Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Android Auto får svenskt språkstöd – ett steg närmare lansering

Postat:
13:59 - 2017-03-10
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Google har varit allt annat än snabba med lanseringen av Android Auto i Sverige. Tjänsten som lanserades under andra halvan av 2015 i USA har ännu inte hittat till Norden trots att ett flertal biltillverkare som Volvo, Audi, Ford, Honda, Seat, Volksvwagen och Kia m.fl. erbjuder bilmodeller med stöd för det.
I den senaste versionen av Android Auto finns dock ett tecken som tyder på att en lansering närmar sig. Programmet har nämligen fått svenskt språkstöd och det ser ut att vara komplett.

För att dra nytta av Android Auto behöver inte bilen vara Android Auto-kompatibel trots att applikationen uppmanar användaren att ansluta telefonen till bilen. I en Android Auto-kompatibel bil kommer innehållet som syns på telefonens skärm att förflyttas till bilens bildskärm, men det går som bilderna nedan visar lika bra att köra applikationen fristående på en telefon eller surfplatta.

I Android Auto-läget förenklas och förstoras alla element för att det skall vara lättare att se och hantera telefonens funktioner på avstånd. Tyvärr fungerar inte detta med alla applikationer utan ett program måste anpassas för att bli Android Auto-kompatibelt.

Vid första uppstart ombeds användaren testa röstkommandon genom att säga ”OK Google, hitta bensinmackar” varvid bensinmackarna som finns i närheten listas. För navigering fungerar bland annat kör till <plats>, <adress> eller ”hem”.

Vid anslutning till bilen med den senaste versionen av Android Auto finns möjlighet att välja en annan navigeringsapplikation. Eftersom det för närvarande inte finns någon annan Android Auto-kompatibel app att välja på är det svårt att testa funktionaliteten, men enligt uppgift är numera Google-ägda Waze på väg att bli Auto-kompatibelt inom kort.

Applikationen har begränsat med inställningsmöjligheter. Genvägen ”Appar till Android Auto” går förvirrande nog till  ”Appar för Android Wear” i svenska Google Play, men trots det visas underkategorin ”Måsten för Android Auto”.

Till media-appar som fungerar med Android Auto hör bland annat Google Play Musik, Pocket Casts och Spotify med tillhörande röstkommandon som exempelvis: Spela <artist>, <artist> <låt>, <artist> <album>, <podcast> <avsnitt>.  Det går också att styra uppspelningen genom kommandon som ”nästa låt”, ”föregående låt” eller ”pausa”.
Telefonfunktionen låter användaren lista kontakter eller slå nummer, men däremot inte skriva SMS av förklarliga skäl. I engelskspråkiga versionen går det att diktera SMS, något som inte fungerar på svenska när vi testar. Det går att använda röstkommandon precis som vanligt för att ringa upp kontakter – exempelvis: ring <för> <efternamn>.

Till listan med tillverkare som i dagsläget erbjuder bilmodeller med Android Auto hör Volvo, Audi, Ford, Honda, Hyundai, KiaMercedes-Benz, Mitsubishi, Opel, Skoda, SEAT samt Volkswagen.

Android Auto går inte att installera via Google Play i dagsläget så den som vill prova på Android Auto behöver hämta hem installationsfilen och installera appen  manuellt.  Installationsfilen går att hämta hem via tjänsten APK mirror. Vi rekommenderar inte att hämta APK-filer från andra källor än APK Mirror så länge de inte verifierar paketen mot Google Play, vilket minskar risken för malware.

Tipsa gärna Swedroid på tips(a)swedroid.se om du har information gällande Sverigelanseringen av Android Auto, eller använd vårt kontaktformulär om du önskar förbli anonym.

[Android Auto i Swedroid forum]

 • VÅÅÅÅR

  Listan börjar bli skapligt lång nu:
  *Android Auto
  *Android Pay
  *Google Pixel
  *Google WiFi
  *Google DayDream
  *Google Assistant
  *Google Home
  *Google Nest
  *YouTube RED
  *Fullt stöd för röstkommandon på svenska

  …vad har jag missat?

 • mrTravolta

  SKa hämta en Android Auto-enablad bil nästa vecka. Nyfiken på detta, om jag kör Android Auto kan jag inte på ett enkelt sätt spela ljudböcker i Storytel eller BeyondPod utan att de har stöd för Android Auto?

 • Max

  Du kan ju köra över blåtand då bara, men du förlorar ju mycket av Android Autos finesser då. Du får starta igång strömmen på luren liksom.

 • Tobbbe

  Vad är detta för lista?

 • Christian

  Drog ner senaste versionen på Apk mirror till min Nexus 6P (ARM64), den installerar fint, startar och går igenom alla rättigheter men när man gett den tillgång till notifieringarna så kraschar den och kan inte startas upp igen…..kör 7.1.2 betan. Någon som fått den att fungera på sista betan?

 • Mattias Jacobsson

  Har ingen tillräckligt ny android-telefon för att kunna testa, men från iphone funkar alla ljud-appar till bilhögtalarna även om de inte har carplay-stöd. Man får starta från telefonen dock. Funkar även om man drar igång navigation.

 • En lista över tjänster och produkter Google lanserat i vissa regioner, men som ännu inte finns i Sverige, eller övriga Norden heller för den delen.

 • Daniel Johansson

  Jag kör betan på min 6P och har senaste AA-APKn installerad, använder den dagligen utan problem, märkligt.
  Bara för att utesluta ev. felkällor: jag kör English (Sweden), Swedish (Sweden) som språk på min telefon, kolla om språk gör nån skillnad för dig (om du kör nåt annat dvs)

 • Diskus1

  Google Family Plan, dela köpta Play-produkter i familjen.
  Google Play Music Family

 • Per-kele

  Är ett stort fan av Android telefoner, men Android Auto är totalt meningslöst. Samma sak om Apples motsvarighet. Kommer aldrig använda det. Kör ett usbminne med mp3or i bilradion. Det får räcka liksom.

 • Jonas Andersson

  YouTube kids fungerar inte heller

 • Lajnuss

  google maps/navigation? räcker för mig att jag ska använda android auto, sen att kunna använda spotify genom skärmen på stereon är bara ett plus, annars kör jag bluetooth.

 • Mattias Arvin

  Har kört den på min Oneplus 3 ganska länge. Jag tycker den är ganska användbar, allt blir lättöverskådligt, och att man kan ställa in Android Auto att starta automatiskt när blåtanden kopplar upp sig mot bilen är väldigt smidigt. Bara att vänta på att fler appar blir kompatibla.

 • Christian

  skall kolla detta, kör bara ENG (US). Tack för tipset!

 • Anders

  Nu är ju android auto lite mer än att kunna spela musik…

 • Bo Cramer

  Jag har bluetooth i bilen, aktiverat Android Auto, men telefonen kopplar ej tillgänglig Bluetooth på telefonen. Kopplar jag på Bluetooth manuellt på telefonen kopplar den upp sig till bilen. Vad gör jag för fel ?

 • Ziqqo

  Du har vänt på konceptet. Android auto startas när bluetooth är kopplat (om du angett det i appen) .. Kopplingen borde visserligen ske automatiskt om du har bluetooth igång jämt (rekommenderas), se över bluetooth inställningarna i telefonen.

 • doktorn

  Du har inte använt det menar du. Jag har använt sedan dag ett bättre jag köpte ny bil 2015 och fullkomligt älskar det! Så gött att det integreras med bilen! Världsbäst!

 • Mattias Arvin

  Om du har parat ihop (pairing) telefonen med blåtanden i bilen en gång, så ska den väl koppla upp sig automatiskt nästa gång bluetooth är aktivt i bilen, och aktiverat på telefonen.
  Sen finns det en inställning i Android Auto för att automatiskt starta Android Auto när en viss bluetooth-enhet blir uppkopplad till telefonen.

 • Markus

  Om man har en s7 edge, vilken app väljer man? Arm, arm64, x86, x86 64?

 • Markus

  Menade givetvis vilken Apk väljer man? ?

 • Bo Cramer

  Så långt ok men jag önskar ej har på Bluetooth hela dagen när jag ej ska ut och köra. Det finns Bluetooth apps som slår på telefonen när usb sätts till i från bilen. Har telefon hållare i bilen med usb laddare. Med S7 har trådlös uppkoppling på kontoret och önskar ej Bluetooth tänder på kontoret,eftersom det då tar längre tid att ladda telefonen till 100%

 • cajoseno

  Jag gissar på arm64 då SoCen i S7 Edge är 64bitars

 • Tjotte

  Exakt detta händer mig också, 6p med senaste betan och senaste auto apk’n. Hittat ngn lösning ännu?

 • Nils

  Precis. Det är verkligen inte meningslöst. I en bil utan navigering har man helt plötsligt en bra och uppkopplad navigator med trafikinfo och rutter från Google, väder, telefonen. Spotify och podcast direkt på skärmen mm. Mp3 däremot börjar kännas lite meningslösa ;)

 • Lobster

  Jag håller med. Papperskarta FTW!

 • Kalle Wennerström
 • Markus

  Tackar! Laddar ner och testar den.

 • Christian

  Nope. Testade med olika språk som Daniel nedan föreslog men det hjälpte inte.

 • pacman_42

  Här har vi en stor miss i Android. Är man kopplad till en Bluetoothenhet så kopplar den ju inte över till en ny automatiskt. Är man inte alls uppkopplad mot en Bluetooth och sedan sedan spelar ljud när en av de parade Bluetoothenheterna i närheten så kopplar den upp sig mot enheten och tar över pågående sessioner mot denna (barnen spelar musik på Bluetooth-hogtalare-920534 hemma, då är det enda sättet för mig att undvika att ta över sessionen att antingen stänga av Bluetooth, eller så måste jag ta bort peeringen).

  Android borde ha möjlighet att tillåta att enheter är ihopparade, men blockerade från automatisk anslutning. Jag har dessutom skaffat mig en app som jag lagt in som snabblänk för att kunna välja Bluetoothenhet. Tyvärr går det inte längre att styra Bluetoothenheter direkt, så denna är det bästa som finns. Vidare har jag automatiserat (via Tasker) så att när inte längre har kontakt med WiFi på jobbet eller i hemmet så söker jag efter bilens Bluetooth. Och när jag befunnit mig på bilens Bluetooth och tappar denna så kopplar jag upp min bärbara handsfree så aktiverar jag WiFi. Detta sparar batteri, sant att jag oftare hamnar på rätt Bluetoothenhet.

 • Flamso

  Jag hade nöjt mig med engelskt språkstöd så länge de använder metriska mått.

 • Michael Ördög

  Det går inte att installera appen via google play, men det går att köra den i sverige nu! Det har inte gått tidigare! så om man installerar ifrån APK mirror så verkar den fungera just nu i alla fall! jag ska testa detta senare i eftermiddag när jag är på väg hem i bilen också.

 • Tommy Eriksson

  Provade med ARM har visserligen 7.0 med min Sony Z5. Funkade klockrent i helgen. Inga problem alls.

 • Mars Mountain

  Hjälpfunktionen är fortfarande ganska konstig. ”Navigera till avgasstation”…

 • Fam Wired

  Tråkig utveckling. Föredrar många gånger engelska versioner ändå. Minns när operativsystem enbart fanns på engelska. Nu skapar dessa multispråkversioner flera dimensioner av ytterligare tester för utvecklare.

 • Ermin

  Hej, väldigt sent svar men det är en permission som saknas som gör att appen krashar.
  In i app-settings för android auto och aktivera ”Draw over other apps” så kommer appen sluta krascha för dig.

 • Christian

  Kung! Du löste mitt problem! Nu fungerar den finfint! Tack!!

 • Daniel Vinberg

  Android Auto(på din bil-sterero) går ej att köra över Bluetooth, den kräver att du ansluter med usb kabeln eller att över wireless.

  Om du pratar om att du köra android auto som en app i mobilen så är det en annan sak.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons