Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

CoPilot Live Navigation 8 [Användarrecension]

Postat:
12:24 - 2009-09-07
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:

co-pilot android

På väg till en kräftskiva mitt i mörkaste Småland slog det mig att det ibland skulle sitta fint med en gps-navigator som underlättade resandet. Kombinationen av Google Maps och en åksjuk sambo hade uppenbara brister. Efter att ha använt min Magic som ”bara” smartphone sedan release fick jag en ingivelse, varför inte använda telefonen som GPS? Jag testade ett par olika gratisalternativ men kände mig aldrig riktigt nöjd med antingen gränssnitt eller funktion. Till sist bestämde jag mig för att testa CoPilot Live som jag läst om bland annat här på Swedroid.

Om vi börjar från början så måste man ha tillgång till betalapps genom Market Enabler. Har man det kan man söka på ”copilot” i market och köpa appen där. Den finns i två olika versioner, ”Europe” samt ”UK+IRE”, jag valde den senare. Efter nerladdning och installation av appen får man välja vilken region man önskar och jag valde ”Scandinavia”. Nästa steg är att ladda ner kartorna vilket kräver Wi-Fi, alternativt att man laddar ner kartorna till sin dator och sedan för över till telefonen. Kartpaketet är ca 240 MB stort vilket jag tycker är klart hanterbart. Jag passade också på att ladda ner en fil med fartkameror som places of interest (POI).

I CoPilot kan man spara olika platser som Home, Work och Favorites. Platserna hittar man genom att antingen ange adress, peka ut på kartan, ange gatukorsning, välja en POI eller ange koordinater. Jag har hittills bara haft tilfälle att testa de första tre och de fungerar utmärkt. Precis som i vanliga navigatorer kan man ställa in det mesta som kan tänkas, bland annat:

 • Påminnelser innan svängar (hur ofta/nära)
 • Om, och i så fall vilka, POI’s ska synas när man kör. Annars syns de bara när man stannar (kameror är ett tips!)
 • Dag/natt karta
 • Vad infobar ska visa (hastighet, kvarvarande sträcka, ETA etc.)
 • Teman

CoPilot har också en inbyggd vädertjänst från AccuWeather där man kan få prognos för de flesta ställen. Vidare finns det mot kostnad tilläggstjänsten Live Traffic som varnar för trafikläget om det behövs. Väljer man att få påmminelser om POI’s när man kör, t ex rastplatser, kommer en ikon upp vid angivet avstånd från platsen och då kan man klicka på den och få väganvisning dit.

I samband med att man lägger in ny rutt kan man också välja en av fyra ”Routing Types”, quickest, shortest, avoid motorways och economic. Beroende på vilken du väljer kan rutten se olika ut och man kan förhandsgranska den på kartan innan man ger sig av om man så vill. Mitt intryck är att CoPliot är snabbt på att plotta nya rutter, oavsett om man lägger in en ny rutt, kör fel eller väljer att köra en annan väg än den anvisade. Det enda som inte alltid hänger med är din egen position precis när du svänger. Ibland upplever jag att det släpar en sekund eller två innan kartan vrider upp sig korrekt men om det beror på mjukvaran eller hårdvaran låter jag vara osagt.

Sammanfattningsvis tycker jag att CoPilot är kompetent nog att ta upp fajten med fristående navigatorer, åtminstone de jag testat. Om man ändå redan har en Android-telefon är det överkomligt med ca 300 SEK för en så pass komplett navigtor. För mer info kika gärna i tråden i forumet här

Vill du också publicera en artikel på Swedroid? Klicka här

 • Jokke

  pillade lite med detta på en kollegas telefon, störde mig lite på att det inte är androids egna tangentbord som används, utan ett eget, och det hade väl vart ok om det va ett qwerty bord men det är det inte, det är bara alfabetet rakt upp och ner, känns inte som en bra lösning…

  har inte använt navigatorn när jag är på flyende fot så hur funktionen i sig är låter jag vara osagt.

 • Magnus

  Tyvärr verkar den där tangentbords idén vart vedertagen för navigationsprogram, tomtom har lika de med på andra telefoner. vet inte om de är för att de ska kunna styra och leta reda på alternativa svar vartefter man skriver.

 • Nattens Vakt

  Varför laddade du ner fartkamerorna…?

 • RawHead

  Håller med om att tangentbordet är stökigt att skriva på men å andra sidan är ju inte skrivandet inte så vanligt förekommande.

 • RawHead

  Till mod. Varför kunde jag inte ladda upp mina bilder? Fick nåt felmeddelande när jag försökte..

 • @RawHead
  Vi vet om problemet, fix på G.

  Utmärkt recension förresten!

 • RawHead

  Ok och tack! :)

 • Dennies

  Provade programmet förra veckan när jag var uppe i jönköping och hämtade en bil.
  Fungerade hur bra som helst och ska man jamföra med vår 2år gamla GPS så fungerade det mer än utmärkt.

 • Eddie

  Jag har använt gps sen qtek s100, testar nu copilot på min hero, helt ok men måste säga att jag föredrar tomtom av alla program man har testat under åren, tomtom har uttalat sig att de jobbar på en android app. Jag ser fram emot den :)

 • Djabag

  Finns det något sjökorts plotter program till android ?

 • Anonym

  ”Om vi börjar från början så måste man ha tillgång till betalapps genom Market Enabler.”

  Betyder det att man måste roota telefonen eller vad är det som menas? har man inte tillgång till det från början? En Hero på ingång så jag undrar…

 • anders

  Två frågor:

  1) Var kan man ladda ner bra POIs med fartkameror?

  2) Hur fasiken får man in dom i CoPilot?

 • Nattens Vakt

  @anders
  Anders, varför vill du ha information om var fartkamerorna finns…?

 • RawHead

  anders :Två frågor:
  1) Var kan man ladda ner bra POIs med fartkameror?
  2) Hur fasiken får man in dom i CoPilot?

  http://www.alk.eu.com/copilot/cameras.asp
  Tänk på att lägga in filen under: Storage CardCoPilotEUScandinaviaSave och inte bara Storage CardCoPilotEUSave som sidan anger.

 • RawHead

  anders :Två frågor:
  1) Var kan man ladda ner bra POIs med fartkameror?
  2) Hur fasiken får man in dom i CoPilot?

  Tänk på att lägga in filen under: \Storage Card\CoPilot\EU\Scandinavia\Save och inte bara \Storage Card\CoPilot\EU\Save som sidan anger.

 • RawHead

  Anonym :”Om vi börjar från början så måste man ha tillgång till betalapps genom Market Enabler.”
  Betyder det att man måste roota telefonen eller vad är det som menas? har man inte tillgång till det från början? En Hero på ingång så jag undrar…

  Ja, än så länge krävs root eftersom betalapps inte är tillgängliga i bl a Sverige. Det lär komma men ingen vet när.

 • ama

  Edit: Sorry, felpost…

 • Anders

  @RawHead
  Tack RawHead!

  @Nattens Vakt
  Det tror jag nog du kan lista ut själv, men om du inte kan det: Jag tänkte köra för fort, och jag vill inte få böter! ;)

 • xhizors

  hur kan man ställa om satt den visar km/h och inte miles?

 • Anonym

  xhizors :hur kan man ställa om satt den visar km/h och inte miles?

  Menu>Settings>Unit of Measurment>Metric

 • @xhizors. Meny, pila höger, inställningar, pila höger två gånger och välj måttenheter, välj metrisk och tryck ok.

 • Rickard

  Interfacet var helt okej, tyvärr verkar kartorna vara väldigt ouppdaterade. Tex mitt jobbs hus med gata som byggdes över 2 år sedan finns inte, flera andra gator i Stockholmstrakten finns inte heller. Tråkigt på en bra app.

 • Freddan101

  Nån som testat trafikuppdateringar? Funkar det bra?

 • Ramlös

  Finns det någon orsak varför vi inte kan använda betal appar i Sverige??????
  Är den tillräkligt bra för att byta ut en halvtaskig GPS??

 • RawHead

  @ Freddan, ej testat.

  @ Ramlös, i min mening är den tillräckligt bra. Funktionsmässigt är den jämförbar med många navigatorer på marknaden och priset är ju fördelaktigt. Skärmen är dock mindre än vad man normalt får med en navigator så det får du räkna in. Personligen gillar jag att slippa hålla rätt på ytterligare prylar och ha allt min telefon :)

 • niklas

  Jag la fartkamerorna där ni så att de ska ligga men de dyker inte upp som POI. Ska man göra något mer för att de ska installeras?

 • Jejje

  @RawHead, Jag håller med dig… Har en Navigon navigator som efter detta hamnar på Tradera… CoPilot håller måttet och GPS’en i min Hjälte är snabb å bra.. hittar satteliterna fortare än Navigon och hittar ställen min Navigon inte känner till.

 • Snailcookie

  Det står att man tog hem UK+IRE versionen och sedan laddade hem scandinavien kartor. Går det verkligen? UK+IRE versionen är ju mycket billigare än än EUROPE. Vad är skilnaden? (Om jag alltså först och främst är intresserad av Kartor över Scandinavien…

 • Anonym

  när skall copilot uppgraderas, önskar få svar snarast.
  Den verkar vara helt ok för det priset.

 • Dozan

  Hejsan
  Jag har fått igång Copilot 8 men jag kan inte trycka säkerthets varningar i inställningar,den e skuggad så man kan ej trycka på den. jag gjorde en uppdatering i programmet,stängde av telefonen,

  jag vet ej hur jag ska göra för att jag skall kunna ställa in fartkarmeror eller få det at funka.

 • Anonym

  RÖSTKOMMANDO FINNS INTE PÅ SVENSKA. DET FINNS PÅ ENGELSKA, DANSKA OCH NÅGRA ANDRA SPRÅK, TOTALT CA.7 SPRÅK.

  JAG HAR OCKSÅ KÖPT COPILOT FÖR IPHONE4 OCH DET KOSTADE MIG 469 KR FÖR EUROPA. JAG ÄR NÖJD MEN PROBLEMET ÄR LIVE TRAFFICE ÄR INTE TILLGÄNLIG I SVERIGE VILKET ÄR ALLTID VIKTIGT. JAG ÄR LITE MISSNÖJD MED COPILOT PGA. ATT DEN SAKNAR TRAFFIC LIVE FÖR SVERIGE MEN DEN FUNKAR SÄKER I DANMK. 1 ÅRS TRAFFIC LIVE KOSTAR 168 KR MEN SVERIGE FINNS INTE MED. NÅN SOM VET OM NÄR DEN TRAFFICE LIVE FÖR SVERIGE SLÄPPS?

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons