Recension:aTrackDog – Håll dina apps uppdaterade [Recension]

Postat:
04:40 - 2009-06-04
Skribent:
| Manny B
Kommentarer:
27

aTrackDog Titel: aTrackDog
Testversion: 2.50
Utvecklare: Sam Lu
Tillgänglighet: Android Market (aTrackDog på Cyrket)
Pris: Gratis (finansieras genom AdMob, en liten reklambanner inbäddad i appen)

***

När Android först kom i oktober förra året så var ett av de många trätoämnena att du var tvungen att själv, manuellt, hålla dina applikationer uppdaterade. Detta kan bli ganska frustrerande med tanke på att de allra flesta har minst 20 apps installerade på sin telefon – många, främst hardcoregeekar, har betydligt fler. Lösningen på detta problem blev aTrackDog – en applikation som håller reda på alla dina installerade apps och i ett svep söker efter uppdateringar, varpå du snabbt och enkelt kan installera dem.

Snabbspola till februari – Android 1.1 släpps och vips så kollade Android själv efter uppdateringar till installerade apps, vilket hastigt och lustigt förvandlade aTrackDog från en måste ha-app till fullkomligt överflödig…

…eller?

Kort sagt: Nej. Särskilt inte för oss ”geekar”. Den automatiska versionskontrollen är nämligen knuten till Android Market, och bara till apps som du har installerat därigenom. Så, vad är det för problem med det då, undrar du kanske. Nästan alla apps kommer ju från Market ändå? Svaret på det är inte så enkelt som man först kan tro. Ja; nästan alla apps kommer från Android Market, men, det fungerar bara om du har installerat dem via Android Market.

Ponera att du beslutar dig för att ominstallera telefonen, uppgradera, eller helt enkelt bara blåsa rent den av en eller annan anledning. Du har tagit en backup på alla dina favoritapplikationer som du har installerat från Android Market. Du installerar dessa apps snabbt och smidigt, från SD-kortet, med hjälp av ditt backupverktyg. Telefonen blir som ny på bara några minuter.. men nu uppenbarar sig problemet. Du installerade dina 50 apps från SD-kortet, inte från Market, och nu står du alltså där igen, dömd att leta efter uppdateringar manuellt, en efter en – om det inte vore för aTrackdog.

***

aTrackDog

Startskärm

Här har vi startskärmen vi möts av när vi startar appen. Det första vi ser är egentligen ett fönster där man ser aTrackDog sammanställa info om alla installerade apps, men det tar blott en sekund eller två. Alla applikationer listas här sorterade efter alfabetet, A-Ö, och allra överst ser vi applikationer som är helt nya sedan senaste uppstart av aTrackDog, markerade av en ikon föreställande två blå pilar i en cirkel.

Vi trycker på knappen ”Version Tracking” nedtill och möts av följande fönster

Starta sökning

Nu är vi redo att börja söka efter uppdateringar, så vi trycker på ”Start Tracking”. Notera även bannern längst upp i bild, precis nedanför statusbaren. Applikationen är gratis, men finanseieras alltså med hjälp av AdMob.

Sökning genomförs

Sökningen genomförs, tar i allmänhet mellan 5 och 20 sekunder via wifi. Aningen längre via 3G.

Sökning klar

Sökningen genomförd. Inga nya versioner funna, så vi trycker på ”Close” varpå vi återvänder till startskärmen.

***

Nu har vi gått igenom själva sökningen, så det är dags att titta på andra funktioner som erbjuds. Om vi ”klickar” på en app i listan så möts vi av följande kontextmeny:

Kontextmeny vid vanligt klick

Här kan vi alltså välja mellan följande:

Install from Market – Öppnar upp Marketapplikationen och tar dig till applikationens hemsida på Market.
Open this application – Startar applikationen.
Uninstall this application – Avinstallera applikationen.
Don’t track version anymore – Säg till aTrackDog att exkludera applikationen från framtida versionssökningar.

Vad vi inte ser på bilden är ett femte val som erbjuds på vissa apps, nämligen en direktlänk till applikationens webbsida. Kan komma väl till pass då inte alla applikationer finns på Market av olika skäl.

***

Vi kan även välja att utföra ett ”långtryck” på valfri applikation i listan på startskärmen:

Kontextmeny vid långtryck

Här erbjuds vi två funktioner, samt lite information om appen.

Share with friend – Öppnar upp en dialogruta där vi kan välja att skicka applikationen till en vän, antingen via GMail eller via Messaging.
Version: 2.0 (2) – Aktuell version.
New: 3.0 beta (3) – Nya versionen.
App size: 60 KB – Storlek på aktuell version.
New app size: 96 KB – Storlek på nya versionen.
Details – Tar oss till applikationshanteraren i Android där diverse information om appen presenteras.

***

Menyknappen

Ovan ser vi menyn man presenteras med när man trycker på ”Menu”-knappen på telefonen.

Donate – Donera till utvecklaren.
Export App List – Exportera listan till SD-kortet.
Update App List – Uppdaterar listan.
Most Popular – Öppnar webbrowsern och tar dig till aTrackDogs webbsajt där de mest förekommande applikationerna listas.
Settings – Applikationsinställningar.
About – Allmän information om applikationen och dess utvecklare.

Låt oss ta en titt på ”Settings”:

Inställningar

Här ges vi som synes ett fåtal inställningsmöjligheter:

Update app list – Uppdaterar applikationslistan automatiskt vid uppstart (Av/På).
Show app size – Visar storlek på applikationerna direkt i listan (Av/På).
Sort apps by name – Sortera applikationer efter namn eller storlek.

Vi ser även ledigt utrymme på telefonens interna minne (ROM, inte RAM) och ledigt utrymme på SD-kortet.

Vi kan i förbifarten passa på att nämna att ni på ovanstående bild ser den största bristen med Dream (G1): 256 MB ROM är för lite. När Android är installerat och man har kastat in sina favoritapps (i mitt fall ett 40-tal) så är det blott 25-30 MB kvar att spela med. Obehagligt lite. HTC Magic levereras med dubbelt så stor ROM, 512 MB, så detta kommer inte vara ett lika stort problem för er Magicägare. Jag vill dock poängtera att man med en rootad telefon kan flytta över applikationer till SD-kortet (klass 6 rekommenderas), varpå det problemet är ur världen.

***

Sammanfattning

Jag tycker om den här appen. Den ger mig som användare lite mer kontroll och jag behöver inte förlita mig på Android Market för att hålla koll på mina applikationer. Jag skulle gärna se en del förbättringar, främst i form av en polering av GUI:et som i dagsläget inte känns helt klockrent, men även i form av utökad funktionalitet – som valet att massuppdatera i ett svep. Applikationen kan alltså göra en massökning, men när du skall uppdatera funna versioner så får du fortfarande göra det en efter en, manuellt.

Plus för:
* Funktioner
* Enkelhet/snabbhet
* Gratis

Minus för:
* Det grafiska gränssnittet
* Avsaknad av en massupdateringsfunktion


Betyg: Betyg 4/5