Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Sponsrat:Asus Zenfone Zoom S levererar optisk zoom och batteri på 5000 mAh

Postat:
11:03 - 2017-06-15
Skribent:
Sponsrat
En bra kamera är en av de mest efterfrågade egenskaperna hos en ny mobil, vi lät en frilansfotograf testa vår nya Asus Zenfone Zoom S.
Många av de bästa mobilerna idag har såklart bra kameror. De kan ta välexponerade bilder i dagsljus, de kan filma i 4k och många har såväl automatiska lägen som full manuell kontroll. Prestandamodellerna är ofta svåra att skilja åt; alla ger bra bilder och videor.

Ändå finns det utrymme för förbättring, både vad gäller funktioner och ren prestanda. Med Zenfone Zoom S har vi hittat tekniska lösningar som gör att vi kan kringgå de utmaningar som mobilkameror har – och ge dig den bästa bildkvaliteten.

Foto handlar om att fånga ögonblick. En mobil finns alltid med dig, men den måste också vara rapp. Zenfone Zoom S är igång och fotar snabbare än de flesta. Frilansfotografen Oscar Björnlod som fick möjlighet att testa Zenfone Zoom S jämför med traditionella kameror:

– Ta en systemkamera som exempel. Den startar du, sedan kan du fota samma sekund. Så var det med Zenfone Zoom S också. Många enklare telefoner kräver 1-2 sekunder på sig för att starta och då kan det vara försent, säger Oscar.

 

Mörkerfoto alltid svårare

Ett område där mobiler ofta brister är mörkerfoto. En mobilkamera har en mycket liten sensor och även de bästa har ofta problem med färgåtergivning och skärpa när solen gått ner. Det är inte alltid det syns på mobilskärmen, men dra upp dina bilder på en dator, eller skriv ut dem i större format, så blir bristerna tydliga.

Asus har en tacklat detta med en extra ljuskänslig och stor sensor, kombinerad med vass optik. Objektivet är mycket ljuskänsligt, med f/1,7 i bländartal. Det är i klass med de bästa systemkamera-objektiven, och klassledande för en Androidmobil. Oscar utvecklar sina tankar kring utvecklingen av smartphones:

– Nördmässigt så är det häftigt att se vad man lyckats trycka in i nästa generations kameramobil, så som optisk zoom och möjligheten till RAW-filer gör att fler kan ta bilder som sen går att efterredigera. Bara det att man nu idag kan ändra värde för bländare och slutartid i en mobil är helt enormt, och ökar möjligheterna för fler att utvecklas till duktiga fotografer. Samt en ökad förståelse om hur en bild blir till och inte bara “point and klick” som det varit i många år.

Fokusen tar hjälp av både vanlig kontrastfokus och en laser, för att vara dels snabb och dels exakt. Sensorn levereras av Sony och är på 5,76 x 4,29 millimeter. Det är inte lika stor som i en proffsigare kompaktkamera. Men ny teknik har gjort det möjligt att få prestanda som tidigare inte varit möjlig med en liten sensor.

Allt detta gör att de typiska problemen med mörkerfoto blir mindre. Vår testfotograf är tydlig i sitt omdöme:

– Mörker och motljus är där alla smartphones får kämpa. Men jag tycker att med Asus HDR-funktion så blir det bra bilder. De ser inte för tillgjorda ut och passar perfekt till sociala medier, som 90 procent av konsumenterna använder sin kamera till.

Här nedan är tre foto tagna av Oscar i vanligt dagsljus med Asus Zenfone Zoom S och Apple iPhone 7 Plus, alla bilder är med automatiska inställningar och HDR aktiverat.

Porträttläge med dubbla kameror

En annan utmaning med mobilkameror är att bländaren traditionellt inte går att justera. Det finns inte plats för att flytta linserna på det sätt som krävs. Därför går det inte att ställa in skärpedjupet som på en systemkamera.

För att ändå erbjuda det typiska porträttläget, med ansiktet i fokus och bakgrunden suddig, jobbar vissa tillverkare med en kvasi-variant med två kameror. Asus Zenfone Zoom S är en av dem. Den har dubbla kameror som samarbetar; den ena tar bilden, den andra samlar djupinformation. I mjukvaran kan du sedan sudda bakgrunden så mycket som du vill.

Äkta optisk zoom

Oftast är ”zoomen” i en mobil digital, det vill säga du beskär bilden och gör den sämre. Några få har börjat bygga in riktig optisk zoom, där linserna rör sig. Asus Zenfone Zoom S är en av få modeller med optisk zoom, på 2,3x. Det ger ett kliv framåt de gånger du inte kan eller vill gå närmare motivet.

Ofta innebär zoomkapacitet att kameran sticker ut på baksidan. Men Asus har, liksom Apple, lyckats bygga in zoomkapaciteten i ett tunt metallchassi utan några utstickande delar. Den är fortfarande lätt att stoppa i fickan.

Flera dagars användning

Om en zoomkamera är svår att rymma i ett någotsånär tunt chassi, är ett stort batteri ännu svårare. Batteritiden är ett evigt problem med kraftfulla mobiler med stora skärmar.

Hur länge en mobil räcker är inte alltid möjligt att utläsa av antalet milliampere-timmar. Men Asus har i alla fall drämt till med den största kapacitet som finns idag. 5 000 milliampere-timmar är betydligt mer än andra flaggskeppsmodeller. Det innebär mellan två och fyra arbetsdagar – och en massa tagna bilder – på en enda laddning.

En intressant funktion är ett powerbank-läge som innebär att mobilen kan ladda andra prylar. Det har vi tidigare sett i lite dyrare bluetooth-högtalare men sällan i din telefon som snarare brukar vara i behov av ett extrabatteri.

Asus Zenfone Zoom S finns att hitta hos svenska återförsäljare redan idag och vi välkomnar dig att komma och testa kameratelefonen själv hos våra svenska återförsäljare.

 

Oscar Björnlod, frilansfotograf, svarar på frågor om kameratelefoner.

Vad tycker du är viktigt med en smartphonekamera, både sett ur en konsuments och en fotografs ögon?

Som fotograf är det sensor och bländare, uteslutande. Resterande går att justera lätt med mjukvara i telefonen. Om man har en bra grundbild blir allt annat lättare.

Konsumentdelen är att det ska va lätt, och det tycker jag den är, när man börjar leta sig runt hittar man lätt utan att behöva klia sig i huvudet en längre stund.

Vad är det som skiljer mest på kameratelefoner idag, mjukvara eller hårdvara? Hur kan man innovera som smartphonetillverkare inom kamera?

Det som kommit på sista tiden är den optiska zoomen, det är en extrem fördel om du vill på något sett redigera bilden i efterhand eller visa på en större utskrift/skärm. Då det är en äkta zoom och inte en digital zoom där andra telefoner förstorar pixlarna och därmed försämrar bildkvalitén.

Så det som skiljer mest på kameratelefoner idag skulle jag säga är hårdvaran. Mjukvara finns det en uppsjö av appar att ladda ner för att redigera sina bilder.

Vilka bilder är svårast att få till med en smartphonekamera?

Mörker, och motljus. Det är väl där alla smartphones kämpat tidigare.
Sen är det på grund av bristen på plats i kameran så sensorn blir väldig liten.

Men jag tycker att med HDR-funktionen som bland annat Zenfone Zoom S erbjuder hanterar detta riktigt bra. Bilderna ser inte för tillgjorda ut och lyfter detaljer i mörker, så de passar perfekt till sociala medier, som säkert 90% av konsumenter använder sin kamera till idag.

Optisk och digital zoom i en smartphonekamera, är det nödvändigt och hur väl fungerar det med fasta objektiv som på Zenfone Zoom S och iPhone 7 Plus?

Det är inte nödvändigt, men det ger en klar fördel till telefonerna som har det, då man kan få en närmare bild utan förlust i bildkvalité.

Hur ser du som fotograf på Asus Zenfone Zoom S som kameratelefon?

Den överraskade mig, riktigt snabb, både med inställningar som man gör och att starta den. Det är en viktig del av användandet.

Oftast är det snabbheten som får mig att inte vilja använda en kamera, ta en systemkamera som exempel. Den startar du sen kan du fota samma sekund, det var ungefär så med denna med. Många simplare telefoner kräver 1-2 sekunder på sig att starta kameran och då kan det vara försent att fånga det man skulle fota.

 

OBS! Denna artikel presenteras av Asus Nordic.

 • Android

  REKLAM!

 • Baljan

  Banners och annat är okej. Men sponsrade ”artiklar”.. Det är början till slutet för en seriös aktör på nätet. Passa er.

 • Sune Svensson

  Vet att Swedroid kommer ta bort detta, men det finns så många andra bra sidor där ute. Se gärna min profil!

 • Andreas

  Varför just Snapdragon 625? får ”dåliga” vibbar från en sådan… när allt annat är top of the line så kommer den processorn? Det är som att bygga en lamborghini men du stoppar i en Volvo 240 motor typ…
  Hade väntat mig Snapdragon 821/835 eller något sådant.. :)

 • Mikael

  Vad är det som händer med Swedroid? Snart är det slutläst på den här sidan. Jösses!

 • Sune Svensson

  Ska jag vara 100% ärlig tror jag att det är såhär. Den nya mobilsidan Mobila Nyheter växer så det bara knackar och folk på Swedroid kanske börjar kolla där istället (nu hur man endast kan kolla en tekniksida är för mig en gåta). Det gör att Swedroid behöver få in lika mycket, om inte mer pengar på sina läsare och därför har börjat med sponsrade inlägg och pop-up reklam.

  Bara lite spekulerade från eget håll ☺️

 • Andreas

  Du är som en jävla reklam hela du.

 • iPatsa

  Jag vill bara veta vad det är för hörlurar på bilden…

 • Flamso

  Där snackar vi sjukt oseriös sida med väldigt oseriös reklam för sidan…

 • Doomenicer

  Det står ju att det är en sponsrad artikel? Vad är problemet? Gå inte in o läs då.
  Jag tror att om man har en sida på nätet med massa följare och att om man får chansen att få tjäna lite pengar på det man älskar att göra så tror jag inte många är så dumma att de tackar nej. Jag stör mig inte direkt på reklamen på grund utav att jag tycker att den är viktig att ha för att jag ska kunna få läsa på Swedroid helt gratis.

 • Sune Svensson

  Jag säger nog bara sanningen. Får man fråga varför du tycker MN är oseriösa?

 • Foxen

  Han är nog bara avundsjuk =)

 • ZaInT

  Min gamla Sony Ericsson C905 var totalt överlägsen allt annat på den fronten, optisk zoom är guld. Nu har ju allt annat utvecklats så att bilderna blir bättre men tillsammans med riktig optisk zoom kan man ju i princip slänga allt utom systemare över 5000 spänn.

 • Narnia

  Ser faktiskt inte problemet, så länge de skriver ut att artikeln är sponsrad.

 • Anders

  Har 1000 ggr hellre sponsrade artiklar än pop ups iaf.

 • Flipp0

  Har två Xiaomi en med SD821 (5S Plus) och med SD625 (Max 2), helt ärligt märker jag ingen skillnad när jag använder dem.

 • Gustav

  Antagligen för att den är snabb nog för de allra flesta. Funkar bra att spela med osv men är energieffektiv. Tillsammans med 5000mah batteri bör den kunna hålla ut typ 3 ggr långre än de flesta flaggskepp.

 • Johan

  Ni kan gärna få vara tydligare med vem som är avsändaren.

 • nZb

  Tomma hot.

 • Baljan

  Jag tycker inte att ett påpekande angående sponsrade artiklars urvattnande effekt på övrigt material på en annars seriös site kan anses vara ett ”tomt hot”.

  Let’s agree to disagree.

 • nZb

  Du är berättigad till din åsikt, men du kan inte göra något mer åt saken, Baljan.

 • Baljan

  Jag kan välja att få mina nyheter kring Android via en annan kanal.

  Du kanske inte tänkte på att sidan lever på sina trogna läsare.

  Man kan inte tänka på allt. Det är okej, nZb.

 • Det är för att denna är en klon av Zenfon 3 Zoom, med annat namn, som också hade 625. Men det vore önskvärt om den hade haft 660, vilket nog är bland den bästa kärnan för mid-range just nu. <3

 • Deepy

  Thinksound On2 monitor series

 • fredrik

  När kommer swedroids test av denna luren? tycker den verkar intressant

 • Kan någon fatta att denna lur kostar 5,500:- på Prisjakt, med SD 625?!?! Typ 2,500:- mer än tex Lenovo P2 med 625.

  https://www.prisjakt.nu/produkt.php?p=4149828

 • Flamur Breznica

  Haha det du säger är inte riktigt sant. Man kanske kan jämföra med en Golf vs Golf bluemotion. Inte lika mycket krut men räcker långt tack vare dess energieffektivitet. Den får jobbet gjort helt enkelt. Om du ska jämföra mot en topp processor så är den som en 810, fast den blir aldrig varm i princip. Detta räcker gott o väl till surfande, youtube osv. :) Just saying :P Tycker inte man sak få negativa vibbar om processorn, speciellt inte om den är släppt 2016.

 • Nobad

  Aha du kör som mig Adblock och uBlock origin

 • RulleBulle Rødmule

  Baljan: Håller 110% med.. Mycket fult trick, ajabaja Swedroid..!

 • Walter S.A. Iego

  Batteritiden är minst sagt lockande.

Aktuellt

Läsarfråga: Vad tycker du om Galaxy S8 / Galaxy S8+?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S8
Samsung Galaxy S8 Plus
Huawei P10
Samsung Galaxy S7 Edge
LG G6
Samsung Galaxy S7
8.1

Minitest av Xiaomi Redmi Note 4X

9.1

Test av Samsung Galaxy S8 Plus

8.8

Test av LG G6

8.3

Test av Huawei P10 Plus

8.5

Test av Huawei P10 – en kompakt prestandatelefon

7.8

Test av Moto G5, prisvärd och funktionsrik instegsmodell

8.5

Huawei Mate 9 Pro

8.4

OnePlus 3T – hur mycket snabbare är telefonen än sin föregångare?

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Rykten om Googles nya Pixel-telefoner
 2. LG G6-ägare: vilka är era synpunkter på telefonen?
 3. Unicode 10 färdigställs – erbjuder 56 nya emojis
 4. Kan det här vara designen för Samsung Galaxy Note 8?
 5. Sony Xperia X Compact och Xperia X uppdateras till Android 7.1.1
 6. Qualcomm tillkännager fingeravtrycksläsare som kan sitta under skärmen

Mest läst

 1. Alla officiella uppgifter om OnePlus 5 – här är nya toppmodellen
 2. Samsung Galaxy S8- och S8 Plus-ägare: Vilka är era synpunkter på telefonen?
 3. Storleksjämförelse: OnePlus 5 mot konkurrensen
 4. Rykten om Googles nya Pixel-telefoner
 5. Android Market upphör sista juni
 6. Kan det här vara designen för Samsung Galaxy Note 8?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilket tangentbord använder du? [2017]

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Asus Zenfone Zoom S levererar optisk zoom och batteri på 5000 mAh