En återblick på undersökningarna under 2012 – så tyckte vi

Postat:
15:16 - 2013-01-03
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
11

Poll - undersökning

Swedroid ställde en hel del frågor under 2012 som fick lika många intressanta och avslöjande resultat. För att skingra eventuella frågetecken är dessa undersökningar alltid helt och hållet för sajtens egen räkning: för skojs skull, av nyfikenhet och förhoppningsvis är de ett trevligt och diskussionsgrundande inslag.

Vi ska nu blicka tillbaka på några av det gångna årets undersökningar och se vad vi egentligen tyckte i Swedroids community. Årets första fråga handlade om den då nya androidversionen Ice Cream Sandwich: 57 % var odelat positivt inställda till ICS medan 1 % tyckte Android 4.0 var ”fult som stryk” och anledning att sluta använda plattformen. 

Trots att man ofta hör klagomål över för stora skärmar var det bara 36 % som föredrog en skärm som var fyra tum stor eller mindre: resterande 64 % vill ha en skärm som var minst 4,3”. Angående skärmtyp så diggade 91 % AMOLED och den äldre LCD-tekniken hade i alla fall inte vid den tidpunkten särskilt många fans. Cirka 12 % ville ha skärmar med autostereoskopisk 3D för ett år sedan – vi misstänker att den siffran är ännu lägre idag.

amoled-vs-super-amoled-plus.img_assist_custom-300x224

En titt på processorplattformar avslöjade att Nvidia hade flest fans, då 38 % föredrog en enhet med tillverkarens Tegra-chip. I juni hade dock den siffran sjunkit till blott 10 % samtidigt som Exynos klättrat upp till 39 %, vilket vi tar för givet hade med Galaxy S3 att göra. Lite drygt hälften av oss berättade att de skulle sakna Androids Flash-stöd och i februari sa 75 % att de inte kunde tänka sig att köpa en enhet av LG. Vi anar att vinden har vänt idag i och med Nexus 4. Samma månad ville de flesta att Sony skulle få tillverka den nya Nexus-telefonen (28 %) och HTC hade näst störst förtroende med 21 % av rösterna.

flash-so-long-adobe-android

Runt en tredjedel av oss kunde inte tänka sig att köpa en mobil utan minneskort i slutet av mars och en majoritet i Swedroids community använde Facebook (65 %) i april 2012. Vi fick även veta att 53 % lät vissa utvalda använda sin mobil medan 27 % drabbats av ”Gollum”-syndromet och inte accepterade att någon annan rörde deras telefon.

nova-launcherI början av sommaren föredrog hälften av oss webbläsaren Chrome för Android, 53 % ville ha en Galaxy S3 om priset inte spelade någon roll, 50 % använde aldrig levande bakgrunder och 32 % har eller hade ägt en iPhone. Nova Launcher vann hemskärmsstriden, 46 % hade en Samsung-mobil och 40 % av oss använde aldrig den främre kameran.

I början av juli blev vi varse att vi här på Swedroid är ovanligt progressiva, då 73 % körde Ice Cream Sandwich och 6 % redan använde Jelly Bean. Dessa androidversioner hade vid den tidpunkten knappt ens börjat synas i världsstatistiken. Samma månad berättade 36 % att de bojkottar mobiler med fasta batterier medan 45 % ansåg att det var en nackdel men ingen dealbreaker.

Tidigt i höstas blev det tydligt att Nexus 7 var den mest populära surfplattan hittills, då inte mindre än 88 % svarade att de skulle köpa enheten, att de kanske skulle göra det eller att de redan ägde plattan. Hajpade NFC (närfältskommunikation) verkar inte vara mycket mer än just hajp: 43 % hade aldrig haft användning av tekniken och 17 % hade utnyttjat den ett par gånger sammanlagt.

nexus_7_mic

Vi utnämnde under hösten den mest klassiska androidtelefonen, vilket rätt välförtjänt blev HTC Desire. Runt 70 % ägde en surfplatta i slutet av oktober och 66 % 34 % hade någon gång spräckt en skärm på en mobil. Priset för årets ovanligaste undersökning går till frågan om Galaxy Nexus luktar, vilket 68 % ansåg att den gjorde. De flesta pröjsar i snitt 250 – 500 kr till sin operatör och vi tappar i regel våra mobiler en eller ett par gånger om året.

Är det några av dessa resultat som överraskar? Hur tror ni de skiljer sig från övriga världen och är det några frågor som skulle få helt andra svar av oss idag? Vi bockar och bugar för deltagandet och hoppas kunna bjuda på intressanta undersökningar under 2013. Hela undersökningsarkivet finns tillgängligt här.