Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Androidprofil: Rickard Falkvinge

Postat:
22:17 - 2010-09-17
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Swedroid inleder idag en ny artikelserie där vi till kändisar, mediaprofiler och branschfolk ställer en handfull korta frågor om och kring mobilplattformen Android. Först ut – passande nog mitt i valrushen – är Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet och själv ägare av en HTC Desire.

Vilken androidtelefon har du?
-Jag har en HTC Desire, som jag f.ö. köpte samma dag de släpptes i Sverige. Jag hade funderat på en Google Nexus One, men det blev en Desire i stället.

Varför blev det en Android?
-Flera anledningar. I min politiska roll kan jag ju till att börja med inte ha något annat än det jag förespråkar själv, och därför är det självklart för mig att använda en öppen plattform. Jag använder ju en Linux på mina datorer också (Ubuntu). Med ojämna mellanrum är telefonen rootad — det kanske är det enda jag har att klaga på; min telefon ska jag själv ha kontroll över.

-Vi har sagt så i ledningen i Piratpartiet, att de som syns utåt ska ha telefoner som stämmer med våra åsikter om öppen information och öppna plattformar. Vice partiledare Anna Troberg och partisekreterare Mårten Fjällström, bland andra, använder också HTC Desire.

-Vår IT-ansvarige väntade däremot inte på HTC utan kör istället en Google Nexus One, som han fixade via någon specialimport.

-Men med det sagt, så är det ju en suverän telefonplattform också. Min förra telefon var en Symbian och det känns som ett hopp lätt fem år in i framtiden.

Utöver telefonsamtal, vad använder du främst din androidtelefon till?
-Jag är inte säker på att frågan håller — den antyder att jag använder Androiden mest till telefonsamtal. :) Den har i första hand blivit en ersättare för min netbook när jag går hemifrån och bara behöver läsa och reagera tills jag kommer hem, och inte nödvändigtvis skriva något längre.

-Tidigare var det självklart att alltid ha med en netbook. Det är det inte längre, Androiden räcker för mycket av rutinbevakningen.

-Dessutom har jag ett uselt lokalsinne och Google Maps har räddat mig åtskilliga gånger. :) Första gången telefonen gav mig sitt ”här är du” var det en riktig wow-känsla. Särskilt som det är telefonen och ingen annan som talar om det.

Vilka är dina mest använda appar –  har du några favoriter?
TextSecure och RedPhone är intressanta utvecklingar som visar hur katt-och-råttaleken mellan övervakning och teknik fortsätter. När det ligger i varje människas kapacitet att kryptera sina SMS och telefonsamtal hela vägen från telefon till telefon, så blir telefonavlyssning helt meningslöst.

-Annars får jag väl döma av det som jag valt att ha framme som shortcuts: Google Maps, ixMat Barcode Scanner, Bambuser och WordPress. Utöver det självklara som browser, mail, sms och twitter, förstås.

Avslutningsvis, har du något du vill hälsa till våra läsare?
-Rösta på söndag, och rösta pirat!

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Rykte om Honor 10 nämner 18:9 och sensorjack
 5. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter
 6. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 4. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 5. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering
 6. Rapport: Google testar självförstörande mejl i Gmail

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons