Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Allting är relativt: hur stort har gått från 2,4″ till 5,5″ [Krönika]

Postat:
12:17 - 2012-09-03
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Teknikvärlden rör sig fort framåt. Spelet Wolfenstein 3D var banbrytande när det släpptes 1992 och bjöd på en häftig visuell upplevelse. Spelmotorsnillet John Carmack byggde upp en värld i pseudo-3D med en metod som kallas ray casting. Spelfantaster hade inte sett något liknande förut.

Tjugo år senare har 3D-spelen för PC mer gemensamt med fotorealism än Wolfenstein och id Softwares klassiker går inte att spela utan att bli illamående. Vi gör bedömningar utifrån våra egna referensramar och i takt med att ramarna vidgas ändras våra uppfattningar. 

Wolfenstein var mäktigt på den tiden för 3D-spel var helt nya. Att spela Wolfenstein idag är ungefär lika spännande som att gå från en 50-tums LED-TV med HD-upplösning och surroundljud till en svartvit 15-tummare från 70-talet.

Det sker naturligtvis snabba avancemang även i mobilvärlden och när det gäller hårdvara ser vi kanske framstegen allra tydligast genom skärmarna. Sony Ericsson T300 från 2002 var min första mobil med färgskärm (och dessvärre den sämsta elektronik jag någonsin ägt). Färgskärmen väckte en del nyfikenhet från omgivningen men det var först ett år senare i och med den stryktåliga Nokia 5100 som en mobilskärm gav en wow-känsla.

Skärmen var 1,5” stor och hade 128 x 128 pixlars upplösning. Nokia 5100 kunde visa hela 4096 färger till skillnad från T300:s futtiga färgsvit med 256 varianter. Vissa bakgrundsbilder fick skärmen att kännas förvånansvärt läcker och inbjudande.

Mobildisplayerna fick inte bara fler färger och högre upplösning – de blev allt större också. Hösten 2006 skaffade jag värstingen Nokia N73. Dess 2,4-tums HVGA-skärm med 262 000 färger kändes gigantisk och folk kommenterade skärmens storlek. Teknikrecensenter skrev att de till och med kunde titta på filmer med så pass stor skärm.

Vi gör bedömningar utifrån våra egna referensramar och i takt med att ramarna vidgas ändras våra uppfattningar

Nästa steg uppåt var lyxiga 2,8”. Ungefär ett år senare släpptes iPhone i USA med 3,5-tumsskärm som satte en ny standard. Tre och en halv tum fick vara synonymt med ”bjässe” i mobilskärmsvärlden en period men storleken krymptes sedan alltmer i våra ögon i takt med att androidtelefonernas skärmar växte.

Idag har till och med 3,5 tum blivit litet. För de som är vana vid skärmar kring 4,7 tum kan en 3,5-tumsskärm nästan kännas klaustrofobisk att använda – särskilt vid webbsurfande. En 4-tumsskärm kan rentav te sig relativt nätt för de som använder de största mobilskärmarna. Samsung är den tillverkare som pressar hårdast uppåt i och med 5,3-tummaren Galaxy Note och nu senast med uppföljaren Galaxy Note II som har 5,5-tumsskärm.

Frågan är hur länge till mobilskärmarna kan växa i storlek? Har vi nått max i och med Note II eller kommer vi till sist gå runt med surfplattor som går att ringa med? När vi idag jämrar oss över subpixelmönster, kontrastnivåer och avsaknad av HD kan det vara intressant att ägna en tanke åt teknikens under och att vi för inte alltför länge sedan blev imponerade av 1,5-tumsskärmar med 4000 färger.

Processor: 1,6GHz quad-core
Plattform: Exynos 4 Quad
RAM: 2GB
Skärm: 5,5" / HD / 267PPI
Skärmtyp: Super AMOLED
Kamera: 8MP

 • Guest

  Äh, allt över 4.8 tum är för stort… 

 • Sgt_Stinger

  jag tror att den fysiska storleken på galaxy note 2 är den maximala storleken för att bära omkring på. Detta behöver ju inte nödvändigtvis betyda att skärmarna inte kommer bli större för det. Man forskar ju för fullt på vik och rullbara skärmar.

 • Not4u

  Frågan är väl egentligen hur stor telefonen är, inte enbart skärmen. Jag har svårt att se att alla luffar omkring med 7″-nallar om 3 år även om det skulle vara utan ram runt skärmen.

 • Erik Svanborg

  Skönt att fler ser denna, i mina ögon, tråkiga utvecklig. Jag har alltid velat ha en LITEN mobil, och mobilerna blev mindre och mindre. Plötsligt bröts trenden och nu blir de istället större och större. Såna som jag, som vill ha en liten telefon, får nöja sig med halvdan hårdvara istället… Nu har jag precis köpt en telefon med 3,5″ skärm vilket i mina ögon är GIGANTISKT och alldeles för stort – men det finns ju inget mindre som har vettig hårdvara…

  Jag surfade redan på min gamla SE K750 – visst, det är inte optimalt, men det GÅR. Vill jag surfa ”på riktigt” gör jag det på någon dator eller tablet – en mobil ska, för mig, vara i första hand just det – mobil.

 • Vidde

  Är inte skärmen i sig som är gränsen, utan storleken på prylen. Bort med ramar och kanter kring skärmen så kan man nog få in lite över 5″ på S3ans yta, som för mig är nära gränsen.

 • Lulf

  Gränsen går vid att mobilen ska kunna gå ner i fickan

 • Gabriel Karlsson

  Det sa folk om 4 tum för ett år sen.

 • born2bwild

  Efter att ha haft 4,3 ett tag så tycker jag att det är för stort. En telefon är trots allt en telefon.

 • Jonte

  Dell streak/mini5 användare sedan 2 år. 5-5.5 tum är utmärkt. Allt under är för litet.

 • Melmac

  …..sa flickan….;-P

 • Jonas Svensson

  Gränsen går vid 4.0-4.3″. Över så kan man inte navigera telefonen med 1 hand utan måste byta grepp eller köra två händer. Min Nexus på 4.65″ är lite för stor.

  Om Galaxy S3 inte hade varit så stor hade den nog kunna bli mer populär och en svensson-telefon likt iPhone. 4.8″ avskräcker många.

 • Josef

  Min SGS med 4″-skärm är helt perfekt för mig och då har jag ändå väldigt stora händer, skulle inte vilja ha en skärm större än 4,5″. Då kan man lika gärna skaffa en platta.

 • Erik Svanborg

  Ingen mer än jag som vill kunna använda telefonen med en hand? Det är i princip omöjligt/svårt/bökigt över 3,5″… 

 • Magnus

  tja det fins ju en 17″ surfplatta, Eller var den kanske större?
  den du! tala om att imponera! ‘din mes! har du bara 7″ kolla in farsan här!’
  och är du orolig för att bli rånad? kasta bara tv’n ehh plattan i famnen på rånarn! enda problemet är att du kommer dömmas för mord, fast å andra sidan det är ju ca 2Veckor du får sitta ‘inne’

 • born2bwild

  Precis min tanke. Tillverkarna stoppar in sin bästa hårdvara i de största mobilerna och tror att de som vill ha en lite mindre skärm inte bryr sig om hårdvaran. Hur korkat som helst att tro att någon som föredrar en 4´skärm inte vill ha en kamera på över 5 mpx.

 • Guest

  4-4.3 är enligt mig lagom, har 4 tum nu och känner inte att jag behöver en större skärm, däremot får de gärna ha mindre deadspace på telefonerna och höja upplösningen mer.

 • tunhuk66

  Hur stor var skärmen på SE W910i? När jag köpte den tyckte jag den hade rena panoramafönstret på framsidan ;-)

  Nu tycker jag att min 4.65″ Gnexus är perfekt i skärmstorlek.

 • gtroop

  Man vänjer sig… Innan jag skaffade min SGS2 (4.3″) tyckte jag den var i största laget men efter ett tag såg man fördelarna och glömde nackdelarna. Idag har jag en Galaxy Nexus (4.65″) och här är nackdelarna med stor skärm tydligare. Jag har svårt att tänka mig att skaffa en mobil som är större än Galaxy Nexus, oavsett om det gäller skärm- eller mobilstorlek. Håller man telefonen med en hand når man inte hela skärmen med tummen och det är en dealbreaker för mig.

 • oskar

  Håller tummarna för att Google lanserar en Nexus-telefon med trevlig skärmstorlek mellan 4 och 4.3 tum! Då blir det köp om jag så måste importera den från Mars…

 • Thiesen

  Ujujuj… 5.5″ är ingenting… Ericssons gamla Hotline was the shit back in the days…

 • Infexis

  Jag kommer ihåg när jag skulle byta upp mig från htc hero till desire hd, då var jag väldigt skeptiskt till att den var så stor, men nu går jag runt med en one x och tycker att den är alldeles lagom =) KEWL! 

 • Thiesen

  Vad är din definition på ficka? Duger utrymmet i en ryggsäck som ficka?

 • Jk

  Har du tagit syra så här tidigt på dagen?

 • Sami_M

  Jag hoppas verkligen det görs någon toppmobil runt 3,5-4,0 med highend spec

 • Klas

  Jag ser fram emot 1080p på min nästa telefon och förhoppningsvis 4K skärmar på tablets inom några år.

 • Necko89

  jag bytte ut min älskade desire mot en HOX  nu kan jag knappt föreställa mig en sån liten skärm…

 • Adipatus

  Jag tycker min GNexus har prefekt storlek på skärmen men skulle idag nog aldrig gå till en mobil under 4,5″ skärm.. Hur stor skärm jag kan tänka mig är svårt att säga… Men vi vet inte hur marknaden ser ut om ca 10år… 

 • IncCo

  SGS3 är helt klart på gränsen. Så över 4,8″ är klart nej för min del.

 • Thiesen

  Stackars alla Flashbackare… ;-)

 • Tom

   Det beror väl på hur stora tassar man har? För mig personligen går gränsen vid en S2 när det kommer till att använda en mobil med en hand. Har pillat på en One X och det går ju, men helt klart mer bökigt att nå upp till borte hörnet t ex. 3,5″ upplever jag som för litet med tanke på vad man använder mobilen till idag. Med det sagt, jag är lite förvånad att det inte finns mer Android mobiler på 3,5″-4″ som är high-end idag.

 • Lulf

  Framfickan på mina vanliga jeans

 • Micke Cronstam

  Jag har inte några stora händer, men med lite teknik är det inga problem för mig att nå överallt på skärmen med tummen. Håller den inte helt vanligt, men det går bra och är säkert.

  Känns som en utmärkt storlek för mig.

 • Micke Cronstam

  Om de minskar deadspace runtom så får du ju en större skärm utan att ändra yttermåtten, eller menar du att din nuvarande telefon är för stor för dig?

 • Är nöjd med S3, perfekt och jag var nöjd också när jag hade min Note2, hade aldrig några problem med storleken, finns alltid en lösning, handen, fickor, hänga den runt halsen med band då….såå inget är omöjligt :D

 • Fisk666

  Gränsen är nådd, med förutsättningar att mobilerna har samma form…

 • Var inte Sony Ericsson P800 med 2.9″ QVGA-skärm och 4096 färger ändå lite mer imponerande än så – år 2002? ;)

 • Daniel

  Eller ens om två år.

 • Tyger8style

  Jag håller med!

 • lxp

  Det är bara prova större och större mobiler. Den man inte vänjer sig vid är för stor.

 • Fred .

  Om telefonen har tunna kanter så kan skärmen vara stor utan att mobilen blir för stor.
  Telefonen ska använda ytan smart så att skärmen får så stor yta som möjligt.

 • Erik Svanborg

   Jag har rätt stora händer men vill inte behöva byta grepp/använda andra handen bara för att nå hela skärmen. Vill kunna nå hela skärmen på ett bekvämt och naturligt sätt med tummen.

 • Nisse

   För mig som för många andra går gränsen vid vad som är bekvämt att greppa med en hand men som även går ner smidigt i jeansfickan. Till skillnad från många andra har jag dock inga problem med att styra en Galaxy Nexus helt med en hand. Vad gäller möjligheten att ha den i fickan måste jag säga att den är betydligt smidigare att ha i fickan än en gammal candybartelefon.

  Jag tycker att det är värt att notera att beroende på hur man räknar har telefonerna inte alls blivit större.

  Ett exempel:
  Galaxy Nexus Vs klassikern Nokia 3310.
  Nexusen är förvisso något tyngre, hela 2 gram (135 vs 133 gram), men om man räknar på volym för själva telefonen så är faktiskt Galaxy Nexus aningen mindre än Nokia 3310 (~82.3cm³ vs ~119.3 cm³). Sen är det ju klart att man inte bara kan räkna på volym, man måste även se på de individuella dimensionerna, som enligt mig fortfarande kan växa en aning.

  Vad gäller mångas uppgivenhet på att de telefoner med lite mindre skärm inte har lika bra hårdvara så har jag förståelse för besvikelsen. Men det är viktigt att se på det med en tillverkares synsätt också.

  Först och främst så känns det som att de flesta som strävar efter high end-hårdvara (jag har ingen statistik eller källa på detta, det är bara som jag har uppfattat saken) gärna vill ha större skärm. Finns det inte en tillräckligt stor marknad så blir det inte lönsamt att tillverka.

  Om en tillverkare ändå skulle vilja göra en mindre telefon med high end-hårdvara så denne för en mängd svåra utmaningar. En mindre telefon har mindre plats fysiskt vilket gör att high endkomponenter som ofta är större kan vara svåra att få plats med. Det kan även vara svårare att få till en bra kylning på dessa komponenter, som ofta blir varmare (nu pratar jag ju high endkomponenter som CPU, GPU, etc, och inte t.ex. kamera).

  Ytterligare en aspekt gällande GPU och CPU är ju frågan om det verkligen behövs samma prestanda på dessa som på en mobil med större skärm. Har man en mindre skärm behöver man inte ha lika hög upplösning. Har man inte lika hög upplösning, behöver man kanske inte en lika stark CPU och GPU, då upplösning på skärmen är en av de främsta anledningarna till att man behöver öka prestanda.

 • kanylbullen

  Är jag den enda som inte ens höjde på ögonbrynet när iPhone kom? Jag tyckte inte ens skärmen var särskilt imponerande, det enda som var bättre än WinMo var tryckkänsligheten.

 • Micke

  Min Desire S är helt klart på gränsen till för stor för mig. Så som för många andra så är det enhandshandhavandet som är ganska viktigt för mig. Kollar aldrig på film eller surfar några längre stunder med telefonen så större är bara onödigt för min del. 

 • fryguy

  När S3an utannonserades tänkte jag att nån sån lär jag aldrig skaffa skärmen är för stor. Det men nu sitter jag här med en i alla fall.

 • Ravengenocide

  10 miljoner är inte speciellt många?

 • Ravengenocide

  Eftr att ha haft 4.8″ ett tag så tycker jag att det är perfekt. En telefon är trots allt en telefon.

 • Sandhög

  Nu kan vi konstatera en gång för alla att storleken har betydelse! Grymt nöjd med storleken på min Note. Jag använder inte min transformer 101 länge.. Inga problem att styra noten med en hand & jag har nog en typisk normalstor hand? Det händer ofta att jag får känna utanpå jeansen om telefonen är i fickan då man har vant sig vid storleken.

 • Railwayman

  Jag måste bara påpeka att första mobilen jag känner till på rak arm med riktigt stor färgskärm var Nokia 9210 Communicator ihop med ett stort antal PocketPC-modeller, bl.a HTC Wallaby (O2 XDA) som ju sedermera blev starten för XDA-Developers. Sony Ericsson P800 får ej heller glömmas bort och inte heller Nokia 7650. Nokia 5100 betraktade jag tyvärr som en rent usel och ful mobil på sin tid, då var tveklöst just 7650 en avsevärt bättre produkt och bättre blev det med 3650 då minneskortplats tillkom. För egen del nådde jag 4-tumsvallen redan 2007 och sedan dess har jag alltid siktat på större skärmar. Notens 5,3-tummare är perfekt – fortfarande behändig men stor nog för att på allvar läsa dokument, titta på film o.s.v.

 • pazu
 • Kristers Bensin
 • Joje67

  Jag bytte från min stora Sgs2 till Note(1) förra veckan och är förbluffad över hur otroligt liten den föregående plötsligt är haha. Jag kan tänka mej en större nästa gång typ sex tum :-)

 • Tobbe

  4″ är lagom, allt över det är för stort.

 • Eljo

  Hm, har för mig att det var faktiskt Ericsson (innan de blev SE) som lanserade den första mobilen med en färgskärm, nämligen t68 och det var redan typ – 99, möjligen – 00.

 • Sdf

  Det är subjektivt. Jag har en 4,3″ och tycker den är för liten för mina stora fingrar och mina dåliga ögon. Smärtgränsen för mig ligger nog runt 5″. Däremot så ser det inte klokt ut att ringa med t.ex en Galaxy Note. Vet inte hur de ska komma runt det, men jag vill inte ha en mindre skärm.

 • Daniel Elofson

  Göran 73 ringde och vill ha sin kommentar tillbaka ;)
  Det är ju inte riktigt sant det där. En telefon är inte bara en telefon idag, har inte vart det på länge, när nu Siemens släpper DECT-smartphones tom. :)

 • Jw

  Jag kör alltid telefonen med en hand och tror att dom flesta föredrar det. Men ärligt talat, hur ofta pillar man uppe i skärmens vänstra övre sida? Eller på övre halvan över huvud taget. Lite kanske när man surfar för vissa tillverkare envisas med att följa gamla webläsares standard som funkade när man använde mus. Men vilket fall som helst fungerar 5,3 bra för mig med en hand, för den blir ju som en 3 tummare på den ytan man använder. Visst, ikonerna i vänsterhörnet är lite svåra att nå men det går om man envisas, men jag byter skärm i stället och slipper både vänster bortre hörnet och högra nedre som även det är för nära. 

  Så för mig är det inga problem med en 5,3″ skärm och enhandsfattning. 

  PS skulle man inte surfat i den då hade jag fördragit 2,5″ -3″ Men ska man använda den som smartphone så handlar det för mig om att få ner den i fickan och det fungerar bra med telefoner upp till 5,3″ av erfarenhet och antagligen 1″ till i storlek skulle funka tror jag.

 • Jw

  5,3 brukar inte vara problem att få ner i fickan om man är kille. Visst tjejer i tighta jeans kan säker ha problem med att få ner en sgs2:a så det är ju lite inviduellt.

 • Daniel Elofson

  Jag ser en värld där vi har 5″ ren skärmyta, inga kanter och böjbar skärm, du klämmer den runt handleden när du inte använder den men fortfarande med full funktion. Du kan koppla upp dig mot alla monitorer du hittar, i busstolar, flygstolar, tågstolar, bilar. Där telefonen istället agerar tangentbord med inbyggd dator. osv osv :) kul grej bara kanske :)

 • Goliath

  Tänker typ samma hära, frågan är ju när tekniken och marknaden är mogen för det :)  Det kommer komma, kommer floppa :(

  Kommer göras om och kommer bli succé! ;)

 • Kalleee

  Mellan 4.3” till 5” borde nog vara ”standard”. Kanske får vi 7” stora smartphones om några år? Men just känns det för stor!

 • born2bwild

  fast jag vill ha en smidig liten telefon med kräm i.
  Jag har 1.0 på båda ögonen och har inga problem med små skärmar.
  Jag behöver inte kompensera med stora leksaker/bilar ;-)

 • Johan

  Har en nexus s idag som jag tycker är för liten skärm på (4″). Får se vad google presenterar den 5e november annars blir det lätt en note 2a

 • Gorynytj

  2,4″ bara faktiskt, 240*320 pixlar. Gillade verkligen den telefonen, skärmen kändes stor och bra, fast i dagens värld är den otroligt liten.

 • Nioh

  Jag tror att min smärtgräns går vid c:a 5 tum. Tror att jag får problem att navigera med en hand om det är större, och så vill jag ändå ha en mobil som känns vettig i storlek. Stör mig lite på min Xperia S dödyta nedanför glaslisten med den där plastbiten som bara verkar innehålla micen. Jag saknar clamshell mobiler. Tycker att de är riktigt snygga. Skulle lätt kunna tänka mig en sådan med två skärmar ungefär som på Nintendo DS. 

 • Nioh

  Jag menar att med en clamshell kan man hålla formatet nere i omfång men ha två skärmar istället som ger mycket bildyta tillsammans.

 • Adrian

  Stämmer nästan! Hela familjen fick varsin (inkl den _externa_ kameramodulen) i julklapp 2001 av släktingarna inför en resa hem till dem i staterna. Då den var en av få telefoner som hade ”triband” om jag minns rätt.
  Sen att min blev liggande oöppnad i ett skåp i flera år var en annan femma, då jag som tioåring antagligen skulle fått telefonen norpad första dagen i skolan.. 

 • Marcus Hederstedt

  Jobbar inom retail i just mobilbranschen och tycker definitivt detta är en intressant diskurs.
  Vill nog hävda att intresset för stora skärmar faktiskt inte är så stort som HTC, Samsung och LG önskar.
  Det är VÄLDIGT många som föredrar skärmar mellan 3,5″ till 4.0″. Men här tycker jag det finns ett glapp. Inom dessa ramar måste man nämligen kompromissa på specarna. 

  Har själv haft både SG3, OneX och Note men tycker ärligt att de är förstora. Jag skulle vilja se prestandalurar i stil med OneV och Xperia U/P, då kommer nog iphone få sig en riktig omgång…

 • Johan

  Man kan bl a komma runt det du tycker är ett problem med Note genom att använda en handsfree.

 • solnakisen

  För nåt år sen tyckte jag 4″ var max. Nu sitter man med 4.8″ och det känns helt ok. :-)

 • Daniel

  Man vänjer sig, när jag träffade min tjej berättade jag att jag hade 8″. Varvid hon svarade ”oj, den kommer bli svårt, ingen jag kan hålla i med en hand eller få in i min ficka”. Nu har hon lärt sig tvåhandsgrepp, dessutom är hennes ficka alldeles lagom nu och passar perfekt. Hon säger själv att hon inte kan tänka sig mindre. Nu håller vi dessutom på att få den att tänja ut hennes bakficka, får pressa lite sen går det av sig själv. Storleken är något man vänjer sig vid.

 • tramsgar

  Kan det inte vara så att storleken på genomsnittshanden har ökat?

 • David Andersson

  3,5″ ÄR för litet, 4″ funkar fint 4,3 funkar oxå fint och förvånad över mig själv så är 4,8″ den absolut ultimata storleken, jag var som många andra väldigt emot större skärmar

  ”Kommer aldrig köpa lur med större skärm än 4,3″ ”

  Tills jag SJÄLV testade en S3 och blev förälskad vid första kastet så nu äger jag en S3 och kunde inte vara mer nöjd än vad jag är.

  Däremot så känner jag att OM själva telefonen skulle vara större än vad S3an är så blir det faktiskt för stortför mig och där slår jag fast vid min åsikt :)

 • Sgt_Stinger

  Det handlar ju faktiskt också om att en liten mobil KAN inte ha samma hårdvara som en stor mobil, strömförbrukningen blir helt ohållbar när man dessutom inte kan sätta ett stort batteri i luren.

 • born2bwild

  Mindre skärm… mindre förbrukning…. mindre batteri… samma stanby/användningstid…
  Eller?
  det som drar mest batteri (i särklass utan utmanare) på min S2 är skärmen

 • Gäst

  Spelar det någon roll? vi har två händer.

 • doktorn

  Jag undrar om det verkligen är din telefon du pratar om… Eller så är det min fantasi som luras. :-)

 • gordz

  varför skulle man ha ett behov att kompensera för något, bara för att man gillar att ha större skärmar på sina telefoner?

  å andra sidan…

  folk brukar ju vilja ha en slags trygghet, folk som är vana med stora saker – kanske vill ha stora skärmar?

  och tvärtom för dig? ;-)

 • gordz

  om en mobil ska vara i första hand, en mobil; varför grinar du så mycket om hårdvaran? du behöver ingen quad-core för sms eller samtal?

 • gordz

  är en ofantligt stor skillnad mellan 4.5″ och en platta. 

 • born2bwild

  @gordz:disqus oj, öm tå eller? Såg du min smiley eller? Jag replikerade bara på ett humoristiskt vis hans kommentar om att Göran 73 ville ha sin kommentar tillbaka. Jag är ledsen om du tog illa vid dig. 

 • Sgt_Stinger

  jo, men eftersom du i princip är tvungen att minska batteriet lika mycket som du minskar skärmen vid en given tjocklek, kommer din SOC att dra en större procentandel av kapaciteten. Dessutom skulle t.ex. den SOC:en som sitter i galaxy note bli alldeles för varm i en mindre telefon.

 • born2bwild

  hahah, f*n vad bra. Skulle kunna spinna vidare på detta men då hade jag säkert fått för mycket skit…

 • born2bwild

  Att den skulle bli varmare förstår jag inte. Det är ju inte så att den har mer tomrum runt sig nu bara för att chassit är större. Min S2-skärm står för 55% av batteritiden… Minskar man skärmen från exempelvis 6 till 4,5 så är det 50 % mindre skärmyta.
  Det är de sista 4 åren som användningstiden minskat från 10 dagar till 2 (om man har tur). Tror faktiskt att du har helt fel här.

 • hashim_kid

  Nä, din fantasi luras inte. Han pratar om något annat :), men på ett aningen diskret sätt. 

 • Fred

  Ja tack, gärna mer prestandalurar i 3,5″ till 4,0″.

 • hashim_kid

  Håller med till fullo. Jag tror och hoppas att i takt med utvecklingen av elektroniken i telefonerna rör sig framåt(d.v.s mindre komponenter) så kommer vi få se det du nämner. Mobilerna inom dessa storlekar(35-4,3″) är hos de flesta företagen inte flaggskeppen och specen är lite för dåliga i jämförelse med topp-modellerna.

 • Inzaghi

  Tror att 5,5 är gränsen för att det inte ska vara en platta och fortfarande vara en mobil. Visst kanske framtiden kan få till en Note med 5,8 tums skärm men isåfall med samma yttermått för större går inte ha enligt mig. Har en Note 1 idag och den är för stor för mig. Helt underbar skärm och dessa 8 månader har gett mig mest wow från andra än någonsin tidigare men för mig är min nästa mobil 4,6-4,9 tum. Kanske kanske 5,0 om det är små sorgkanter. Vill kunna använda den utan problem med en hand för idag är det lite krångligt att skriva med en hand. Och ja det går att skriva med en hand även när man kör om man inte är helt borta i huvudet :)

 • Daniel

  Kan bara säga att jag personligen är grymt nöjd med min Xperia Ray (3,3 tum), allt större än det känns bara otympligt och klumpigt. Vad är det egentligen folk får ut av 5-tums-telefoner? Hela poängen med en smartphone är ju att man ALLTID har den med sig, en sån bjässe skulle jag definitivt inte alltid ha i fickan.

 • Johan

   Dumt att skriva när man kör tycker jag…

 • Skärmarna kan bli större om tillverkarna får bort döutrymmet som idag finns ovan och nedanför skärmen. Vill inte ha en mobil med större fysiska mått än Galaxy Nexus.

 • tunhuk66

  Ja, det var väl det jag anade och lite var min poäng faktiskt. Det man tyckte var stort då är väldigt litet idag, så man vänjer sig. Tar nog inte så lång tid innan 4-5 tum inte heller är det minsta ifrågasatt.

 • Jakob Larsson

  Jag tror doktorn förstod det…

 • Armin

  Klockrent!

 • använder min tab2 10.1 med handsfree! no probs! nej ja skoja.. men jag älskar stora skärmar och sitter spänt i väntan på note2!

 • blunden

  Majoriteten av alla mobilanvändare håller inte med dig skulle jag tro. Alla iPhone-användare har 3,5 tum och de flesta Android-användare större än så. Du har dock fortfarande en bra poäng. Mobiler vill man kunna bära i fickan utan problem. Det går dock utmärkt även med exempelvis Galaxy Nexus som är 4,65 tum. Det som i mitt tycke snarare spelar in är den fysiska storleken på mobilen, vilken inte alltid direkt kan utläsas av skärmstorleken även om den naturligtvis spelar in. Exempelvis Galaxy S2 (4,3 tum) och Galaxy Nexus (4,65 tum) är nästan exakt lika stora, utom en liten höjdskillnad.

  Det folk får ut av mobiler större än 3,3 tum är en bättre webb- och app-upplevelse då de kan visa mer information samtidigt. 5,5 tum gränsar väl snarare till att vara en tablet men det finns en hel del folk som föredrar sådana enligt försäljningsstatistiken för Galaxy Note.

 • Daniel

   Ja, jag håller absolut med. Det ultimata är ju förstås så stor skärm som möjligt med så små yttermått som möjligt. Tar man yttermåtten från hörn till hörn på min Ray så skulle man lugnt kunna klämma in en 4-tummare om det bara var mindre döutrymme.
  Men så är det ju också mycket en fråga om vad man använder telefonen till. Det tjatas om hur mycket bättre det är att surfa på en större telefon. Själv startar jag webläsaren i telefonen ytterst sällan så just det känns helt oviktigt. Men det är klart, visst finns det appar där det skulle kännas som att en tum till inte gjorde något.

 • Danne

   Direkt livsfarligt faktiskt…

 • anonym

  Det tror jag inte. Vi arbetar mycket mindre fysiskt numera än tidigare

 • swampmonkey

  Fan, 8″ diagonalt utan några problem alltså?

  vad är måhända omkrets isåfall, känns i saftigaste laget, inget jag skulle stoppa i bakfickan faktiskt.

 • Robin

  Varför ska alla här som gillar mindre telefoner behöva försvara sina subjektiva preferenser? Är det så svårt att acceptera att någon gillar något annat? Jag förstår helt och hållet varför man gillar stora mobiler, bara för att jag inte gör det innebär inte att jag har fel. Kom igen, det är en åsikt, inte fakta, lär er skillnaden.

 • Minimaexmalis

  Åh, vilken nostalgi! 5100 var verkligen en av mina favoriter när den kom. Jag minns att jag var oerhört stolt över mina fina bakgrunds bilder.. :-)

 • Alexander Lapajne

  ”Ray Tracing”, inte ”Ray Casting”

 • Boss

  Det är du som är ute o cyklar..

 • Loggainmedsweddroidkontot

  Jag tycker yttermåtten är det som är intressant snarare än skärmstorleken i sig. Säg ericsson hot line har en liten display, trots detta är telefonen inget jag skulle ha runt axeln, ja runt axeln.

  Eller ett annat exempel, två smartphones med samma yttermått, men den ena har 2″ och den andra har 4,5″, där är troligen den senare att föredra.

 • Max

  Efter att ha haft en Note nu i ett halvår så är det svårt att tänka sig en mindre mobil. Go big or miss out.

 • Max

  Räknar du in dem som blindt måste ha en iPhone och därmed tycker att konkurrenterna är för stora, för dåliga etc eller menar du folk som söker en droid-lur?

 • Ivar

  Håller dem inte på att utveckla vikbara skärmar? ha en ”ray-storlek” i fickan som viks ut 2-3 gånger så har vi en cool/stor/liten telefon! 

 • Erik Svanborg

  Jag vill kunna använda min andra hand till annat, typ hålla i sig på bussen eller hålla i ratten :) och NEJ, jag skriver inte sms när jag kör bil, men leta rätt på ett telefonnummer t.ex. 

  För övrigt tror jag tramsgar var lite lätt skämtsam :) 

 • Erik Svanborg

  Tvåhandsgrepp… härligt :) 

 • Erik Svanborg

  Clamshell – klockrent! Det skulle jag köpa :) Slipper man oroa sig för att skärmen blir repig också. 

 • ilsk3n
 • wasp

  Jag har en 4.3 tummare,sgs2.  Helt perfekt för fickan.  Förstår inte meningen med monsturösa mobiler (läs g note).

  Men att ha minst 4 tum att surfa på tex swedroid är väldigt skönt.  Sen går väl mindre modeller också bra smidigare tex. Alla har tycke och smak!

  Att argumentera på riktigt om detta går inte.

 • Erik Svanborg

  Intressant poäng, att jämföra volymen på telefonen och inte bara bredden och höjden. Men finns det någon mobil som har slagit Ericssons minsta (har glömt vad den hette, T28 kanske?)? Vore kul att veta…. 

 • afwafawfw

  Vet inte var denna ide kommer ifrån. iPhone 4S har dual-core Cortex-A9 samt fortfarande en av de kraftigaste grafikkretsarna, SoCen är tillverkad i 45nm och är väldigt stor, 122mm^2. Ändå liten och nätt telefon med mer än ok batteritid.

 • Erik Svanborg

  Du läste min kommentar fel – jag skrev att en mobil ska vara mobil (alltså ”rörlig”) – inte EN mobil :) ett litet ord som gör stor skillnad :) Jag vill fortfarande kunna använda min ”lilla” mobil som en fullfjädrad smartphone, med allt vad det innebär… och då skulle jag gärna vilja ha high-end hårdvara. 

 • Guest

  Kan tänka mig att vi har surfplattor med oss i framtiden… tillsammans med ett bluetooth-set för att prata i telefon och likande medan surfplattan ligger i väskan (finns nog de som har redan idag när jag tänker efter). Men ska bli intressant att se vart utvecklingen tar oss.

 • Per J

  Kan ju säga att jag har en Note, och hade nog aldrig skaffat den om jag inte hade planerat att i stort sett endast använda bluetooth headset. Telefonen är alldeles för stor att endast användas utan headset i mitt tycke. Däremot är den alldeles perfekt för mig i jobbet (it-tekniker), lätt att surfa med för att leta information om man sitter hos kund och felsöker och de inte har fler datorer tillgängliga, behöver inte hålla på att zooma hela tiden för att kunna läsa vad som står på skärmen.

 • simonjoh

  Aldrig reflekterat över att du kanske inte öppnar webbläsaren på grund av att du inte gillar att surfa på en så liten skärm? :-) 

  För visst finns det tillfällen i de flesta människors liv då man känner att man vill ha reda på en sak som man funderar på när man inte har en dator bredvid sig.

 • Oscar

  Har fortfarande kvar nokia 5100 ifall om min galaxy note slutar att fungera. Och nokian fungerar fortfarande.

 • SiddeSkogstroll

  Jag tror att vi får se lite större mobiler ändå i framtiden. Snart kommer någon, kanske Apple, på att man med ett pekdon liknande som på Nexus One är ett utmärkt komplement om man ska klara enhandsfattningen på en stor mobil. På N1 så behövdes inte något pekdon egentligen men jag hade onekligen använt det om det funnits på GN

 • Tobias

  Jag tror att vi inom några år kommer se lurar där skrmen kan vikas, så att vi faktiskt kommer få plats med typ en 15 tummare i fickan. Det där böjbara glaset Samsung visade för något år sen pekar väl mot att det ska gå?

 • Loggainmedsweddroidkontot

  Ex min qtek 7070 från 2002 är lika stor som min nuvarande androidsmartphone, trots att den senare har nästan 3 gånger större skärm.

 • Petmik74

  Du har alldeles rätt! Jag tycker att 4,7″ är helt groteskt. Jag vill kunna använda en Androidmobil (eller vad som helst men jag föredrar roboten) med bara en hand, dvs kunna svepa med ena handens tumme över hela skärmen. För mig ligger därmed maxstorleken på ganska exakt 4″. Men senast jag skummade av Androidmarknaden var det tämligen tomt på mobiler mellan 3,7″-4,3″. Du som är i branschen får gärna lobba lite för fler och bättre 4″-lurar!

  Min nuvarande telefon är en Samsung Galaxy W på 3,7″ som ligger som en smäck i handen. Och den kör CyanogenMod 9 Alpha riktigt bra :-)

 • Petmik74

  Jag är enhandstelefonanvändare och tycker det känns som jag ska tappa en telefon med 4,3″-skärm eller större när som helst.

  Men är man inbiten tvåhandsanvändare är det förstås en annan sak. Och det är ju mycket det som är grejen med Android, det finns nästan alltid något för alla. Fast det är ganska dåligt med prestandalurar under 4,3″ :-(

 • Fred .

  Finns det ingen statestik på hur många tum som ryms i en genomsnittlig människas hand?

 • Max

  Jag väntar också på det, det blir nog en stor game changer. 

 • ayne

  nu är det ju tyvärr inte så evolution fungerar.

 • Björn Engström

  Vi är klart olika där, när jag hade min 7-tums platta hade jag med mig den jämt i min benficka.
  Min nuvarande 10-tumsplatta är för stor, jag vill tillbaka till 7-tum som för mig var den optimala storleken.

 • Marcus Hederstedt

  Det finns ett väldigt stort intresse för iPhone det är inget att sticka under stolen med. Många av dessa är dessutom väldigt insnöade på iphone och då är det svårt att få dem att välja något annat överhuvudtaget. Men för dom som verkligen vill ha en ”liten” och smidig android-mobil är utbudet dåligt – om man nu inte vill kompromissa med processor, minne, kamera etc.

  Själv använder jag privat en iphone för just den anledningen. Den ter sig liten och smidig i förhållande till mina jobbtelefoner SG3/OneX/Lumia900.
  Känner jag behovet av en stor skärm (läsa tidning, litteratur, se på film etc) använder jag en surfplatta. Skulle aldrig springa runt med en 5,5 tums telefon i fickan privat.

 • Max

  Kul att du också sett det, jobbar även jag i butik hos en mobil återförsäljare och mycket riktigt tycker majoriteten av dom som jag sålt galaxy s3 och one x till att skärmen är för stor, men samtidigt så vill dom inte ha en telefon med dålig hårdvara som inte uppdateras lika ofta. Om det släpptes en high end lur idag med 3.7-4.0 tums skärm så är jag övertygad om det skulle bli en succe

 • PowerFluffy

  Du kommer gråta floder när iphone 5 kommer då som ryktas bli *hela* 4″. Men låt mig gissa, då när den kommer, ja då är 4″ helt plötsligt okej. Om man då tycker 4″ är okej då är väl 4,2″ knappast ett stort kliv. Välkommen att plocka upp en SGS2. :)

 • Erik

  Nä tyvärr, ”statestik” finns inte över huvud taget

 • Erik
 • Vikbara mobiler i framtiden alternativ hologram i hd 3d i valfri ”tum storlek

 • sebastianksn

  15-tummare i fickan? Nja, då får den nog vikas två gånger.

 • Jag tror på Google Glass!!! skärmarna kommer försvinna.

 • Thompasajjan

  Är du inte lite dryg nu?

 • Joje67

  Evolutionen funkar inte alls men arterna varierar fram och tillbaka

 • ML

  Själv är jag redan där :-)
  Kör med en GalaxyTab 7.7 och ett BT headset, funkar alldeles utmärkt.
  Får väl erkänna att det finns tillfällen då den är lite för stor, men det är inte ofta.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons