Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Avgående Nokia-chef riktar skarp kritik mot Android ur ett tillverkarperspektiv

Postat:
11:45 - 2010-09-22
Skribent:
Eric N
Kommentarer:

Den avgående Nokia-chefen Anssi Vanjok, med ansvar för Nokias smartphone-avdelning, har i en intervju med Finacial Times liknat Android-tillverkare vid ”små pojkar som kissar på sig för att hålla sig varma under vintermånaderna”.

Det må uppfattas som ett märkligt uttalande, men enligt Financial Times finns det en viss eftertanke bakom. Vad Anssi menar är att tillverkare med tiden kommer få det svårare och svårare att differentiera sig med ett universal-OS, vilket enligt honom kommer leda till minskade marginaler. Det vill säga att kunder i framtiden i första hand kommer att se till operativsystemet, framför tillverkare av hårdvaran/märket.

Anssi Vanjoki, outgoing head of Nokia’s smartphone division, likens mobile phone makers that adopt Google’s software to Finnish boys who“pee in their pants” for warmth in the winter

FT

Genom Financial Times via  engadget och tack för tipset Kaj!

 • LaZe

  Klart som fan han inte gillar det men för oss som konsumenter är det skitbra med konkurans. Kul liknelse f.ö. =)

 • martin

  Köp en dator & använd telefonen att ringa med :)

 • j

  Så låter det när det helt plötsligt bara är Nokia som vill köra Symbian.

 • Nisse

  ”Det vill säga att kunder i framtiden i första hand kommer att se till operativsystemet framför tillverkare av hårdvaran/märke.”

  eh? om flera tillverkare kör android så måste ju användaren se till hårdvaran/märket? är det bara jag som inte riktigt förstår vad han menar? .

 • Gyllen B

  Ja att köra med ett OS. Hur ser PC-marknaden ut idag. Finns ju ett par stora OS aktörer. Inte omöjligt att det blir så med telefonerna, som snart är mera en dator än telefon.

 • Droid

  @j
  Det vore kul att se siffror på hur många tillverkare som fortfarande arbetar aktivt med Symbian.

  Inte kommer väl Samsung, HTC, LG eller Sony Ericsson att släppa några fler Symbian ^3-telefoner i västvärlden i varje fall?

  @ Nisse
  Om alla telefoner kör Android kan du ju i princip välja vilken som helst och få samma sak. Det är dåligt menar han, för då bryr du dig i mindre utsträckning om vem som gjort telefonen. Du vill ”bara ha något som kör Android o har en fet kamera” i butiken sedan.

  Kan ju likna det vid laptop-marknaden, de flesta datorer kör ju samma OS (Windows) och marginalerna där är otroligt små. I varje fall i det breda kundsegmentet. Det är dåligt för tillverkarna.

 • Johanove

  j :Så låter det när det helt plötsligt bara är Nokia som vill köra Symbian. Rapportera inlägg

  Precis va jag tänkte..

 • tramsgar

  Och den som först anpassar sej till den nya marknadsordningen vinner. Kanske den nya chefen tar utmaningen mer vuxet medan den gamla kliver ner och byter till torra byxor.

 • Egil

  Liknelsen om små pojkar som kissar på sig sagt av det företag som mest lider av förstoppning!

 • @kalle.com

  Hmm..

  Så vad han säger är att det inte KAN ha gått bra för HP och andra PC tillverkare som åxå levererar utrustning med standard OS.
  Man får väl konkurrera med annat så som design, service och hårdvaruutveckling.
  På den tiden datorer levererades, alla med sitt eget os, var måhända marginalerna större men det var också ett jätteproblem att supporta och vidareutveckla den egna plattformen samt,,, att försöka få 3:e part att utveckla/portera applikationer som man inte orkade själv att utveckla. Utan applikationer är ju kundnyttan 0.
  Det är väl bara naturligt och sunt att smartphones går samma utveckling till mötes som storebror PC gjorde. Extra roligt är det dock att Microsoft inte lyckats lägga beslag på denna marknad åxå.

 • Magnus

  j :Så låter det när det helt plötsligt bara är Nokia som vill köra Symbian. Rapportera inlägg

  Word

 • cocacola30cl

  Ooops, fel nyhet :/

 • Mikael

  Stackars nokia som missade Android- tåget och tyckte deras ovi store (tillåt mig skratta) var överlägsen och ett OS som är bäst (symbian…där du ALDRIG får en uppdatering).
  Om det nu är dåligt för tillverkarna med ett enda stort OS, så borde han ju hålla käften och bara va glad och se hur alla tillverkare faller som käglor och Nokia står kvar själva…eller? :P
  Han har som missat att datortillverkare kan konkurrera fast de egentligen bara säljer Windows- operativsystem till vanliga användaren

 • Nokia känns numera bara som dåliga och bittra förlorare. Jag har haft många Symbiantelefonersom jag varit nöjd med men Symbian skulle ha behövt utvecklats mycket fortare om de skulle kunna hängt med IOS och Android.
  Jag hade gärna sett en Androidtelefon byggd av Nokia med deras E-seriekvalitet. Då hade de haft ett försäljningsargument istället för att sura över att deras gamla trotjänare tappar marknad, precis som Winmob.

 • Mattias

  Låter mest som en dålig förlorare.

 • mika sjöman

  Hmm.

  Han har nog rätt dock. Visst är det så, men hur många återförsäljare säljer sina datorer med Linux idag? Få.

  Om Nokia skall konkurrera så får deras OS vara minst lika bra som Android och ha en jäkligt poppis app store.

  Frågan är om ett företag både kan göra ett grymt poppis OS samtidigt som de kan göra grymt bra hårdvara?
  Jag kan bara komma på Apple i hela branchen som lyckas med den femman. Nokia känns inte riktigt som ett visionärt Apple dock.

  Riktigt visionärt vore om Nokia gjorde det enkelt att köra Android Apps på deras market, vilket inte borde vara så omöjligt då båda kör linux. Pluggar själv android programering just nu, så visst är det ett storjobb, men why not?

  Grafiken i Mameo är betydligt trevligare än Androids tycker jag absolut. Men med Gingerbread hoppas jag verkligen att Android tar steget upp till vektorgrafik, så att vi slipper ha problem med att android nu körs på allt mellan 3 och 10 tum´s skärmar. Tänk att äntligen få ikoner som är lika knivskarpa som iPhone! Grafik som skalar utan problem.

 • humor på hög nivå. Nokia har det inte lätt.

 • LOL

  Jo, för Nokia går ju så bra… Android handlar om kompatibilitet gällande mjukvara. Sen visar hårdvarutillverkarna att man kan sälja med GUI – se bara HTC Sense kontra Timescape. Så då kan hårdvarutillverkarna diffrentiera sig med design av hårdvara såväl som med GUI men ändå har kunden tillgång till alla Android-appar.

  Det är därför jag tror WinMo7 inte kommer bli poppis hos hårdvarutillverkarna – dom får inte mekla med GUI’t… Så vad Nokia säger tycker jag passar in på WinMo7, inte på Android.

  Lustigt hur Nokia håller fast vid det gamla tänket. Med smartphones är det apparna som avgör valet av OS. Sen väljer kunden mellan flertalet lurar med olika features & GUI.

 • Oskar

  Blir intressant när programtillverkarna skiter i Symbian när Android har gått om dom. Dessutom är det ju bra att programmen fungerar oavsett vilken mobil du har Htc Se Samsung you name it inte bara på en sketen Nokia. Därför blir min nästa mobil inte heller den en Nokia

 • Linus

  @ Nisse

  Håller med, min första tanke!

  Jag har valt HTC båda gångerna.. Av EN anledning.. HTC gör bäst telefoner för tillfället.. Vad det gäller GUI , hårdvara och känsla/kvalité.

  SE X10 t.ex känns som en smäckig mobil för barn.. Ursäkta alla som har den.. Det är bara för att nyansera argumentet om att man inte väljer ett specifikt märke utan bara utifrån dess OS.

 • Svenne

  Ja, ännu har inte den siste idioten avgått!

 • MattiasB

  Farmfield :LOL
  … Sen visar hårdvarutillverkarna att man kan sälja med GUI – se bara HTC Sense kontra Timescape …

  Vilket är den sämsta aspekten av att hårdvarutillverkarna arbetar med samma os och får sämre mariginaler / mindre trogna kunder. Det ska härjas omkring med look och känsla på allt för att differentiera sig och så har man helt plötsligt samma läge som om man valt en gammal Nokia, man sitter och väntar på en android-uppdatering som FINNS men inte till min hårdvara för kletet som sitter utanpå måste uppgraderas. Dåligt för konsument, bra för hårdvarutillverkaren.

 • ar

  Ett unifierat system är precis så jag vill ha det. Ser inte problemet. PC-marknaden klarar sig rätt bra. Visst kanske det är mindre marginaler men de som lyckas lyckas stort just för att marknaden är så stor.

 • annys

  Hahaha då får Nokia ha kul med sitt skitiga symbian och deras s.k ”Meego” sicken skit! länge leve ANDROID!

 • kalleboo

  Android är dåligt för tillverkarna (dom får inte monopol på ”sitt” system och ”sina utvecklare” [e.g. apple’s app store]) – bra för kunderna (bättre konkurrens – lägre pris och bättre hårdvara).

 • Jag kommer direkt att tänka på det klassiska uttalandet från FACIT chefen som sa:
  ”I längden kan inte de där elektroniska dosorna konkurrera med våra finmekaniska snurror.”
  För yngre läsare kan det vara på sin plats med att förklara att han syftade på miniräknarna, som började komma under 70-talet, samt att de tillverkade mekaniska räknare, som man ställde in med reglage och sedan snurrande något varv på en vev.

 • Ice

  Han har nog en poäng med sitt uttalande. Då har ju google gått ut med att från android 3.0 ”gingerbread” så är det slut lekt med egna ui för telefon tillverkarna..

  http://nexus404.com/Blog/2010/06/30/android-gingerbread-3-0-spotted-in-the-wild-android-gingerbread-3-0-features-uncovered-new-android-os-running-on-smartphones-by-the-end-of-the-year/

 • Oskyldig

  Konkurrens = tummen upp

 • master_of_rock

  Han är ju avgående. Där ser man varför! :D

 • Mikael

  En annan sak han missat är förresten att programtillverkare bara behöver bry sig om ett os (ibland för just en viss version av OS’et, t.ex. 1.6 och uppåt eller 2.1 och uppåt) men ändå, ett os istället för ett os per tillverkare.
  Vilket naturligtvis ger fler program, lägre utvecklingskostnader, lägre priser, samma vinst…

 • scofie

  Det mest komiska med hans uttalande är ju att precis det har hänt med Android som Nokia ville skulle hända med Symbian, dvs flera tillverkare men ett OS.
  Känns nu mest som Nokia är bittra över Androids framgångar.

 • Mikael

  Så går det, de står stilla medan vi rör oss framåt i en sjuhelvetes fart!

 • Misosoppa

  Det är bra att Anssi Vanjoki blev sparkad. Han har sin företagsmodell som säkert fungerade bra för 10 år sedan, men kan inte se någon fördel med dagens affärsmodeller, trots att tillverkare som HTC har tjänat miljardbelopp på denna modell. Tydligt exempel på att ett företag är på branten av konkurs om inte något drastiskt görs!

 • Skywriter

  Eftersom han har fått sparken kan man gissa att Nokias övriga ledning inte delar hans åsikter. Uttalandet känns som ett sista desperat försök att rättfärdiga en misslyckat strategi. Utvecklingen går framåt och man kan inte envist hänga fast vid en affärsmodell som inte funkar bara för att man inte tycker om utvecklingen.

  Det ska verkligen bli spännande om Nokia bestämmer sig för att de behöver släppa en Android.

 • Bye bye Nokia..

 • CrazyDriver

  Jag beundrar Nokia för att försöker gå sin egen väg, men oavsett vad man tycker om Android så är inget företag så stor att dom kan blunda för vad som händer i resten av världen. Jag är helt övertygad om att Nokia redan har prototyper som kör Android, men dom är rädda att sparka undan benen på sig själva och vill klämma ut det sista ur sitt Symbian innan dom går vidare. Om Nokia inte ser till att göra något drastiskt snart så lär deras aktie snart vara mer värd som pappersmassa. Inte blir det mindre lustigt att Android bygger på Linux som är så kärt i Finland.

 • Pontus

  Bye bye Nokia.
  Inte konstigt att ingen köper deras telefoner längre :)

 • Sture

  Uttalandet känns logiskt och helt i linje med Nokias (tidigare?) strategi.

  Tycker mig ha sett detta så många gånger tidigare. En gigant som dominerat en marknad vägrar anpassa sig när scenen förändras. Det är jobbigt att byta affärsmodell, men när marknaden man kontrollerat och i princip förkropsligat börjar dö måste man någonstans inse att ens makt inte är absolut. Eller så slutar man som Polaroid eller någon av de andra som vägrat se verkligheten i vitögat.

 • Sanjuro

  Så han vill göra som Apple, det fattar man.
  Men konsumenter vill inte det, vem köper Symbian nuförtiden.
  Vem i dom icke industrilla delar i världen, kan ha råd att köpa en iphone4? Android gör det möjligt att vara en universell grej, är det dåligt?
  Som i PC världen, om det hade varit så dåligt hade Intel gått i konkurs för länge sen, eller HP, Dell, etc.

 • Ice

  Ja vem köper symbian nuförtiden? Senast kvartalsrapport hade symbian väl bara runt 35-40 % av marknadsandelarna….

 • majje

  Jag ser problemet såhär:

  Telefontillverkarna har traditionellt tjänat pengar på att sälja en o samma telefon i, med nytt skal och uppdaterad mjukvara. Du har knappt fått några uppdateringar, för då finns det ju ett större incitament att köpa en ny telefon. Vilket är skit för konsumenterna.

  Med Android blir det en annan sak. Kunderna vet att det är Google som står för det största jobbet när det gäller mjukvaruarbetet, så de kräver att få uppdateringar till sina ”gamla” telefoner. Det går inte att sälja samma telefon med ny plast och uppdaterad mjukvara längre. Telefontillverkarna pressas till att utveckla ny hårdvara, och marginalerna sjunker.

  Att utveckla konkurrerande hårdvara blir svårt, eftersom allas telefonkomponenter (processorer, skärmar, batterier, kameror, etc.) kommer från i stort sett samma underleverantörer. Det som finns kvar att konkurrera med är form, färg och materialval. Inte mycket.

  Den aktör som sitter på trumfkortet är den som har makten över mjukvaran. Jag tror inte telefontillverkarna tänkte på det innan de gick i samarbetet med Google.

 • Anonym

  majje :Jag ser problemet såhär:Den aktör som sitter på trumfkortet är den som har makten över mjukvaran. Jag tror inte telefontillverkarna tänkte på det innan de gick i samarbetet med Google.
  Jag håller med allt det du skriver, för att förtydliga så är ju detta det han säger “små pojkar som kissar på sig för att hålla sig varma under vintermånaderna”.
  Dvs. När man hoppar på Android-tåget så känns det skönt ända tills man ser att konkurrensen senare kommer att bli knivskarp med många som dör utan att man har nån större möjlighet att differentiera sig.

 • John Bäckstrand

  Man får väl hoppas att mobilmarknaden går mot att bli mer lik datormarknaden, där stenhård konkurrans har gjort allt billigare och BÄTTRE!

 • Kadaver

  haha snarare tvärtom! Äntligen kan man sluta bry sig om operativsystem och koncentrera sig på hårdvaran då det är den som kommer sätta gränserna och man kommer inte va låst vid ett OS som inte gåt att uppdatera. Även bra ur miljösynpunkt. Dock går utvecklingen lite väl fort just nu. Mobilprestandan kommer öka i rasande takt det kommande året.

 • Simonsays

  ”Det vill säga att kunder i framtiden i första hand kommer att se till operativsystemet, framför tillverkare av hårdvaran/märket.”

  -Precis därför jag bytt bort Symbian/Nokia till förmån för Android! :D

 • Anders

  Hade en P800. Köpte vanlig SE-lur. Köpte P910 (tror jag den hette)..
  Ville byta efter ett par månader – igen.
  Jag hade en SE-telefon. Fick för mig att köpa 3’s Skypetelefon.
  3 veckor gick. Köpte en SE P1 (symbian).
  Kände efter 1 månad ”fan – vill ha ny lur”.
  Köpte en ”vanlig” SE igen. K800i tror jag. Rockade på den ett tag.
  Tänkte.. Nae, jag ska aldrig ha en sådan telefon igen. Det är vanliga simpla
  som gäller för min del. Köpte sedan en C905. Skitfin lur. Skaffade efter
  mycket tänkade en SE Satio (Symbian igen)..

  Körde ett tag.. Sen väcktes det igen.. Fan, varför köpte jag en Symbian?!
  Såg x10an. Tänkte – hmm.. habegär. Jag måste testa. Gjorde – fast.

  Trodde alltid de hade med touch att göra och att jag föredrog knappar men
  det var Symbian som gjorde mig osugen varje gång. Nu har jag Android och
  oavsett om de blir SE eller annan så stannar jag i alla fall på den plattformen.

 • Tiny Turtle

  Så han menar att om alla Androider kör samma OS så kommer ingen bry sig om hårdvaran utan alla kommer bara fokusera på operativet? Ja, men det låter ju logiskt.

 • strössel

  Kommer aldrig köpa en symbian igen. Eller Nokia efter detta uttalande. Det sorgliga är att de kunde krossat med sin heta kameranalle om de skickat den med froyo, så deras argument sprack ju helt där…

 • Jonas

  Har enbart haft Nokia lurar sen jag köpte min första mobbe för cirkus 20 år sedan.
  Hade dom haft en skyrrans lur med Android hade jag nog inte gått ifrån dom.

  Har nu en Desire..

  Nokia har gått över till att bli en telefon för farmödrar.

  Hoppas att dom hittar tillbaks..

 • Ice

  Tror nog nokia hittar ”tillbaka”, men vägen tillbaka är inte genom android

 • herman

  jah hur oprofessionell kan vara en avgående Nokia-chefen Anssi Vanjok med mycket konstig namn ej finsk någåt från tshuksiland eller…. Att en teknisk sk professionell människa talar sånt idioti ut – visar ju att Nokia kanske lever överhuvudtaget med mobiler sista stunder. Urgammal innehåll, dålig disain mm mm…Samt jätte arrogant arbetsteam och servis. Redan några år tillbaka var nära kollapsen nokia på grund jättedåligt servis. Nämligen ville inte arrogant företag
  byta ut fuktighetsskaddat nya mobiler. Och människor som köpte såna hamnade mycket svår situatsion.
  Nokia älskar inte köpare… . Kundservis var också mycket arrogant och oprofessionell.
  Tidena ändras snabbt och alla har snart fina android tablets med inbyggt phone mmmm
  Nokia halkar jätte långt efter. Med ericsson är saker lika mjörka. Dom har ej utveklats och är samma gammaltänkandet och gammalmodiga som nokia.
  Tagens teknik ändras snabbt och man måste anpassa snabbt och jätte professionellt sätt. man måste själv som är ledare vara stor teknisk fan – fanatist att ta fram nya ideer osv och måste hela tiden hålla koll på vad händer andra länder.
  Företags ”spionash” är ju inte tillåtet men att hålla ögat på är nödvändigt och inte bara – jätteintressant till….
  Annars händer som har hänt med hasselblad osv. Dom ville ju ingeting ändra och tillsv tillv. analoga fotokameror oberoende att ingen som köpte. Dom sa samma dumma saker som
  Anssi Vanjok att digitala kameror är bara tillfälliga och till amatörer. digitalisering är bara till barn…. .
  Synd att såna oprofessionella otekniska personer leder oftast stora företag såna som totalt saknas fanatism teknisk nytänkandet och kreativitet. Eller har dom missad såna starka medarbetare… . Jag tror inte att Nokia återhämtar sig med mobiltelefoner överhuvudtaget… . Samma med ericsson. Dom räknar inte med kunder med dagens teknisk utvekling överhuvudtaget.
  Ex vill alla eller jättemånga människor ett bra fin smart mobil med 2 simkort i
  dubbla. Chineser säljer såna som bröd. miljoner miljoner… . hur mycket kunde nokia och ericsson skrapa ihopp pengar med såna mobiler- men dom har totalt missad. Men detta är inte ännu sent att börja snabbt tillv såna mobiler… . Jag lämnar bra tips tom gratis till nokia eller ericsson!!!! Jättejobbigt ju byta simkort ex utomland där man oftast köper lokal simkort att ringa. Tom fungerar nästan aldrig svensk simkort utomlands eller man måste välja massa förenumrar och koder att ringa ut.
  Därför är jätte bra oma man kan stoppa in 2 sim ett ex svensk och annan lokal kort
  och om man ringer till svensk nummer kan man alltid komma fram oberoende var man befinner sig. Redan idag är jätte fina chinesiska android mobiler med 2 sim
  vad är nokia och ericsson ? varför kan jag ej köpa sånt ericsson eller nokia?
  Jag rekommenderar till båda att man måste mer läsa utländska tekniska tidningar.
  Alla svenska tekniska tidningar kommer med saker nästan 1 år senare
  detta betyder att innan nånting kommer till sverige är saker redan hunnit moraliskt
  och tekniskt sätt bli omoderna eller gamla. Ex i sverige börjar man tala idag och sälja Ipad
  hallooooo!!! den är tillv snart ett år tillbaka och har sålts överallt jätte long tid – utan sverige. Samsung galaxy tab bästa android tablet-phone någånsin börjar komma tack och lov mina vänner har redan alla köpt den i tyskland och england igen sverige bara halkar efter med allt….
  men hur många saker har aldrig kommit till sverige på grund otekniska säljare eller gammalmodig tänkandet. var i somras i baltikum – jessas vilken marknad
  om man kommer tillbaka ser man att svenska affärer är rena fattigdom urdålig sortiment nästan över allt. 50% saker är rena skrut… . jah vad har hänt med berömda svenska modellen… . Slutsats är att om man saknas sälvkritik som ex nokia eller ericsson är man illa ute… .

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons