Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Alla officiella uppgifter om OnePlus 5 – här är nya toppmodellen

Postat:
18:45 - 2017-06-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
OnePlus har under kvällen svensk tid presenterat sin senaste telefon vilken som bekant kort och gott kallas ”5”. Det är tillverkarens sjätte telefon sedan starten sommaren 2014, när X och 3T räknas in, men blott det fjärde rena flaggskeppet. Att OnePlus valde namnet ”5” beror på att siffran fyra anses vara ett oturstal i Kina.
Vi ger oss på specifikationerna och årets flaggskepp från OnePlus säljs den här gången i två olika modeller: en version med 6 GB RAM (LPDDR4X) och 64 GB lagring (UFS 2.1), och en version med hela 8 GB RAM (LPDDR4X) och 128 GB lagring (UFS 2.1). Båda versionerna har utrustats med Qualcomms mycket kraftfulla åttakärniga chipp Snapdragon 835, i upp till 2,45 GHz, ett fastmonterat batteri på 3 300 mAh samt en 5,5-tumsskärm av ”Optic AMOLED”-typ med 1080p-upplösning (1 080 x 1 920 pixlar, 401 PPI).

Batteriet sägs via Dash Charge (5V 4A) kunna laddas från tomt till 44% fullt på blott 30 minuter, samtidigt som telefonen används, och vidare säger OnePlus att pekskärmen har förbättras för en snabbare och mer responsiv pekskärmsupplevelse.

Precis som föregångaren erbjuder OnePlus 5 dubbla SIM-kortplatser, USB Type-C och NFC. Hörlursutgången har till vår glädje inte fått stryka med. Ett trevligt tillskott är Bluetooth 5.0 vilket få smartphones hittills utrustats med. Dessvärre har inte heller OnePlus 5 fått stereohögtalare, utan blott en monohögtalare placerad i fotänden.

Fingeravtrycksläsaren sitter återigen nedanför skärmen på framsidan och användare kan välja mellan fysiska/kapacitiva tangenter och virtuella navigationsknappar i gränssnittet. Aviseringsreglaget är intakt och låter användare växla mellan olika ljudlägen utan att först behöva öppna gränssnittet.

Konstruktionen består inte oväntat av lättmetall i en så kallad unibodykonstruktion där telefonens ram och bakstycke är skuret från ett och samma stycke metall. Telefonen mäter 154,2 x 74,1 x 7,25 millimeter, med en vikt på 153 gram, och har därmed ungefär samma mått och vikt som företrädarna 3 och 3T. Det är med andra ord inte ytterst slimmade ramar runtom skärmen i stil med Xiaomi Mi Mix, LG G6, Samsung Galaxy S8 och Essential Phone, utan en mer traditionell konstruktion med relativt tjocka ramar.

En stor nyhet är de dubbla kamerorna, som sitter uppe i vänstra hörnet på bakstycket. Tillverkaren har lagt fokus just på att skapa en bättre kameratelefon. En 16 MP-kamera (f/1,7, IMX398, 1,12 mikrometer) har kombinerats med en 20 MP-sensor (f/2,6, IMX350, 1 mikrometer). Olyckligtvis tycks optisk bildstabilisering saknas. En 16 MP-kamera har placerats på framsidan.

Båda sensorerna kommer från Sony och OnePlus säger sig ha förbättrat såväl autofokusens hastighet som HDR-funktionen för svåra ljusförhållanden som exempelvis siluetter i motljus. Vidare poängterar de att mörkerprestandan är förbättrad tack vare det stora ljusinsläppet via f/1,7-optiken för huvudkameran.

Upplägget liknar det i exempelvis Iphone 7 Plus. De dubbla kamerorna möjliggör porträtt och andra närbilder med bokeh-effekter (oskarp bakgrund).

Mjukvaran består av Android 7.1.1 och senaste versionen av OnePlus egna gränssnitt OxygenOS, version 5.0 (?). Nytt i den senaste versionen av OxygenOS är bland annat ett nytt blåljusfilter, kallat ”Reading Mode” vars intensitet kan justeras med ett skjutreglage i gränssnittet. En annan nyhet är ett mer omfattande stöd för teman och inte bara ett ljust och ett mörkt tema som i tidigare versioner av OxygenOS.

Slutligen verkar OnePlus-grundaren Carl Pei vara larvigt förtjust i hamburgare från In N Out, men det tycks inte vara relaterat till telefonen i sig.

Pris och tillgänglighet

Färgalternativen är vid säljstart två till antalet och består av Slate Gray (grå) och Midnight Black (svart) och priset ligger på från 4 995 kronor. Utskick av förbeställningar påbörjas i morgon, den 21 juni, och den allmänna försäljningen börjar nästa tisdag, den 27 juni.

Lediga jobb inom data / IT Företag
IT-administratör till Suntarbetsliv Publicerad 18 Apr 2018
Anpassningsutvecklare till växande bolag i Göteborg! Publicerad 18 Apr 2018
Software Developer to Atlas Copco Publicerad 18 Apr 2018
iOS – utvecklare sökes till företag i Örebro Publicerad 18 Apr 2018
MJUKVARUUTVECKLARE TILL FÖRSVARSINDUSTRIN Publicerad 18 Apr 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 3. Äger du någon av följande smartphones?
 4. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter
 5. Rapport: Tillverkare far med osanning om säkerhetsuppdateringar
 6. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Rykte: Huawei kommer lansera världens första flexibla smartphone i november
 5. Den här Huawei-telefonen har dubbla fingeravtrycksläsare, kostar 16 090kr
 6. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons