Recension:Test av LG Optimus Black

Postat:
02:53 - 2011-10-12
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
33
Tillverkare: LG Modell: Optimus Black P970 (vit) Operativsystem: Android 2.2.2/FroYo med LG:s Optimus UI 2.0-gränssnitt Tillgänglighet: I butiker Pris: Från cirka 2 700 kronor inklusive moms Hemsida/specifikationer: LG, GSMArena

Introduktion
LG har i sin androidsatsning kanske mest gjort väsen kring sig med modellerna Optimus 2X, världens första dubbelkärniga androidtelefon, och Optimus 3D, världens första telefon med såväl en 3D-kamera som en 3D-skärm.

När företaget under försommaren släppte modellen Optimus Black så hamnade den av naturliga skäl lite i skymundan, både på grund av modeller i LG:s egna flotta och på grund av flaggskeppstelefoner från andra tillverkare och även för oss på Swedroids redaktion så passerade telefonen närmast obemärkt förbi. Till nu.

LG Optimus Black är en telefon som är avsedd att kriga i mellanklassegmentet, där bland andra Sony Ericssons Xperia neo och HTC:s Desire S huserar. Under skalet finner vi precis som nämnda konkurrenter en Cortex A8-baserad enkelkärnig processor på 1 GHz, men där Desire S och Xperia neo har en plattform tillverkad av Qualcomm så har Optimus Black utrustats med en plattform från Texas Instruments. Till skillnad från konkurrenterna så har Black emellertid ännu inte utrustats med Android 2.3/Gingerbread utan är fortfarande kvar på den snart 18 månader gamla Android 2.2/FroYo.

Enheten har utrustats med 512 MB RAM, en grafikkrets från PowerVR (SGX530) och två kameror – en bakåtriktad på 5 megapixlar med autofokus och LED-blixt och en frontriktad kamera på 2 megapixlar, främst avsedd för videosamtal. Enhetens trumfkort är dess skärm; en fyra tum stor WVGA-upplöst (480×800 pixlar) skönhet som inte bara bjuder på en fin skärpa utan även vackra och naturtrogna färger och en närmast fantastisk ljusstyrka – hela 700 nit, något som ingen annan telefon i världen kan matcha – enligt LG.

I det här testet kommer vi som vanligt låta telefonen genomgå en rad hårda test. Dels syntetiska sådana i form av så kallade benchmarks men även ”real world”-användande där vi under ett par veckors tid helt enkelt använder telefonen på ett normalt men intensivt vis. Vi hoppas efter vår tid med Optimus Black kunna svara på om telefonen är värd sin prislapp eller om man kan få mer för pengarna på annat håll.

SpecifikationerLG Optimus Black
Mått (H x B x D)122 x 64 x 9,2 mm
Vikt109 gram
Skärm och upplösning4", 480 x 800 pixlar (WVGA), 233 PPI, Gorilla Glass
PaneltypLED-bakgrundsbelyst LCD/TFT, IPS, 16 miljoner färger, NOVA
DigitizerKapacitiv digitizer @ 65Hz med stöd för 5 samtidiga punkter
System-on-a-chipTexas Instruments OMAP3630
CPUARM Cortex A8 @ 1x1GHz
GPUPowerVR SGX530
RAM512MB (488MB tillgängligt för OS)
Inbyggt minne (NAND)2048MB (~1050MB ledigt för appinstallationer)
Batteri / batteritid1 500 mAh (Löstagbart), 375h stand by (3G), 6h taltid (3G)
Bakre kamera5 MP (2592 x 1944 pixlar), AF, LED-blixt, videoinsp. upp till 720p @ 30FPS
Främre kamera2 MP
AnslutningarmicroUSB B-kontakt, 3,5mm stereoutgång, microSD(HC)-kortplats (max 32GB)
KnapparFront: Meny, Hem, Tillbaka, Sök (kapacitiva). Vänstersida: Volymknapp (+/-), G-knapp för zoomkontroll.
Ovansida: On/off
Nätverk/kommunikationHSDPA, 7,2 Mbit/s ; HSUPA, 5.76 Mbit/s, Wi-Fi 802.11 b/g/n, DLNA, Wi-Fi hotspot, Bluetooth A2DP 2.1+EDR, GPS, FM-radio
SensorerAccelerometer, kompass, närhetssensor, ljussensor
OS / GränssittAndroid 2.2.2 (FroYo) med LG:s Optimus UI 2.0-gränssnitt
Codec-/containerstödMPEG2, MPEG4, h264, MOV, WMV, 3GP/3GPP, MP3, M4A, WAV (PCM), AAC+, OGG, WMA, DivX, XviD (upp till 720p), MKV/x264 (upp till 720p i baseline, vissa high-profiler)
Butikspremiär~2011-05 (Prisjakt)
ÖvrigtTillgänglig i färgerna svart och vitt

I kartongen


Optimus Black levereras i en mycket läcker och påkostad svart kartong med ett magnetiskt lock som förmedlar både lyxkänsla och kvalité och som dessutom är ganska kompakt, något som både vi och miljön uppskattar. I sedvanlig tradition så finner vi telefonen inslagen i skyddsplast i ett eget fack allra längts upp i kartongen och under det översta facket finner vi övrigt innehåll.

Innehållet i vår kartong är som följer:

* LG Optimus Black P970 (vit)
* Laddadapter med USB-utgång (4.8V, 1A)
* Batteri (1500 mAh)
* Vitt trådburet stereoheadset (in ear-typ) med svarsknapp, ej mediakontroller
* USB -> microUSB-kabel (ca 1 meter)
* MicroSD-kort, 2GB
* Displayskydd
* Dokumentation

Vi kan i vanlig ordning inte garantera att innehållet i vår kartong exakt motsvarar innehållet i kartonger från andra återförsäljare och operatörer, så om kartongens innehåll är av stor vikt så råder vi er att kontrollera med återförsäljaren innan köp.

Utseende, byggkvalité och konstruktion



Åsikterna går isär vad gäller huruvida vita telefoner är snygga eller inte, men rent generellt så har vår vita Optimus Black fått ett ganska positivt bemötande då vi har visat upp den för vår omgivning. Det första som kommenteras är den låga vikten, endast 109 gram, vilket är en mycket lite för en telefon med en fyra tum stor skärm och ett relativt väl tilltaget batteri.

Den låga vikten förklaras till stor del av att telefonens skal och chassi är plast rakt igenom, men trots detta så känns Black både gedigen och hyggligt kvalitativ. Telefonen ligger bra i handen och LG har lyckats bra med att hålla måtten nere – det är inte speciellt mycket död yta runtom skärmen, och tjockleken är under 10 millimeter. De officiella måtten är 122 x 64 x 9.2 mm.

Bakstycket, i ett enda mjukt rundat stycke högblank plast, är mycket tunt med sluter med god precision tätt kring chassit och get inte ifrån sig mer än ett svagt knäppande när vi klämmer och bänder försiktigt på telefonen. Dessvärre är telefonen tack vare den högblanka plasten mycket hal att hålla i handen och telefonen har varit nära att glida ur vårt grepp vid ett par tillfällen. Allt som allt så förmedlar Black god kvalité och vi kan konstatera att LG sin vana trogen rent hårdvarumässigt levererar välbyggda telefoner.

Knappsats, styrdon, anslutningar och sensorer

Fronten på Optimus Black domineras förstås av den fyra tum stora skärmen, nedan vilken vi i vanlig ordning hittar de fyra vanliga androidknapparna. Från vänster till höger; Meny, Hem, Bakåt och Sök. Dessa knappar är kapacitiva, det vill säga så kallade ”touchknappar”.

På vänstersidan finner vi högst upp volymknappen (+/-) i plast vilken sticker ut precis nog mycket för att man skall kunna känna sig fram i blindo fickan, men vi hade gärna sett att knappen stack ut lite mer. Motståndet i knappen är relativt distinkt och man känner tydligt att knappen trycks ner.

Nedanför volymknappen sitter en ”G”-knapp vars syfte till en början var ett mysterium, men som efter lite experimenterande visar det sig vara en ganska onödig funktion för in- och utzoomning i bland annat webbläsare och galleriet – samma effekt som uppnås genom ett ”dubbelklick” med fingret på skärmen. knappen gör för all del det den skall, zooma in och ut på ett smidigt vis, men vi har lite svårt att se poängen. Hade knappen varit programmerbar så hade det varit en annan sak, men oss veterligen så går det inte att ändra knappens funktion. Vet ni något som vi har missat så får ni gärna skriva en rad i kommentarerna!

I telefonens huvudände finner vi till vänster 3.5mm-jacket för hörlurar, microSD-anslutningen vilken sitter dold bakom en skjutbar lucka (detta gillas – ingen ”flärp” som sticker ut och kan brytas av) och slutligen strömknappen, som förstås även agerar låsknapp för skärmen, längst till höger. Telefonens högersida och fotände är båda helt släta och saknar både anslutningar och knappar.

Ovan skärmen på fronten har vi såväl högtalare för telefonsamtal som den frontriktade kameralinsen samt ljussensor och närhetssensor. Ljussensorn reglerar automatiskt skärmens ljusstyrka för den som så önskar och närhetssensorn släcker skärmen och stänger av pekskärmen då man håller telefonen mot huvudet vid telefonsamtal för att dels spara batteri och dels förhindra ofrivilliga skärmtryck med kinden.

LG har för vana att leverera sina androidtelefoner utan en LED för notifieringar (nya meddelanden, missade samtal, låg batterinivå etc.) och Optimus Black är tyvärr inget undantag. Vi har svårt att förstå varför LG gång på gång förbiser eller väljer bort en såpass grundläggande och nyttig funktion som inte kan kosta många kronor per enhet att implementera. Det är ganska frustrerande att tvingas tända skärmen 30 gånger om dagen för att vara säker på att man inte har missat ett samtal eller ett SMS eller liknande.

Mottagning, datahastigheter och ljudkvalité

Tack vare chassit i tunn plast och en bra intern antenn så uppvisar Optimus Black en imponerande mottagning som inte alls är lika känslig för det så kallade dödsgreppet som många av konkurrenterna. I en direkt jämförelse med HTC Desire HD och dess unibodychassi i metall så är Black den klart bättre – både vad gäller 3G/HSxPA och Wi-Fi.

Datahastigheterna uppges via 3G/HSxPA av LG vara 7.2 Mbit/s vid nedladdning och 5.76 Mbit/s vid uppladdning och vi ser inga skäl till att tvivla på detta. Vi mäter i vanlig ordning upp maxhastigheterna för vårt Turbo 3G-abonnemang; 5-6 Mbit/s ner och strax över 2 Mbit/s upp.

Via Wi-Fi (802.11n) mäter vi upp en imponerande snitthastighet på cirka 32 Mbit/s (4 MB/s) både vit uppladdning och nedladdning. Med beröm godkänt.

Ljudkvalitén vid telefonsamtal imponerar, främst på mottagarsidan där det meddelas att det låter både högt och tydligt med ett relativt djup. I vår ände låter det bra, men vi upplever ibland att ljudnivån i telefonhögtalaren är lite för låg. Ljudkvalitén och -styrkan på den externa högtalaren, placerad i nederkant av telefonens baksida, är OK men inte mer. Ljudnivån är inte på långa vägar lika hög som exempelvis Sony Ericsson Xperia X10 mini eller Xperia neo, men heller inte lika svag som HTC Desire HD.

Ljudkvalitén via 3.5mm-jacket, då vi lyssnar på såväl lossless-filer som Spotify med våra AKG K-420-hörlurar, är godkänt, men vi upplever att ljudet är lite mindre distinkt och med en sämre diskant än storebror Optimus 3D, som vi sedan tidigare vet levererar en bra ljudbild. Som vanligt så rekommenderar vi er som ställer höga krav på ljudet att ta med favorithörlurarna till valfri återförsäljare för att testa med egna öron först, innan eventuellt köp.

GPS och positionering

View LG Optimus Black in a larger map

I vårt GPS-test så har vi vår vana trogen tagit med oss testenheten ut på en promenad i grannskapet. Turen går genom såväl parkmiljö som tätort med en hel del bebyggelse, vilket innebär ganska tuffa förhållanden för en GPS eftersom sikten mot himlen och därmed satelliterna är skymd långa stunder. Vi har i GPS-testet valt att matcha Black mot Sony Ericsson Xperia neo då dessa telefoner ligger i ungefär samma prisklass och har en likartad utrustningsnivå.

Rutten spelas in med den av Google utvecklade appen My Tracks och vi förlitar oss endast på GPS:en vilket innebär att enheten inte får någon hjälp av positionering via mobilnät eller Wi-Fi. Den första låsningen mot satelliterna, utan hjälp av mobilnätet, tar cirka 30-35 sekunder och är ungefär vad vi förväntade oss. I kartan ovan så kan ni se resultatet av vår testrutt; blå linje för Optimus Black och röd för Xperia neo.

Vi kan konstatera att även om enheterna är relativt likvärdiga så presterar neo en aningen mer korrekt rutt med ett aningen tightare spår som bättre följer vår verkliga färdväg. Skillnaden enheterna emellan är dock såpass liten att den mycket väl kan ligga inom felmarginalen. Optimus Black har i vilket fall som helst under vår testperiod visat sig ha en klart godkänd GPS som inte torde avskräcka någon utom den allra mest kräsne GPS-fantasten från ett eventuellt köp.

Bildskärmen och digitizern

Den fyra tum stora bildskärmen, som tillverkas av LG själva, marknadsförs under namnet NOVA och är telefonens kanske enskilt starkaste kort. Panelen är av IPS-typ och upplösningen är på 480×800 pixlar (WVGA) och utöver att leverera en så bra skärpa som upplösningen tillåter så levereras färgnyanser på ett kraftfullt och naturtroget vis. LG uppger att skärmen levererar 16 miljoner färgnyanser och det tvivlar vi inte en sekund på. Betraktningsvinklarna är vidare mycket bra, bland de bättre vi har stött på, och svärtan är i sin tur godkänd – åtminstone så länge bakgrundsbelysningen inte står på max.


Vad som kanske främst är skärmens styrka är den ovan nämnda bakgrundsbelysningen som med sina 700 nit enligt LG är världens ljusstarkaste mobiltelefonskärm. Då vi tar med oss telefonen ut i det lilla dagsljus som finns kvar i oktobersverige så kan vi snabbt konstatera att läsbarheten är minst en nivå bättre än någon annan telefon vi har testat. Bilderna här ovan, där vi jämför med Optimus 2X som på intet vis har en dålig skärm, gör dessvärre inte den markanta skillnaden full rättvisa – i verkligheten är skillnaden ännu större än vad bilderna visar. Läsbarheten är riktigt bra även då vi lyckas hitta några vilsna soltrålar att sola oss och telefonens skärm i. Befinner ni er ofta ute i sol och dagsljus så är den här skärmen kort sagt en fullträff – men det kostar förstås en hel del batteri då man kör skärmen på full ljusstyrka.


Digitizern, det pekkänsliga ytskiktet, håller även det hög klass och vi mäter upp en uppdateringsfrekvens på 65 Hz, vilket kort beskrivet innebär att skärmen läser av dina tryck och fingerrörelser 65 gånger per sekund. Vi mäter vidare upp upp till fem simultana tryckpunkter, vilket är mer än nog för alla dagens praktiskt tillämpade varianter av multitouch. Skärmen missar mycket sällan våra tryck, något som även gäller de kapacitiva knapparna nedanför telefonens skärm.

Bildskärmen är helt enkelt Optimus Blacks trumfkort; en mycket trevlig bekantskap.

Mjukvaran
LG Optimus Black levereras med den rejält föråldrade Android 2.2.2/FroYo under skalet, ovanpå vilken LG har lagt sitt egna gränssnitt kallat Optimus UI 2.0. Olyckligtvis innebär detta att telefonen aldrig riktigt tillåts leva upp till sin fulla potential, och Black kan även om gränssnittet i regel känns ganska mjukt och följsamt ofta kännas trött och långsam, inte minst vid multitasking. Det är förstås svårt att veta hur stor skillnad den stundande uppdateringen till Android 2.3/Gingerbread kommer göra, men vi vet att andra modeller som har uppgraderats från 2.2 till 2.3 har fått en noterbart bättre prestanda och dessutom en bättre batteritid.

Vid flitig multitasking, det vill säga då vi kör flera appar igång samtidigt (exempelvis Angry Birds och några SMS-konversationer) så upplever vi regelbundet att den lite snålt tilltagna RAM-mängden, 512 MB, i kombination med dålig kodoptimering inte räcker till, och vi har för länge sedan tappat räkningen på hur många gånger LG:s launcher (”hemskärmsapp”) har fått ”kallstartats” då vi återvänder till hemskärmen. Detta låter kanske som en bagatell, men då det regelbundet tar allt mellan 3 till 10 sekunder att återvända till hemskärmen så tär det på tålamodet.

Det är värt att påpeka att vi under våra veckor med telefonen har fått inte mindre än två mjukvaruuppdateringar (även om det fortfarande handlar om Android 2.2) och telefonen har blivit klart mer responsiv med de senaste uppdateringarna (för närvarande FRG83G/V10e). LG arbetar således bevisligen aktivt med att göra telefonens mjukvara bättre, även om Android 2.3 ännu lyser med sin frånvaro.

Hemskärm/Launcher

Launchern, eller hemskärmsappen, bjuder på sju hemskärmar där den fjärde, den mellersta, är standardhemskärmen. Vi märker genast att LG inte har lyckats optimera sin kod särskilt väl, då det går ganska trögt och uppstår en hel del hackande då vi sveper mellan hemskärmarna. Delvis beror detta på att hemskärmarna på Optimus Black direkt ur kartong har en mängd stora widgetar aktiverade och flytet blir aningen bättre då dessa widgetar tas bort.

Då man drar ner statusfältet så möts man av ett antal smidiga snabbswitchar för bland annat Wi-Fi, GPS och synkronisering och även kontroller för den medföljande musikspelaren, om man så vill. Vi har valt att ta bort musikkontrollerna för att få mer utrymme för meddelanden och notifieringar istället. Låsskärmen är av ett mycket enkelt slag och bjuder inte på mycket mer än tid/datum och nätverksoperatör. Plus dock för en smidig funktion för att gå direkt till missade samtal eller SMS från hemskärmen, utan att tvingas låsa upp skärmen först.


LG har i en jämförelse med standardandroid utformat en ganska annorlunda, och mer grafiskt tilltalande, implementering av långtryck på hemskärmen. Där Android i standardutförande bara bjuder på en menylista så möts man på Optimus Black av en grafisk meny med flikar, i vilka man finner de tillgängliga widgetarna, mapparna och bakgrundsbilderna.

Tanken med den här lösningen är mycket god och ger en bättre översikt än standardlösningen, men olyckligtvis är det praktiska genomförandet allt annat än behagligt och det hela känns väldigt trögt och ”laggigt”. Kanske blir det en rejäl förbättring i den stundande uppdateringen till Android 2.3/Gingerbread, men vi är inte hoppfulla. På grund av trögheten som genomsyrar LG:s launcher så bytte vi efter någon vecka till Launcher Pro, vilken i jämförelse flyter som en klick smör på en varm tallrik.

Telefonappen

Telefonappen, det vill säga nummerplattan, kontakter/grupper och samtalshistorik är i grund och botten funktionsmässigt identisk med Android i standardutförande, och LG har endast ändrat gränssnittet litegrann. Det hela fungerar som tänk och man blir vare sig besviken eller imponerad.

Webbläsaren
Webbläsaren i Optimus Black är med undatag av vissa smärre grafiska ändringar, vilka mer eller mindre uteslutande har med det allmänna grafiska ramverket än med webbläsaren i sig att göra, helt identiskt med standardwebbläsaren i Android 2.2/FroYo. Vi upplever vare sig att prestandan är bättre eller sämre än förväntat, vilket i Android 2.2 och utan hårdvaruacceleration innebär en ganska trög upplevelse.

Flashinnehåll hanteras hyggligt, men det är långt ifrån en mjuk upplevelse då man skrollar på en webbsida med Flash eller andra tunga element inlästa. Vi mäter upp 6149 ms i Sunspider, vilket är ett resultat som är cirka 20% högre (och därmed sämre) än exempelvis Sony Ericsson Xperia neo och faktiskt även en gnutta sämre än den 1.5 år gamla trotjänaren HTC Desire.

Galleri och mediaspelare

Galleriappen är Androids standardapp (Android 2.2/2.3), vilket innebär att den är funktionell men väldigt långsam. Lyckligtvis finns det utmärkta gratisalternativ på Android Market, som den smått fantastiska galleriappen QuickPic.

Musikspelaren är precis som telefonappen i det närmaste identisk med Androids standardapp. LG har dock utöver att ändra lite i gränssnittet även lagt till möjligheten att, som vi nämnde i stycket om hemskärmarna, lägga in musikkontroller i statusmenyn.

Videospelaren ”Video Player” ser till en början, på grund av ett väldigt spartanskt gränssnitt och en närmast total avsaknad av inställningsmöjligheter, ut att vara ganska primitiv, men under skalet döljer sig en bra videospelare med stöd för en hel del format/codecs. Med stöd för bland annat Divx, XviD och MKV/x264 så täcker spelaren upp de flesta på nätet rådande formaten/codecarna. Behöver ni stöd för undertexter så får ni er däremot söka er ut på Android Market och testa tredjepartsspelare som mVideoPlayer.

Vi har testat en hel del videoklipp och kan konstatera att i standard/DVD-upplösning så sväljer spelaren nästan allt vi kastar på den. Vad gäller HD, 720p, så fungerar XviD i regel finfint medan MKV/x264 bör vara av baseline-typ. 720p i high [email protected] fungerar i vissa fall, men 4.1+ och/eller DTS-ljud går inte alls, åtminstone inte med något av klippen vi testade.

Övriga applikationer

Bland övriga applikationer som LG har skickat med så finner vi bland annat en FM-radio som trots endast grundläggande funktioner fungerar väl men som kräver att headsetet är inkopplat. Vi hittar även en app kallad RemoteCall vilket är ungefär samma sak som fjärrhjälp i Windows; man kan alltså få fjärrhjälp med en krånglande telefon. Vi finner även appen SmartShare vilket är en DLNA-klient för att koppla samman olika DLNA-kompatibla enheter i hemmet, via det lokala Wi-Fi-nätverket, för att exempelvis kunna strömma musik från telefonen till TV:n.

Bland övriga bundlade appar finner vi bland annat App Advisor, en app tänkt att hjälpa användaren finna av LG rekommenderade applikationer. Olyckligtvis är den här appen så långsam (då den hämtar listan online) att vi helt enkelt aldrig har bemödat oss använda den efter första provkörningen. Vi kan dock konstatera att det fanns en del intressanta tips med svenskintresse, så är man bara tålamod nog att vänta 45 sekunder på att listan skall ladda så fyller appen sin funktion.

En annan bundlad app är ”LG World” som inte har fungerat en enda gång under våra veckor med telefonen – varje gång vi försöker starta appen så skickas vi bara tillbaka till hemskärmen. LG skickar även med en Finance-app genom vilken man bland annat kan följa börser och aktiekurser. En enkel app med tunt med funktioner, men gör i grunden det den ska. En app för noteringar/minnesanteckningar skickas även med, kallad ”Memo”. Återigen handlar det om en app med endast de grundläggande funktionerna, men den fungerar i övrigt som tänkt. För den som vill ha fler funktioner och ett snyggare gränssnitt så finns det en uppsjö att välja mellan på Android Market.

Vi finner slutligen Polaris Office, för läsning och redigering av Office-dokument, samt ”Facebook for LG”, ”Myspace for LG” och ”Twitter for LG”. Dessa är egentligen bara äldre och primitivare versioner av de officiella apparna för respektive sociala nätverk och är man en flitig twittrare, facebookare eller myspaceare så väljer man med fördel de officiella apparna, eller något tredjepartsalternativ, istället.

Kameran

LG Optimus Black har utrustats med två kameralinser – en på baksidan och en på fronten. Kameran på baksidan är på 5 megapixlar och har fått såväl autofokus (en rad olika varianter) och LED-blixt. Videoinspelning kan ske i upp till 720p (1280×720 pixlar) och upp till 30 FPS. Kameran på fronten, avsedd för videosamtal och självporträtt, har en upplösning på 2 megapixlar, vilket är ganska mycket för en frontriktad kamera. Bildkvalitén är dock i vanlig ordning vad gäller frontriktade kameror riktigt låg vilket innebär att det nästan kvittar om det är 0.3 megapixlar eller 2 megapixlar. För videosamtal så gör den dock jobbet ganska väl, men god belysning rekommenderas.

Vad bildkvalitén berör så blir vi positivt överraskade. Vi jämför i exempelbilderna här nedan Optimus Black med den erkänt kompetenta EXMOR R-kameran i Sony Ericssons Xperia neo och till vår förvåning så håller Black nästan jämna steg med neo, åtminstone vad gäller skärpa, detaljrikedom och brusnivåer. Vi kan dock samtidigt konstatera att färgåtergivningen i vanlig ordning ligger på en nivå för sig i Sony Ericssons telefoner; mättnaden saknar motstycke i androidvärlden.

Vid fotografering i mörker, med LED-blixten aktiverad, så överraskar Optimus Black med att ta mer balanserade bilder än neo, även om blixten inte verkar vara riktigt lika stark. Där neo tenderar att leverera överexponerade bilder med en del ”whiteout” så bjuder Black på en betydligt mjukare (men lite mörkare) bild utan tendenser till överexponering. Vad gäller mörkerbilder utan blixt så är neo den bättre, men skillnaden är inte så stor som man kanske hade trott med tanke på all hype kring EXMOR R-sensorn och dess påstådda förmåga att briljera i dåliga ljusförhållanden. Vår uppfattning är att en blixt, även av LED-typ, i regel gör betydligt större skillnad och nytta vid mörkerfotografering, åtminstone inomhus eller på avstånd mindre än ett fåtal meter.

Den stora nackdelen med kameran/kameramjukvaran i Black är att vi ibland tvingas vänta över fem sekunder mellan bilderna. Själva bilden tas nästan genast då man trycker av men sedan kan väntan bli lång när bilden sparas på minneskortet (class 6) och kameran förbereder sig för nästa bild. I regel tar det inte mer än någon sekund eller två mellan bilderna, men då och då tar det runt fem sekunder och vi har vid enstaka fall räknat till uppåt 15 sekunder, vilket är fullkomligt oacceptabelt. Vi gissar att detta är något som kan lösas med en mjukvaruuppdatering men frågan är bara om LG bryr sig om detta nog mycket för att lägga tid och energi och därmed pengar på att åtgärda problemet.

Exempelbilder: Högerklicka och öppna i ny flik/nytt fönster för att se bilderna i fullstorlek.

LG Optimus Black                                             Sony Ericsson Xperia neo





Videoinspelning i upp till 720p (1280×720 pixlar) i upp till 30 FPS håller ungefär den kvalitén som vi förväntar oss – det vill säga inte helt bra. Precis som mer eller mindre alla androidtelefoner med enkelkärniga processorer så uppskalas bilden för man skall att nå en såpass hög upplösning som 1280×720 pixlar, och man kan se tydliga tecken på detta då man detaljstuderar videoklippen. Det resulterar i en hel del ”jagged edges”. Detta gäller dock som sagt hart när alla enkelkärniga androidtelefoner på marknaden, inklusive Xperia neo som vi i det här delmomentet har valt att matcha Optimus Black mot. På grund av uppskalningen och det hackiga bildflödet i maxupplösing så finner vi att vi mycket hellre skjuter våra videoklipp i en lägre upplösning, t.ex. WVGA/480p.

LG Optimus Black video (720p)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=9VuOBD4yVvo

Sony Ericsson Xperia neo video (720p)
httpvh://www.youtube.com/watch?v=e_nvWIpv6MA



Ovan ser vi ett urval av de mycket rikliga kamerainställningarna som finns tillgängliga i Optimus Black. Vi hade inte förväntat oss en såpass kompetent mjukvara i en mellanklasstelefon som denna, så detta var en trevlig överraskning. Det mesta kan ställas in: upplösning, fokuslägen, ISO, färgtoner, motiv och så vidare kan justeras för att ge användaren som tycker om att experimentera med kameran den optimala inställningen. Olyckligtvis går det inte att spara profiler man har ställt in, så det kan bli en hel del repetitivt pillande.

Buggar och problem
Som vi nämner i stycket nedan, om batteritiden, så har vi vid ett par tillfällen råkat ut för att telefonens radiodel (vilken hanterar bland annat 3G och Wi-Fi) har fått fnatt och nästan tömt batteriet helt och hållet på blott några timmar då telefonen har legat i standby. En omstart har i båda fallen löst problemet som för övrigt inte har visat sig igen efter att den senaste versionen av mjukvaran, XMM6160/V10e, installerades.

Vi har vidare haft en hel del problem med att telefonen om och om igen tvingas ”kallstarta” hemskärmsappen då vi återvänder till hemskärmen efter att exempelvis ha spelat eller haft en längre webbläsarsession. Detta gissar vi beror på en blandning av för lite tillgänglig RAM och dåligt optimerad mjukvara. Förhoppningen är att uppdateringen till Android 2.3/Gingerbread åtgärdar detta, när den nu kan tänkas anlända.

Kameramjukvaran, som är en allmänt trevlig bekantskap med goda inställningsmöjligheter, lider av att periodvis vara ofattbart långsam. Vi vet inte riktigt vad det beror på, inte minst som att problemet bara visar sig ibland, men det är såpass frustrerande när de väl händer att det närmast vore tjänstefel att inte omnämna det under buggar och problem.

Till sist kan vi påtala att det medföljande tangentbordet ibland ”hänger sig” en kort sekund då och då. Det är ganska tråkigt att en telefon med en 1GHz-processor skall dras med den här typen av problem som påminner om hur det var för ett par år sedan. Det finns dock en uppsjö av snabbare och effektivare tangentbordsalternativ på Android Market så det här problemet är inte direkt av katastrofkaraktär.

Batteritiden

Batteritiden har visat sig vara ok, men vid ett fåtal tillfällen har telefonen laddat ur batteriet nästan helt och hållet på bara 4-5 timmar, trots att den mestadels har legat i standby med skärmen släckt. Då vi detaljstuderar vad som har förbrukat batteriet så verkar det handla om att radiodelen har fått fnatt och belastat processorn och därmed dränerat batteriet. En omstart av telefonen har i båda fallen löst problemet och problemet har inte visat sig igen sedan den senaste mjukvaruuppdateringen (till XMM6160/V10e).

Vid normalt användande klarar vi oss i regel en normal arbetsdag, men man gör klokt i att alltid ha med sig en laddare om man vet att man kommer vara hemifrån mer än 6 timmar. Vid sparsamt användande och med datatrafiken avstängd då telefonen inte används så kan man utan vidare få batteriet att räcka både två och tre dagar, och vid ett motsatt scenario då man använder telefonen riktigt tungt så kan man tömma batteriet på några få timmar – precis som med alla andra androidtelefoner, således.

Vi sammanfattar batteritiden som OK, men inte i nivå med de bästa konkurrenterna. Vi misstänker att Black skulle prestera noterbart bättre på batterifronten med Android 2.3 under skalet.

Systeminformation



Optimus Black har utrustats med 512 MB RAM och 2 GB internt lagringsminne varav cirka 1050 MB finns tillgängligt för appinstallationer direkt ur kartong. Hårdvaruplattformen är Texas Intruments OMAP3630 vilken består av en enkelkärnig 1GHz-processor med Cortex A8-arkitektur och en grafikkrets från PowerVR med beteckningen SGX530.

Den här kombinationen är inte på långa vägar marknadens mest kraftfulla, men den står sig mycket väl mot förra generationens 1GHz-telefoner som HTC Desire och Sony Ericsson Xperia X10 och ligger inte så fasligt långt efter telefoner som Sony Ericsson Xperia arc eller HTC Desire HD.

Spel, prestanda och grafer
Spelprestandan är för prisklassen godkänd, men kan inte riktigt mäta sig med exempelvis HTC Desire HD eller Sony Ericsson Xperia arc och Adreno 205-kretsen dessa telefoner är utrustad med. Spel som Angry Birds fungerar fint och utan problem, men 3D-spel av senaste snitt kan bli lite för tung för en riktigt behaglig spelupplevelse. Somliga spel, och 3D-benchmarks, startar inte ens. Vi vet inte om detta beror på hårdvaran eller om det är Android 2.2 som spökar.


Benchmark Pi mäter upp enhetens beräkningskapacitet, vilket ger ett mått på processorns prestanda. Lägre är bättre.


Linpack mäter upp processorns flyttalsprestanda och resultatet presenteras i MFLOPS. Högre är bättre.


CF-Bench mäter upp telefonens CPU- och minnesprestanda och presenterar resultaten i en totalpoäng. Högre är bättre.


Sunspider mäter upp processorns och standardwebbläsarens kombinerade javascriptprestanda. Lägre tid i ms (“millieskunder”) är bättre.


Vellamo mäter precis som Sunspider upp javascriptprestandan som telefonens processor och standardwebbläsare mäktar med, men till skillnad från Sunspider så består Vellamo av flertalet olika javascripttest, vilka sedan läggs samman för en totalpoäng. Högre är bättre.


Med J Disk Benchmark mäter vi upp hastigheten på det interna minnet, på vilket själva operativsystemet körs och på vilket appinstallationer sker (såvida man inte väljer att installera på SD-kortet). Ett högre resultat är bättre, såväl för read/läs och write/skriv. Fotnot: Sony Ericssons telefoner presterar genomgående illa i det här testet, vilket dock efter en del efterforskningar verkar bero på bristande kompatibilitet med J Disk snarare än att SE använder sig av långsamma flashminnen. Vi letar på grund av detta efter en bra testapp att framöver ersätta J Disk med.


Electopia är ett 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0 avsett att testa grafikprocessorn. Resultatet är i FPS (“Frames Per Second”- “Bilder Per Sekund”) och högre är bättre. Notera att telefoner med lägre skärmupplösning än WVGA (800×480 pixlar) gynnas kraftigt eftersom belastningen på grafikkretsen med färre pixlar att flytta blir betydligt lägre.

Sammanfattning
Med Optimus Black har LG precis som de avsåg levererat en telefon av mellanklasskaraktär. Det mesta håller sig mycket prydligt inom ramarna för vad som får anses vara midrangesegmentet 2011 – processorn är hyggligt snabb, men har bara en kärna och är ingen raket, grafikprocessorn spelar de flesta 2D-spelen men går bet på många av de tyngre 3D-spelen, RAM-mängden (512 MB) är genomsnittlig och skärmens storlek och upplösning är av normal mellanklassstandard.

Black har dock sina styrkor som gör att den sticker ut litegrann från mellanmjölken; framför allt har vi skärmens otroliga ljusstyrka, men även bildkvalitén är något utöver det vanliga. Även om upplösningen inte är något speciellt så levereras en finfin skärpa. Kontrast, betraktningsvinklar och färger är kalasbra. Till telefonens andra styrkor hör en mycket låg vikt, inte minst för en telefon med en fyra tum stor skärm och ett hyggligt stort batteri, och en bygg- och materialkvalité som i vanlig LG-ordning håller god klass.

Även kameramjukvaran förtjänar ett omnämnande då den bjuder på en stor mängd inställningsmöjligheter för den som tycker om att testa sig fram till de perfekta kamerainställningarna. Kameran i sig är klart bättre än förväntat men mjukvaran lider av att periodvis vara mer än lovligt långsam mellan bilderna – fem sekunders väntan på att kunna ta nästa bild är inte ovanligt, även med ett snabbt microSD-kort.

Mjukvaran, både vad gäller androidversion och LG:s Optimus UI 2.0-gränssnitt, är telefonens akilleshäl. Android 2.2/FroYo är vid det här laget nästan ett och ett halvt år gammalt, och det märks. LG har gjort ett hyggligt jobb med sitt eget gränssnitt, men en bristande optimering gör att enheten får slut på RAM regelbundet vid tung så kallad multitasking där man kör flera appar samtidigt. Även kameramjukvaran, som i övrigt är mycket bra, lider som vi konstaterat ovan av att periodvis vara väldigt långsam.

Efter några veckor med telefonen så är vi på det stora hela ganska nöjda, men det finns onekligen bättre alternativ för ungefär samma summa, det vill säga strax under 3000 kronor. Ett exempel på detta är Google Nexus S som regelbundet listas för under 3 000 kronor och som är en bättre telefon på nästan alla sätt och vis och som dessutom bjuder på regelbundna uppdateringar till den allra senaste mjukvaran. Sony Ericssons Xperia neo är ett annat alternativ värt att överväga, men då får man samtidigt gå ner en del i skärmstorlek vilket kanske inte är ett alternativ för alla.

Lyckas du få ett riktigt bra pris på Optimus Black så är den trots sina brister ett bra köp, men landar prislappen på över 2 500 kronor så får ni mer för pengarna på annat håll.
 

LG Optimus Black är lämplig för dig som:
* Vill ha en superlätt telefon med en stor skärm
* Vill ha en mycket bra och ljusstark skärm
* Vill ha kameramjukvara med goda inställningsmöjligheter
* Vill ha relativt god material- och byggkvalité

LG Optimus Black är inte lämplig för dig som:
* Vill ha maximal prestanda, även räknat per krona
* Vill ha löpande och snabba uppdateringar till de senaste androidversionerna
* Vill ha snabb och stabil mjukvara
* Vill kunna ”multitaska” effektivt

 

Andra telefoner med liknande prestanda och/eller utrustningsnivå:

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia neo på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Google Nexus S på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S på Prisjakt just nu: