Recension:Test av Acer Iconia Tab A500

Postat:
00:28 - 2011-06-04
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
45
Tillverkare: Acer Modell: Iconia Tab A500 (32 GB) Operativsystem: Android 3.0.1/Honeycomb Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 4 500 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: Acer, GSMArena

Introduktion
Med Iconia Tab A500 tar den taiwanesiska tillverkaren Acer klivet in i det nyfödda getingboet androidtablets med Android 3.x/Honeycomb under skalet. Som många av de konkurrerande tillverkarna så bygger även Iconia Tab A500 på Nvidias hårdvaruplattform Tegra 2, vilken med en kraftfull dubbelkärnig processor (2×1 GHz) och en fin grafikkrets (GeForce ULP) borgar för god prestanda.

Under skalet finner vi bland annat rikligt med RAM (1 GB), kameralinser på både fram- och baksida (2 respektive 5 megapixlar), en kapacitiv 10.1-tumsskärm (LCD PVA) med en upplösning på 1280×800 pixlar, även känt som WXGA, och 16 eller 32 GB lagringsutrymme beroende på version. Acer har även en 3G/HSxPA-version med beteckningen A501 på väg ut – oklart när – men i den här recensionen är det alltså WiFi-versionen som avhandlas.

Vi vet att Motorola var först ut med en honeycombtablet med Xoom, en tablet som har fått både ris och ros bland recensenter och konsumenter, och då Iconia Tab A500 i mångt och mycket är identisk med Xoom så kan vi förvänta oss en minst sagt snarlik tablet… eller kan vi det? I den här recensionen kommer vi som vanligt försöka räta ut så många frågetecken som möjligt för att svara på om Iconia Tab A500 är värd priset, för närvarande runt 4 500 enligt Prisjakt, som den betingar.

I kartongen


Tillverkarna vill förstås presentera konsumenten med en snygg och trevlig uppackningsupplevelse och Acer har lyckats ganska bra med detta, dock utan att förta sig. Kartongen är relativt liten, men onödigt tjock, och då vi lyfter av locket så möts vi förstås genast av själva enheten, inslagen i skyddsplast, i ett eget fack överst i kartongen.

Under det översta facket med själva tableten, vars batteri på 24.1W/3260mAh är inbyggt, finner vi två fack vilka innehåller följande:

* Strömadapter för laddning via vägguttag (12V, 1.5A)
* Dokumentation i form av snabbstartguide och garantiinformation
* Putsduk för skärmen

Som synes saknas både ett headset, vilket vi tycker är beklagligt även om medföljande headset tenderar att hålla låg kvalité, samt en USB-kabel. Hur tänkte Acer här? Vidare är sladden till laddaren väldigt kort, runt 80 centimeter, vilket effektivt försvårar och nästan omöjliggör användande av tableten samtidigt som den laddas. Vi frågar oss hur mycket mer det skulle kosta Acer att skicka med en strömsladd på 1.5-2 meter, vilket mer eller mindre är standard för laptops, istället för den här fjutten på 80 cm? Svagt.

Utseende, byggkvalité och konstruktion


Utseende är som alltid en smaksak men även om enheten inte är lika stilrent formgiven som exempelvis Apples iPad/iPad 2 så känns linjerna rena och behagliga och metallskalet i vad som ser ut som borstad aluminium förhöjer det intrycket, även om vi fortfarande inte är helt övertygade om att det verkligen är metall. Ena stunden känns det som metall, nästa stund som plast med ett lager metallfärg.

Passformen i skarvar och fogar är god men håller inte samma kvalité som vi har vant oss vid vad gäller telefoner, utan är mer i nivå med en välbyggd laptop där toleranserna i skarvar och fogar rent generellt är betydligt högre än för telefoner. Där vi på smartphones numera sällan kan klämma in ens en nagel i skarvarna så är det på Iconia Tab fullt möjligt på vissa ställen. Det skall dock sägas att det inte är något som något som stör intrycket – man har inte riktigt samma krav på en enhet som är såpass mycket större än en telefon och som rent fysiskt nästan har mer gemensamt med en laptop än med en telefon.

Konstruktionen är hyggligt gedigen men man kan trots metallskalet(?) och den heltäckande glasskärmen på fronten framkalla ett och annat litet knäppljud om man klämmer på vissa ställen. Precis som med skarvarna som omnämns i stycket ovan så är detta inget som stör speciellt mycket utan är mest något man märker av om man medvetet letar efter det.

Vid en direkt jämförelse med Asus Transformer och dess plastskal så kan vi genast konstatera att Iconian håller en klart högre klass vad berör såväl material som byggkvalité och passform. Asusen knarrar och knakar mer än gärna och bakstycket sviktar gärna under fingrarna. En poäng till Transformer är dock att den känns mer greppvänlig, inte minst vad gäller enhandsfattning, tack vare den sträva plastytan och att ramen till höger och vänster om skärmen är någon centimeter bredare än på Iconian. Mer material att hålla i, helt enkelt.

Oavsett om ytan är metall eller inte så känns den bra mot fingrarna men då den samtidigt är väldigt slät så får man inget vidare grepp, något som i kombination med en högblank glasyta på fronten, den höga vikten (730 gram) och den relativt smala ramen kring skärmen effektivt begränsar möjligheten att längre stunder hålla enheten med bara en hand, åtminstone så länge man inte har något att vila plattan mot. Yttermåtten anges till 260 x 177 x 13.3 mm och är på bredd och höjd ungefär så avskalade som de kan bli med tanke på 10.1-tumsskärmen. Vi hade dock önskat att den vore några millimeter tunnare och, förstås, betydligt lättare.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

Då Iconia Tab A500 är en Android 3.x-enhet så saknas de traditionella androidknapparna Hem, Tillbaka, Meny och Sök. Dessa knappar har i Android 3.x istället flyttats och blivit en del av operativsystemets gränssnitt.

På enhetens ovansida (med tableten i landskapsläge) finner vi längst till vänster en volymknapp (+/-) och strax till höger om den en låsknapp för den automatiska skärmrotationen. På vänstersidan, upptill, sitter strömknappen som förstås även extraknäcker som låsknapp för skärmen. Enheten saknar vidare alla former av stryrdon, som styrkula eller styrkors, men då skärmen är såpass stor som den är så är det inga som helst problem att pricka rätt med fingret exempelvis då man ska redigera text, så vi känner inte att vi saknar ett styrdon överhuvudtaget. Längst ner på enhetens högersida finner vi en resetknapp som i vanlig ordning endast kan nås med en tandpetare eller liknande. Alla knappar känns bra och erbjuder lagom motstånd, men vi har bland annat på vårt forum kunnat se att somliga har problem med en ”svampig” volymknapp.

I anslutningsväg har vi en hel del att välja mellan. I fotänden (landskapsläge) finner vi en dockningsport av oklar typ, gissningsvis en proprietär kontakttyp för officiella Acer-tillbehör. På enhetens högersida finner vi i nederkant såväl en USB- som en microUSB-port, båda två av USB 2.0-snitt. I överkant på samma sida sitter anslutningen för den proprietära laddaren och på enhetens ovansida sitter en plastlucka bakom vilken microSD-sloten för minnesexpansion är belägen. På vänstersidan finner vi HDMI-porten (v1.4) i nederkant och 3.5mm-jacket för hörlurar i överkant strax nedan strömknappen.

På fronten finner vi i överkant till vänster (landskapsläge) kameralinsen för videosamtal och någonstans, oklart var, finns även en ljussensor för automatisk justering av skärmens ljusstyrka. Detta fungerar dock inte speciellt väl enligt vår uppfattning, så vi kör istället manuell justering av ljusstyrkan via gratiswidgeten Brightness Level. Centrerad ovan skärmen, i skarven mellan skärmens glasskiva och metallchassit, finner vi mikrofonen för video-/IP-telefoni.

På enhetens baksida, som till 95% består av det släta metallskalet, finner vi kameralinsen för den bakåtriktade kameran på fem megapixlar samt dess tillhörande LED-blixt. I nederkant i vartdera hörnet sitter de två stereohögtalarna snyggt perforerade i metallskalet.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité
Mottagningen via WiFi (vår enhet saknar som sagt 3G) är med tveksamhet godkänd. Där vi med en laptop av det billigare slaget har en stabil och stark signal så finner vi att vi ofta till synes har betydligt färre staplar på A500:n. Förflyttar oss till en plats där mottagningen är svag även på vår laptop så riskerar man att med Iconian tappa anslutningen helt. Då vi istället jämför med en telefon, en HTC Desire HD, så ser det bättre ut för Iconian som presterar ungefär likvärdigt.

Vi tappar då och då signalen helt, trots goda mottagningsförhållanden (3-4 staplar, bara några meter från accesspunkten). Detta kan ske allt mellan 1 och 5 gånger per dag och är minst sagt enerverande, inte minst då det automatiska återanslutningsförsöket allt som oftast misslyckas och fastnar på ”Connecting…”. Man tvingas när detta inträffar stänga ner och starta om WiFi i androidinställningarna, vilket för all del inte tar mer än 10-15 sekunder men är nog så irriterande. Vi har även haft problem med att WiFi kopplas ner när enheten går in i viloläge, trots att vi har ställt in så att WiFi aldrig skall kopplas ner.

När WiFi-uppkopplingen väl har etablerats och fungerar – vilket den trots allt gör i 98% av fallen – så är datahastigheterna goda och vi mäter i regel upp mellan 40 och 50 Mbit/s både vid nerladdning och uppladdning, via 802.11n (enheten är b/g/n-kompatibel). Vi har heller inga problem med att ansluta mot androidtelefoner med WiFi-hotspot aktiverad.

Ljudkvalitén har vi inte på ett tillförlitligt vis inte haft möjligheten att testa av det enkla skälet att A500 saknar 3G-/röstsamtalsfunktion. Vi har dock testat att ringa via Skype (röstsamtal, ej video) och det har fungerat fint, precis som via vilken androidtelefon som helst. Ljudkvalitén är inte fantastisk, men det beror mer på Skype än på Iconian.

Enheten är förstås även utrustad med Bluetooth, version 2.1 med A2DP och EDR, och vi har inte haft några problem med att para Iconian med ett par BT-hörlurar (MW600).

De yttre högtalarna, placerade i nederkant i vartdera hörnet på enhetens baksida, levererar ett hyggligt ljud. Det låter både fylligare och ljudligare än de allra flesta smartphones, men med tanke på enhetens storlek så hade vi förväntat oss betydligt mer. Då vi jämför med den närmaste konkurrenten Asus Transformer så kan vi dock konstatera att Iconian är den klart bättre. Transformers yttre högtalare presterar inte mycket mer än en tunn viskning, i nivå med Desire HD.

Uppdatering: Acer skickade den 27:e maj ut en mindre uppdatering till Iconian (dock fortfarande Android 3.0.1) vilken varken har gjort till eller från vad gäller våra WiFi-bekymmer.

Bildskärmen och digitizern

Bildskärmen på 10.1 tum i WXGA-upplösning (1280×800 pixlar) har bildförhållandet 16:10, som många datorskärmar, och är av LCD PVA-typ. Färgdjupet är med dagens mått mätt låga 256 000 nyanser, men det låga färgdjupet i sig är inget som upplevs som ett problem även om man i vissa lägen kan se en tendens fill så kallad ”banding”, där färgnyanserna inte är helt steglösa. Det låga färgdjupet till trots så levereras relativt kraftfulla färger som med en liten men tydlig marginal överträffar Transformer.

Skärmens enda egentliga svaghet ät att det uppstår ganska tydliga eftersläpningar mellan röda och blå grafiska element, redan vid medelsnabba rörelser. Ett exempel på detta kan vara en röd ikon på en blå bakgrund; då vi sveper mellan hemskärmarna så smetas ikonen ut ganska kraftigt, en dryg femtedel av ikonens totala bredd, vilket inte känns helt ok då man har lagt ut närmare 5000 kronor på en pryl som denna. Då vi jämför just ”ghostingen” med Asus Transformer så är skillnaden stor, till Transformers fördel.

Betraktningsvinklarna i höjdled, sett ut landskapsläge, är ok, men en del färgstyrka och kontrast försvinner om man betraktar skärmen ur kraftiga vinklar i sidled vilket dock inte är lika vanligt förekommande, åtminstone inte som vi använder tableten. Asus Transformers IPS-skärm är vad gäller betraktningsvinklarna aningen vassare.

I fullt dagsljus, utomhus, så är skärmen nästintill oläslig. Delvis på grund av reflektioner i skärmglaset och delvis på grund av att skärmen inte är ljus/kontrastrik nog. Asus Transformer är dock ännu värre, på grund av den maximala ljusstyrkan som är aningen lägre än på Iconian. Skillnaderna är emellertid små och med båda gäller det att man uppsöker skugga om man vill kunna urskilja något annat än de största och mest kontrastrika grafiska skärmelementen. Att försöka läsa en e-bok på stranden kan bli problematiskt.


Pekskärmen är förstås av kapacitiv typ, vilket innebär att den reagerar på den svaga elektriciteten i våra fingertoppar snarare än på fysiskt tryck, och den är fantastiskt känslig och responsiv. Vi mäter upp tio simultana tryckpunkter och en uppdateringsfrekvens på 62 Hz. Digitizern är kort sagt toppen och skärmens ytskikt känns precis lagom ”halkigt”.

Mjukvaran

Iconia Tab A500 levereras i skrivande stund med Android 3.0.1/Honeycomb under skalet, och även om Acer har lagt till en del mindre egenutvecklade appar så är androidupplevelsen i det närmaste 100% standard, vilket förstås underlättar för Acer då nya androidversioner skall pumpas ut. Android 3.1 har av Acer utlovats anlända redan i juni månad och åtgärdar en mängd småbuggar, täpper till säkerhetshål och lägger till en del ny funktionalitet, som möjligheten att ändra storleken på widgetar på hemskärmen och (bättre) stöd för USB-tillbehör. Vidare uppger många Xoom-ägare att 3.1-uppdateringen även innebär prestandaförbättringar, främst vad gäller gränssnittet.

Android 3.x är som många av er redan vet en ny och kraftigt omarbetad version av Android som till synes har väldigt lite gemensamt med den versionen av Android för smartphones som vi har vant oss vid. Till en början är omställningen ganska stor, men man lär sig snabbt hur det fungerar, och även om gränssnittet är kraftigt omarbetat så är funktionaliteten ofta om inte identisk så åtminstone ytterst snarlik.

Lyckligtvis fungerar de allra flesta androidapparna även på Honeycomb, även om de inte alltid är så tjusiga att se på, så man behöver inte starta från noll med sin honeycombtablet. Utbudet av appar som är specifikt utvecklade för honeycombtablets med stora och högupplösta skärmar är emellertid minst sagt magert. Vi har i skrivande stund inte hittat ens 30 st honeycombappar värda namnet, så man får i dagsläget finna sig i fula och uppskalade smartphoneappar med begränsad funktionalitet. Här ligger Android flera ljusår efter Apples iPad och vi gissar att det kommer dröja år innan Android är ikapp.

Några exempel på välfungerande och ändamålsutvecklade tablet-/honeycombappar är nyhetsaggregatorn Pulse och filhanteraren File Manager HD som båda på ett snyggt och överskådligt vis nyttjar den större skärmen på ett föredömligt vis, även om man förstås kan ana att de ännu är i ett tidigt utvecklingsstadie. Även googleutvecklade appar som YouTube, Talk och GMail fungerar fantastiskt väl och nyttjar skärmstorleken ypperligt.

Då vi sveper fram och tillbaka mellan de fem hemskärmarna, där ”huvudskärmen” är belägen i mitten, så kan vi bara konstatera att flytet är finfint. Vi märker inte av ett uns av de annars så androidtypiska mikrofrysningarna och den typiska låga FPS:en som beror på att Android innan Honeycomb helt enkelt inte nyttjade grafikprocessorn för att rendera gränssnittet och dess animationer. Märkligt nog så upplever vi en del mikrofrysningar i konkurrenten Asus Transformer, trots att hårdvaran är identisk.



Då vi öppnar applistan så är upplevelsen istället den rakt motsatta. Animationen, i vilken applistan glider in från överkant av skärmen samtidigt som bakgrundsbilden zoomas ut och blir mörkare, är bedrövlig. Kontrasten mellan att svepa mellan hemskärmarna i uppskattningsvis 60 FPS och på att öppna applistan i uppskattningsvis 10-15 FPS är enorm och då vi sveper mellan våra installerade appar så upplever vi samma mikrofrysningar som vi har blivit så vana vid i äldre versioner av Android. Gång på gång under vårt användande av tableten så kommer vi på oss med att tänka att Google återigen har släppt en produkt som inte nästan är färdig. Tillåts vi spekulera lite så gissar vi att de hann lägga tillräckligt med tid på hemskärmen för att göra den så ”smooth” som alla har efterfrågat, men att de sedan fick slut på tid och de tvingades släppa Android 3.0 som den var – ofärdig. Utvecklingen fortskrider dock och Android 3.1 sägs vara aningen rappare, så hoppet lever.


Webbläsaren har mer gemensamt med Chrome för hemdatorn än för Chrome för Android och man känner sig genast hemma med flikar och adressfält och bokmärkeshantering et cetera, men vi saknar stöd för extensions/tillägg. Prestandan vad gäller renderingstid är god och hela webbupplevelsen känns mycket mer som att sitta vid än dator än vid en smartphone, men även i browsern upplever vi en hel del mikrofrysningar då vi skrollar. Flash fungerar i sig bra och laddar fort men lider av vissa prestandaproblem, inte minst vad gäller flashvideo – här märker man omedelbart av den begränsade processorkapaciteten om man jämför med en persondator. Även lågupplöst material via exempelvis SVT Play (webbsajten, ej appen) kan stundvis flyta trögt. I takt med att Flash utvecklas så gissar (hoppas) vi att prestandan kommer förbättras – frågan är bara hur länge det dröjer, samt hur mycket bättre prestandan kan bli med nuvarande hårdvarubegränsningar.

Tack vare de 32 gigabyten inbyggt lagringsminne, de upp till 32 extra via microSD-sloten och dessutom en fullstor USB-port vilken mer än gärna tar emot anslutna USB-minnen så torde man aldrig behöva känna att man får slut på lagringsutrymme. Noteras bör dock att Android 3.0.x inte har stöd för en OS-dialog då man ansluter ett USB-minne, varför man tvingas installera en lämplig filhanterare för att manuellt leta reda på det anslutna minnet som dyker upp under sökvägen /mnt/usb_storage/.

Kameran

Huvudkameran på fem megapixlar har fått såväl en LED-blixt som autofokus och fungerar ungefär som förväntat – det vill säga att den tar bilder, men den kan inte ens nästan mäta sig med de bästa kameratelefonerna. Bildkvalitén är långt ifrån den bästa vi har sett, inte minst i dåliga ljusförhållanden, men så köper man kanske inte heller en tablet med avsikten att använda den som en systemkamera. Skärpan är minst sagt dålig, och då vi jämför med den naturliga konkurrenten Asus Transformer så får Iconian rejält med stryk – både vad gäller skärpa och färgåtergivning.

Videoinspelning i upp till 720p fungerar lite bättre vad gäller skärpan, men färgnyanserna är precis som på stillbilderna lite märkliga. Flytet i inspelningen är ganska bra och vår videospelare rapporterar ett stabilt bildflöde på 29-30 bilder i sekunden. Vi ser heller inte av några större spår av den hemska uppskalningen som de allra flesta smartphones med bara en processorkärna dras med vid 720p-inspelning. Vi kan dock snabbt konstatera att Asus Transformer är den klart skarpare av de tu, även vad gäller videoinspelning.

Iconians enda egentliga fördel vad gäller kameran är att den till skillnad från Transformer har fått en LED-blixt som gör stor nytta vid fotografering i dåliga ljusförhållanden – men bara om motivet är max ett par meter bort. Vi noterar även att Iconia hanterar motljus aningen bättre än rivalen Asus Transformer, något som ni kan se på en av bilderna här nedan.

Urval av inställningarna för stillbildskameran:

Urval av inställningarna för videokameran:

Kameramjukvaran, Androids standardmjukvara, är väldigt spartansk och gör det den ska, men inte mycket mer. Man kan ställa in saker som upplösning, kvalité, några fåtal färgeffekter som svartvitt och sepia, scenlägen för bland annat nattfoto, dagsljus, solnedgång och snö, två olika fokuslägen (auto eller oändligt), exponering, blixtlägen och vitbalans. Vi saknar saker som ansiktsigenkänning för autofokusen, panoramafunktion och kanske främst tap-to-focus där man kan lägga fokus på valfri punkt genom att peka på skärmen.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=RRO3dUg8sgY

En trevlig bonus som vi inte hade räknat med finner vi i inställningarna för videokameran; ett time lapse-läge där enheten kan ställas in att filma med en bild i sekunden upp till en bild per tionde sekund. Utmärkt för den som vill dokumentera något ur ett längre tidsperspektiv, exempelvis en växt som gror eller andra naturscenarion. Exempel på detta i klippet ovan där vi filmade något så spännande som en isbit som smälter. 48 minuter verklig tid kondenserat till 96 sekunder video.

Acer Iconia Tab A500

httpvh://www.youtube.com/watch?v=URNIcE2tIBQ

Asus EEE Pad Transformer

httpvh://www.youtube.com/watch?v=hNYJB8ksvMw

Buggar och problem
Vi har sprungit på en del buggar under vår tid med Iconian, men det är svårt att säga om dessa buggar beror på Acer eller på Android 3.0.1 som vi vet har en hel del problem. Våra största problem har kretsat kring WiFi-uppkopplingen som har haft problem med allt från signalstyrka till stabilitet och enhetens periodvisa ovilja att återansluta automatiskt efter förlorad kontakt. Vi hoppas och tror att detta kommer åtgärdas i framtida mjukvaruuppdateringar – gärna i 3.1-uppdateringen som är utlovad redan till juni månad.

Ett annat vanligt förekommande problem har varit att Iconian regelbundet har väcks ur sin vila och tänder skärmen, ibland så ofta som var femte minut eller så, vilket förstås resulterar i att batteriet laddas ut betydligt snabbare. Vi har efter en del felsökning kunnat konstatera att detta främst, i 90% av fallen, sker då vi med knappen i överkanten av enheten har låst den automatiska skärmrotationen. Om vi istället låter funktionen för automatisk skärmrotation vara olåst så försvinner problemet med dessa spontana tändningar av skärmen nästan helt.

Uppdatering: Acer släppte den 27:e maj en mindre uppdatering till Iconian, fortfarande Android 3.0.1, vilken dessvärre inte åtgärdade problemet med WiFi. Däremot verkar problemen med den slumpvis spontantändande skärmen ha blivit betydligt mindre – om detta bara är en ren slump eller om det beror på uppdateringen låter vi vara osagt.

Vi har även erfarit en hel del problem med appinstallationer på den medföljande Android Market-klienten, som ibland helt sonika vägrar installera appar. Man kan ibland tvingas trycka installera och godkänna ”permissions” både två och tre gånger innan appen slutligen installeras. Vissa appar kan vi inte installera hur mycket vi än försöker, som exempelvis AndFTP Pro. Gratisversionen av samma app fungerar däremot finfint. Ett ytterligare irritationsmoment är att man inte kan lämna omdömen (varken stjärnor eller kommentarer) på appar via Android Market i Android 3.0.1. Gissningsvis har Google inaktiverat den funktionen tills vidare helt enkelt för att undvika att utvecklare råkar ut för en flod av usla betyg från tabletanvändare för att deras appar ännu inte är helt Honeycomb-komaptibla.

Batteritiden

Batteritiden har under vår tid med enheten varit minst sagt varierande. Först trodde vi att det handlade om att batteriet behövde ”köras in” med några laddningar, men även om detta rent generellt förbättrade batteritiden så kvarstod problemet med den ojämna förbrukningen. Vissa dagar har vi inte mer än 20% kvar efter drygt 16 timmar och andra dagar ligger vi runt 75%, med ett närmast identiskt användande.

Acer hävdar att man kan klara upp till 10 timmars webbsurfande via WiFi på en laddning, men vi upplever den verkliga batteritiden som något lägre, runt 7-8 timmar, vid aktivt och oavbrutet användande. Ställer man ner ljusstyrkan på skärmen till 0% och ser till att alltid sitta i närheten av routern och undviker att besöka webbsajter med mycket JavaScript och Flash så tvivlar vi dock inte på att man kan närma sig de 10 utannonserade timmarna. Det beror som alltid på hur man använder enheten.

Vi har lärt oss att man kan påverka detta en hel del själv genom att se till att WiFi-policyn är inställd på att koppla ner i viloläge samt att undvika att med knappen på ovansidan låsa skärmens orientering. Det senare låter förstås märkligt, men med skärmorienteringen låst så tenderar enheten (naturligtvis på grund av någon märklig bugg) att utan anledning och helt spontant tända skärmen i tid och otid, vilket förutom att förbruka en hel del batteri på grund av att bakgrundsbelysningen tänds även leder till att WiFi kopplas upp och suger ur batteriet ännu snabbare.

Men, även efter allsköns olika knep och trick för att avlasta batteriet, så är batteritiden fortfarande ytterst ojämn. Kikar vi i androidinställningarna under ”Battery use” så ser vi något minst sagt märkligt; ”Cell standby” ligger konstant och förbrukar mellan 15 och 35% av batteritiden, vilket är minst sagt underligt på en enhet som inte ens har en 3G-krets. Vår version har som sagt endast WiFi, vilket ligger längre ner i listan och vanligtvis endast förbrukar mellan 3 och 10% batteri (då vi låter WiFi kopplas ner när enheten går in i viloläge).

Man kommer delvis runt problemet med att ”Cell standby” förbrukar en stor portion av den tillgängliga batteritiden genom att ställa enheten i flygplansläge. Detta innebär dock att du manuellt måste starta upp WiFi igen, samt att enheten verkar få ännu större problem med att återansluta vid förlorad kontakt med routern. Det är det enligt vår uppfattning dock värt, då man på det här viset kan öka batteritiden med upp till ett par timmar.

Systeminformation




En trevlig överraskning är att drygt 28 GB av de totala 32 gigabyten som vår enhet är utrustad med finns tillgängligt för appinstallationer. Vanligtvis ser man att även om en enhet har exempelvis 8 eller 16 GB inbyggt lagringsminne så är det ändå ”bara” 1-2 GB tillgängligt för appinstallationer, vilket har framkallat en del kritik från appnarkomaner. Så är alltså inte fallet med Acer Iconia/Honeycomb, som istället låter användaren själv bestämma hur det tillgängliga utrymmet skall fördelas – precis som det skall vara.

RAM-mängden om 1 GB är väl tilltagen och Android har efter att komponenter som radiodelen och grafikkretsen har tagit sitt hela 727 MB tillgängligt att leka med och fördela på lämpligt vis. Multitasking är inte ett problem – här finns gott om både kraft och utrymme – och då Honeycomb dessutom har en ganska trevlig lösning för att växla mellan appar så kan man på ett betydligt smidigare vis än i äldre androidversioner/smartphones dra nytta av hårdvarans multitaskingkapacitet.

Spel, prestanda och grafer

Vid spel visar Tegra 2 sin styrka och vi har hittills inte stött på ett enda spel som inte flyter finfint. Nvidia har till mångas förtret sett till att en mängd spel endast är tillgängliga för Tegra 2-enheter, trots att även andra telefoner/plattor är kraftfulla nog, vilket lite bakvänt kan ses som en bonus för de som köper sig en Tegra 2-enhet. Relativt högupplösta spel med snygga skugg-/ljuseffekter flyer som smör och vi finner att vi mer än gärna spenderar någon halvtimme då och då med att spela.

Då skärmens digitizer, det pekkänsliga ytskiktet på skärmen, är av hög klass så förhöjs förstås upplevelsen ytterligare. Skärmen missar väldigt sällan våra tryck, vilket innebär att vi slipper sitta och svära över att det inte går att styra spelet ordentligt.

Sammanfattning
Materialkvalité, känsla och passform finner vi inga större fel på, även om passformen inte är riktigt lika tight som de bästa telefonerna. Metallskalet, om det nu är metall, känns bra mot fingertopparna men kan upplevas som lite halkig, inte minst om man försöker hålla enheten med bara en hand.

Den 10.1 tum stora skärmen med WXGA-upplösning (1280×800 pixlar) är bra, men färgerna kan upplevas som aningen bleka då man jämför med de bästa androidtelefonerna. Mot den närmaste konkurrenten Asus Transformer står den sig dock väl och levererar aningen starkare färger, trots det på pappret lägre färgdjupet (256 000 mot 16 miljoner). Det kanske största problemet med skärmen är den höga svarstiden vilken resulterar i att vissa färger (blått och rött främst) tenderar att smetas ut lite vid snabba rörelser, något som Transformer inte lider av.

Skärmens pekkänsliga ytskikt, digitizern, är av toppklass och vi upplever sällan eller aldrig att skärmen missar våra tryck. Vi har heller inte haft några problem med att skärmen förlorar sin känslighet då enheten ligger platt mot vissa material/underlag.

Kameran är ingen höjdare. Bilderna får ofta en lite märklig färgnyans och skärpan är långt ifrån bra, men för den som bara använder kameran för webbpublicering på exempelvis Facebook så gör den det den ska. Så länge man är medveten om att man inte köper en A500 med avsikten att plåta fantastiska bilder så bör man slippa känna någon större besvikelse. Videokameran filmar i 720p och gör det hyggligt bra. Flytet är fint och skärpan är godkänd, men färgåtergivningen lämnar återigen en del i övrigt att önska.

Acer har med Iconia Tab A500 lyckats ganska väl. Enheten är inte utan fel och brister, men vi vet inte riktigt hur mycket som beror på det minst sagt ofärdiga operativsystemet Android 3.0 och hur mycket som beror på Acer och enhetens hårdvara. Nvidias Tegra 2 är kompetent, men ser ut att gång på gång få storstryk av Samsungs betydligt nyare Exynos-plattform som vi för närvarande endast ser i Samsung Galaxy S II, men som enligt spekulationer även kommer finnas i Samsungs kommande Galaxy Tab 8.9 och Tab 10.1 (ej Vodafone-versionen som kör Tegra 2).

Rekommenderar vi på Swedroid Acer Iconia? Ja – med vissa förbehåll. Som vanligt får man räkna med en del bekymmer om man är en så kallad ”early adopter” – någon som hoppar på ny teknik redan i dess allra första generation.

* Du köper den medveten om att Android 3.x för närvarande har sina brister.
* Du är väl medveten om att kameran har sina brister.
* Du är beredd på att leva med en del irriterande buggar och problem; ingen vet hur länge mjukvaruuppdateringar som fixar just dina buggar kan dröja.

Väger du in dessa faktorer i ditt val och betänker att även konkurrerande honeycombenheter har sina problem och känner att det inte är något som avskräcker så är Acer Iconia Tab A500 inte bara ok utan även utmärkt.

Acer Iconia Tab A500 är lämplig för dig som:
* Vill ha en kompetent androidtablet av Honeycomb-snitt
* Vill ha en utmärkt surfplatta
* Vill ha gott om anslutningsmöjligheter och lagringsutrymme
* Vill ha en bra och responsiv pekskärm
* Vill ha bra materialkänsla och byggkvalité

Acer Iconia Tab A500 är inte lämplig för dig som:
* Vill ha en androidtablet med smidiga yttermått och låg vikt
* Vill kunna spela upp en stor mängd olika videoformat/-codecs i HD
* Vill ha en kompetent kamera
* Vill ha ett bra flyt överallt i gränssnittet
* Vill ha ett stort urval ändamålsskrivna appar för Honeycomb/tablets

Andra tablets med liknande prestanda och utrustningsnivå:

Lägsta pris på Asus Transformer 32GB på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Motorola Xoom 32GB (WiFi) på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Tab 10.1 (16GB/WiFi) på Prisjakt just nu: