Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Copyswede vill införa privatkopieringsavgift för mobiltelefoner

Postat:
08:24 - 2011-03-30
Skribent:
razkie
Kommentarer:

Kopiering Piratkopiering

Många av er har säkert läst om den omdebatterade privatkopieringsavgift, som Copyswede drivit igenom för USB-minnen och externa hårddiskar, vilken införs från och med första april första juni i år. Enligt en intervju med Copyswedes vd Mattias Åkerlind på IDG.se vill de nu alltså få igenom en liknande avgift för mobiltelefoner.

Många mobiler har ett minne som kan användas för privatkopiering av exempelvis musik. För oss är det viktigt att behandla aktörer lika. Jag har förståelse för att mp3-spelartillverkare undrar varför mobiler ännu inte omfattas av privatkopieringsersättning.

Copyswede är en ekonomisk förening som ägs av sina fjorton medlemsorganisationer och samarbetar med bland annat IFPI . Målet med deras verksamhet är bland annat att administrera det svenska kompensationssystemet för privatkopiering och därmed dela ut ersättning till upphovsrättsinnehavare.

Nu vill Copyswede få till ett avtal med branschen där också en avgift ska läggas på mobiltelefoner. Enligt intervjun anser sig Copyswede ha upphovsrättslagen på sin sida och de motiverar också arbetet med att en liknande privatkopieringsavgift redan finns på mobiltelefoner i Tyskland och Frankrike.

I Tyskland ligger avgiften, enligt Mattias Åkerlind, på mellan fyra och elva euro, vilket alltså skulle höja priset på mobiltelefoner i Sverige med cirka 50 till 100 kronor i Sverige. Enligt IDG.se skulle detta, med fjolårets svenska försäljning av smart phones, innebära en intäktsökning för Copyswede med mellan 80 och 220 miljoner kronor.

Tipstack till Slappy och wobiin!

 • Om Spotify Premium samtidigt blir gratis så fine. Annars kan de ge fan i min mobil. Det enda jag lagrar på den är appar och mina egna mobilbilder. Idioter.

 • Pucko

  MEN SNÄLLA.
  Värdelösa copyswede, lämna oss ifred.

  ps. kommer inte bry mig om eventuella kommentarer från folk som älskar att betala avgifter till dom stora musik/film företagen. ds.

 • pritect

  Exakt, efter att spotify premium fungerade i mobilen har jag inte tankat en låt! Varför betala för något jag redan betalar för?

 • Jan

  De offentliggör ju inte ens vilka artister intäkterna går till. Mina favoritband från andra sidan planeten lär inte få ett öre och den svenska musikdyngan kommer inte i närheten av min telefon.

 • Daniel

  Vilka svin..

 • Nisse

  Copyswede gräver sin egen grav och har inget existensberättigande !!! Varför skall man bry sig om att musiken är piratkopierad eller inte när man ändå betalt den flera gånger om !
  Dessutom går deras intäkter BARA till svenska artister och gäller bara för spelad svensk musik, och gäller sådeles inte för utlänsk musik.
  Jag förbrukar mängder av dvd och hårddiskar per år och betalar mao för musik som jag inte kopierat ännu.
  Jag måste börja tanka musik och sprida vidare nu då jag redan betalar för något jag inte använder.

 • freddie

  SÅ först ska man betala en höjd avgift på minnet till telefonen, sedan ska man alltså få betla en extra avgift för telefonen bara för att man använder ett minne i den.
  Allt för att Per Gessle och kompani ska kunna köpa fler Ferraribilar, och då menar jag inte de röda i en påse på ICA…

 • Jah

  Copyswede kan dra åt helvete. Folk kommer snart att köpa sina HDD:s utomlands.

 • Måste vara otroligt tillfredställande att som privat företag, representerades stenrika multinationella bolag, med hjälp av en armé av lobbyister lyckats ha förvilla våra politiker att beskatta en mängd produkter.

  Vem som får pengarna behöver inte redovisas.

  Helt sjukt.

 • upnorth

  Värt att notera är att det tydligen (enligt idg.se) främst är svensk filmproduktion som får intäkter, hur många orkar egentligen piratkopiera Solsidan till telefonens inbyggda minne? xP

  Tyvärr går det inte att beskylla Copyswede för ockerfasoner, det ligger ett EU-direktiv bakom som de (enligt någon artikel på idg för några veckor sedan) bara genomför.

  Sen att det direktivet inte är verklighetsanpassat är en annan sak, men jag bor i Norge sedan 3 år så det påverkar inte mig så mycket som tur är :P

 • Svant

  Pritect för copyswede följer en eu lagstiftning som säger att du ska betala minst 2 ggr helst 4-5 gånger för varje låt eller film. Ta t.ex. något så enkelt som att du har en iPod och iTunes. Då betalar du minst 2 gånger för låten. Först via köpet på iTunes och sen för previlegiet att lägga låten på din ipod. Eftersom att när man köper t.ex. musik så betalar man endast för just den framställningen av låten.

  Sen att folk på copyswede tjänar i snitt 600 000 per år och större delen av pengarna går till svenska filmindustrin gör ju inte det hela direkt bättre.

  Copyswede är ren idioti, ta ut pengarna på köpet av musik/film inte på helt random prylar som inte uppfyller kraven som framställs av lagen. (prylen ska vara speciellt anpassad för privatkopiering).

 • Kalle

  Konstigt resonemang. Som om jag skulle behöva betala en drogrehabiliteringsavgift när jag köper en bil bara för att en bil kan användas till att smuggla droger.

 • Samuel

  Copyswede är sveriges sista kommunistfilial.

  Stick till Nordkorea, ingen vill ha er här!

 • Johnny

  Jag skulle skämmas nått så oerhört om jag jobbade för copyswede. (Och sluta direkt)

 • Svant

  Upnorth copyswedes avgifter har _INGET_ med piratkopiering då deras pengar enbart ska täcka _PRIVAT_-kopiering. Stor skillnad.

 • Anonym

  Men snälla dessa copyswede är ju urlöjliga. Finns det något bra sätt att motverka dessa på? Jag tycker att deras logik är ungefär lika lågisk som att vi app-utvecklare skulle isf börja kräva extra pengar ifrån varje såld telefon för det finns ju faktiskt en chans att just våran app hamnar piratkopierad på den telefonen som någon köper.

  Löjligt löjligt löjligt! Alla artister som använder sig av copyswede, ta och väx upp och anpassa er efter hur föräljningsmarknaden ser ut. Hitta lösningar som tex Spotify, de funkar även om ni inte får in så mycket pengar så att ni kan ha köpa tio lyxbilar i månaden och ha en lyxjackt på rivieran.

 • nioh

  Vafan, jag har spotify premium och betalar abonemang för det för att kunna ha i min mobil. Kan MP3-spelare ha spotify? Nix, det kan de inte.

  Så nu ska jag betala en premium för att kunna lagra musik i luren när jag redan betalar abonnemangsavgift till Spotify, det liknar det Svenska skattesystemet allt ska dubbelskattas/ betalas. :(

 • Petter

  Svenska JAS-plan till attack mot Copyswedes högkvarter — snälla!

 • boota

  Många mobiler har ett minne som kan användas för privatkopiering av exempelvis musik. För oss är det viktigt att behandla aktörer lika. Jag har förståelse för att mp3-spelartillverkare undrar varför mobiler ännu inte omfattas av privatkopieringsersättning.

  Jag funderar mer på varför det finns en privatkopieringsersättning överhuvudtaget…

 • master_of_rock

  Det vad jag inte fattar är varför överhuvudtaget ta Copyswede på allvar och förhandla något med dem? Kan inte alla inblandade bara börja ignorera dem? De är ju bara lobbyister! Det skall vara olagligt att sätta sig vid förhandlingsbordet med lobbyister.

 • @ upnorth
  Nu har vi väl iofs haft privatkopieringsavgift längre än vi varit med i EU. Hette ju kassettskatt förut.

 • David

  Jag kan inte fatta att dom ens fick igenom någon slags lag första gången. Kanske man kan bli rik på att hitta på ett eget medium och hänvisa till Copyswedes argument. När man ändå är igång så kanske man kan starta en icke reklamfinansierad hemsida om Tjeckisk dockteater och hävda att det är public service och börja skicka ut krav på att folk ska betala eftersom risken är att dom kan ta nytta av innehållet på hemsidan.

  Nej bort med all sånt här skräp, vad blir härnäst? Höjd pris på bensinen utifall någon kör in i en brevlåda så kan den straffskatten täcka skador som bilar kan tänkas orsaka. Och kom inte och säg att liknelsen är absurd för det är precis vad copyswede gör, alla i Sverige får betala en avgift utifall deras nya hårddisk eller mobil kan användas till att bryta mot upphovsrättslagen.

  Suck….

 • sykes

  Där ser man va den borgerliga regeringen skapar nya skatter… :-))

 • @ sykes
  Nu är du inte riktigt rättvis. Privatkopieringsavgiften har vi haft sedan 1980.

 • 71Baker

  Man kanske ska börja betala skatt för att man parkerar SIN bil i SITT garage också?

  För att man förvarar mat i kylskåp/frys. Kläder i garderoben, trädgårdsavfall i komposten , mackorna i matlådan till jobbet och kaffet i termosen..

  Varsågoda Copyswede, lite tips på nya beskattningsbara saker som vi ska svälja och ta emot.

 • David

  idioti

 • Aduun

  Avgiften på USB minnen och hårddiskar kommer inte träda i kraft förens senast den första juni. Detta för att elektronikbranchen och copyswede inte är eniga om avgifterna. http://www.copyswede.se/nc/news/artikel/redovisning-av-privatkopieringsersaettning-foer-externa-haarddiskar-och-usb-minnen-flyttad-till-den/

 • Copyswedes avgifter är så idiotiska att man knappt kan finna ord…

 • sykes :Där ser man va den borgerliga regeringen skapar nya skatter… :-)) Rapportera inlägg 0

  Inte direkt en blockpolitisk fråga, snarare en fråga om att lobbying borde förbjudas eftersom mediabranschen använder det för att total villa bort politiker och få med dem på sitt spår.

 • Kenneth

  Eller varför inte skapa en fortkörnings avgift om du har bil eftersom möjligheten för att köra för fort finns ju och då kan vi lika gärna ta betalt för detta… Eller inte… Nä lägg ner Copyswede… Tycker inte om att privata lobbyister ska tala om för regeringen vad dom ska skapa för lagar…

 • upnorth

  Svant :

  Upnorth copyswedes avgifter har _INGET_ med piratkopiering då deras pengar enbart ska täcka _PRIVAT_-kopiering. Stor skillnad.

  Rapportera inlägg

  Thumb up 0

  Ok, även om jag undrar huruvida det är argumentet bakom stängda dörrar? :P

 • @ sykes

  Inte direkt en blockpolitisk fråga, snarare en fråga om att lobbying borde förbjudas eftersom mediabranschen använder det för att total villa bort politiker och få med dem på sitt spår.

 • Bo

  Jag mailade IT-minister Anna-Karin Hatt (c) och ifrågasatte CopySwedes metoder. Föga oväntat fick jag svar efter en månad från hennes pressekreterare att de inte hade tid att besvara på mina frågor, utan skickade ett generellt svar. I detta gick det att läsa samma sak man kan läsa på CopySwedes hemsida. Kändes meningsfullt.

  Föreslår att fler gör samma sak så kanske Hatt inser att folk är förbannade:

  http://www.sweden.gov.se/sb/d/13481

 • Exodite

  Tja, det är väl relativt enkelt att anpassa sig efter om än fullkomligt fel.

  Jag kommer helt enkelt bli tvungen att på något sätt bekosta upphovsrättsinnehavarna samma summa som jag tvingas betala. Det blir något besvärligt för mig personligen så jag inte ens lyssnar på musik men något skall man väl komma upp med.

  Under tiden så är det väl dags att googla upp en mail-adress som man kan börja bomba med arga essäer om medborgarrättigheter.

 • aviz

  Vill och vill… herrejösses.
  Säger som många andra, lägg ner…

 • om man får 4% i löneförhöjning så går 2% av dem till hyra,1% till förhöjda matpriser och nu då 1% till copyswede när man köper lagringsmedia…
  Väldigt konstigt samhälle vi håller på och få. Snart så får vi skatt på skatt och när vi sedan har skattat så finns det företag som copyswede…
  Väldig udda som sagt …..

 • Joel Shapiro

  Dumma jävla idioter, ursäkta mig men dra åt helvete. De här reglerna med att man ska betala en avgift bara för att man köper ett lagringsmedium har suttit i sedan kassettbanden. Problemet kvarstår att det är för krångliga och jobbiga internationella regler för film och musik, lägg lite energi på att få fler kanaler till folket gällande köp av film och musik, fler tjänster, lägre priser, fler köp. Detta gäller framförallt film.

  Jag kan inte annat än anta att till exempel filmindustrin inte VILL att man ska köpa film för hemmabruk, de vill bara att man ska titta på bio och straffa de som inte gör så. Det är helt klart möjligt att de i sina kalkyler har gjort beräkningar och kommit fram till att de tjänar mer pengar på att ta ut avgifter för USB minnen etc. Gynnar ju dom, men inte oss som faktiskt vill se på film.

 • UsrX

  Att skylla utebliven försäljning på pirat-/privatkopiering är bara patetiskt. Om artisterna och regissörer höll måtten skulle de sälja. De som trots allt kopierar är troligtvis inga potentiella kunder och skulle därmed inte ha köpt filmen eller skivan ändå. Alltså, ingen utebliven intäkt. Copyswede är resultatet av värdelösa sysselsättare som kallar sig artister och inte får gehör för skräpet de pumpar ut.

 • Lasse Henrikssoin

  Detta måste vara det sjukaste förslaget någonsin. Det faller på sin egen rimlighet. Först ska ALLA vara med och sponsra musiker för att vissa kopierar. Och trots att man är med och sponsrar artister, så är det fortfarande förbjudet att kopiera. Hur kan någon med sinnet på rätta stället ta betalt för något som är förbjudet? Den exakta definitionen för idioti vet jag inte, men det kan inte vara långt ifrån denna idé. Kallas det inte häleri att ta betalt för förbjudna ting?

 • Martin

  Nu känner jag för att använda lite sandlåde logik i den här fråga.
  * Jag får inte ladda hem musik, spel, film m.m från nätet
  * Jag betalar en avgift till Copyswede för att jag kan göra detta om jag vill.

  Alltså måste det vara fritt fram att ladda hem så mycket jag bara vill iom att jag betalar till Copyswede. Annars så betalar jag ju för en vara som jag inte får och då är det ju bedrägeri

 • Sebastian

  Jag antar att denna avgift även finns på kopieringspapper. Det hörs ju på namnet vad det är tänkt att användas till…

 • Robin

  dom kan lika gärna lägga sin avgift på allt som existerar då du i stort sätt kan lagra data vart som helst.
  kan ju tex skriva ut datan från en mp3-fil på ett A4-papper och sedan skanna in den.(fungerar utmärkt i teorin och ser inte varför det inte skulle fungera i verkligheten.)
  alternativ 2: hålkort :D

 • moparlinke

  Blir bara förbannad….Ska man ändå straffas med avgift är de ju lika bra att börja tanka eftersom de ändå tar de för givet

 • Kalabalik

  Många här verkar förväxla privatkopiering med piratkopiering.

 • pelle

  Kalle :Konstigt resonemang. Som om jag skulle behöva betala en drogrehabiliteringsavgift när jag köper en bil bara för att en bil kan användas till att smuggla droger.
  Rapportera inlägg +8

  Lugn bara lugn, det kommer med andra lobyister ;)

 • ClasDalmas

  Visst är det skillnad på PIRATkopiering och PRIVATkopiering, PIRATkopiering vet vi alla vad det är. PRIVATkopiering är när du helt lagligt kopierar en CD som du sedan ger din syster.
  Problemet med Copyswedes avgift är att de plötsligt vill ha betalt för att JAG kopierar MIN CD skiva till ett format som gör att JAG kan spela den på min MP3, mobil, dator etc, dvs, det handlar inte om någon som helst spridning till nya lyssnare.
  Vi ska för övrigt inte angripa COPYSWEDE för att de gör ett bra jobb (det gör de tveklöst om man ser det i deras intressenters ögon). Angrip istället branschorganisationerna som skriver på avtalen. Deras medlemmar tycker säkert det är trist att vi köper våra datorer, mobiler, minnen och annan elektronik i Norge, Danmark, Polen eller något annat land där friheten fortfarande regleras av myndigheter.

 • Simon

  Dags att börja pirata ännu mer då
  Ska jag betala en avgift för att jag KAN göra det så lär jag göra det också
  Och får bli mycket privatimport i framtiden

 • Linus

  @ Martin
  Nja. Avgiften avser fortfarande *privatkopiering*, dvs de kopior du tar på de alster som du redan äger (eller spelat in från radio eller TV), och ger bort till släkt och vänner.

  Det är inte på något sätt en avgift för att täcka upp för olaglig kopiering, t.ex fildelning till folk du inte känner.

  http://www.copyswede.se/ersaettningar/vadfrmanpengarfr/privatkopiering/

  Kassettskatten som kom på 80-talet kan jag i viss mån förstå, eftersom kassettband på den tiden mest användes för att spela in musik från radio eller skivor. Jag tycker däremot kopieringsavgift på digitala media såsom minneskort och CD/DVD-skivor är totalt idiotiskt, eftersom de har så många andra användningsområden.

 • dagbro

  Det har gått för långt. Avgiften på kassettband kan jag förstå eftersom de ”bara” kan lagra ljud/musik(förvisso även hemmagjort ljud/musik menmen), men nu pratar vi plötsligt om lagringsmedium som kan innehålla precis vad som helst!

  finns det t.ex NÅGON i hela världen som har en 1tb hårddisk som är till brädden fylld med enbart svensk musik och film?

  EDIT @Linus: kul att det finns någon som tänker exakt som jag, exakt samtidigt :D

 • christi@n

  Copyswede är en jäkla maffiaorganisation. Om det nu bara gäller pRIVatkopiering så tar dom alltså först in pengar på skivan, sedan på CDR för att jag gör en kopia till bilen, sedan på USB minnet för att jag tar den till jobbet, sedan på telefonen/mp3 spelaren för att jag tar med den till träningen. Om jag nu har köpt skivan en gång så får jag väl för tusan lyssna på den som jag vill utan att betala en avgift för varje nytt media. Dom får kalla det vad dom vill men detta är en PIRATkopieringsavgift, det är PIRATkopiering dom vill kompensera sig för men det får dom inte skriva, och det slår mot alla helt fel.

 • Ismer

  Samuel :Copyswede är sveriges sista kommunistfilial.Stick till Nordkorea, ingen vill ha er här! Rapportera inlägg +6

  Faktiskt så är deras agerande ytterst kapitalistiskt. Om du inte tror mig, titta på dessa organisationer i USA där ingen vågar anklaga dessa för kommunism. Förutom det så bör du läsa rent allmänt på diverse olika ismer så att du vet nästa gång du vill anklaga någon för kommunism, kapitalism eller annat vilken ism du ska använda.

 • AToTheK

  Tyckar alltid Copyswede/IFPI/etc motiverar sina förslag med att ”andra gör det så varför inte vi”. Nu får det vara slut på deras trams.

 • Exodite

  Privatkopiering är exakt samma sak som piratkopiering. Detta framgår väldigt tydligt bara av att läsa formuleringen på Copyswedes hemsida.

  Enda anledningen till att termen ‘privatkopiering’ användas istället för ‘piratkopiering’ är för att den är mer skönmålande. Media-branschen skulle inte kunna komma undan så bra med att rakt ut kalla det ‘piratkopieringsavgift’. Inte bara för att anklagelsen mot folk i sig skulle bli för kraftig utan för att det, som redan noterats av uppmärksamma personer, implicit antyder att vi i så fall betalar för att få piratkopiera fritt.

  Flera av de scenarion som nämns i samband med ‘privatkopiering’ är dessutom bara lagliga i ett fåtal länder. ‘Over there’ får man trots allt inte ens göra en kopia av lagligt köpt media för privat bruk. Eller ja, du får göra en kopia men det är olagligt att kringgå kopieringsskyddet…

 • Bo

  @ christi@n
  Upphovsrättsmännen anser sig förlora pengar eftersom du och jag har rätt att kopiera för privat bruk, dvs privatkopiering:

  ”Bestämmelsen om kopiering för privat bruk innebär att man som huvudregel får framställa ett eller några få exemplar av ett verk till sig själv, sin familj eller sina vänner.”

  http://www.regeringen.se/sb/d/6143

  Du får alltså lyssna på den köpta produkten, men när du gör en kopia kan du teoretiskt sätt ge den till din brorsa, och då anser man sig ha förlorat pengar. Därför tar man in kompensation för detta genom privatkopieringsersättningen.

 • Nick

  50-100 kr per mobil, dör ni??
  Värna istället om de svenska låtskrivarna som knappt tjänar någonting. Hur många Max Martin och Per Gessle har vi? Som dessutom tjänat mestadels av sina pengar utomlands. Sedan CD-försäljningen nästintill blivit obefintlig drar du inte in många kronor som låtskrivare…

 • Brice

  Jag är så himla trött på dessa avgifter.

 • Micke

  Svineri, det finns ingen rim och reson i Copyswedes tankesätt.

  De vill redan ha betalt för hårddiskar, jag antar att de flesta som fortfarande rippar fysiska CD mellanlagrar detta på en dator/nas på något sätt, då får de sina pengar och om jag sedan vill flytta detta till andra devices så skall de väl inte ha mer pengar för detta. Skall de även ta betalt på miinneskort, så att vi kan betala en avgift för telefonens fasta minne och ytterligare en för minneskortet man sen köper extra

  Många kör sin digitala musik på följande sätt
  1. Spotify, YouTube och liknande (streaming), omfattas inte av ”privatkopiering”
  2. iTunes och liknande tjänster (digital download), omfattas inte av ”prvatkopiering”
  3. ”Illegal” fildelning, omfattas inte heller av Copyswede men det är nog här skon klämmer
  4. Köpa fysiska CD och rippa dessa, extremt få som fortfarande sysslar med detta, och andelen kommer nog fortsätta att minska

  Med tanke på utvecklingen av digitala produkter så kommer snart allt i hemmet ha lagring och mediauppspelning, android devicer i tv/kylskåp etc. då vill altså Copyswede ha en del av kakan på allt detta? Lägg nu ner!

  Jag skulle vilja se en analys som visar på hur många procent (eller snarare promille) av allt sålt lagringsutrymme (mp3spelare, mobiltelefoner, minneskort, hårddiskar etc) som används till det som Copyswede kämpar för, dvs privat kopiering, det kan inte vara mycket att snacka om. Nä det SOpyswede bråkar om här är att ta pengar för piratkopiering, utan att man får ett godkännande att piratkopiera för sin ”avgift”. Att denna typ av organisation får tvinga fram desssa avgifter är ju helt horribelt.

 • Snacka om tårta på tårta.

  I Copyswedes värld betalar man avgift för minneskortet OCH mobilen det sitter i för låtar man redan betalat för i iTunes eller Spotify.

  Sanslöst.

 • Micke

  Nick :50-100 kr per mobil, dör ni?? Värna istället om de svenska låtskrivarna som knappt tjänar någonting. Hur många Max Martin och Per Gessle har vi? Som dessutom tjänat mestadels av sina pengar utomlands. Sedan CD-försäljningen nästintill blivit obefintlig drar du inte in många kronor som låtskrivare… Rapportera inlägg 0

  Återigen, de får ju pengar för sin sålda skiva, det är samma skiva som du redan betalt som Copyswede vill ha avgifter för. Att de förlorar på vikande skivförsäljning beror ju enligt alla ”analyser” på piratkopiering och fildelning, något som inte Copyswede kan kompensera eftersom de bara är kopplade till skivförsäljning och ”legal” privatkopiering

 • Daniel

  Äckliga jävla svin! Över min döda kropp att jag köper en mobil där dom har en inverkan.

 • Johan

  Om avgiften blir verklighet kommer jag säga upp mitt spotifyabonnemang och börja tanka illegalt, det är väl ändå det avgiften finansierar.

 • Exodite

  @ Nick
  Uppenbart strawman-argument.

  Det har absolut ingenting att göra med hur många procent kostanden ökar för slutprodukten, oavsett om det gäller telefoner, hårddiskar eller USB-minnen.

  Media-industrin är en vinstdrivande, privat organisation som har vägrat anpassa sig till moderna förhållanden i 30 års tid och isället fokuserat på lobbying för införandet av den typ av lagstiftning vi nu diskuterar.

  Jag törs påstå att om du vill att artisterna, svenska eller ej, skall tjäna pengar så borde du vara först ut att med att säga ‘nej’ till branschen i stort. Även om vi ignorerar den inversa goodwill avgiften genererar, eller det faktum att människor tvingas betala för tjänster och produkter de inte använder, så kvarstår det faktum att väldigt lite – om något – av de pengar som tas in via avgiften kommer nå artisterna i fråga.

 • sick

  @ Nick
  Varför i h-e jag jag som ALDRIG i mitt liv kopierat eller laddad ner något upphovsrättsskyddat material betala en straffavgift för att man KAN ha piratkopierat material på telefonen/USBstickan.
  Man KAN använda en kofot till att begå inbrott – ska vi inför kofotsavgift därför?

 • Marcus

  Alltså kan ni länka bilderna till ARTIKELN och inte till en högupplöst bild!?

 • anonym

  Jag tycker att alla vi som jobbar lite sämre ska gå till våra arbetsgivare och säga att vi vill ha högre lön för att vi är sämre på vårt jobb, det är ju trots allt det som artister gör. De gör skitfilmer och skitmusik och sen vill de ha mer betalt för att ingen vill köpa skiten som dom skapar!

 • Simon

  Man betalar ju redan för spotify, varför ska jag då betala för samma sak igen?

 • Mr_Snarl

  Om jag ska betala 100kr mer när jag köper en ny telefon, så tycker jag rimligtvis att det skulle ligga en best of Gessle CD i botten av paketet.. (ironi)

 • JensB

  Ska jag betala till Vattenfall när jag köper en elvisp också?
  Den kan ju faktiskt köras på el, som kanske levererats av vattenfall…
  Maffiametoder!!

 • Dennis

  Blir så trött på Copyswede, som alltid ligger efter med allting. Hur länge har vi inte kunnat köra musik i våra mobiltelefoner? Redan INNAN första Walkman-telefonen från Sony Ericsson, SÅ länge har vi lyssnat på ljuva toner i våra lurar. Släpp sargen och kom in i matchen, Copyswede…

 • Ahlis

  Tycker att det kan läggas samma typ av avgift på papper också.
  Man kan ju faktiskt både kopiera skyddat innehåll med denna tingest också. Både maskinellt och manuellt. Hua!!!

 • mortuus

  ta er i röven bara för telefoner har massa minne betyder inte alla proppar dom fulla med mp3or och divx filmer idioter..

 • Lasse Henrikssoin

  @ Nick
  Snälla. Vi lever i ett samhälle som sossarna till stort och mycket varit med om att bygga upp. Jag har ett handikapp och när mina räkningar är betalda har jag 1,600 kr kvar PER MÅNAD! JA – som svar på din fråga – Det finns nog människor som dör. Skillnaden mellan ett vattenglas som rinner över och ett som inte gör det, är endast en droppe.

 • Mohaha

  jag har aldrig kopierat musik till min mobil
  aldrig till ett digitalt minne så varför ska jag betala?

 • db

  Ett förlegat sätt att ta från de fattiga och ge till de rika. Kommer direkt att tänka på Prins John och radiotjänst. Ok, glöm prins John :-) men radiotjänst ger en precis samma val, INGET! Man får snällt betala även om man inte är intresserad av det de tar betalt för. Varför inte sänka priset på skivor och filmer? Det är ju bevisat att folk handlar när priset är nedsatt. Nej, rika ska bli rikare. På detta sätt får de kanske in pengar, men de kommer inte sälja fler filmer. Det är med andra ord pengar de är ute efter, intresset för att sälja sina produkter finns inte. Ta från de fattiga och ge till de rika!

 • Micke

  Mohaha :jag har aldrig kopierat musik till min mobil aldrig till ett digitalt minne så varför ska jag betala? Rapportera inlägg 0

  Det är väl självklart, för att du har möjlighet att göra det. Fattas bara att Copyswede nu skall lyckas införa avgift på ”molnlagring”. Jag kan ju ladda upp min musik på Googles music cloud och då lyssna på den i min mobil. Tror jag skall tipsa Copyswede om detta så att de ringer och pratar med Google.

 • Micke

  Tycker inte detta går att jämföra med Radiotjänst, även om Radiotjänst är förlegat idag och skulle kunna förbättras så är det ett sätt att delvis finansiera reklamfri (public service) TV och Radio. Här får man bedöma om det är i allmänhetens intresse att alla skall ha tillgång till ”fri” television och radio. En annan fråga och inte ens att jämföra med Copyswedes ”affärsidé”

 • Dejan

  Ja men sjävklart så ska vi ha en avgift på det :) Varför inte liksom? Jag har inget emot av att slänga mina pengar i sjön till staten. Jag hoppas verkligen att vi även får Tv-avigften fixad på mobilerna så Radiotjänst kan också råna oss.

  (Ja, ni fattar ironin)

 • db

  Micke :Tycker inte detta går att jämföra med Radiotjänst, även om Radiotjänst är förlegat idag och skulle kunna förbättras så är det ett sätt att delvis finansiera reklamfri (public service) TV och Radio. Här får man bedöma om det är i allmänhetens intresse att alla skall ha tillgång till “fri” television och radio. En annan fråga och inte ens att jämföra med Copyswedes “affärsidé”
  Rapportera inlägg 0

  Men det är ju precis det jag säger, att man inte har nåt val! Jag vet att de inte är jämförbara på några andra sätt. Men det är fel att ta betalt av människor som inte använder det de tar betalt för!

 • anonym

  @ Micke
  Public service? Jag har inte sett ett jävla skit på svt som jag är intresserad av, inga bra filmer eller nåt sånt. De kan dra åt helvete.

 • Andreas

  Tycker denna avgift är konstig. Om jag nu betalar en avgift för piratkopiering är det då ok att piratkopiera? Om jag köper en hårddisk, ett minneskort eller i detta fallet en mobiltelefon som är avgiftsbelagd så måste det vara ok att ladda ner piratkopierat material till den då jag redan betalat för det, eller? Alla andra avgifter är för något man använder eller i alla fall kan använda.

 • db

  Micke. Men det är ju precis det jag säger, de ger en inget val. Har inte sagt att det går att jämföra med radiotjänst på nåt annat sätt än att de tar betalt av människor även om man inte använder det de tar betalt för! Om en vanlig Svensson tvingar dig att köpa en bil av honom så skulle du antagligen polisanmäla det, med all rätt. Copyswede vill, precis som radiotjänst, sälja nåt till oss, sen skiter dom i om vi vill köpa det.

 • moparlinke

  Bara en tidsfråga innan innehav av mobil automatiskt ger en räkning till tv-licensen

 • Mohaha

  Micke :

  Mohaha :jag har aldrig kopierat musik till min mobil aldrig till ett digitalt minne så varför ska jag betala? Rapportera inlägg 0

  Det är väl självklart, för att du har möjlighet att göra det. Fattas bara att Copyswede nu skall lyckas införa avgift på “molnlagring”. Jag kan ju ladda upp min musik på Googles music cloud och då lyssna på den i min mobil. Tror jag skall tipsa Copyswede om detta så att de ringer och pratar med Google. Rapportera inlägg 0

  Då borde jag sitta 2år i fängelse oxå bara för att jag har möjligheten att kunna mörda någon :)

 • Mohaha

  @ Micke
  då borde jag sitta 2år i fängelse oxå för jag har möjligheten att kunna mörda någon :D

 • Teo

  det är löjligt såna som copyswede borde inte få finnas.
  nu tänker jag ladda ner ännu mer
  spelar ju ingen roll man kan lika gärna vara olaglig då så att man får valuta för pengarna.

 • Totte

  Är det bara jag som numera tankar hem film och musik helt utan samvetskval?
  Jag tvingas redan betala avgifter för kopiering, och då ska jag baske mig ha valuta för pengarna också!! :)

  När man dessutom ser hur film- och skivbolag beter sig i rättstvister och vilka skadeståndsanspråk de riktar mot folk så har jag väldigt svårt att tycka synd om dem. När de begär fem ggr USAs statsskuld i skadestånd visar de bara hur uppe-i-det-blå de är:
  http://www.idg.se/2.1085/1.375666/skivbolag-nekas-skadestand-pa-tusentals-miljarder

  I mobilen har jag dock inte en enda låt och inte en enda film…

 • adam

  Ska straffa musikbranschen genom att ladda ner och sprida dubbelt så mycket i framtiden..

 • Teo

  det är copyswedes fel att ”pirater” existerar!

  ”Pirater” är så trött på det jävla ordet i media. det handlar om folk som är missnöjda.

 • Swenson

  Här straffas samtliga för man betalar för sin musik genom Spotify, där det är streaming som är grejen.. :\

 • Lasse Henrikssoin

  @ Micke

  Sveriges Television är inte fri. Du och jag är hyffsat fria. Vi får tycka vad som helst. Dock är det inte alltid lämpligt att uttrycka sina åsikter. Något som SVT i allra största grad får leva med. Har du t.ex. någonsin hört något på SVT nämna en sanning, men som inte är lämplig att uttala p.g.a. politisk inkorrhekthet? Det händer inte i verkligheten. SVT är lååååångt ifrån fri television. De styrs av politikerna i samma utsträckning som italiens media styrs av Berlusconi.

 • Sacko

  Vad hände med demokratin?

 • johan

  @Anonym

  ”De gör skitfilmer och skitmusik och sen vill de ha mer betalt för att ingen vill köpa skiten som dom skapar!”

  Att folk laddar ner istället för köper handlar nog mer om snålhet än att filmerna och musiken är så dålig.

 • djstoffe

  ÅÅh! Ännu en avgift. Jag som inte visste vad jag skulle lägga mina pengar på.

 • Anonym

  Om dom visade vart pengarna faktiskt går kanske man skulle kunna vara lite, extremt lite, sympatisk. Medans nu så kan man inte se överhuvudtaget vars alla pengar tar vägen, vilket ju troligen betyder att artisterna får ungefär ingenting, men håller tyst om det eftersom pengar är pengar. Resten går rakt ner i failswedes fickor och de andra organisationerna.

 • Svenne Svensson

  Okejdå, jag betalar denna avgift så kan jag piratkopiera i lugn och ro. Det måste väl bli legimt på detta sättet?

 • swanden

  det här är helt sjukt! jag vill inte betala extra för att copyswede tror att jag kommer ha piratkopierat material på telefonen. Jag använder spotify för musik och resten av lagrings utrymmet går åt till ikoner, ROM:s och en back-up! därför vill jag inte lägga 100 spänn extra på något som jag inte använder (jag har laddat ner grejer innan det blev olagligt)

 • Adam

  Kollektiv bestraffning? Heja Sverige! Borde inte låtskrivarna försöka tjäna pengar på andra sätt då?
  Dessutom kan man väl fortfarande åka dit för piratkopiering?

  Har länge beställt DVD+r skivor från Tyskland. Får väl börja köpa telefoner därifrån nu med.
  Detta är nog väldigt bra Sverige!

  Grattis Sverige! Era jävla nötter.

 • Dom har väl nån bonus som ska betalas ut till en höjdare…
  Kommer man runt det här om man importerar?
  Kostnaden är inte stor, men jag gillar inte sättet att ta ut samma avgift flera gånger på olika saker. tex en på mobilen, ytterligare en på minnet till mobilen.
  Jag kopierar inte musik, men jag vet att andra gör det och jag kan ta avgiften på tex HD till datorn, men sen får det vara stopp. Ska man straffas flera gånger om man är lite nördig och har flera olika apparater? Finns det inte förresten TV med anslutning för CF/USB, då borde TV snart också avgiftsbeläggas.

 • Sasori

  Så det här är vad som händer när en industri tappar förmågan att vara innovativa. Inte bara tvingas vi på en extra avgift för andras piratkopiering, vi tvingas också betala den för en apparat som har så pass många andra användningsområden att det blir irrelevant.
  Vart slutar det? Nu måste vi alltså sponsra artister vi varken lyssnar på eller vill ha med att göra för att vi vill ringa, smsa och surfa på våra handhålan apparater.
  Jag vet inte om det är det politiska klimatet som drivit fram det här men det går trots allt tvärt emot alla modeller som finns. När ett företag inte längre fungerar bra får de utvecklas, man kan inte tvina till sig vinst och man kan inte tvina människor att betala för tjänster man inte är intresserad av.

  Om det här går i genom kan man i praktiken släppa vilken skit som helst och ta betalt för det genom avgifter då man kanske en dag skulle råka höra några eller se några sekunder av materialet. Går det igenom så är politikers civilkurage och det rättsliga systemet ett skämt

  Hur kan man inte se sociala medier som ett verktyg istället? Kolla Rebecka Black, talanglöst men snart miljonär tack vare Youtube. Framtiden är sociala medier, men kanske dör de när vi måste betala för skiten enligt lag ändå

 • Micke

  Jag är personligen för public service och det står jag för, visst, sen kan man diskutera hur fritt det är men jag tycker SVT/SR har ett bra utbud och kan tillgodose behov hos folk som de reklamfinansierade kanalerna struntar i. Däremot så är sättet att hantera ”tv-licensen” förlegad. Visst finns det folk som aldrig någonsin tittar på SVT/SVT-play eller lyssnar på SR, men i ärlighetens namn är nog dessa få och vill man ha någon form av television som inte är helt beroende av reklamintäkter så måste det finansieras på något sätt. Men som sagt, jag tycker det är en annan diskussion

  Men jag tycker som sagt inte det är att jämföra med Copyswedes svineri där man snart kommer kräva avgift på varenda elektronisk pryl, utan att det finns någon generell allmännytta utan endast är till för att göda en viss bransh.

  Den fysiska skivans tid är snart räknad, ju fler apparater som är uppkopplade och i takt med att mobil dataöverföring ökar så kommer CD helt dö ut då du kan köpa musik direkt till din bil, streama din nerladdade musik direkt till din mobil från lagringsutrymme i molnet och då undrar jag hur Copyswede skall motivera sina avgifter.

  De försöker nog bara suga ut så mycket som möjligt när det går. Det säger sig självt, säljs det hela tiden färre och färre CD-skivor så kommer också priovatkopieringen minska och vad är det då Copyswede skall ha betalt för? Eller gäller ”privatkopierings-lagen” även för min digitalt nerladdade musik?

 • Anonym

  helt okey, sätt dit en avgift på typ 100 spänn extra per såld mobiltelefon. men då vill jag se rapporter årligen på intäkter och att pengarna används till rätt saker.
  Min känsla är att en stor del av pengarna en sådan här ”organisation” tjänar försvinner i Svarta hål..

 • Anonym

  >Min pirat/privat-kopiering gynnar artisterna!
  >De inför en elak lag som inte jag gillar!
  >Nu tänker jag straffa dem genom att ladda ner extra mycket!

  Intressant…

 • Sasori

  @ Anonym
  Anonym, intressant.

 • Cylon

  @Nick

  Jag håller med dig, skriver man musik (eller böcker för den delen också) får man inte mycket betalt idag, vilket är mycket tack vare ‘internet jesus’ (TPB, bla).

  I slut ändan tror jag, detta kommer gynna musiker e.dyl jobb. förhoppningsvis kommer detta inte gynna själva musik industrin utan bara musikerna.

 • Gabriel

  Värdelöst……

 • Johan

  Lite siffror:
  Dessa gäller 2008 års inkomster till Copyswede och är basen i 2009 års ersättningar. 2009, 2010 och 2011 års inkomster presenteras inte.

  Inkasserat för ”ersättning för vidaresändning”: ca. 29 944 tkr
  Inkasserat för ”privatkopieringsersättning”: 169 848 tkr

  Utbetalade ersättningar för ”ersättning för vidaresändning”: Se källa, sida 5 & 6.
  Utbetalade ersättningar för ”privatkopieringsersättning” (citat ”Efter avdrag för kostnader”): 163 760 tkr

  Så… Det kostar 6 088 tkr att driva Copyswede och det är privatkopieringsavgifterna de drar in pengar på. Vad gäller ”ersättning vidaresändning” så satsar jag på att _allt_ (ja, _allt_) försvinner i administrativa avgifter efter Copyswede lämnat iväg pengarna. Det är så många organisationer, så många olika nivåer som hanterar pengarna och så lite pengar det handlar om så kreatörerna lär inte se ett öre.

  Antal anställda år 2009 var registrerat till ”20-49”. Det ger ”304 tkr – 124 tkr” per anställd före skatt, övriga utgifter, etc. Det är ruskigt lite, så de siffrorna stämmer knappast eller så får de pengar för personalen från andra håll också. Pengar kan ju loopas tillbaka till Copyswede via medlemsbolagen t.ex.

  Källor:
  http://www.copyswede.se/publikationer/
  http://allabolag.se/7696020036

 • Är alltid lika faschinerad av organisationer som denna. Spelar själv i signerat band som turnérat Europa flertalet gånger och törs garantera att det är inte en enda artist eller låtskrivare som kommer se av dessa pengar. De går direkt ner i de största skivbolagens fickor(sony bmg, warner, universal). På precis samma sätt som Spotify inte gynnar artisten mer än att deras låtar blir tillgängliga för alla!

 • Johan

  Lite siffror:

  För 2008 inkasserades totalt 169 848 tkr i privatkopieringsersättning.
  Efter avdrag för kostnader återstod 163 760 tkr till fördelning.

  Det ger 6 088 tkr i ”avdrag och kostnader”. Enligt allabolag.se så är det 20-49 anställda, frågan är bara vart de får pengar till personalen från. 6 mille kommer man inte långt med för 20 pers. Mycket möjligt att medlemsbolagen betalar deras löner, pengarna loopas tillbaka alltså. Tyvärr har jag inte hittat någon redovisning på hur Copyswede-pengarna används i nästa steg, i medlemsföretagen alltså. Det är där det skulle vara intressant att veta vad som händer. Känns nu som att Copyswede mest är en målvakt.

  Klart dåligt med redovisning även från Copyswede, de sista siffrorna som rapporterats är från 2008/2009. Dålig målvakt…

  Källor:
  http://www.copyswede.se/publikationer/
  http://allabolag.se/7696020036

 • Paccy

  Men… Om man betalar för det så borde man väl få ladda ner så mycket man vill?

 • Johan

  Jag tycker det här är grymt irriterande. Jag använder spotify till nära 100%, ibland spelar jag mina egna CDs. Dessutom piratkopierar jag inga blurays, har lånat några stycken av vänner senaste tiden, annars lägger jag nog 300:-/månad i snitt på film.

  Jag har ingen lust att betala de här avgifterna. Om branschen har problem med piratkopiering får de lösa det utan att blanda in mig. Förr eller senare tröttnar man på att betala dubbelt och på jobbiga varningsmeddelanden på filmer och börjar kopiera istället.

 • MenzZana

  Så enligt CopySwedes argument så har alla piratkopior på deras minnen, USB etc,
  och därför måste de ta ut en avgift på detta.
  Skulle det i så fall göra det legalt att man laddar ner musik i mobilen??
  Nej, inte direkt.

  Så antingen försöker de straffa folk för att vara illegala och tanka ner skyddat material på olika minnen eller så tar de ut en avgift som går till artister etc för att folk har upphovsrättskyddad material på mobilen.

  De kan inte göra bägge!
  Men det bara visar vilken värld man lever i. Ekonomin styr överallt och orsakar börskrascher som vi får betala men när vi laddar ner upphovsrättskyddat i mobilen skall vi både debiteras för detta och sedan även böter för att vi laddat ner det.

 • oshcar

  Hur kan sådant här vara lagligt? Jag kan inte förstå att man ska betala för något man inte använder, jag har suttit och svurit åt att man ska betala tv-licens fast man inte vill ha kanalerna. Jag har en tv till min dator för att slippa köpa en skärm, jag har inga kanaler och tittar inte på tv, jag är ganska säker på att tvn också är betald för. Ska man alltså också betala en avgift för att man kan ha piratkopierat material på t.ex. externa hårddiskar? Vem fan är pirat i det här sammanhanget?

 • ks

  Tycker att alla män på Copyswede ska betala skadestånd för våldtäkt! Det är ju deras eget resonemang att man bör straffas bara man har utrustningen…

 • Pia

  Martin :Nu känner jag för att använda lite sandlåde logik i den här fråga.* Jag får inte ladda hem musik, spel, film m.m från nätet* Jag betalar en avgift till Copyswede för att jag kan göra detta om jag vill.
  Alltså måste det vara fritt fram att ladda hem så mycket jag bara vill iom att jag betalar till Copyswede. Annars så betalar jag ju för en vara som jag inte får och då är det ju bedrägeri
  Rapportera inlägg 0

  Det du skriver om är piratkopiering – Copyswede vill ta ut en avgift för privatkopiering – alltså en avgift för att du ex rippar en CD du redan äger för att kunna lyssna i mobilen.

  Det kanske är mer konstruktivt om man vet vad det är man kritiserar, eller hur?

 • Copyswede har blivit galna. Det är den enda vettiga förklaringen.

 • @ Pia
  Det gör det hela bara än mer ofattbart. Att ta ut avgift för kopiering för privat bruk av något man redan äger kan bara anses vara helt huvudlöst.

 • felix

  jag tycker bara att detta är helt sinnes! VARFÖR ska jag betala mer och mer för allt? håller dessutom med alla andra här som undrar varför vi ska betala 2 ggr för allt vi köper…. menmen vi lever i ett land där företagens bästa är viktigare än medborgarna.

 • Ulvhamne

  Jag är helt okej med den här avgiften och alla liknande avgifter, med förbehållet att det slutar vara olagligt att fritt kopiera allt. Samt att det samtidigt blir olagligt att försvåra för dylik kopiering med kryptering och andra sunkiga skydd.

  Mediamogulföretagen får fan välja EN sak, inte äta och ha kvar BÅDA kakorna.

 • tramsgar

  1:a april hade varit mer lämpligt, men ingen skrattar.

 • Ult

  Lobby verksamhet är inte gratis

 • Robert S

  Cylon :@NickJag håller med dig, skriver man musik (eller böcker för den delen också) får man inte mycket betalt idag, vilket är mycket tack vare ‘internet jesus’ (TPB, bla).I slut ändan tror jag, detta kommer gynna musiker e.dyl jobb. förhoppningsvis kommer detta inte gynna själva musik industrin utan bara musikerna. Rapportera inlägg 0

  Musik och filmindustrin tjänar mer än någonsin. Det enda är att det finns många många fler som kan leva på det men med kanske minde betalt och jättarna. Utan piratkopiering eller internet hade dom små inte ens kunnat leva på musik.
  Piratkopiering har bara gynnat musik och filmindustrin med sin spridning. Allt annat är skitsnack.
  Enda är att dom riktigt stora får möjligtvis lite mindre nu då det finns många mer små aktörer.

  Dom som laddar hem mest musik och film är oftast dom som spenderar kolosalt mycket på det också.

 • tramsgar

  Om privatkopiering är tillåten och får ske med inköpt material, så borde väl ”kostnaden” för denna ligga på det köpta verket – då hamnar den ju på minst fel ställe.

  För övrigt så krävs ju möjligheten att kunna kopiera något för att kunna ta ut sin rätt till privatkopiering. Men samtidigt är nästan allt som säljs kopieringsskyddat, och det är förbjudet att kringgå kopieringsskydd. De hindrar alltså tillgång till laglig rätt – något som tas upp i rätten när de inte slår ner på bittorrent-sajter? Nä.

 • Patrik

  @Anonym
  Varför ska man betala denna avgift ?
  Betyder det att man ”får lov” att kopiera som man känner för då ?
  Man har ju ”fått böta” för att det används till piratkopiering…

  Perfekt…

 • Cylon

  Robert S :

  Cylon :@NickJag håller med dig, skriver man musik (eller böcker för den delen också) får man inte mycket betalt idag, vilket är mycket tack vare ‘internet jesus’ (TPB, bla).I slut ändan tror jag, detta kommer gynna musiker e.dyl jobb. förhoppningsvis kommer detta inte gynna själva musik industrin utan bara musikerna. Rapportera inlägg 0

  Musik och filmindustrin tjänar mer än någonsin. Det enda är att det finns många många fler som kan leva på det men med kanske minde betalt och jättarna. Utan piratkopiering eller internet hade dom små inte ens kunnat leva på musik. Piratkopiering har bara gynnat musik och filmindustrin med sin spridning. Allt annat är skitsnack. Enda är att dom riktigt stora får möjligtvis lite mindre nu då det finns många mer små aktörer.Dom som laddar hem mest musik och film är oftast dom som spenderar kolosalt mycket på det också. Rapportera inlägg 0

  utan pirat kopiering hade dom ‘små’ (musikerna tror jag du menar) hade dom ‘små’ kunnat överleva lättare på sin musik, visst dom hade blivit ass-f#ckade av industrin, men det hade kunnat överleva och mer.

  Medans ‘internet Jesus’ våldtar dom som gör musiken, och har magen att gömma sig bakom ‘utrycks-firhet’, när det snarare handlar om det exakt motsatta. Och dessutom får knappast dom ‘små’ betalt heller, tillskilnad från dom stora som betalar i alla fall.
  Visst om ‘internet jesus’ sätter sig ner på sina lata häckar och: skriver/spelar in/kodar/filmar/ etc, (vilket förövrigt inte är lätt alls, speciellt med en begränsad budget) själva är det deras eget val.

  Men jag hoppas att vi får se nu en prissänkning på nedladdnings bar musik, filmer.

 • Cylon

  @Robert S

  utan pirat kopiering hade dom ‘små’ (musikerna tror jag du menar) hade dom ‘små’ kunnat överleva lättare på sin musik, visst dom hade blivit ass-f#ckade av industrin, men det hade kunnat överleva och mer.

  Medans ‘internet Jesus’ våldtar dom som gör musiken, och har magen att gömma sig bakom ‘utrycks-firhet’, när det snarare handlar om det exakt motsatta. Och dessutom får knappast dom ‘små’ betalt heller, tillskilnad från dom stora som betalar i alla fall.
  Visst om ‘internet jesus’ sätter sig ner på sina lata häckar och: skriver/spelar in/kodar/filmar/ etc, (vilket förövrigt inte är lätt alls, speciellt med en begränsad budget) själva är det deras eget val.

  Men jag hoppas att vi får se nu en prissänkning på nedladdnings bar musik, filmer.

 • daniel

  Om Copyswede tar ut en avgift från mig på piratkopiering så tänker jag piratkopiera så mycket jag orkar, men det är ju olagligt. Så vilket ska det vara?

 • Erik

  Så vi som inte priatkopierar slipper detta eller? Jag betalar redan för spotify, får jag mer musik av copyswede eller vad?

  idiotiskt förslag om du frågar mig..

 • Dr Ost

  Kanske lite okunnig, men finns det andra branscher där en intresseorganisation kan införa punktskatter. Hur hänger detta ihop med övrig lagstiftning?

 • christi@n

  Bo :@ christi@n Upphovsrättsmännen anser sig förlora pengar eftersom du och jag har rätt att kopiera för privat bruk, dvs privatkopiering:“Bestämmelsen om kopiering för privat bruk innebär att man som huvudregel får framställa ett eller några få exemplar av ett verk till sig själv, sin familj eller sina vänner.”http://www.regeringen.se/sb/d/6143Du får alltså lyssna på den köpta produkten, men när du gör en kopia kan du teoretiskt sätt ge den till din brorsa, och då anser man sig ha förlorat pengar. Därför tar man in kompensation för detta genom privatkopieringsersättningen. Rapportera inlägg +1

  Vad jag teoretiskt sett gör har inte dom med o göra om du frågar mig. Dom belägger mig med avgifter för att jag teoretiskt sätt kan göra saker som jag inte gör. VAD det innebär är att dom uppmuntrar mig att ge bort kopior för att jag ändå betalar för det. Jag vill kunna kopiera fritt mellan egna medier för eget behov, och jag vill inte betala avgifter för varje mediebyte.

 • 4305ms

  Äh, inte som om vi kommer märka några större skillnader. Det här är bara små ändringar i lagen som ingen kommer att komma ihåg om några månader.
  Sänk min inkomstskatt lite till så kan jag betala några kronor extra för det jag brinner för (i det här fallet – mobiltelefoner). Sen om de pengarna går till Gessle eller till produktions bolaget (som faktiskt ser till att underhålla oss) skiter jag blanka fan i. Varken det ena eller det andra gynnar ju mig.

 • Sphexz

  Vi måste även införa avgift på strumpbyxor då de kan användas för att råna banker, sen får intäkterna gå till WB och IMF.

  sen får de inte glömma att införa avgifter på möss och tangentbord för det är så man kommer åt alla filer…

 • Exodite

  @ Pia
  Det är exakt samma sak, vilket också framgår om man läser formuleringen på Copyswedes hemsida. Anledningen till att det inte skrivs rakt ut är att företaget aldrig hade tillåtits existera om de i klartext anklagade samtliga medborgare för piratkopiering.

  Dessutom hade det gett upphov till en hel del frågor runt legaliteten med piratkopiering om vi tydligt hade betalat en avgift för det.

  I korthet – det är bara semantik menat att hålla deras bacon täckt, ingen faktisk skillnad.

 • Anonym

  Avgift på allting nu för tiden känns det som, blir det inte avgift för avgiften snart också

 • Björn

  Hörde något troll från den maffiaorganisationen på radion härom dagen angående detta. Undrar om han själv trodde på det han sa, det låter så jäkla krystat. Hål i huvudet, säger jag.
  själv började jag köpa CD-R och framförallt DVD-R utomlands när den avgiften blev verklighet.

 • Anonym

  Klart att man kan använda mobilminnen till privatkopiering.
  Likaså kan man bli full av alkogel. Inte sätter man alkoholskatt på det för de!

 • m

  De vill bara ha betalt för ett arbete de inte utför…och så kallar man arbetslösa sjukskrivna för bidragstagare, kolla på skiv/filmindustrin och kungen

 • Amiga

  @ Paccy

  Nej det har rör inte ”pirat” kopieringen som är olaglig idag. Det rör den lagliga kopieringen som du får göra av ett verk för att ge till en mycket begränsad krets. Det är bara korvören som kommer skaparna och artisterna tillgodo. Det är dessutom bara dom absolut största artisterna som får ta del av dessa pengar.

  Det här är så fel det någonsin kan bli, Copyswede gynnar bara bolagen.

 • Sasori

  Är det bara jag som tänker på Schymans gamla mansskatt?

 • Anonym

  ÄNDA sättet jag skulle gå med på en avgift från Copyswede är att de redovisar allt och nedladdning ska vara lagligt!

  De kan ta mig fan inte förbjuda nedladdning + ha massa avgifter. Man betalar ju upphovsrättsinnehavare genom avgiften därav borde det vara lagligt.

  Dock är min personliga åsikt att Copyswede kan fara åt helvete :P

 • blunden

  @ Pia
  Nja, nu är det väl egentligen just att man kopierar det och delar det med sina vänner som avgiften ursprungligen i alla fall är tänkt att kompensera för. Att de ska ha rätt att ta ut en avgift för ens egen kopiering till andra enheter man själv äger är löjligt, även om CopySwede mycket riktigt verkar tycka att det är skäligt.

  @ Cylon
  Jag är ledsen men att tro att detta på något sätt skulle gynna själva artisterna, de som förtjänar pengarna, är naivt när det handlar om denna branch.

 • Hej

  Bäst vi höjer priset på pennor med 300% också för man kan ju kopiera med pennorna. Helst ska alla pengar gå till svenska skitartister som ingen vill lyssna på.

 • Felix

  Men det är ju inte på mobilen man sparar data på, det är ju sdkortet och det har vi väl redan betalat för.

 • Oskar

  Helt okey för mig att betala men då ska jag få ut något av betalningen t.ex. ladda ner gratis. Varför betala för lagringsmedia för att jag kan ha upphovsrättsskyddat material på den? Jag tänker inte betala till upphovsmännen först för lagringsmediet och sen för musiken, filmen och spelen dvs två gånger för samma sak. Dessutom varför ska man betala för ett brott?

 • Lasse Henrikssoin

  @ christi@n

  M.a.o. bör familjer där båda vuxna har tillgång till en bil, betala dubbel försäkring. Inte p.g.a. att båda använder bilen, utan mest p.g.a. att båda KAN använda bilen. Det läääär bli dyrt för vissa familjen som har tio vuxna barn i bostaden. Men vänta nu.. Det är ju inte dom som betalar. Det hamnar ju på skattsedeln.

 • Chenz

  Orkar inte läsa igenom alla kommentarer, men avgiften är för PRIVATkopiering, inte PIRATkopiering. Vitt skilda saker, eftersom PRIVATkopiering är tillåtet enligt svensk lag, i utbyte mot att skivbolagen får skatta oss lite som de vill. Om man tycker det är rätt eller inte är en annan sak.

 • Fredrik

  Copyswede är ju helt sjuka i huvudet, när skall dom fatta att vi inte lever på 1900-talet längre…

 • Jaha de stora bolagen vill tjäna extra pengar som de ska förskingra
  Sluta va giriga och ge mer pengar till artisterna, cheferna behöver inte köpa flera hus värda flera miljoner…….
  Töntar

 • Mackan

  Är det inte dags att vi börjar ta tag i saken och göra som länderna kring medelhavet. Om man lyckas störta Gaddafi så borde väl vi för fan också kunna störta Copyswede? Vi tycks vara en hel del som är emot dem och deras ologiska avgifter (iom att det är olagligt att piratkopiera).

  Varför kan inte vi också vara som de franska bönderna som dumpade gödsel utanför sin regeringensbyggnad? Att bara lipa på nätet ger ju uppenbarligen absolut ingenting…

 • Hans P Malmö

  Lagstiftaren har tänkt rätt, men organisation som ska företräda alla har glömt bort(läs struntat i) småproducenterna. Precis som de flesta säger så är det småtokigt alla dessa lagar och regler.

  Immatrialrätt(Immaterialrätt är en sammanfattande benämning för det rättsområde som genom lag och prejudikat reglerar rätten till skydd för olika former av intellektuellt arbete.) är en konstlad form av rättskydd som på lång sikt begränsar nyskapandet och förbättringen. Produkter och tjänster som tillämpar öppen delning har oftast stabilare produkter och tjänster. Linux som är ett öppenkällkodssystem uppdateras ungefär var sjätte vecka.

  Det är dock svårt att tillämpa detta tänk på Musik och Film. Jag anser att det är det priset för kopiering av fem kopior borde ingå i kostnaden för en film eller en låt. Dessvärre tror jag att vi vanliga konsumenter får betala minst två gånger oavsett vad vi konsumerar på sikt. Ta med SVT Play och Youtube i denna debatt. Då vill internetoperatörerna ta ut en avgift för datatrafiken. Alltså som vid hade när datorerna var uppkopplade med uppringt modem.

 • Staffan

  Det är tur att de som kommenterar här inte stiftar lagar, det hade blivit kaos rätt snabbt då tror jag.

  Tanken bakom avgiften är att när ett verk sprids så skall det verket generera pengar. Det är på det viset upphovsmän får betalt för sina verk. STIM samlar t.ex. in listor på alla spelade låtar från radiostationerna i Sverige för att rätt artister skall få sina pengar.

  Problemet är att det blir mycket krångligare när det handlar om att kopiera data. Dels finns det enorma mängder fler upphovsmän – det handlar ju inte bara om musik, det handlar om bilder, program och all annan data också – och dels kan man inte samla in listor över kopierad data på samma sätt.

  Lösningen? Det finns ingen bra lösning som ser till att rätt personer får ersättningen. En möjlig lösning kan kanske vara att gör listor varje gång vi kopierar något till ett nytt media och skickar in listorna till Copyswede. Det vore roligt att se.

 • Jonas

  Hur kan de ta betalt för piratkopiering? I så fall borde det ju inte vara olagligt att piratkopiera då upphovsmännen ändå får betalt. Eller?

 • mekstro

  @ Jonas
  PRIVATkopiering ;-)

 • Christian Hagel

  Så nu skall det inte räcka med att man betalar en ocker avgift på minneskortet till mobilen utan man skall även betala en på telefonen.. Jag förstår att copyswede drägglar över iden med tanke på hur många mobiler som säljs varje år. Mest roligaste är att betala en avgift för hårddisken i din inspelningsbara digital mottagare för t.ex Viasat el. Canal Digital då du enbart kan använda den för att lagra material som du bevisligen redan har betalat för.. och som du inte kan föra vidare utan att hacka boxen vilket knappast något gör (Finns intresset för detta finns det betydligt roligare utrustning att leka med)

 • mekstro

  Sån här skit är synonymt med allt annat i den ”nya ekonomin”. Allt fler vill tjäna pengar på vagt formulerade ”tjänster” utan att själva utför arbetet eller ta ansvar.

  Det här smakar precis lika gott som fastighetsskatt – jag måste betala skatt för en förmodad förmögenhet som är fullt belånad som jag alltså inte äger… Om och om igen.

 • Christian Hagel

  Om dom skulle få igenom det här innebär det i nästa steg att dom skall ha en avgift nästa gång du köper en stereo eller en högtalare då du kan använda den för att lyssna på musik. Skrota hela upplägget fattar inte beslutsfattarna att dom blir rent utsagt grund lurade av Copy Swede som inte har nån skam i kroppen utan bara pekar med en tår i ögat mot upphovsmännen och säger att skall inte dessa arma stackare få nått betalt. Vilket gör att beslutsfattarna kroknar och ger med sig men upphovs männen står lika fattiga innan som efter. BLUFF alltihop!

 • Christian Hagel
 • Ja, de är för roliga de där Copyswede:
  http://www.raxxa.se/2011/3/30/copyswede-aer-foer-roliga.aspx

 • tobbe

  @Christian Hagel
  det gör de redan med tv o radio avgiften så det behöver du inte oroa dig för :P

 • Pia

  Norberg :@ Pia Det gör det hela bara än mer ofattbart. Att ta ut avgift för kopiering för privat bruk av något man redan äger kan bara anses vara helt huvudlöst.
  Rapportera inlägg +8

  Sant. Helt sant.

  Men man måste ändå veta vad man kritiserar om man vill bli tagen på allvar, eller hur?

 • Pia

  Exodite :@ PiaDet är exakt samma sak, vilket också framgår om man läser formuleringen på Copyswedes hemsida. Anledningen till att det inte skrivs rakt ut är att företaget aldrig hade tillåtits existera om de i klartext anklagade samtliga medborgare för piratkopiering.
  Dessutom hade det gett upphov till en hel del frågor runt legaliteten med piratkopiering om vi tydligt hade betalat en avgift för det.
  I korthet – det är bara semantik menat att hålla deras bacon täckt, ingen faktisk skillnad.
  Rapportera inlägg 0

  Nej, det är inte exakt samma sak. Det är bara piratpartister som tror det för att kunna förklara existensen av sitt parti.

 • Johan

  Det är lite tragiskt att egentligen är det vi konsumenter som skulle kunna sätta villkoren för branschen. Det är våra pengar de vill ha, men de säljer ju inget livsnödvändigt. Att avstå från konsumtion tills vi får de villkoren vi känner oss bekväma med hade varit lätt.

 • Mikael

  Hämtat från årsredovisningen under stadgar för Copyswede
  §1 verka för en förstärkning av det upphovsrättsliga skyddet.

  En del av pengarna till detta privata bolag tillåts ta (moraliskt stjäla) går alltså till lobbyverksamhet…

  En annan post jag undrar över är under övriga externa kostnader heter något övriga kostnader och är på över en miljon. Vad är det? Kan inte bara vara kaffekassa och julklappar till 16 årsanställda… eller?

 • Mikael

  När pengarna fördelats ut till alla medlemsorganisationer som i sin tur har (avlönat) folk för att fördela ut sin del av kakan till musiker, artister, dramatiker mm så behåller copyswede drygt 23miljoner för själva dela ut till individuella ”upphovsrättsinnehavare”. Ingenstans står det specat vilka dessa är eller ens vilka kategorier av upphovsrättsinnehavare de skulle tillhöra. Mycket märkligt anser jag.

 • Lexx

  Lägg ner med kritiken.
  Har ni inte fattat att i marknadsekonomins namn kan man göra i stort set vad som helst. Om kritiserar nån företeelse så blir du direkt ”kommunist”.
  Det är ungefär samma princip bakom de ”humanitära” bombningarna av Libyen, om du är emot är du automatiskt Gadafi-kramare.

 • Anonym

  @ Staffan
  Det bästa vore väl att mediabolagen hade förutseende nog att fatta att folk kommer att kopiera saker de köpt då det är helt lagligt och därför tar ut avgiften direkt på priset av varan. Lagen ger CS rätt att ta ut avgifter på sådana apparater eller anordningar vars huvudsakliga syfte är privatkopiering, men nu tror de tydligen att i princip all form av lagring passar in på det här. Alltså en mobils huvudsakliga syfte är ju att ringa med, möjligtvis att skicka sms med i vissa fall. Inte att kopiera musik till. Därmed borde diskussionen vara slut.

  Sen kan man ju diskutera hur många som egentligen privatkopierar fortfarande. Allmänheten går mer och mer mot att streama innehåll vilket inte är enkelt att kopiera. Sen är det ju så att det i de flesta fall numera är enklare och snabbare att ladda ner en piratkopia av exempelvis en film än vad det är att rippa den även om man redan äger den på DVD. Och CS har inte rätt att ta ut en enda krona för piratkopierat material.

  All ära till mobilbranschen som vågar stå upp mot CS, synd bara att inte lagringsbranschen var lika starka.

 • AshtrayY

  Vad är det för skillnad på privatkopiering och piratkopiering? Var går gränsen?

 • Anonym

  @ mekstro

  Haha stackarn tror det heter privatkopiering

 • theodor7094

  de vill bara göra detta för att få cash!

 • HenkusFilijokus

  @ mekstro
  Vad gäller fastighetsskatten får du ju dock skattelättnader för ditt bostadslån ;)

 • Drutten

  Staffan :Det är tur att de som kommenterar här inte stiftar lagar, det hade blivit kaos rätt snabbt då tror jag.Tanken bakom avgiften är att när ett verk sprids så skall det verket generera pengar. Det är på det viset upphovsmän får betalt för sina verk. STIM samlar t.ex. in listor på alla spelade låtar från radiostationerna i Sverige för att rätt artister skall få sina pengar.Problemet är att det blir mycket krångligare när det handlar om att kopiera data. Dels finns det enorma mängder fler upphovsmän – det handlar ju inte bara om musik, det handlar om bilder, program och all annan data också – och dels kan man inte samla in listor över kopierad data på samma sätt.Lösningen? Det finns ingen bra lösning som ser till att rätt personer får ersättningen. En möjlig lösning kan kanske vara att gör listor varje gång vi kopierar något till ett nytt media och skickar in listorna till Copyswede. Det vore roligt att se. Rapportera inlägg 0

  Ja Staffan, liksom många i den här debatten utgår du ifrån att alla tycker som du och har samma värderingar i ämnet. Jag för min del anser inte alls att musik är detsamma som en ägodel eller verk som du kallar det. Jag anser att musiker ska jobba för att tjäna pengar som alla andra. Inte släppa en skiva och sen leva gott på det resten av livet. Ta 3000 för en konsertbiljett och hoppas att nån kommer och lyssnar, det skiter jag i. Men inte att betala för något jag kanske kommer lägga på min hårddisk/minne.

  Snart ska väl copyswede begära avgift för atmosfären, eftersom den kan innehålla ljudvågor.

 • Drutten

  Anonym :helt okey, sätt dit en avgift på typ 100 spänn extra per såld mobiltelefon. men då vill jag se rapporter årligen på intäkter och att pengarna används till rätt saker. Min känsla är att en stor del av pengarna en sådan här “organisation” tjänar försvinner i Svarta hål.. Rapportera inlägg +13

  Nej onej, hur kan du misstänka det? Helt otroligt. Givetvis går vartenda öre till artisterna. (ironi)

 • mekstro

  @ HenkusFilijokus
  Mycket lite.
  Och det är ändå så att att jag får betala för en fiktiv ”försäljning” år efter år.

 • mekstro

  AshtrayY :Vad är det för skillnad på privatkopiering och piratkopiering? Var går gränsen? Rapportera inlägg 0

  Om du betalat för ett media och kopierar till en enhet är det PRIVATkopiering.
  Om du hämtar från TPB är det PIRATkopiering.

 • Anonym

  Detta är ju helt sjukt!
  Jag har aldrig ens haft en piratkopierad låt eller film på min telefon sen jag köpte den för ett år sedan.
  I Sverige stiftar vi mycket lagar som baseras på vad syftet eller uppsåtet är med en viss handling. Det är nog en minoritet som faktiskt hanterar några upphovsrättsskyddade verk på sina telefoner över huvudtaget och ytterst få som köper en telefon det det ingår huvudsyftet.
  Tramslag.

 • Olle

  @ Anonym
  Hmm, alla mobiler med kamera hanterar ju upphovsrättskyddade verk?

 • Sahandroid

  Kollektivbestraffning är vad det är.

 • Staffan

  Drutten : Jag anser att musiker ska jobba för att tjäna pengar som alla andra. Inte släppa en skiva och sen leva gott på det resten av livet.

  Fast nu är det ju så att det kostar en hel del pengar och tar en hel del tid att spela in en skiva. Låtarna skall skrivas, arrangeras, spelas in, slutmixas och sedan distribueras. Bakom varje färdig låt ligger det en stor mängd arbete och pengar, vilket artisterna givetvis måste få betalt för. Vad gäller att kalla det för ”verk” så är det inte en åsikt, det är allmän praxis.
  @ Olle
  Det korta svaret är nej. Det lite längre svaret är att det beror på vad du tar kort på. Om du tar ett kort på en målning så kan det räknas som duplicering, men om du tar ett kort på en kompis där målningen är med i bakgrunden så räknas det inte som duplicering.
  Personligen så tror jag att mobilindustrin – med all rätt – kommer att få igenom sin linje. Mobiltelefoner är inte huvudsakligen till för privatkopiering, de är till för annat. Jag anser att upphovsmän helt klart skall få betalt för det de gör, men att Copyswede är helt fel kanal att distribuera sådana kostnader. Privatkopieringsavgiften är missriktad och överflödig.

 • impo

  Om man inte sysslar med privatkopiering då? Ungefär som att många ”inte tittar på 1an 2an eller 4an”.

  Låter som skitsnack vilket fall som helst.

  Ungefär såhär lät det när de skulle förklara detta för sina chefer på Copysw€d€:

  ”Det lättaste sättet att förstå detta är; Vi börjar med att inse att det finns 80 till 220 Miljoner att tjäna på någon random sak… sedan bygger vi idén runt detta..”

  J*vla pajaser.

 • Drutten

  Staffan :

  Drutten : Jag anser att musiker ska jobba för att tjäna pengar som alla andra. Inte släppa en skiva och sen leva gott på det resten av livet.

  Fast nu är det ju så att det kostar en hel del pengar och tar en hel del tid att spela in en skiva. Låtarna skall skrivas, arrangeras, spelas in, slutmixas och sedan distribueras. Bakom varje färdig låt ligger det en stor mängd arbete och pengar, vilket artisterna givetvis måste få betalt för. Vad gäller att kalla det för “verk” så är det inte en åsikt, det är allmän praxis. @ Olle Det korta svaret är nej. Det lite längre svaret är att det beror på vad du tar kort på. Om du tar ett kort på en målning så kan det räknas som duplicering, men om du tar ett kort på en kompis där målningen är med i bakgrunden så räknas det inte som duplicering. Personligen så tror jag att mobilindustrin – med all rätt – kommer att få igenom sin linje. Mobiltelefoner är inte huvudsakligen till för privatkopiering, de är till för annat. Jag anser att upphovsmän helt klart skall få betalt för det de gör, men att Copyswede är helt fel kanal att distribuera sådana kostnader. Privatkopieringsavgiften är missriktad och överflödig. Rapportera inlägg 0

  Och jag vet att skivor kostar pengar att spela in. Men det innebär inte att jag tycker att det ska genereras pengar från en skivinspelning i all oändlighet. Pengar ska tjänas genom arbete. Inte genom någon sjuk upphovsrätt.

 • simply

  självklart skall artister få betalt för sitt arbete, sin musik. vi köper deras skivor, vi går på deras konserter. deras musik spelas i radio och på tv, etc, etc…

  men inte FAN skall de få betalt för att jag köper en hårddisk till min nya dator, köper en dvd-skiva för att ta backup på mina bilder, osv. det är helt absurt!!

 • Rolf W

  Har ingen förståelse för era ständiga krav på nya avgifter ren och skär girighet!

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemförvaltare/IT-support Publicerad 17 Dec 2017
Lösningsarkitekt Publicerad 17 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 17 Dec 2017
Scrum Master for Sales IT Publicerad 17 Dec 2017
Software Developer Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 6. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons