Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Detaljerad gränssnittsjämförelse mellan IOS 6/7 och Android [Design]

Postat:
12:35 - 2013-06-24
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Ett australiensiskt webbdesignföretag har knåpat ihop en rätt omfattande jämförelse av gränssnittet i version sex och sju av IOS, samt Android Jelly Bean. Det handlar inte om traditionella skärmdumpar, utan de olika gränssnittsobjekten har radats upp intill varandra separat. 

Det går exempelvis att se hur en vanlig knapp utformats i Android, IOS 6 och IOS 7, tillsammans med en lång rad andra objekt från gränssnittet. För de som är intresserade av interface ger sidan en god överblick över hur formgivarna valt att designa det vi trycker på varje dag för att interagera med våra smartphones.

ios6-ios7-android-jamforelse-2

De som är nyfikna kan bege sig till Kinteks blogginlägg. Vilket gränssnitt tycker ni är snyggast och känns mest modernt och fräscht?

 • Mycket intressant. Måste säga att iOS 7 är en klar förbättring mot tidigare versioner, på de flesta punkterna. När jag tittade igenom alla exempel ansåg jag ändå (partisk som jag är) att Android har snyggast design för det mesta. I vissa fall var iOS 7 snyggast och någon gång föredrog jag faktiskt iOS 6(!). Men inget slår Android Holo om ni frågar mig.

 • Mattias Jonsson

  Hoppas nästa version av android kommer med ljusa och vita bakgrunder i stället för blåa/svarta

 • Hasse

  iOS 7 – Alldeles för starka färger enligt mig. Det kommer på ett och ett annat ställe bli väldigt svårt att läsa texten på knappar och menyer. Dock välkomnar jag helt klart det enkla svart-på-vitt som vissa delar av OS:et har!

  iOS 6 – Färgerna är mycket bättre, men designen är lite väl 2000-tal, om man säger så :P Allt glänser skiner, vilket är ett utdaterat mode inom designvärlden.

  Android – Gillar skarpt färgtemat de har(Mildare cyan på svartvitt), lite synd att det tyvärr avviker lite till och från. Det är ju dock även lite telefontillverkarnas fel som envisas med att göra sin helt egna variant av OS:et med, men jag öskar Google hade ett mer sammanhängde designtema över alla sina egna appar och sitt OS.

 • MSIOCGenie

  IOS har uppenbarligen fått en hel del inspiration ifrån Android. Även om det såklart är lite dubbelmoral ifrån Apples sida så ser jag ändå det som något positivt.

  De har ju tagit element ifrån Android, gjort sin egen tolkning av dem och lagt in i sitt OS, vilket i slutändan ger oss slutkunder det bästa av alla världar. Det driver på utvecklingen, och håller konkurrensen uppe, precis som vi vill ha det!

 • Håller med! Väldigt trött på det ”futuristiska”, lite barnsliga intryck som det ger.

 • seb

  Hoppas jag verkligen inte eller iaf inte att det blir standard, kommer dra mkt mer batteri o kommer bli blændad varenda natt jag kollar luren :P

 • Martin Trasteby

  Synd att den jämförelsen är så dålig. På flera platser har de valt att inte visa Androids direkta motsvarigheter, utan bara något snarlikt.

 • Andreas Lindhé

  Tycker det är på tiden att Apple byter designen! Är övermåttan trött på den traditionella iOS-stilen.

 • Epin

  Gillar verkligen picker-alternativen i IOS 7. Tycker de är en av de få delar där IOS slår Halo på fingrarna. Känns av någon anledning mycket bättre att snurra på något som skall framstå som rundat, än att scrolla i en lista…

  I övrigt ser ju IOS 7 ut att bli ett stort lyft designmässigt för Apple.

 • Wimz3n

  Mmm… Lite mer åt MIUI hållet skulle inte vara dumt alls. Kanske med avancerade temafunktioner (likt MIUI det med :) )

 • Fredric

  Föredrar Android, men efter den här jämförelsen måste jag erkänna att det inte beror på UI:t. I min mening är IOS oändligt mycket snyggare… Men det är det värt :-)

 • Avicii

  Jag tycker Android har förbättrats sen the old days (Eclair osv.) men de slår fortfarande inte iOS. Det måste bli ännu mer simpelt, dock är ikonerna på hemskärmen i iOS7 gräsliga..

 • bri

  Måste erkänna att IOS 7 har bättre design än IOS 6. Men den slår fortfarande inte Android. Eftersom Android har ett öppet system har flera tillverkare fått chansen att utveckla gränsnittet för det. Jag tror faktiskt att HTC har det snyggaste gränsnittet för Android. Men Samsung har mest funktioner i sitt gränsnitt utöver vanilla Android. Vilket gränsnitt tycker ni är det bästa för Android utöver det vanliga android gränsnittet ?

 • Alla tre har sina grejer som är bättre än dom andra. Men i det stora hela så föredrar jag faktiskt Androids gränssnitt. Deras UX känns komplett och är väldigt behagligt att både använda och vila ögat på.

 • Jag håller nästan med dig i allt. Av Samsung och HTC har HTC det snyggaste gränssnittet, men när det kommer till funktioner så vinner Samsung. Dock föredrar jag vanilla både när det kommer till utseende och funktioner eftersom det är uppfyller dom krav jag har rent funktionsmässigt.

 • Carljn

  Du frågade vilket som var det bästa, men antar att du menar snyggast?
  Jag tycker att Sonys är snyggast. Men även HTC och många av de mindre tillverkarna gör snygga gränssnitt.
  Vilket som är bäst vågar jag inte svara på då jag bara testat de större och några tredjeparts.

 • Rob

  +1 på tema bitarna.. Dock en ”nice to have” sak i ett hav av ”awesome to have!” :)

 • xenolyse

  Du kan inte ha mer rätt! IO7 känns som ett steg i rätt riktning för Äpplet i väst!
  Angående snyggast gränssnitt tycker jag faktiskt Sony har lyckats bäst, även om HTC inte är långt därefter. Gillar när tillverkarna gör mycket svart i gränssnittet, det ser snyggt ut och det är bra för Amoled-skärmar.
  Men precis som du säger så är samsung bäst på features och Vanilla har en härlig ren känsla över sig.

 • riptide

  Det är en av de sakerna som jag har svårast för, tycker det ser ortoligt ful och krystat ut med rullarna i iOS. Så än en gång visar det sig att smaken är som röven….

 • Melmac

  Det var välbehövligt med en uppgradering av iOS, sen tycker jag att det spretar lite för mycket, känns som att det har varit flera design team inne o petat med olika samkinriktningar (Vissa gillar Android, andra Google Now eller WIndows 8)
  Kontrollpanelen med den transparenta bakgrunden tycker jag är helt fel, den passar inte in, hade varit snyggare med en vitaktig bakgrund, nu ser det bara rörigt ut.

 • EF

  Klar förbättring på iOS… Men jäklar vilka likheter med Android! Särskilt om man jämför med tidigare versioner av Android också. Det finns exempelvis starka likheter med notifieringsfältet från tidigare Androidversioner i den nya versionen av iOS…

 • Daniel Jansson

  Personligen tycker jag iOS7 har renare och stiligare design än Android. Inte så ”techy” så att säga. Mer ”vuxet” om man bortser från färger på ikoner men de framstår inte alls lika skrikiga på telefonerna i sig tycker jag. De har gått från att ha ett fult OS till ett riktigt fräscht OS i mitt tycke. Nu fattas bara att utvecklarna ska uppdatera sina appar så blir det ett apfint system att använda.

  Jag gick och köpte en iPhone 5 så fort jag såg betan för att slänga in den och prova. De har ju fixat den enda sak som gjorde att jag aldrig någonsin skulle kunna ha en iPhone. Gränssnittet.

 • Googleye

  iOS7 har dock ett par designmissar som jag stör mig på något otroligt, även om det är snyggt, bla:

  1. Läsbarheten i vissa element är skräp, tex i bilden i artikeln, grått på vitt anstränger ögonen nåt enormt. Visst är valet tydligt men om man bara kan se det man har markerat försvinner lite poängen.

  2. Det ser ut som att varje ikon är designad av olika team, det hänger inte ihop. Gradients som går tvärtemot varandra osv. Sen har vi Safari loggan, vad tänkte de där?

  Finns mer o hitta om man vill, men det är nog inget många stör sig på. För mig dock är det avgörande, men bortsett från det måste jag säga att Apple lyckats bra. Snyggt är det

 • Sebastian

  Föredrar helt klart iOS7:s ljusa UI. Hoppas att Google släpper stöd för teman. Dock så har de missat mycket småsaker i iOS7, ikonerna för standardapparna ser till exempel förjävliga ut. Tydligen så är de flesta ikonerna inte designade av Jony Ive av någon anledning…

 • Sebastian

  1. Det är inte meningen att läsbarheten ska vara god där texten är grå, samma princip som Androids mörkblåa på grått om du kollat datumväljaren.

  2. Ikonerna är designade av olika team, därav ser det så fruktansvärt inkonsekvent och fult ut. Ska tydligen designas om igen.

 • Nicklas Brundin

  Synd att jämnförelsebiten var så dåligt genomförd mot android. Tänker till exempel på sökrutan. SÅ ser den inte alls ut längre.. Och har inte gjort på länge

 • twirre

  Sen så är iOS 7 beta ännu. Får se hur det ser ut när det släpps..

 • erik

  En sak som Apple har fått kritik för är att dem iom iOS7 kopierat WP och Android. Men faktum är att mycket av det nya kommer från OS X t. ex det genomskinliga fanns i OS X långt före det fanns i Windows 7. En annan sak är multitaskingen med ”korten” som ser ut att vara direkt hämtat från safaris flikhantering, och den designen hade det långt innan WP och Web OS.

 • Anders___

  Jag har inte läst alla kommentarer än så det kan hända att jag tycker fel. ;)

  Viss finns det en destinkt känsla av vilket OS det är. Men själva utseendet så kan i alla fall inte jag säga att det ena är ”finare” än det andra. Och tänker jag på lite andra program som jag kör på datorn, t.ex. IM program som Miranda så är det den stilen av tema som jag brukar använda.

  Utseendet på de tre operativsystemen är bra.

 • Tycker inte om att det är vit” komer synas dåligt när man har sol på skärmen ..”

 • Werner

  senaste iOS har blivit något bättre men på vissa ställen känns det som att gå bakåt i tiden. Den blå färgen de valt på text till meny-knappar ser ut som den färg som brukar användas på länkar i microsoft word, väldigt old.
  Nej iOS har fortfarande lång väg att gå till Android designmässigt. Visst att Android kan kännas lite mörkt o tråkigt ibland, men i det långa loppet så vinner det konceptet stort. Väldigt bekvämt att använda, men HTC’s Sense har gått en mellanväg som jag tycker fungerar mycket bra.

 • Sebastian

  Du talar om om dina åsikter vore en slags objektiv sanning :)

  ”Nej iOS har fortfarande lång väg att gå till Android designmässigt. Visst att Android kan kännas lite mörkt o tråkigt ibland, men i det långa loppet så vinner det konceptet stort. Väldigt bekvämt att använda, men HTC’s Sense har gått en mellanväg som jag tycker fungerar mycket bra.”

 • Sebastian

  ”kopierat” Aldrig slutat förvånas över fanboys, oavsett om det är fanboys av Apple, Google, Samsung eller vilket annat märke som helst.

 • Sebastian

  Nja, inte speciellt, mycket mer WebOS-influerat tycker jag.

 • Rumpelstiltskin

  Jag tycker Android vanilla ser väldigt tråkigt ut. Mörkt och trist. Men som tur är så kan man ändra utseendet hur man vill med hjälp av launchers. Dock är det ju heller inte omöjligt att ändra utseendet på en Iphone så länge den är jailbreakad. Dreamboard är något jag verkligen saknar sen jag övergav Iphone.

 • Jeo

  Han ger ju bara sin åsikt.. Det råder trots allt åsiktsfrihet i Sverige..

  Även om man inte skriver ”jag tycker” framför varje åsikt, så framgår det ganska klart att det är han som tycker det och en mans åsikt..

 • Gäst

  Det är ju tvärtom. Mörka bakgrunder gör ju så saker syns väldigt dåligt i solljus. Syns mycket bättre med vit bakgrund.

 • bberry

  Fett, Apple uppfann genomskinlighet också.. man lär sig nåt nytt Apple var först med varje dag.

 • Rob
 • erkr

  Designmässigt har iphone legat före Android. Innehållsmässigt upplever jag Android bättre och har därför just det (Nexus). Vanilla Andoid är ok men inte designmässigt någon höjdare. Mörkt och svart.

  IOS 7 ser bra ut förrutom iconerna

 • Boom

  Beta2 ios 7 ute nu.. Booom .. Nu börjar det hända grejer.. Love

 • lxp

  Har du OLED-skärm vill du definitivt ha mörk bakgrund. Det går åt mindre energi då.

 • klick

  Jag skulle vilja ha en gul knapp nånstans.

 • Jonatan Petersson

  IOS7 ser riktigt bra ut tycker jag, verkar ha tagit inspiration från Google Now.

 • Lubert

  Hmm.. är Safaris flikhantering samma som ”Top sites” vyn där? I så fall visades den bara upp några månader innan WebOS släpptes under 2009 och hade inte alls samma funktionalitet som WebOS cards. För övrigt är Top sites en mer direkt kopia av Operas ”speed dial” från 2007.

  Kul att iOS hakar på i alla fall. Cards konceptet finns ju redan på alla andra smartphone-os.

 • Henke

  Jag varken tror eller hoppas att Apple kommer att gå över till oled så det är nog ett ganska stort ickeproblem :).

 • Sebastian

  Been there done that, klockren blogg för övrigt :)

 • Björn Engström

  är det bara jag som gillar ios6 bäst? :-)
  Ps har ingen iphone men gillar designen och hatar funktionaliteten.

 • Alias joje67

  Ios klart snyggare

 • Emil Oskarsson

  Helt klart Android ics – Jelly Bean, går inte att få ett modernare UL :D

 • Julius Laurell

  Jag är ett stort fan av Android och skulle aldrig kunna ha en iOS-enhet. I denna jämförelsen föredrog jag dock inte Android någon gång. iOS är helt enkelt snyggare enligt mig.

 • PerWesch

  Den som föredrar vitt framför svart svart är rasist! Så det så! IOS7=dödsnazist. Android=otroligt tolerant utseende.

 • Werner

  Framförde inte min åsikt på ett mer annorlunda sätt än du själv, skrev dessutom ”jag tycker” i slutet, vilket förtydligar att det var min egen åsikt.
  ”Föredrar helt klart iOS7:s ljusa UI. Hoppas att Google släpper stöd för teman. Dock så har de missat mycket småsaker i iOS7, ikonerna för standardapparna ser till exempel förjävliga ut.”

Lediga jobb inom data / IT Företag
Systemförvaltare/IT-support Publicerad 17 Dec 2017
Lösningsarkitekt Publicerad 17 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 17 Dec 2017
Scrum Master for Sales IT Publicerad 17 Dec 2017
Software Developer Publicerad 17 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 4. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp
 5. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 6. Sensorn MediaTek Sensio mäter din hälsa, är avsedd för smartphones

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Vi kikar på OnePlus 5T Star Wars Limited Edition – kan beställas idag

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons