Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Domaren friar Google – säger att Oracles Java-APIs inte är copyrightskyddade

Postat:
10:22 - 2012-06-01
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Google har vunnit ännu en seger i tvisten med Oracle. Sökjätten har redan gått segrande ur patentdelen av rättstvisten med frågan ifall Google olovligt inkräktat på 37 stycken Java-APIs kvarstod.

Domaren William Alsup har nu fastslagit att Oracles Java-APIs inte är copyrightskyddade och han avfärdar Oracles anspråk rakt av. Han noterar även att 97 % av kodraderna som används i de 37 API-anropen är skrivna av Google och inte av Sun eller Oracle. De resterande tre procenten var fria att återanvända. 

Alsup menar vidare att om Oracle, eller vilket annat mjukvaruföretag som helst, skulle kunna hindra andra från att programmera funktionalitet som redan finns men med egen kod, så skulle det ge alltför mycket kontroll åt utvecklare. Vi avslutar med uttalanden från Google och även från Oracle, som valt att överklaga domen.

Google:

The court’s decision upholds the principle that open and interoperable computer languages form an essential basis for software development. It’s a good day for collaboration and innovation.

Oracle:

Oracle is committed to the protection of Java as both a valuable development platform and a valuable intellectual property asset. It will vigorously pursue an appeal of this decision in order to maintain that protection and to continue to support the broader Java community of over 9 million developers and countless law abiding enterprises. Google’s implementation of the accused APIs is not a free pass, since a license has always been required for an implementation of the Java Specification. And the court’s reliance on ”interoperability” ignores the undisputed fact that Google deliberately eliminated interoperability between Android and all other Java platforms. Google’s implementation intentionally fragmented Java and broke the ”write once, run anywhere” promise. This ruling, if permitted to stand, would undermine the protection for innovation and invention in the United States and make it far more difficult to defend intellectual property rights against companies anywhere in the world that simply takes them as their own.

Tack till alla som tipsat! Genom The Verge

Processor: 1,5GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 4,7" / HD / 312PPI
Skärmtyp: Super LCD2
Kamera: 8MP

 • Daniel

  Kul, dags för nästa strid bara.. http://www.idg.se/2.1085/1.451882/google-anklagar-microsoft-och-nokia-for-patentbrott

 • Vafan

  Härligt att höra!

 • Tobias

  Utan att vara insatt i ämnet så måste jag ändå säga att jag förstår Oracle, om det de säger stämmer. Att Google medvetet har inkräktat på deras API och gjort dem inkompatibla med Java-standarden.

 • Plottawr

  Det är som att säga att Microsoft inkräktat på C++.. De gjorde C# väldigt likt – men inkompatibelt – med C++.. Eller för den delen Sun/Oracle – de snodde C++, men gjorde en egen variant som de kallade Java och är helt inkompatibel!

  Det är olika språk!

  Android kan inte köra Java-program, och det är inte Java.. Den kör DalvikVM..

 • Mattias J

  Både ja och nej. Java Communityn har varit orolig att nu när Oracle tagit över rodret från Sun, så vill de låsa in Java och göra det till en kassako på mer klassiskt maner. Trots löften om att så inte varit avsikten (”What is good for Java, is good for Oracle”), så skulle ovanstående uttalande kunna tolkas som ett steg i den riktningen.

  Kort sagt, jag är inte säker på att Java-folket ser detta som ett nederlag för Java.

  Men visst, man kan se det precis tvärt om också, att det är Google som tagit det fira och öppna Java och byggt in det i en sluten låta, inkompatibelt med all annan Java. I det fallet är det ju Oracle som är den ädle riddaren som kommer till communityns försvar.

 • Daniel

  Jag skulle knappast säga att google byggt in java i en sluten låda eftersom allt som hör till är öppen källkod:

  http://code.google.com/p/dalvik/source/checkout
  och
  http://jindroid.com/2009/06/08/howto-build-sdk-from-android-source-code/

 • Daniel

  Jo, android kan köra Java.

 • Blomsternisse

  Nej, den kör dalvik-bytekod, inte java-bytekod.

 • Skywriter

  Det vore bra om alla dessa stämningar kan få ett slut snart. Företagen ska satsa på innovation istället för att stämma varandra. 

  Jag undrar hur kvoten Advokat/Utvecklare har ändrats under de senaste 10 åren. 

 • Fred .

  Våldigt tråkigt att Oracle köpte upp Sun Microsystems. Oracle är en väldigt dålig värd för Java.
  Google har helt rätt i att man ska få göra en tredje-parts implementation, man kan inte ha upphovsrättskydd på en trädstruktur eller API anrop.
  Så länge inte Google kallar sin implementation för ”Java” så ska inte Oracle klaga.

 • Jonas B.

  Nej, inte om du inte skaffar en tredjepartsjavatolk.

 • Jonas B.

  Medvetet? Det är ett väldigt konstigt ord i sammanhanget. Vem som helst kan ju skriva en kompilator för ett programmeringsspråk, utan att behöva ha någon sorts medgivande från personen som först specificerade språket. Allt annat vore ju jättekonstigt. Ska Stroustrup kunna stämma Microsoft för att de flesta av deras program är skrivna i C++?

  Ska IBM kunna stämma Oracle eftersom deras produkt pratar SQL? Det borde ju vara extra känsligt eftersom Oracle inte bara ”medvetet” bestämt att deras databas ska vara en SQL-databas, utan eftersom de ”inkräktat” på IBM:s standard och har implementerat många utökningar som inte IBM hade från början.

 • Grevedanko

  Gött, då kanske skiten kan få ett slut snart. Kan bara Apple och alla andra fatta att det inte gynnar någon med dessa stämningar hit och dit kanske de kan koncentrera sig på att göra vettiga produkter som står ut ifrån varandra istället för att bråka om vem som kopierat vem.

 • C# bygger väl mer på Java än på C++? Annars har du helt rätt.

 • Mattias J

  Känner du till något om Java Community Process (JCP)?

  Det är en helt annan nivå av öppenhet, än vad Google erbjuder genom att göra källkoden tillgänglig ”efter fullbordat faktum”.

  Den primära poängen är dock inkompatibiliteten; Google har brutit Javas ”Write once, rune anywhere”, vilket jag uppfattat är det som motiverat Oracle att ta saken till domstol från början.

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 3. Samsung Galaxy S9 dyker upp redan under CES enligt @evleaks
 4. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 5. Tipsa om bästa Black Friday-fynden här
 6. Minitest av Google Pixel 2

Mest läst

 1. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 2. Hands on med OnePlus 5T
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons