Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Android växer i en rasande takt – passerar iPhone i USA och upp 886% globalt

Postat:
10:53 - 2010-08-03
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Marknadsundersökningsföretaget Nielsen’s research har publicerat en uppdaterad rapport över fördelningen operativsystem emellan vad berör smartphones i USA och konstaterar att Android verkligen är på framfart. Samtidigt har företaget Canalys publicerat en rapport över den globala utvecklingen och drar samma slutsats. Bägge undersökningar bygger på den data som finns tillgänglig genom respektive företags kvartalsrapporter bör därför vara av mycket god kvalitet.

Av Nielsens rapport kan man utläsa att Blackberry liksom Windows Mobile sakta men säkert tappar marknadsandelar till fördel för Android som numera innehar 27% av marknaden räknat till telefoner sålda under de senaste 6 månaderna och samma siffra för iPhone OS uppges vara 23% i USA.   Enligt en representant från Nielsen ser man ingen trend som talar för att iPhone eller Android skulle kannibalisera på varandra, det är andra aktörer så som Microsoft och Blackberry som får stryka på foten för respektive OS tillväxt.

“Android and iPhone are eating into both Microsoft and RIM,” [Roger Entner, head of telecom research for Nielsen] said in an interview Monday. “There isn’t really a lot of (consumer) movement going on between Android and Apple. They are both just eating away at the competition.”

Canalys å sin sida rapporterar att Smartphone-marknaden växer med 64% årligen ur ett globalt perspektiv, varför Android överraskar med uppvisa siffror som pekar på en årlig tillväxt om 851%. Betraktar man siffrorna nyktert är det däremot inte så förvånande; om man börjar med nästan ingenting är det betydligt enklare att påvisa sådana siffror än om man redan har en nämnvärd bit av kakan – det blir med andra ord betydligt mer intressant att se samma siffra för nästa års tillväxt. Hur som helst talar även Canalys undersökning för att Android växer i rask takt både i USA och globalt.

The smart phone market grew by 64% annually worldwide in Q2 2010. At the same time, shipments of RIM’s BlackBerry smart phones grew by 41%. Helped by the continued strong performances of devices such as the Curve 8520, it was once again the second placed vendor with an 18% market share, while also retaining its leadership position in North and Latin America. Despite a period of turbulent PR, initial shipments of the iPhone 4 were predictably strong and contributed to Apple’s 61% growth and worldwide market share of 13% for the quarter. But analysis of Canalys’ detailed, globally consistent data shows it is the collective growth of Android device shipments across a range of handset vendors’ portfolios that is most remarkable. With key products from HTC, Motorola, Samsung, Sony Ericsson and LG, among others, shipments of smart phones running the Google-backed Android operating system grew an impressive 886% in Q2 2010.a

Genom Nielsenwire och Canalys.com via TalkAndroid och intomobile

 • kaah

  Intressant! :)

 • Alexander

  Vänta nu… Android och Iphone INTE kannibaliserar på varandra?
  Bara jag som ser att när Android började gå uppåt så började Iphone gå neråt?
  Förvånande att Iphone sjunker snabbast i popularitet enligt grafen dock.

 • kaah

  Alexander :Vänta nu… Android och Iphone INTE kannibaliserar på varandra? Bara jag som ser att när Android började gå uppåt så började Iphone gå neråt? Förvånande att Iphone sjunker snabbast i popularitet enligt grafen dock. Rapportera inlägg

  Troligen vänder iPhone upp igen nu med 4:an. Jag tror de menar på längre sikt. Nu är det ju så att halva året går iPhone älskarna och väntar på nästa iPhone. Varje vår kommer försäljningen dala rejält för iPhone.

  Android kommer dock växa hela tiden, bara mattas av lite vid varje nytt iPhone släpp. BB och Windows Mobile kommer fortsätta dala.

 • peterthegreat

  Jag har märkt en del av mina kompisar som gått från iPhone till Android, samtidigt finns det dom med äldre mobiler som går till iPhone, så statistiskt(för mina polare, enligt mina ögon) blir det gammal mobil -> iPhone -> Android.

 • tomas

  @ peterthegreat
  Anekdotisk bevisföring, men jag säger inte att det inte stämmer. Men att i samma andetag prata om statistiska siffror blir lite magstarkt.

 • peterthegreat

  @ tomas
  Nu har jag redigerat inlägget så Alla förstår.

 • Anonym

  Måste tyvärr rätta till detta.
  Detta är inte den TOTALA andelen av marknaden utan statistik över de 6 sista månaderna.
  Så av alla som köpt en ny mobil/smarthphone de senaste 6 månaderna har 27% köpt en Android.

 • D

  Instämmer med Anonym ovan. Recent aquirers står ju klart och tydligt i rubriken. Det finns ingen anledning att tro att marknadsandelen är alls så hög som 27%.

  Inte heller är det konstigt att så få köper iPhone i Q2’10, då alla vet att en ny mobil är på gång, så man borde väl antingen vänta på den, eller åtminstone vänta på att de gamla ska bli billigare när den släpps. Snarare förvånansvärt många som köper iOS-mobiler i Q2.

 • WeRRa

  håller med inlägget ovan.

  Man kan spekulera hur tillväxtgrafen såg ut när Iphone och dess IOS först kom ut på marknaden.
  Undrar hur Q3 kommer att se ut mtp Iphone 4 och IOS 4. Android 3.0 är också på gång men dröjer nog ett tag till.

  Det ska bli än mer intressant att följa de kommande kvartalen.

 • Albinmylla

  Jag tror inte att det är vad de vill få fram med artikeln. Vad jag tror att de vill få fram är att tidigare blackberry och Win mobile- ägare, går över från deras tidigare OS till iPhone OCH Android. Det innebär att när Apple släpper en ny telefon, som de gör en gång varje år, så kommer deras försäljning att öka markant. Men för Android innebär detta att försäljningen konstant ökar.

  Om utvecklingen fortsätter på detta spår, så vet vi inte vilket OS som kommer att leda marknaden. Det beror till en stor del, tror jag, på hur Google får till användarvänligheten och hur ”snyggt” interfacet blir på Gingerbread. Om användarvänligheten osv i Gingerbread blir konkurrenskraftigt med iOS, som det i sanningens namn verkligen inte är i dagens Androidversioner, så tror jag att man kan locka en hel del kunder från iOS till Android. Kunder som idag har en iPhone endast för det snygga interfacet, men som mer än gärna skulle ha en Andorid bara det hade vart snyggare.

  Det är min åsikt på det hela.

 • henke

  rim är väll bara stort i usa ?

 • Henke

  Var är ”gilla-knappen”?

 • D

  @ Albinmylla

  Jag tror inte att det är vad de vill få fram med artikeln

  Var det där ett svar på de tre inläggen ovanför? I så fall handlade våra inlägg endast om artikelns påstående ”Android som numera innehar 27% av marknaden”, vilket helt enkelt inte är sant (eller åtminstone inte går att utläsa ifrån den citerade rapporten)

 • Anonym

  @ henke

  UK är dom väl ganska stora också? åtminstonde påstå en tjejpolare som pluggar där att ”alla” har Iphone eller BB

 • Rasmus

  Blackberry är rätt stort i asien också.

 • Albinmylla

  @ D

  Nej, ett direkt svar var det inte, mer min uppfattning av själva artikeln.

  Men jag håller med dig, er om att det är ganska missvisande.

 • Palsternackan

  Ser bra ut, nu gäller det bara för google att få tummen ur och öppna för köp och sälj av appar i resten av världen!

  Det är inget mindre än PINSAMT att det inte går att köpa appa till ett modernt smartphone os i mer än typ usa/uk/kanada/frankrike/spanien eller var det är..

  Kan inte google fatta att betalapps är VIKTIGT? hur ska man annars locka utvecklare att våga göra dyra program?

 • seriouz

  Jag sålde min iphone 3gs o ser detta. Alltså blir tokig på alla som skriver att iphone har snyggt interface, herregud! de har ju inget fucking interface. Bara ett gäng uppradade ikoner som bara på senare tid (ios4) fått mapp funktion. Det finns ju inget som iphones interface har som android saknar. Tvärtom har android massa enklare effekter runt menyer, struktur o i många fall skal (sense, motoblur etc). Borde rent ut sagt vara olagligt o hylla iphones snygga”

 • seriouz

  …interface

 • @Anonym
  Det stämmer naturligtvis, artikeln är korrigerad, många tack!

 • tello

  Självklart går de förrän Iphone pga android släpper nya skitmobiler varje dag. Kolla bara på SGS en skitmobil som inte kan köra GPS och massa andra skitbugs. Snart kmr en besserweisser och säger ”MEn de kmr FIxASS i nya FW!!111” Haha ja vänta på den du, för den lär inte komma. Samsung gör världens sämsta mobiler.

 • Pazu

  Kommer förmodligen gå över till Android när det kommer mobiler som kan mäta sig med responsen i min 3GS. Tjejjen har X10 mini och lillebrorsan Desire med 2.2 Båda är väldigt bra mobiler och jag ÄLSKAR Amoled (och SuperAMOLEDen på Galaxy S är fan mindblowing, vilka färger!) men de har låångt kvar i känslan på ”glaset” och att hänga med i svängarna när man manövrerar med de.

  Måste bara se till att inte röra Iphone 4 för mycket, för om jag känner mig rätt så kommer jag sätta nya ribban på den och då tror jag inte det blir någon Android på några år =/

 • Mickey

  PAZU: kanske var något fel på dina kompisars glas isf, för i min desire är det riktigt känlsa och har en speed över iphone i meny hantering. Och jag kommer inte köpa en iphone så länge de inte supportar FLASH.

 • WeRRa

  Palsternackan :Ser bra ut, nu gäller det bara för google att få tummen ur och öppna för köp och sälj av appar i resten av världen!Det är inget mindre än PINSAMT att det inte går att köpa appa till ett modernt smartphone os i mer än typ usa/uk/kanada/frankrike/spanien eller var det är..Kan inte google fatta att betalapps är VIKTIGT? hur ska man annars locka utvecklare att våga göra dyra program? Rapportera inlägg

  Tror de inser det. Har för mig att de inte nått en överenskommelse än så länge med banker och så hur betalningen skall hanteras. Inte hundra men läst något i den stilen, korrigera mig om jag har fel.

 • Anonym

  @tello
  Nej! Är det sant? Jag som är nöjd med min SGS… måste ta och sälja den efter att ha kommit till insikt genom ditt mycket välformulerade inlägg… jaja, Får man fråga vilka som gör världens bästa mobiler? Så att jag köper rätt…

 • Det finns tre nivåer: Lögn, jävla lögn och statistik. Allt går att bevisa med lite grafer. Android är definitivt på väg upp, men som sagt kolla Q3 när iPhone 4 lanserats.

 • PS

  peterthegreat :Jag har märkt en del av mina kompisar som gått från iPhone till Android, samtidigt finns det dom med äldre mobiler som går till iPhone, så statistiskt(för mina polare, enligt mina ögon) blir det gammal mobil -> iPhone -> Android. Rapportera inlägg

  Detta är evolution i dess mest sanna form, mao utveckling från något primitivt till mer utvecklad och därmed mer överlevnadskraftig ;)

 • ola

  Statistiken gäller Q2 usa. iphone 4 släpptes faktiskt Q2 i usa. Detta tycker jag gör statistiken extra intressant.

 • Svensson

  Sakta men säkert kommer iphone ägarna krypande över till Android sidan….men men jag förstår dom och dom är välkommna. Att dom går över har ju att göra med att dom nu ser vilket fantastiskt bra, öppet, lätt och användarvänligt OS det egentligen är, Apple får skylla sig själva när dom står med piskan och slår, samtidigt som dom pissar på sina kunder.
  Det finns igentligen bara ett problem för oss Svenskar med Android telefoner, och det är att man på Android Market ännu inte kan köpa apps, men men problem är till för att lösas och lösningen kommer förhoppningsvis snart.

  Mvh
  En mycket glad, trevlig och nöjd Samsung Galaxy S ägare.

 • Förstår inte folk som tycker om iPhones interface. Det är ju fullständigt värdelöst och jag hoppas innerligt att Gingerbread inte får någrasomhelst idiotismer därifrån.

  Det sämsta som kunde hända var om Android börjar härma iPhone. Just nu är Android mycket trevligare att använda och jobba med än IphOnE och jag hoppas det fortsätter att vara så.

 • Sajhe

  Som gammal iphone användare tänkte jag visa min sida av det hela:

  För de som är oförstående till alla små,sköna förbättringar som finns i android igämförelse med iphone, hur mycket snabbare det är att använda android i gämförelse med ios.

  Om man inte går in på djupet så ser i min mening iOS bättre ut. Det är generellt ”snabbare” telefoner, Mer spelutbud etc. Jag håller med om att de knappast har et ”interface” och att android börjar komma ljusår före när det gäller mycket, men självklart har de sina starka sidor med. Hade market varit en tiondel så bra som app store hade jag varit lycklig… som tur är finns det sideloading :).

 • Pazu

  Det jag saknar på min iPhone 3GS och som många bra Androidmobiler har är: UMS-stöd, USB-mini kontakt, MP3-stöd utan synk, SuperAMOLED-skärm

  Det jag saknar på Androidmobiler är: Laggfri menysystem, Teamviewer-app, vettiga handsfrees med muskknappar (här finns det undantag)

 • c0ke

  Orättvis statistik egentligen.. Då många inte tänker… Hur många Android telefoner med olika märken finns det inte då? Tänk om iPhone OS hade funnits i Samsung, HTC telefoner osv.. Då hade Android varit långt efter.

  Själv så har jag både en iPhone och en HTC. Är riktigt nöjd med min Android lur förutom att jag inte gillar Market då det finns alldeles för mycket skit ute, finns sällan något vettigt att tanka hem. Apparna borde få gå under vissa kriterier innan dom får läggas ut typ som dom kör på Appstore. Bara kvalitén på programmen och spelen som finns på Android Market ligger LÅNGT efter alla dessa program och spel som finns på Appstore och det är bara ren FAKTA.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons