Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Andy Rubin sätter stopp för alla rykten om Androids öppenhet

Postat:
12:03 - 2011-04-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Andy Rubin

Androids gudfader Andy Rubin som var med och grundade Android Inc. 2003, har nu skrivit ett öppet brev på Android Developers Blog angående den senaste tidens rykten om plattformens eventuella brist på öppenhet. Dessa rykten uppstod när Google valde att vänta med att släppa källkoden för Honeycomb till allmänheten istället för att ge ut den direkt som de tidigare gjort, och vissa tolkade detta som att Androids öppenhet blivit inskränkt.

Ett annat rykte i samma veva handlade om att Google i framtiden även skulle begränsa de skräddarsydda gränssnitt tillverkare använder sig utav för att sticka ut i mängden. Vissa teknikskribenter som föredrar ett annat operativsystem tog tillfället i akt och skrev att Android minsann inte var mer öppet än Apples iOS. Nu har alltså Andy Rubin bemött denna kritik och försökt reda ut alla oklarheter. Hans inlägg på Androids utvecklarblogg är intressant och läsvärt – här kommer en sammanfattning av innehållet.

 • Media har gett många felaktiga upplysningar om Android och Googles roll i dess ekosystem, och Rubin vill sätta saker och ting tillrätta.
 • Ända sedan den första Android-telefonen 2008 har de varit hängivna att utveckla en öppen plattform.
 • Google tror inte på en ”one size fits all”-lösning; de välkomnar mångfalden av olika Android-enheter världen över. Kvalité, kompatibilitet och följdriktighet har prioriterats, och trots alla olika varianter tycker Rubin att Android utgör en bra miljö för tredjepartsapplikationer.
 • Det är även i fortsättningen fritt fram för tillverkare att modifiera och skräddarsy Android.
 • Dock måste tillverkare uppfylla vissa grundläggande kompatibilitetskrav för att få använda Googles egna Android-applikationer.
 • Googles ”antifragmenterings”-policy har funnits sedan Android 1.0 och kommer även i fortsättningen att prioriteras – men den har inte förändrats.
 • De tänker inte försöka standardisera chipsetarkitekturen för Android-telefoner, och har heller aldrig försökt göra det.
 • Källkoden kommer som vanligt att släppas när den är färdig. Just nu jobbar Android-teamet på att föra över alla de nya funktionerna i Honeycomb till telefonformatet – när de är klara med detta kommer källkoden publiceras.
 • Denna temporära försening innebär inte en förändring i Googles källkodspolicy.

Sammanfattningsvis; Google har inte något emot skräddarsydda versioner av Android, och källkoden för Android 3.0 kommer att släppas så fort Honeycombs funktioner förts över till telefonformatet – förmodligen till viss del för att undvika att mindre tillverkare och ROM-utvecklare kör ett operativsystem för tablets på telefoner. Det har även spekulerats om att den första surfplattan med Honeycomb (Motorola Xoom) släpptes innan operativsystemet var 100 % färdigt, vilket också kan vara en del av förklaringen till fördröjningen.

Vad tycker ni läsare om Andy Rubins inlägg? Håller ni med honom, eller är det några punkter ni vill invända mot?

 

Tipstack till Ult!

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia Play på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu:

 • Johan

  Jag är inte 100% insatt i det här men personligen ställer jag mig mest fundersam till hur Android kommer utvecklas i framtiden. Kommer det fortsätta vara en version för telefoner (2.x) och en för tablets (3.x) eller kommer de tids nog gå ihop igen?

 • Robin

  @Johan

  Och vad skulle det spela för roll om de inte gick ihop?

 • Exore

  Gällande försening av släppandet av källkoden för Honeycomb så tycker jag det är synd att den informationen kom ut genom media via en intervju med Rubin. Förhoppningsvis kan Google bli mer transparent på den punkten i framtiden och publicera det direkt på sin blogg. De vinner på det i längden.

 • Johan

  @Robin: Rent praktiskt spelar det säkert inte någon större roll. Men det är klart förvirrande kommunikationsmässigt att samma namn används till två system (tycker jag iaf.). Dessutom borde det ju bli mer jobb att underhålla två spår än ett. En stor del skulle ju lösas om man jobbade med det hela som ett spår fast med två releaser och då faktiskt skiljde releaserna namnmässigt, typ i stil med ”Android Phone” och ”Android Tablet”.
  Om man läser blogg-inlägget från A. Rubin ovan så får man ju intrycket att idag är det verkligen två olika paralella utvecklingsspår (citat ”källkoden för Android 3.0 kommer att släppas så fort Honeycombs funktioner förts över till telefonformatet”).

  Men egentligen var det inte det jag var ute efter utan mer: Vet nån vad framtidsplanerna för Android-utgåvor är, vad kommer efter 2.4 och 3.0? (för jag har inte koll… ;-)

 • Robin

  @Exore

  Media är ju iof ett utmärkt sätt att nå ut till den stora massan. Det är vad folk säger iallafall, jag själv har ingen aning…

 • Johan :Jag är inte 100% insatt i det här men personligen ställer jag mig mest fundersam till hur Android kommer utvecklas i framtiden. Kommer det fortsätta vara en version för telefoner (2.x) och en för tablets (3.x) eller kommer de tids nog gå ihop igen? Rapportera inlägg 0

  Jag har också funderat på det där. Det känns väldigt konstigt att det enda som skiljer numret på tabletversionen från telefonversionen. Om de har tänkt ha en version som är speciallierat för tabletts borde man kanske döpa den till Android Tablet istället för att minimera förvirringen.

 • Exore

  @ Robin
  Visst är media ett bra verktyg att nå ut med sitt budskap till ”den stora massan”, men det behöver inte alltid vara det bästa. För det första så är det du läser i en tidning en andrahandsuppgift (en tolkning av journalisten). Sedan är teknikvärlden ganska speciell på så sätt att om du publicerar en viktigt uppgift som detta var, så plockar teknikbloggar och media upp den. Media publicerar mer eller mindre allt om Google och Apple. Dessutom blir det mindre diskussion om budskapet om läsarna kan tillgodogöra sig källmaterialet själva.

  Sedan med tanke på att Android är ett open-source projekt så är öppenhet och transparens nyckelord för att ha någon trovärdighet. Och tyvärr så tror jag att vi inte hade vetat detta om Honeycomb om inte business week hade haft en intervju med Rubin och det är brist på transparens från Google i mina ögon.

 • dexter

  @Johan
  Jag tolkar det inte som två så olika spår. Mer som att det är samma sås men funktioner för tablet vill man inte ha med när man kompilerar för en telefon. Och att just telefonfunktionerna inte är helt klara än.
  Vet inte om man kan dra paralleller med Linux. Det är ju ett sås-paket man tar hem, sen när man kompilerar så väljer man vilka moduler man vill ha med, vilken arkitektur och så. Men det är ju fortfarande 2-3.8-whatnod man kör även om man kör för i386 eller SPARC.

  Sen det här med versionsnuffrorna. Är det från Google det kommer att Honeycomb för telefoner ska ha 2.4 och inte 3.0? Har iof inte letat, men jag har bara sett det i diskutioner…

 • Robin

  @Johan
  Sant. Om det nu blir så att det blir delade spår inom Android (Ett för telefoner och ett för tablets.) vore det helt klart lättare om de namngav respektive OS för vad de är gjorda för, helt klart.
  Att det blir mer jobb är ju självklart, men samtidigt är det ju inte hobbybyggarna Arne och Erik som sitter i sin mammas källare och knåpar ihop grejerna som vi pratar om. Så om det var långsammare släpp för respektive plattform inom android (I teorin), du var ute efter, tror jag inte det kommer påverka, delat OS eller ej.

  Framtiden efter 3.0 och 2.4 vet väl inte ens google själva? Inte något dom avslöjat officiellt iallafall.

 • @ Johan
  Jag tolkar Rubins inlägg som att man jobbar på att ha ett spår i och med
  ”Källkoden kommer som vanligt att släppas när den är färdig. Just nu jobbar Android-teamet på att föra över alla de nya funktionerna i Honeycomb till telefonformatet – när de är klara med detta kommer källkoden publiceras.” men det känns som det kan tolkas lite hur som.

 • Pia

  Jag tycker det är konstigt att tabletversionen är klar och släpps före telefonversionen. Borde det inte vara vettigare att satsa på den största marknaden (telefoner) först? Eller har jag missat något?

 • Johan

  @Pia
  Vad jag förstått så var Tablet-versionen ett måste. Telefon-versionen hade inte möjlighet att stöjda de skärmstorlekar som Tablet krävde och då la man allt krut på Tablet, för att man var tvungen mer eller mindre.

 • lars

  Johan :

  Jag är inte 100% insatt i det här men personligen ställer jag mig mest fundersam till hur Android kommer utvecklas i framtiden. Kommer det fortsätta vara en version för telefoner (2.x) och en för tablets (3.x) eller kommer de tids nog gå ihop igen?

  Enligt Google ska nästa version av Android vara avsedd för både mobiler och läsplattor, och operativsystemet sägs anpassa sig utifrån vilken typ av enhet det körs på. Alltså kommer det inte längre att finnas två separata versioner, som det gör för tillfället.

  Nästa stora Android-release (”Ice Cream Sandwich” eller ”Ice Cream Sundae”) förväntas att för telefoner vara en slags kombination av Gingerbread och Android 3.0.

 • Robin

  @ Exore

  Sant sant. Jag tycker dock att trovärdigheten inte tog någon direkt skada för att detta kom ut i ”media” istället för att publiceras på deras blogg först. Klart att det är bra
  med transparans, men när du säger att det som kommer ut i media är tolkningar av journalister själva, klart det är det, men det är ju inte direkt någon kvällstidningsrubrik som kan dras ur detta.
  Sen är det ju upp till var och en att läsa olika artiklar som behandlar ämnet för att bilda en egen uppfattning, om något inte publiceras ”fritt från tolkning” vill säga. :)

 • Johan

  @lars
  Najs. Klart intressant. Tackar!

 • @ lars

  Jaha, tack för informationen!
  Nästa blir version alltså förmodligen 3.1 som ska gå att anpassa till båda?
  Låter ju bra i alla fall :)

 • pmugghc

  Enligt ett rykte som går runt så ska Ice Cream vara en sammanslagning av Gingerbread, Honeycomb och Google TV, så det är enbart en source:

  http://phandroid.com/2011/03/31/ice-cream-google-tv-honeycomb-gingerbread/

  Vi får nog veta mera om en månad då Google IO går av stapeln.

 • pissenisse

  @exore

  Google har väl aldrig varit speciellt transparenta. pissenisse tycker snarare att Google är rena rama motsatsen. Man kan ta mig den inte få dem att säga flaskhals om en enda sak. Kom ihåg hur länge vi försökte få information om huruvida och i så fall när att vi i Sverige skulle få tillgång till betalapps. Inte ett enda svar.

 • uno

  Pia :Jag tycker det är konstigt att tabletversionen är klar och släpps före telefonversionen. Borde det inte vara vettigare att satsa på den största marknaden (telefoner) först? Eller har jag missat något? Rapportera inlägg 0

  Kan vara så att du missat iPad2. Google ville få in en fot på den marknaden så fort som möjligt

 • Thoast

  ska bli extremt intressant att se vad icecream eller vad versionen heter har att erbjuda =)

  och det kommer kännas jävligt skönt att man har nexus s och slipper vänta =)

 • Allan

  Lite konstigt resonemang med att man säger sig vara öppna men inte släpper koden.
  Man säger att det är för att operativet är inte är färdigt, men ändå säljs det öppet på marknaden.
  Känns lite som om man skulle vilja göra på ett sätt men är tvungna att göra på ett annat.

 • tramsgar

  De skulle ju kunna ha en smula större öppenhet vad gäller framtida versioner av Android…

 • Anonym

  Jag är mest sur på att telefonen man köper för ca 5000 SEK blir outdated efter ett år för att man slutar släppa uppdateringar till den.

 • Robin

  @ Anonym

  Outdated med mening av att det inte kommer uppdateringar? Köp Nexus serien.
  Annars är det ju bara att köra Cyanogenmod. :)

  Detta med uppdateringsproblemen är ju inte googles fel, utan telefontillverkarens.

 • Mårten

  uno :

  Pia :Jag tycker det är konstigt att tabletversionen är klar och släpps före telefonversionen. Borde det inte vara vettigare att satsa på den största marknaden (telefoner) först? Eller har jag missat något? Rapportera inlägg 0

  Kan vara så att du missat iPad2. Google ville få in en fot på den marknaden så fort som möjligt Rapportera inlägg +1

  Det kan ju vara så att de var tvugna att göra ett Tablet OS eftersom vissa tillverkare släppte Tablets med Android 2.1-2.2 som då drog Androids goda namn i rännstenen…

 • Johan

  Förstår inte varför de inte kör ett namntillägg eller liknande för tablets. Tycker det är ganska förvirrande att köra på samma namn och olika versioner.

 • Q

  Jag tycker att det är bra att Google gör någon form av uttalande där de svarar på den kritik som har lyfts fram i media, dock svarar han bara på en del av kritiken och det faktum att källkoden släpps vid olika tidpunkter till olika företag är något som lämnas okommenterat.
  I Motorola’s fall så är det ju uppenbart en fördel att kunna få tillgång till koden tidigare och således vara först på marknaden med en tablet med Honeycumb.(oavsett om det ska ses som en flip eller flopp när man betraktar försäljningssiffrorna)

 • g0x

  @ Anonym
  Rootning borde vara en självklarhet för alla. Nu är det såpass smidigt och enkelt också. Men jag förstår om det känns bittert. Ett annat sätt är ju att inte köpa ny telefon varje år för femtusen spänn (som mamma betalar) och gnälla om det…

 • RobinKarlsson

  Hej

  Jag och min medskribent skriver ett examensarbete om mobiloperatörernas varumärken, och vi vore tacksamma om så många som möjligt deltar i vår enkätundersökning.
  Denna tar ca 5 minuter att besvara.

  Tack på förhand!

  https://secure.espub.net/survey.aspx?ID=7963a6da90c970dfd78c48129820c1d0

 • theodor7094

  Johan :Jag är inte 100% insatt i det här men personligen ställer jag mig mest fundersam till hur Android kommer utvecklas i framtiden. Kommer det fortsätta vara en version för telefoner (2.x) och en för tablets (3.x) eller kommer de tids nog gå ihop igen? Rapportera inlägg +1

  ja de ska gå ihop google har för nuvarande på och gör en mobil verision av android 3.0 och det är för mobiler!

 • theodor7094

  tramsgar :De skulle ju kunna ha en smula större öppenhet vad gäller framtida versioner av Android… Rapportera inlägg 0

  det är redan öppet för att allt google har gjort är att de har inte släppt koden till android 3.0 för att de inte ville att det skulle komma ut android 3.0 till mobiler som sedan inte kommer att funka för att det är gjort för android surfplattor! och NOOBS läser ni inte vad som står där uppe testa att ta åt er det som står om ni nu läser det! men jag tror att android 3.0 för mobiler kommer att kräva en duel-core som t.e.x tegra 2!

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons