Androidprofil: Rickard Falkvinge

Postat:
22:17 - 2010-09-17
Skribent:
Bernard B
Kommentarer:

Swedroid inleder idag en ny artikelserie där vi till kändisar, mediaprofiler och branschfolk ställer en handfull korta frågor om och kring mobilplattformen Android. Först ut – passande nog mitt i valrushen – är Rickard Falkvinge, partiledare för Piratpartiet och själv ägare av en HTC Desire.

Vilken androidtelefon har du?
-Jag har en HTC Desire, som jag f.ö. köpte samma dag de släpptes i Sverige. Jag hade funderat på en Google Nexus One, men det blev en Desire i stället.

Varför blev det en Android?
-Flera anledningar. I min politiska roll kan jag ju till att börja med inte ha något annat än det jag förespråkar själv, och därför är det självklart för mig att använda en öppen plattform. Jag använder ju en Linux på mina datorer också (Ubuntu). Med ojämna mellanrum är telefonen rootad — det kanske är det enda jag har att klaga på; min telefon ska jag själv ha kontroll över.

-Vi har sagt så i ledningen i Piratpartiet, att de som syns utåt ska ha telefoner som stämmer med våra åsikter om öppen information och öppna plattformar. Vice partiledare Anna Troberg och partisekreterare Mårten Fjällström, bland andra, använder också HTC Desire.

-Vår IT-ansvarige väntade däremot inte på HTC utan kör istället en Google Nexus One, som han fixade via någon specialimport.

-Men med det sagt, så är det ju en suverän telefonplattform också. Min förra telefon var en Symbian och det känns som ett hopp lätt fem år in i framtiden.

Utöver telefonsamtal, vad använder du främst din androidtelefon till?
-Jag är inte säker på att frågan håller — den antyder att jag använder Androiden mest till telefonsamtal. :) Den har i första hand blivit en ersättare för min netbook när jag går hemifrån och bara behöver läsa och reagera tills jag kommer hem, och inte nödvändigtvis skriva något längre.

-Tidigare var det självklart att alltid ha med en netbook. Det är det inte längre, Androiden räcker för mycket av rutinbevakningen.

-Dessutom har jag ett uselt lokalsinne och Google Maps har räddat mig åtskilliga gånger. :) Första gången telefonen gav mig sitt ”här är du” var det en riktig wow-känsla. Särskilt som det är telefonen och ingen annan som talar om det.

Vilka är dina mest använda appar –  har du några favoriter?
TextSecure och RedPhone är intressanta utvecklingar som visar hur katt-och-råttaleken mellan övervakning och teknik fortsätter. När det ligger i varje människas kapacitet att kryptera sina SMS och telefonsamtal hela vägen från telefon till telefon, så blir telefonavlyssning helt meningslöst.

-Annars får jag väl döma av det som jag valt att ha framme som shortcuts: Google Maps, ixMat Barcode Scanner, Bambuser och WordPress. Utöver det självklara som browser, mail, sms och twitter, förstås.

Avslutningsvis, har du något du vill hälsa till våra läsare?
-Rösta på söndag, och rösta pirat!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Maintrac expanderar och söker en duktig nätverkstekniker med Linuxkompetens Publicerad 01 Dec 2015
Dfind söker supporttekniker Publicerad 01 Dec 2015
Teknisk projektledare/koordinator till ledande IT- och telekombolag Publicerad 01 Dec 2015
Administrativ koordinator Publicerad 01 Dec 2015
Support/Helpdesktekniker Publicerad 01 Dec 2015
Se fler jobb