Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

4G, LTE, 3.5G, Turbo-3G, HSDPA, 3G, WCDMA, UMTS – vi försöker reda ut termerna

Postat:
17:30 - 2011-10-16
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Det finns en smärre djungel av förkortningar och begrepp inom mobil radiokommunikation och det kan vara svårt att vara fullt bekant med alla termer. Vi ska utan att gå in på alltför många tekniska detaljer försöka reda ut fackuttrycken på ett enkelt och smidigt vis.

Mobilnäten har utvecklats enormt sedan GSM och dagens LTE erbjuder 326,4Mbit/s som teoretiskt högsta nedladdningshastighet. LTE byggs ut för fullt i Sverige av bland andra TeliaSonera, Telenor och Tele2. I nuläget erbjuds LTE-uppkoppling i drygt tio svenska städer.

WAP – första tekniken som gjorde att mobila enheter kunde utnyttja World Wide Web. WAP (”Wireless Application Protocol”) är en global och licensfri standard, ett protokoll, som innehåller regler för hur information skickas mellan internet och mobiler. WAP kan använda sig utav både GSM och GPRS för att skicka och ta emot data.

GPRS – står för ”General Packet Radio Service” och beskrivs ibland som ”2.5G” eftersom det är ett slags mellanting mellan andra och tredje generationens mobiltelefoni. Tekniken tillåter att en mobil enhet är ständigt uppkopplad mot internet och erbjuder hastigheter mellan ~30 – 100Kbit/s.

Data skickas i paket och till skillnad mot traditionell GSM ingår information om sändare och mottagare i dessa paket. GPRS kom till Sverige år 2000 men slog igenom först 2002. Operatörer tog betalt för GPRS utifrån mängden överförd data och själva tiden man varit uppkopplad var oväsentlig.

EDGE – är en akronym för ”Enhanced Data Rates for GSM Evolution” och precis som GPRS är det en uppgradering och förfining av GSM-tekniken. Med EDGE går det att erhålla högre dataöverföringshastigheter än med GPRS. För EDGE klass 10 kan man exempelvis uppnå 236,8Kbit/s ner och 118,4Kbit/s uppströms.

Även EDGE kallas ibland för ”2.5G” och när man ser ett ”E” i notifikationsfältet på sin Android betyder det att man är uppkopplad via EDGE.

3G – tredje generationens mobilkommunikation som tog över efter GSM. Den största skillnaden mellan GSM och 3G är överföringskapaciteten. Allt fler mobiler började bli uppkopplade mot nätet och det behövdes helt enkelt snabbare överföringshastigheter för att kunna utnyttja internets potential.

3G är i regel omkring 40 gånger snabbare än GSM och inledningsvis ansåg man att videosamtal var den största fördelen med den utökade bandbredden. När 3G först lanserades i Japan av operatören NTT Docomo år 2001 visade det sig emellertid att de populäraste användningsområdena var nedladdning av musik och program.

I Sverige började 3G-tekniken slå igenom 2003.

UMTS/WCDMA – UMTS står för ”Universal Mobile Telecommunications System” och är en teknisk standard för 3G-telekommunikation.

WCDMA betyder “Wideband Code Division Multiple Access” och är också en teknik som accepterats som standard för 3G. Enkelt uttryckt kan man säga att WCDMA är ett ”air interface” för UMTS.

Ett ”air interface” är den radiobaserade kommunikationslänken mellan mobilstationen, det vill säga själva mobilen, och basstationen. För mer information om skillnaden mellan WCDMA och UMTS kan man med fördel kika på dessa två artiklar.

HSDPA/HSUPA – detta kallas ofta för ”3.5G” och en ännu vanligare benämning i Sverige är ”Turbo-3G”. De är uppgraderingar av WCDMA-protokollet som ger högre överföringshastigheter i 3G-näten.

HSDPA står för ”High-Speed Downlink Packet Access” och gäller nedladdning. Hastigheterna kan nå 14,4Mbit/s. Operatören Tre lanserade sitt HSDPA-nät i Sverige 2006.

HSUPA står för ”High-Speed Uplink Packet Access” och gäller uppladdning till nätet. Tekniken tillåter att data laddas upp i cirka 5,76Mbit/s.

4G fjärde generationens mobilkommunikation som är på väg att ta över efter 3G. För att en kommunikationsteknik formellt ska få kallas ”4G” krävs att nätet kan erbjuda hastigheter på cirka 100Mbit/s för mobilanvändare och runt 1Gbit/s för stationära användare, allt enligt standardiseringsorganet ITU. I bland annat USA fuskar vissa operatörer och benämner sina nät som ”4G” utan att de faktiska kraven uppfyllts.

LTE – är vad många numera kallar för 4G och akronymen representerar ”Long Term Evolution”.

I januari 2009 inledde TeliaSonera utbyggnaden av sitt 4G-nät i Stockholm. När operatören lanserade nätet kommersiellt i huvudstaden och i Oslo den 14:e december samma år var de först i världen att erbjuda LTE. Trots att LTE ännu inte uppfyller ITU:s krav lanserar TeliaSonera nätet som 4G.

I Sverige bygger även Telenor och Tele2 ett gemensamt LTE-nät och tekniken finns nu i en handfull svenska städer.

Frågor, vidareutvecklingar och eventuella justeringar av förklaringarna välkomnas i kommentarsfältet samt i swedroids wiki!

[Ordlista – Swedroid wiki]

 • Andreas Larsen

  Läste tidigare idag att det Telia lanserat som 4G här faktiskt var LTE. yay

 • aa

  HSDPA/HSUPA är mer termer för hastighet på ner och upplänk i HSPA.

  Ni missar även HSPA+, samt DC-HSPA.

 • totte

  Internet leverantörer hittar alltid något sätt att fuska. Man kommer aldrig upp i 100Mbit via 4G.
  Tar mig också tillbaka till bredbandets start. Standarden sattes till 10Mbit för att kallas bredband men bara lite senare så ändrades det till att flatrate= bredband. Jag hade så kul åt polaren då som blivit på lurad 24 mån 125Kbit ”bredband”.
  Verkar leva kvar än idag. Inga garanterade hastigheter utan bara teoretiska(om du sitter på antennen, kl10 på en tisdag med solen i ryggen. Typ).

 • totte

  Andreas Larsen :
  Läste tidigare idag att det Telia lanserat som 4G här faktiskt var LTE. yay
  0

  Haha, det var telia som lurade polaren då också. Kul att dom inte gått för långt från sina gamla traditioner.

 • Retur

  Finns någon gemensam karta över 4G nätets täckning och kommande? Undrar när Mora i Dalarna är på g?

 • Jont3

  @Andreas Larsen
  Ja det står i artikeln ;)

 • Mattias

  Förlåt om jag har missat detta i texten, men jag har aldrig lyckats få ett E på min android, men de flesta jag känner som har iPhone får E någon gång ibland, då är det för mig det ”segaste” brukar jag säga.
  Jag själv har bara fått ett G på min android, då går det också jävligt sakta, vad är detta för något?

  Tacksam för svar!

 • D

  G står såklart för GSM.

  Jag får tyvärr allt som oftast Edge på ställen där jag förväntar mig minst 3G.

 • Mudd

  Förstår mig inte riktigt på hur operatörerna tänker när de bygger ut 4g nätet när det inte finns redig 3g överallt. Detta gör mig faktiskt riktigt arg. En bra 3g täckning räcker mer än väl för mig. Men titt som tätt sitter man där med edge och kan inte göra ett smack. känns bara som att operatörerna vill ha höga hastigheter att skryta med, sorgligt…

 • Toneloc

  D :
  G står såklart för GSM.
  Jag får tyvärr allt som oftast Edge på ställen där jag förväntar mig minst 3G.
  0

  Nja, G står snarare för GPRS och om man får ett E eller inte beror på vilken operatör man har, fram till nu så är det bara Telia som haft EDGE i sitt GSM-nät men alldeles nyligen så har Tele2 och Telenor börjat uppgradera sitt gemensamma GSM-nät med EDGE.

 • Gino

  G står inte för GSM, Det står för GPRS! E är något snabbare än G.

 • droidgren

  Tycker det är helt fel att kalla GPRS för 2,5G.. eftersom edge är mycket snabbare och är en vidareutveckling av denna. 2G borde passa bättre.

 • Andreas Larsen

  @Jont3

  kanske var lite otydlig, ”yay” symboliserar min positiva reaktion när jag insåg att jag kommer kunna utnyttja LTE-kompatibla telefoner i Sverige. Till exempel nästa telefon från google nexus serien :)

  Så, kommentaren var inte för att påstå det uppenbara utan snarare förmedla min åsikt nu när jag blivit medveten om denna goda nyhet!

 • Daniel

  @totte
  Det finns inget nät (kommersiellt) idag som når upp till de ursprungliga 4G-kraven. 4G är ingen teknik i sig utan mer ett krav (tänk ”bredband”). LTE är den bästa och snabbaste mobila tekniken idag. LTE Advanced är på gång, iomd kommer bitrate upp i omkring 1Gbit vilket då kommer att klara kraven för 4G.. Men om jag inte minns fel lättades det på kraven om vad som får kallas 4G så att vanlig LTE lever upp till dessa krav.

  Om Swedroid tänker fortsätta skriva den här typen av aftonbladet-artiklar så tycker jag ni borde REDA UT på riktigt. Inte copy-paste:a ett par meningar om varje teknik.

 • C-J

  Är det inte så att det bara är Telia som lev EDGE?

 • maba

  Men swedroid, ni missar ju NMT och WiMAX ;)

 • Anonym

  @C-J

  Ja, det stämmer bra.

 • Aegd

  @totte

  Det där stämmer inte riktigt, har sett Telias 4G nät komma upp i hastigheter närmare 100mbit nära masten, mer realistiska hastigheter är dock närmare 80mbit och tar man stor eller medium kommer man med bra täckning alltid upp max hastighet som man betalar för tjänsten, så 4G tjänsterna levererar klart stabilare hastigheter än vad 3g tjänsterna gör.

 • Mr_snarl

  Och vad betyder det när man har ett H i statusfältet? Är det HSDPA/HSUPA?

 • Daniel

  @Mr_snarl
  Precis

 • master_of_rock

  Ganska gnälliga kommentarer. Själv vill jag tacka Swedroid för ännu en bra artikel.

  Tack!

 • AIMMOTH

  Bra artikel! Teknik måste alltid förklaras om och om igen i enkla termer så att gemene man hänger med. Ofta rusar ”tekniknördarna” (inklusive mig själv) iväg alldeles för fort.

  Annars undrar jag om 4G. Läste någonstans att den ska ha mycket snabbare responstid jämfört med 3G. Alltså så snabb att man skulle kunna spela spel med det. Kan det stämma?

 • Henke

  Responstiden i 4G nätet är ca 20-30ms. Så det är grymt mycket bättre än 3G.

  @AIMMOTH

 • Groppe

  Det är för responstiden jag vill att min nästa mobil ska va en 4G/LTE. När det går lika snabbt/långsamt att surfa in på aftonbladets webbvesrionerade sajt som på svt-text, så beror det på responstiden…..

  Nån som har nån koll på när det kan tänkas komma 4G/LTE-mobiler i sverige? Är det nästa års stora trend kanske?

 • Daniel

  @AIMMOTH
  Ja, det stämmer. Det är tack vare att de kör IP (Internet Protocol) hela vägen fram till bastationen, det att jämföra med att de tidigare körde televäxlar mellan master och andra knutpunkter på t3G och äldre.

  @Groppe
  Personligen hoppas jag på att den Svenska versionen av Nexus Prime kommer att ha LTE, och inte bara Verizon-versionen i USA. Men det bör väl börja dyka upp efter årsskiftet annars.

 • Anonym

  Telias LTE har väl inget voice support idag? Bara ren data (inklusive voip). Så vill man att det ska gå att prata också måste man väl även köra 3G/2G.

 • Anonym

  Anonym :
  Telias LTE har väl inget voice support idag? Bara ren data (inklusive voip). Så vill man att det ska gå att prata också måste man väl även köra 3G/2G.
  0

  Det stämmer, LTE har ingen talkanal, enbart data. Det pratas om voice over LTE men det är nog bara ett sätt att kunna ta betalt för samtal. Detta gäller allas LTE-nät, då det är så LTE fungerar.

 • a

  Så det här med LTE, kommer det bli samma sak där att operatörerna säger 100 Mbit men i verkligheten får man 2 Mbit? Dvs som med turbo-3g.

 • heudler2000

  a :
  Så det här med LTE, kommer det bli samma sak där att operatörerna säger 100 Mbit men i verkligheten får man 2 Mbit? Dvs som med turbo-3g.
  0

  LTE-tekniken i sig är mer stabil och pålitligt än 3G, men visst kommer hastigheterna att variera precis om med 3G, dock mycket högre lägstanivåer i regel.

  Om man tar en 21 Mbps 3G-site med en ”bärare” (carrier) som ett exempel så får man med absolut bästa förutsättningar ut närmare 18 Mbps i nedlänk, en user till och hastigheten sjunker drastiskt, och med 10 användare av mobila bredband så förstår du säkert själv vilket otrolig påverkan det har på hastigheterna.

 • Alex

  @Daniel
  Samsung Galaxy S2 LTE ska lanseras i Sverige efter årsskiftet, så det stämmer bra. Vore ju grymt om Prime får LTE här i Sverige också, men har inte allt för höga förhoppningar.

 • twisted1

  Dom flesta lurar har ju stöd för 14,4Mbit ner, vissa HSDPA+ 21Mbit ner. Det känns som att telefonerna är minsta problemet när det gäller hög hastighet över mobilnätet.

  Redan idag är nätet kraftigt överbelastat, och man kommer inte upp i utlovad hastighet annat än på konstiga tider när det är låg last på nätet.

 • Anders

  Jag har som bäst 17ms med 3g hos tre. LTE ska ge samma latency, typ, som wlan.

 • Jan

  Lilla Strömstad (12.000 inv.) i Bohuslän fick 4G redan i juni 2011. Beställde ”4G Stor” av Telia till våra stationära datorer och det funkar klockrent. 44 MBit upp och 15 Mbit ned.

 • xod

  Jag har nästan alltid ett ”H” i statusfältet.
  Är det mao bättre än att ha en ”3g” symbol där då?
  Hade fått för mej att 3g var det ”bästa”…

 • riper

  @Andreas Larsen
  Så länge de är kompatibla med våra LTE-frekvenser bara. Tyvärr så lär inte den/de Nexus Prime som släpps på onsdag vara det, men jag hoppas!!! :)

 • Hans

  @C-J
  Nej, jag har EDGE via Tele2, och har tidigare haft det via Vodafone.

 • Tänkte upprepa ripers kommentar, frekvenserna för LTE som Verizon använder är inte samma som här i Sverige, om jag inte minns fel?,

  Kommer då inte att använda USAs telefoner här i Sverige. Tror faktiskt ingen frekvens stämmer med de i USAs, inte ens Sprints LTE nät som ska byggas ut.

 • Och var tvungen att kolla upp det här, Verizon och AT&T har både LTE i 700mhz spektrumet de är dock inkompatibla med varandra då då de kör på olika spektrum inom 700mhz spektrumet.

  Här i Sverige kör vi på 2,6ghz spektrumet vilket gör att en telefon som NEXUS PRIME INTE kommer gå att köra LTE här i Sveirge…

 • Jag kanske ska ändra wikis så detta blir klart, det kommer skapa många förvirrande importörer om de inte greppar detta, uppdatera inlägget kanske.

 • Merlinen

  Så länge som 4G master är så dåliag som dom är idag så ser då inte jag framemot 4G/LTE i telefoner.

  Har 4G mobiltbredband och bor ca 800-1000m från närmaste mast, jag bor på 5e våningen och har klar sikt mot maste och bra täkning (5/5 pinnar).

  Får 40mbit DL och 30mbit UL, MEN tar jag bara hissen ner till mark plan så har jag 0 i täkning, så fort man har lite hus i mellan mig och maste så i bästa fall får man 1/5 pinnar i täkning, spelar ingen roll om man far närmare eller länge ifrån.

  Nä 3.5G fungerar fint i telefoner, bygg ut det mera istället :)

 • Daniel Wiberg

  Joakim Engström :
  Och var tvungen att kolla upp det här, Verizon och AT&T har både LTE i 700mhz spektrumet de är dock inkompatibla med varandra då då de kör på olika spektrum inom 700mhz spektrumet.
  Här i Sverige kör vi på 2,6ghz spektrumet vilket gör att en telefon som NEXUS PRIME INTE kommer gå att köra LTE här i Sveirge…
  0

  Inledningsvis ja, sedan kommer vi även att köra 800MHz, 900MHz och 1800MHz.

 • Me

  Aegd :
  @totte
  Det där stämmer inte riktigt, har sett Telias 4G nät komma upp i hastigheter närmare 100mbit nära masten, mer realistiska hastigheter är dock närmare 80mbit och tar man stor eller medium kommer man med bra täckning alltid upp max hastighet som man betalar för tjänsten, så 4G tjänsterna levererar klart stabilare hastigheter än vad 3g tjänsterna gör.
  0

  @Aegd

  Jag kommer upp i likadana ”höjder” och jag har 3G-turbo tror jag, inte 4G. (Blev du lurad eller?)

 • riper

  Daniel Wiberg :

  Joakim Engström :
  Och var tvungen att kolla upp det här, Verizon och AT&T har både LTE i 700mhz spektrumet de är dock inkompatibla med varandra då då de kör på olika spektrum inom 700mhz spektrumet.
  Här i Sverige kör vi på 2,6ghz spektrumet vilket gör att en telefon som NEXUS PRIME INTE kommer gå att köra LTE här i Sveirge…
  0

  Inledningsvis ja, sedan kommer vi även att köra 800MHz, 900MHz och 1800MHz.
  0

  Det är ju säkert bra att vi kommer köra på fler frekvenser senare, men det hjälper ju inte oss idag om den Nexus Prime som släpps ”kör på” 700MHz. Förhoppningsvis så släpps flera varianter. Har vi riktig tur så säger de på onsdag: ”And it will be available…..wait for it…..NOW!” F5 F5 F5!!! :)

 • Johan

  Även svenska operatörer fuskar med ordet 4G som jag förstått, iaf om informationen om 4G på svenska wikipedia stämmer: http://sv.wikipedia.org/wiki/4g .
  Står bland annat ”Teoretiskt ger första versionen av LTE bitöverföringshastigheter på 100 Mbit/s nedströms och 50 Mbit/s uppströms till stationära användare, och når således inte riktigt upp till kraven på ett 4G-system, men har ändå lanserats som 4G i media och av nätoperatören TeliaSonera. En kommande vidareutveckling av LTE benämnd LTE-Advanced är under utveckling, med syftet att uppfylla och passera ITU:s krav på 4G-system. ”

 • elias

  Har inte EDGE blivit betydligt snabbare nu än vad det var förr (236kbit)?

 • Djhg2000

  Bara jag som saknar gamla bortglömda NMT (”1G”) i artikeln?

 • David

  För den som vill uppleva EDGE så är det bara åka E4 uppsalavägen riktning söderut i höjd med haga norra, där har Tele2 3G-skugga, men man får alltid E :P

 • Johan B

  Bra artikel. Vill dock påpeka ett fel:
  GPRS står för General packet ratio (inte radio) service.
  Petitess, jag vet, men ville ändå påpeka det.

 • Toneloc

  Johan B :
  Bra artikel. Vill dock påpeka ett fel:
  GPRS står för General packet ratio (inte radio) service.
  Petitess, jag vet, men ville ändå påpeka det.
  0

  Det får du nog lov att bekräfta med en källa, ETSI som har definierat standarden säger i alla fall att GPRS står för General packet radio service.

 • Davve

  WAP är helt oväsentligt här. Dels är det protokollet helt utdött idag och har inget med radioteknikerna att göra (även om syftet med det var just för mobiltelefoner).

  HSDPA når kommersiellt idag ”upp till” 32 Mbit/s. Man kan nå upp till 42 MBit/s sen är det LTE som blir nästa steg.

 • Johan B

  @Toneloc
  Okej, jag är inte sämre än att jag erkänner när jag har haft fel. Du har såklart helt rätt visar det sig när jag själv kontrollerar i ETSI:s arkiv. Märkligt, för jag kommer bestämt ihåg att det var ratio när den här standarden visade sig.

  Minnet är märkligt ibland och jag ska nog börja revidera mina ihågkomna förkortningar och standarder innan jag yttrar mig. =)

 • Anton

  ni har glömt att skriva att edge kallas 2,75 g samt att hspa är ett samlingsnamn på hsdpa och hsupa tillsammans. sedan saknar jag införmation om hspa evolved/hspa+ som i allra högsta grad är aktuellt idag som ett steg mellan 3,5g och 4g

 • Stefan

  @Johan B

  Finns ingen rimlig logisk anledning att det skulle heta ”ratio” istället för radio. Sorry, det har alltid varit radio som avsetts.

 • Maria

  Hej hej.
  Det är ju en gammal artikel det här, men då expertisen tycks vara stor måste jag ju fråga..
  Jag funderar på att köpa en telefon från utomlands, och i specifikationen står det så här:
  Cellular network:  HSPA/WCDMA:2100MHzGSM/GRPS/EDGE: 850/900/1800/1900 MHz
  Broadband Data:HSDPA 7,2 MbpsHSUPA 5,76 MbpsWCDMA 384 KbpsEDGE/GRPS Class 33

  Funkar denna telefon i sverige..?

  Mvh

  Maria

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons