Swedroid testar iZettle till Android

Postat:
11:47 - 2012-07-25
Skribent:
| Jonas H
Kommentarer:
27

I måndags var dagen då iZettle presenterade att de var redo att släppa sin tjänst till en mindre skara Android-användare. Vi har redan fått vi hem en kortläsare att testa och i artikeln nedan försöker vi gå igenom hela förloppet.

Kortläsaren är i matt, svart plast och är både snygg och känns väldigt robust. Även om det ser lite vanskligt ut med ett 3,5 mm uttag så är den stabilare än man tror, den kommer utan tvekan hålla för de påfrestningar ett platskort kommer utsätta den för. Vi noterar även att det finns en ingång för micro-USB, detta då hörlursuttaget inte kan ge ström och läsaren går därför på ett batteri som kommer behövas laddas från gång till gång. Detta går även att göra samtidigt som man tar emot betalningar.

Det första man som användare behöver är ett konto, antingen som privatperson eller som företagare. Något uppmärksamma är att privatpersoner måste koppla kontot till Facebook, något många av er användare klagade på i gårdagens nyhet. iZettle har dock två anledningar till varför det är så – användarupplevelse och säkerhet. I och med kopplingen kan företaget smidigt komma åt såväl adress, telefonnummer och profilbild, saker som annars kan vara lite pilligt att få rätt på en telefon. När det gäller säkerheten kollar iZettle bland annat på antal vänner för att försäkra sig om att användaren inte utger sig för att vara någon annan. Efter registreringen behöver iZettle även få veta dina kontouppgifter.

När vi loggat in i appen möts vi direkt av sidan för betalningar. Fyll i beloppet med den stora knappsatsen, en kortare beskrivning av varan som säljs kan fyllas i och en bild bifogas. Vi uppmanas att stoppa i vårt kontokort i kortläsaren och när det är inläst kollar applikationen om kortet är giltigt och skickar sedan oss vidare till en signatursida. Fingerskrivandet är helt klart lite annorlunda och ovant, men linjerna blir rundade och fina och är förhållandevis följsamma.

Slutligen får köparen, om så önskas, fylla i sin epostadress för att få ett kvitto på köpet skickat till sig. Det är i kvittot som bilden och beskrivningen kommer till användning. På kvittot visas all information upp, pris, beskrivningen och bilden, information om köparen och med hjälp av telefonens GPS visas även var köpet genomfördes.

Som säljare är kortläsare inget krav, det går lika bra att knappa in kortnummer manuellt, men då tas en mindre extra avgift och maxbeloppen för köp är lägre, läs mer om detta på iZettles hjälpsida. För att vara den perfekta loppis-tjänsten finns sedan en tid tillbaka även stöd för kontant betalning, säljaren får då bättre koll på sina affärer och kan samtidigt erbjuda kvitton till sina kunder, självklart kostar inte detta något. Har kunden ångrat sig går det att göra återköp samma dag som köpet gjordes, detta går att göra direkt i appen eller på hemsidan, i appen krävs det att man anger lösenordet igen, så att ingen obehörig ska kunna ta bort betalningar.

Personligen gillar jag verkligen tjänsten, jag har själv väldigt sällan kontanter på mig och använder mitt betalkort nästan varje gång jag köper något. Senast förra veckan var jag på en marknad, helt utan kontanter och ingen tog kort. Det är vid tillfällen som dessa jag verkligen ser tjänstens potential. Att även ideella föreningar kan börja samla in pengar vid enstaka tillfällen via kort utan att behöva betala månadsavgift är såklart toppen och 2,75 % av beloppet är helt klart överkomligt. Hur det svenska företaget kommer att klara sig gentemot den amerikanska motsvarigheten Square, eller jätten PayPal’s satsning ”PayPal Here” får tiden utvisa.

   

Lägsta pris på Samsung Galaxy S III på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy Note på Prisjakt just nu: