Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Är Nvidia på gång med en egen surfplatta? [Rykten]

Få tillverkare tillkännager Tegra 4-baserade produkter

Postat:
19:33 - 2013-08-09
Skribent:
Björn E
Kommentarer:
Nvidia har haft det svårt med att sälja in sin Tegra 4-plattform till andra tillverkare. Ett problem som inte riktigt fanns med Tegra 3 som kvickt letade sig in bland både surfplattor och telefoner från en rad olika tillverkare. I dagsläget är ZTE relativt ensamma om att ha satsat på Tegra 4 för en telefon (Geek U988S) och Toshiba för en surfplatta (Excite Pro). Rykten gör nu gällande att Nvidia vill ta saken i egna händer och tillverka en Tegra-brandad surfplatta.

baksida

Ryktet kommer via den kinesiska sajten MyDrivers som släppt bilder på vad som ser ut som en mindre surfplatta med märkningen ”Tegra Tab”. Utifrån bilderna handlar det om en mindre surfplatta på 7-8 tum. Den har en kamera på baksidan och uttag för micro-USB och mini-HDMI. En intressant detalj är att plattan även har plats för något som ser ut som en stylus. Nvidia har tidigare ansökt om varumärket ”Tegra Tab” i USA vilket gör att bilden liksom ryktet får lite högre trovärdighet.

Frågan är varför Nvidia vill ge sig in på den minst sagt konkurrentutsatta marknaden för surfplattor. Vi förmodar att man helt enkelt vill visa vad Tegra 4 går för i något mer än den nischade spelkonsolen Nvidia Shield. Genom att ha en referensplattform kan Nvidia bättre marknadsföra sin nya plattform och demonstrera att den fungerar bra med exempelvis Android. En intressant möjlighet vore om Nvidia adopterar funktioner från Shield i sin surfplatta med stöd för att strömma bland annat spel från en dator. Det skulle i så fall vara ett sätt att differentiera sig på från andra mindre surfplattor som exempelvis Nexus 7.

Vad tror ni? Kan en Tegra 4-baserad surfplatta konkurrera med Nexus 7?

 

 • Grötlisa

  Tegra 4 lär inte vara någon sval processor eftersom dom satt en fläkt i Shield. Man får hoppas de varit smarta nog att placera den någonstans där man aldrig håller enheten med händerna.
  Är det någon som vet varför ingen vill ha tegra 4? Pga tegra 3 inte var någon höjdare eller bara att qualcomms grejer var bättre denna generationen?

 • Concha

  En utvecklingsenhet kanske…
  Tror att det kan bli svårt för dem överlag att kunna konkurrera om dem inte snart lyckas få någon av de större aktörerna att använda deras SoC. Det dem gör är inget dåligt, det tar bara för långtid för dem att få ut det på marknaden…

 • Martin

  Jag säger som Linus…

 • GuiceU

  Ja, vet inte riktigt vad Tegra 4 har för fördelar jämfört med andra. Men ”Tegra 5” kanske blir nå helt annat däremot, med tanke på Kepler-kärnan! :)

 • Grötlasse

  det går inte att låsa upp enheterna helt, tex som med htc S-OFF.
  Mao blir man väldigt inlåst när det gäller att utveckla till tegra

 • Dennis

  Har ni glömt hpslate x2? Den kör tegra 4.

 • PowerFluffy

  Undra var skonklämmer, egentligen. Skulle va interessant om nvidia gick ut och faktiskt berättade omständigheterna kring de. Kanske på sin blog eller nåt. Men antagligen så vill de väl ha för mycket betalt för sina chip.

  Känns inte som de finns någon tillverkare man kan gilla till 100%.

  Qualcomm – Svin som pga deras jävla upphovsrätt tvingar Google ta bort factory images för Nexus 7 (2013).

  nvidia – Sämre än fan själv på släppa sina drivers open source. Gäller även för Linux på PC generellt. Mycket reverse enginerande för de motarbetar alla så förbannat.

  Samsungs Exynos – Alla vet nog hur hårt Samsung suger på släppa källkoder till sin skit. De mesta som rullar idag är reverse enginerat och trixat ihop på olika sätt.

  Undra hur Intel kommer bete sig om de skulle bli stora. Här har de faktiskt en chans att visa var skåpet ska stå för de övriga tattarna.

 • Werner

  Har hört nåt om att Nvidia har inte kunde leva upp till vad de lovat med både Tegra 2 och 3 och att tillverkarna av enheter då valt att arbeta med andra mer pålitliga företag (läs Qualcomm). Precis som någon annan skrev här så verkar Shield behöva en fläkt, kan vara ett tecken på att den drar alldeles för mycket ström.

 • aliquis

  Till rätt pris självfallet.

 • aliquis

  Lust att berätta mig för mig om det du säger om Nexus 7? Jag har sett någon kommentar om nackdelar förut med men är inte insatt i vad det är som har hänt.

  Vad gäller drivrutiner handlar det ju rimligtvis om rättigheter till saker och ting (eller möjligen bara skyddande av egen kod (optimeringar till enstaka tillämpningar?) / hårdvarufunktioner.)

  Jag tror att risken är stor att du skäller på fel folk. Exempelvis kanske det är patentsystemet du borde kritisera. Sålänge det finns är ju bolagen tvungna att anpassa sig.

  _OM INTEL BLIR STORA?!_
  Har du helt missat något?
  Intel har ju förövrigt redan jättebra opensourcedrivrutiner till Linux.

 • PowerFluffy

  Nya Nexus 7 innehåller binära filer ifrån Qualcomm som Qualcomm vägrar låta Google publisera i form av en Factory Image på deras nedladdningssida åt vanligt folk som vill bara återställa sin platta. Upphovsrätt i sitt esse så att säga! Det handlar inte ens om källkod utan binära filer, vilket gör de hela ännu mer efterblivet.

  Om Intel blir stora på Android! Snackar inte PC här! :)

  Vad allt bottnar i vet nog bara tillverkarna själva. Men när tillverkare som exempelvis Samsung, som lovat att släppa källkoder, och sedan pissar på sina löften då kan man inte låta bli att uppröras.

 • EliasAlucard

  Death to Nvidia och deras closed source drivrutiner:

  The handwriting on the wall is Chinese: http://esr.ibiblio.org/?p=4428

  ^^ Vi open source entusiaster bojkottar Nvidia hårt.

 • GrinigGammalGubbe

  En liten uppdatering angående Nexus 7 (2013) även kallad Razor…seså, bara ladda ned…

  https://developers.google.com/android/nexus/images#razor

  Binaries:https://developers.google.com/android/nexus/drivers#razor

 • GrinigGammalGubbe

  Absolut, så enkelt är det.

 • Poppe
 • EliasAlucard

  Intel kommer inte vara bra för Android (om något så är x86 ett utdaterat CISC-instruktionsset och gör sig inte bra alls på mobila enheter; RISC är framtiden). Visserligen har Intel varit hyfsat bra med drivrutiner på senare år men deras monopoltaktiker är allt annat än bra.

  Sony är bra på att släppa källkod, alltså borde vi open source fanatiker köpa mer Sony helt enkelt, och hoppas att de släpper deras egen ARM-processor som de inte fular sig med källkoden till skillnad från Samsung, Qualcomm etc.

  Det är viktigt att rösta med plånboken här och köpa från det företag som bidrar mest till open source. Sony är i en bra position när det kommer till AOSP, och som bonus får man de snyggaste enheterna och bra hårdvaruspecs, speciellt sedan Xperia Z, och UX skinnet ser långt bättre ut än skräp som TouchWiz. Enda stora nackdelen med Sony idag är att de kör med fasta batterier. Men att de bidrar till AOSP är mycket bra.

 • razrer is op

  nvidia kommer att göra bort sej

 • Fläskepöjken

  Spelar ingen roll om x86 är utdaterad så länge de presterar bättre, så bryr sig ingen. Intel har dessutom en ny atom arkitektur på gång, som inte kommer från 2008.

 • ASMProgrammerar’n

  Det går alldeles utmärkt att programmera enligt RISC på x86, genom att bara undvika CISC-inspirerade instruktioner. Nackdelen med CISC är just att det är mer komplicerat att programmera enligt, men låter man en kompilator sköta detta finns ingen nackdel med CISC (om något så kan det vara lite snabbare). Är du säker på vad dessa begrepp innebär?

 • EliasAlucard

  Värmeutvecklingen och strömförbrukningen på x86 är utdaterad; x86 presterar alltså inte bättre sett till omständigheterna. Låter du en RISC-baserad 3.4 GHz octacore CPU dra 100+ watt så kommer du få känna på rejäl och ordentlig prestanda. Grejen är att RISC-baserade processorer inte behöver dra i närheten lika mycket ström och behöver inte alls bli lika varma, för att uppnå samma eller bättre prestanda. Att x86-processorer idag presterar bättre är inte konstigt med tanke på hur löjligt mycket mer ström de drar, hur många fläktar osv de kräver. CISC och x86 är helt enkelt inte en hållbar framtidslösning.

  Atom suger för övrigt, och Intel bojkottar jag av rena anti-monopolprinciper. När det kommer till x86 så föredrar jag AMD då AMD ger mer bang for a buck.

 • EliasAlucard

  Jag har koll på begreppen. Vad som är relevant är hur mycket ström CISC och RISC drar, och värmeutvecklingen som genereras därefter. RISC är helt enkelt effektivare och borde bli rådande standard inte bara inom mobila enheter, utan även på skrivbordet.

 • hk

  Nja, det känns som om din kunskap om x86 processorerna och risc vs cisc är något decennium föråldrad. Utvecklingen har gått framåt sen det var så enkelt att risc alltid var bättre i high-end cpuer.

  PS Är en av en handfull människor i Sverige som varit med o utvecklat egna cpuer.

 • EliasAlucard

  Jag har som sagt koll på begreppen, och jag är medveten om att skillnaderna mellan CISC och RISC har börjat suddas ut en aning då t.ex. x86-processorer börjat få mer RISC-liknande strukturer osv. Som sagt, rusta upp en RISC-processor med mycket gigahertz, många kärnor, låg nanometer osv, och observera tre viktiga punkter:

  1) Värmeutvecklingen
  2) Strömförbrukningen
  3) Prestandan

  Då vinner RISC alla dagar i veckan. Sedan är det väl möjligt att CISC eventuellt kan ge NÅGOT bättre prestanda, men då rör det sig om mer strömförbrukning, massa fläktar osv. En passivt kyld, strömsnål RISC-processor och prestandamonster som Snapdragon 800 är inte långt ifrån stationära midrange x86-processorer i prestanda.

  CISC = kvantitet före kvalitet
  RISC = kvalitet före kvantitet

 • Alias joje67

  Om den gick att ringa med och kör vanilj och har en penna så är jag på till rätt pris. Lätt.

 • aliquis

  I mitt eget fall iaf. Om jag redan hade en kanske det hade varit svårare. Skall man modifiera för fler / andra situationer känner jag lite att det hänger på att man inte redan har något som är bättre också. Men annars, mest prisvärda alternativet och tillräckligt prisvärt (vilket självfallet närmar sig noll när behovet gör detsamma) för att man överhuvudtaget skall vilja ha det så ..

 • aliquis

  Kul för dig. Jag som har kört open-sourceoperativen sedan över 15 år tillbaka föredrar och kommer definitivt köpa Nvidiagrejer eftersom jag gillar saker som fungerar och Nvidias fungerar bäst (sålänge man nu skall ha någon prestanda med, är bra funktion men kass prestanda ok fungerar ju Intel med.)

 • EliasAlucard

  Då har du inga principer, utan bryr dig bara om vad som ”fungerar”. Jag rekommenderar att du köper Mac och iPhone då ;)

 • PowerFluffy

  Blev lite intresserad av ditt påstående att Snapdragon 800 vs x86 inte skiljer sig så mycket.

  http://images.anandtech.com/graphs/graph7082/55636.png
  http://images.anandtech.com/graphs/graph7082/55638.png

  Blev faktiskt lite impad. i5-3317u med sitt hd 4000 är faktiskt bara cirka dubbelt så snabbt men tittar man på strömförbrukning och sånt så är de väldigt imponerande hur långt vi har kommit på mobilt.

 • PowerFluffy

  hehe, ja fan va skönt. Jag läste de en timma efter jag skrev inlägget. Skönt i alla fall att vi har images nu. Hoppas Google lärt sig något av detta och låter valet av komponenter styras av vad som känns vettigt ur fler vinklar än rå-prestanda.

 • KallePistol

  Göra bort sig eller inte så handlar det nog mest om att Nvidia vill få ut sin processor på marknaden då alla andra bara använder olika Snapdragon-modeller i sina Androidenheter

Lediga jobb inom data / IT Företag
Projektledare med intresse för informationssäkerhet Publicerad 22 Jan 2018
Strukturerad Projektledare Publicerad 22 Jan 2018
Junior designer till marknadsavdelning på Bredband2! Publicerad 22 Jan 2018
Digital Projektledare med kundansvar till ett av Sveriges st Publicerad 22 Jan 2018
UX designer Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons