. Av vad man läst och hört verkar deras patentsystem helt vridet och skruvat. Bojkotta landet tills de förstår att vad de håller på med inte är bra för någon annan än de stora bolagen som smiter före i patentansökningsköer eller köper patent av någon bara för att stämma en tredje part. Rapportera inlägg +17

  Lyckla till med det, du får ingen elektronik om du ska sluta fokusera på den amerikanska marknaden hoppas jag att du förstår..

 • Elias

  @Jens

  Android växer i en rasande takt – passerar iPhone i USA och upp 886% globalt
  http://www.swedroid.se/21019/android-vaser-i-en-rasande-takt/

 • kalas

  Nortel != Novell

 • :)

  Värdelöst att kunna ta patent på allt i usa.
  Att skriva på ett grafiskt tangentborde på skärmen osv.
  Det är väll knappast en uppfinning?

 • Daniel

  @ :)

  Vad annat än en uppfinning är det då? Poppa den bara upp i mjukvaran helt plötsligt utan att någon gjorde något? Isf är väl inte hjulet heller en uppfinning enligt dig.

  Däremot är frågan om det bör kunnas ta patent på så väl spridda och ”enkla” uppfinningar.

 • kanelen

  USA är fan trasigt, Kina äger ju mer eller mindre 80% av USA i dagsläget.

 • Leif

  Om det bara är en massa ”påhittade patent” så har de inget att oroa sig över.
  Vad är anledningen till att Samsung inte släpper Galaxyn i USA?

 • MrM3

  Asså detta är så löjligt av Google. Man blev inbjudna att delta i uppköpet av Nortel-patenten men valde att köra sin egna väg. Dessutom har man redan köpt upp diverse IMB-patent och håller på med diverse stämningar själva. Ren pajkastning detta från deras sida, inget annat.

  Sedan kan jag hålla med om att principen med mjukvarupatent måste ses över. Fast o andra sidan, vem vill uppfinna ngt om man inte kan få rättsligt skydd kring sina alster? Finns två sidor av det här som alltid.

 • MenzZana

  Även fast Amerika har haft en ledande ekonomisk roll i världen så är den på väg att rinna dem ur handen då Kina m.fl. knappar in. Dessa patentlagar snarare förhindrar innovation eftersom de inte kan bygga nya idéer då de fastnar i patentdjungel, eller inte är ett tillräckligt stort företag för att skydda sig tillräckligt i patentdjungeln. Detta, tillsammas med amerikanska nuvarande ekonomiska bekymmer, kommer snabbare leda till stagnation på den amerikanska marknaden, och att deras dagar som ekonomisk motor i världen är räknade och världen inte kommer att bekymra sig så mycket av löjeväckande amerikanska patentlagar

 • Olle

  @ Daniel

  Det är väl inte samma sak riktigt, såvida man inte patenterar hjulet som ”ett sätt att enkelt förflytta tunga saker”. Då är beskrivningen väldigt vag i mina ögon, och kan ju gälla allt ifrån hjul, kedjor på bandvagn, luftkudde på svävare osv. Dvs kan det räcka att patentera en idé för att stoppa innovationen. Därför är det amerikanska patentsystemet en idioti.

 • xhosa

  etik är aldrig fel men storföretagens uppförande verkar mest likna en strip i User Friendly där teknikerna försöker få försäljarna på företaget att uttala ordet ”ethics”.
  De kan inte det blir bara ”etphlftphhht” fast de förtvivlat försöker.

  Oracle, Apple och Microsoft kan få dela på förstaplatsen i en liga som går ut på FUD, att sprida Fear, Uncertainty and Doubt. Ett av sätten är att påstå att man har den egentliga patenträtten på en av konkurrenternas produkter och sedan avkräva
  användarna av den produkten en avgift och hota med att om man vinner patentstriden så kommer man att stämma dem om de inte betalar.

  Man gör naturligtvis inte det direkt utan
  via ett sunkigt målvaktsföretag som hävdar kravet.
  En investerare köper helt osannolikt in sig i ett konkursmässigt företag
  för miljontals dollar och skickar ut meddelanden på
  Internet om att man avser att utveckla sin egen sopiga produkt till en världsnyhet. Företaget öppnar sedan plötsligt processer mot ett antal företag i ett eller flera patentmål som sedan fortgår i åratal.

  Lustigt nog har de här företagen gått ut som sig själva den här gången. Förra gången… tja….
  http://googleblog.blogspot.com/2011/08/when-patents-attack-android.html

  I valet mellan pest och kolera är det inte svårt att välja Google och Android. Inte för att Google har en bättre etik, men de har inte visat framfötterna i racet om av vara marknadens största skitstövel. Än.

  Vill man verkligen ha ekologi-koll på skitstövlarna skall man följa debatten på
  http://www.groklaw.net
  som har Pamela Jones som ansvarig utgivare.

  Pamela kan berätta kilometervis om sunkföretaget Santa Cruz Operations.
  Det företaget försökte sänka Linux. Haha vilka idioter.
  De kan aldrig lära sig att ärlighet vara längst för de kan inte uttala ärlpthhhhphig… Äsch!.

  Hatten av för den damen!! Hon är min idol! Yohoooo!

  :0)

  PS
  Som man kan förstå av ovanstående är det faktum att någon gått ut Handels med toppbetyg inget som gör att jag får rysningar av välbehag. Snarare motsatsen.
  DS

 • DK

  Bästa lösningen på hela patentproblemen i USA vore att EU lade straffskatt(100% borde vara passligt) på alla USA baserade företags produkter när de kommer till EU, eftersom inget icke-amerikanskt företag kan sälja nånting i USA utan stora problem och kostnader. Tror nog att USA börjar reagera och tar bort mjukvarupatenten när det börjar komma sanktioner mot dem.

 • Malte Lewan

  @ Anonym

  Anonym :@marcus: amerikanska marknaden är nog alldeles för stor för att bojkotta. Rapportera inlägg +8

  Och samtidigt för patentinfekterad för att vara kvar på? Man kan göra enorma pengar i EU, Japan, Kina m fl många länder och ta det lite lugnare med USA tills de fixat till sin extrema lagstifnting något så när.

 • Malte Lewan

  DK :Bästa lösningen på hela patentproblemen i USA vore att EU lade straffskatt(100% borde vara passligt) på alla USA baserade företags produkter när de kommer till EU, eftersom inget icke-amerikanskt företag kan sälja nånting i USA utan stora problem och kostnader. Tror nog att USA börjar reagera och tar bort mjukvarupatenten när det börjar komma sanktioner mot dem. Rapportera inlägg 0

  Inte någon dum idé, nej. Men tänk dock på att USA skulle svara med exakt samma mängd straffskatt på lämpliga EU-produkter, så det skulle bli kostsamt både för dem och oss. Men ja, kanske värt det, för att få dem att fatta.

 • Robert S

  Det skjuts för lite.

 • Bad News

  Jävla mjukvarupatent… och sen alla dessa stämningar. Tänk om företagen kunde använda dom pengarna och energin till att utveckla nya produkter istället.

 • Allan

  @ Joakim
  I det här fallet (Nortel) så är det definitivt inga skitpatent, och man undrar ju varför Google just prompt ville vara själva om att äga dom.

 • @ DK
  Det skulle bli enormt kostsamt för oss i EU. Hela vår ekonomi är väldigt beroende av USA och med sådana straffskatter blir väldigt stora problem, både för dem och för oss själva.

  Patent gör tyvärr mer skada än nytta som det ser ut i dagsläget, speciellt skadliga är mjukvarupatenten. Den ursprungliga tanken med patent var ju att skydda den enskilde innovatören så att ingen skulle sno dennes idéer. Som det ser ut nu är det för det första väldigt dyrt för den enskilde innovatören att ta patent i på alla viktiga marknader, och för det andra så krävs det ofta väldigt mycket pengar och en hel stab med jurister för att sedan kunna försvara sitt patent om någon av storföretagen ser en som ett hot. Innovatören tvingas då fokusera på att försvara sitt patent i långa rättstvister istället för att lägga sina pengar, sin tid och energi på att kommersialisera sin innovation. Väldigt få innovatörer har möjligheten att göra båda.

 • Guybrush

  Det finns visst en rörelse som bland annat vill förhindra sådant patent-trams, den startades faktiskt i Sverige. Tror banne mig de gått och blivit ett politiskt parti också, även det i Sverige. Så om ni tycker det är fel, gör något åt saken!

 • mikecomputing

  Android har delvis fått befogad kritik för patent intrång. Bland annat av SUN.

  och för mig e det obegripligt att inte FOSS attackerat dem mer för de använder Linux och diverse midlevel lager men inte ger tillbaka och istället försöker kringå GPL hit och dit :@

 • zippz0r

  Dessa jävla stämningar i USA. Om man stämmer någon så är det ju med all säkerhet bara för att de vet att ett annat företag har gjort något som är så mycket bättre än de själva kan göra. Fast-å-andra sidan så lever vi ju för pengar, det är ju vad alla vill ha. Dock så får det den vanlige användaren att höja ögonbrynen.

 • Jonas

  Guybrush :Det finns visst en rörelse som bland annat vill förhindra sådant patent-trams, den startades faktiskt i Sverige. Tror banne mig de gått och blivit ett politiskt parti också, även det i Sverige. Så om ni tycker det är fel, gör något åt saken! Rapportera inlägg 0

  Sannerligen. GNULinux är det enda alternativet till dessa rövarkapitalister till företag.

  Ett annat projekt som hamnat i kläm…
  http://www.techdirt.com/articles/20110728/00525815296/that-didnt-take-long-spotify-sued-patent-infringement-just-weeks-after-entering-us-market.shtml

  Lite länkar om hur vridet det blivit med mjukvarupatent:

  http://en.wikipedia.org/wiki/Method_of_exercising_a_cat
  http://www.delphion.com/gallery

  Aktivera dig :)

  http://www.fsf.org
  http://www.eff.org

 • Namnam

Lediga jobb inom data / IT Företag
Bli IT-konsult på 12 veckor genom Academy Publicerad 20 Nov 2017
Nu söker vi systemutvecklare till vår kund i Luleå! Publicerad 20 Nov 2017
Applikationskonsult till Telia Publicerad 20 Nov 2017
Front-end developer to OP5´s step into the future! Publicerad 20 Nov 2017
Helpdesktekniker sökes för kortare uppdrag! Publicerad 19 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Försäkringen Samsung Mobile Care täcker två olycksskador under två år
 5. Minitest av Google Pixel 2
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

Mest läst

 1. Alla uppgifter om OnePlus 5T läcker ut i förtid
 2. Vi går igenom nyheterna i Android 8.1 Oreo
 3. Hands on med OnePlus 5T
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons