Batteribarriären [Söndagskrönika]

Postat:
11:19 - 2011-01-09
Skribent:
| upnorth
Kommentarer:
119

2010 knäcktes 1GHz-gränsen för processorer i mobiltelefoner och tidigt i år kommer milstolpen dubbelkärnig processor i en telefon tack vare LG. Lägg till det att grafiskt krävande spel blir allt större i de olika appbutikerna och utvecklingen kommer att träffa en stenhård barriär så småningom – batteritiden räknas nämligen numera i timmar och inte i dagar. För när alla andra delar av våra telefoner utvecklas i rasande fart händer nästan ingenting med batteritekniken.

Visst, med en laddare i hemmet och en på jobbet är det inte på något sätt ett stort problem ännu, men man minns med nostalgi de telefoner vars batteritid räknades i dagar, där man inte sällan hann räkna till 7. Skillnaden mellan dagens telefoner och dåtidens är att nu blir de stämplade som ”användarvänliga pensionärstelefoner” om det bara går att ringa och skicka sms. Man måste kunna ha med sig en dator och ett hemmabiosystem i miniatyr genom ett allt-i-allo-kretskort hopsatt med en runt 4 tum stor pekskärm för att överleva dagen numera.

Hittills har alltså utvecklingen handlat om att packa in så många prylar som möjligt i ett skal. Att det blev just telefonen och inte armbandsuret eller den lite yngre handhållna GPSen som fick äran beror nog på en kombination av plats och användbarhet. Mobiltelefonen har länge varit en bra kombination av hög funktionalitet med lagom mobilitet och fysiska möjligheter för vidareutveckling. Men allt har sin gräns och batterierna som gav oss ring- och standbytider på nästan en vecka för 10 år sedan räcker nu en halv dag.

Visst, det är inte exakt samma batterier, de har ju följt utvecklingen så smått dem också. Men även bilindustrin har problem och jobbar hårt för att ta fram hållbara lösningar för drift av de obligatoriska (åtminstone i PR-syfte) elbilarna som blir tagna på mer och mer allvar i dagens klimat- och hållbarhetsdebatter. Batteriteknologi blir förmodligen ett hett ämne på börsen i år när även mobiltillverkarna ger sig ut på skattjakt inför nästa generations fickmonster – ni hörde det här först!

För när gränsen mellan datorer och mobiler suddas ut allt mer får det självklart konsekvenser. Utöver säkerhetsriskerna med flera hundra tusen appar som knappt kontrolleras kommer även energibehoven att bli en ny problemställning, men till skillnad från det första finns det inga färdiga lösningar att återanvända – nu är vi nästan tillbaka till ritbordet. Det ska sägas att strömsnålhet länge har varit nummer ett på agendan hos företag som Intel, AMD, Arm och Texas Instruments. Processorer som drar mycket ström kostar enorma summor i drift, både för själva beräkningarna men främst för att hålla anläggningarna kylda.

På hårdvarunivå är den senaste trenden att skapa ”system on a chip”, så kallade SoC, och i våra recensioner är just modellen i fråga en av de viktigaste uppgifterna då det avgör en mängd saker för dig. Denna täta integration av komponenterna redan på utvecklingsstadiet innebär ju stora fördelar för energieffektiviteten, men frågan är hur länge det räcker för att kompensera den åldrade energikällan? Den som lever får se men det ska helt klart bli väldigt spännande att se nästa generations batterier för handhållna enheter. Våra populärvetenskapliga tidningar har ju skrivit om prototyper och nya teknologier väldigt länge så förhoppningsvis försvinner den här akilleshälen redan inom 5 år.

Men tills dess får vi nog kallt räkna med att bära runt på en USB-kabel med nätadapter och konstant tänka på energisparande knep. Vad gör du för att kräma ur den sista minuten ur batteriet?