Canonical presenterar Ubuntu för smartphones – kommer till Galaxy Nexus

Postat:
23:48 - 2013-01-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

ubuntu-for-mobiler

Utvecklaren Canonical har presenterat en variant av Ubuntu som är ämnad för smartphones. Systemet visas upp på en Galaxy Nexus och är byggt kring Androids existerande kernel och drivrutiner. Androidtillverkare sägs kunna anpassa sina mobiler till att köra Ubuntu med minimal ansträngning och plattformen stödjer både ARM- och x86-processorer. 

phone-home-industry-269x192Nyfikna Galaxy Nexus-ägare kommer kunna lägga in Ubuntu själva inom ett par veckor. Inga Ubuntu-mobiler har tillkännagivits än, precis som vi fortfarande inte sett någon telefon med Ubuntu för Android ett år efter att lösningen presenterades. Enligt Canonical kommer de första fullfjädrade Ubuntu-mobilerna börja säljas tidigt 2014.

Själva gränssnittet förlitar sig på svepgester, något Ubuntu för mobiler har gemensamt med Sailfish OS – en annan kommande smartphoneplattform. Man får en god idé om hur gränssnittet både ser ut och fungerar genom att kika på videoklippen nedan.

Idag kämpar flera uppstickare om en plats på topp-fem-listan över smartphoneplattformar, bland annat Sailfish OS, Tizen, Firefox OS och numera även Ubuntu. Har någon av dessa satsningar en chans att ta sig förbi periferin och in i allmänhetens fokus och i så fall vilken?