En första titt på Nexus 10

Postat:
21:06 - 2012-11-28
Skribent:
| Björn E
Kommentarer:
62

På samma sätt som Android länge har dominerat bland smarta telefoner så har IOS, via iPad, dominerat på surfplattor. Trots tappra försök, främst från Samsung och Asus, så har det varit svårt för surfplattor med Android att konkurrera med iPad och det är talande att det främst har varit Kindle Fire från Amazon som har kunnat ta marknadsandelar, mest på grund av ett lågt pris och Amazons ekosystem. När Android-telefonerna satt i en liknande sits i slutet av 2009 valde Google att släppa Nexus One för att visa tillverkarna hur man kunde bygga en högklassig Android-telefon.

Det blev startskottet för segertåget för telefoner med Android. I år valde Google att göra samma sak med Nexus 7, den första Nexus-surfplattan. Som vi alla nu vet har den sålt mycket bra och gett Android en välbehövd skjuts bland surfplattor. Även om det fanns rykten och önskemål om en 10-tums Nexus-platta var det nog inte många som förväntade sig att den skulle komma så fort.Vi har fått tag i en Nexus 10 från https://www.handtec.co.uk/och tänkte här ge er en första kort hands-on medan det arbetas på den stora recensionen.


Nexus 10 kommer i en låda som påminner om lådan för Nexus 7. I lådan hittar vi en Nexus 10, en liten nätadapter som visserligen kommer med engelsk kontakt men som kan acceptera en vanlig svensk sladd också och …. inget mer.

När Samsung Galaxy S3 presenterades var det många som kommenterade att den var designad av advokater för att komma undan Apple’s plagiat-anklagelser. På samma sätt är det lätt att få för sig att Samsung och Google har lagt ner tid att göra Nexus 10 så pass annorlunda att Apple förhoppningsvis inte kommer kunna påstå att även denna är ett iPad-plagiat (nu har de ju förlorat många av dessa fall så det kanske i sig var onödigt). Det som främst skiljer Nexus 10 från andra 10”-surfplattor är att hörnen har en lite större radie vilket ger Nexus 10 lite mjukare former. I övrigt hittar vi högtalarna på varsin sida om skärmen på framsidan vilket innebär att ljudet riktas direkt mot dig som använder surfplattan istället för bakåt som hos många andra surfplattor.



På kort- och långsidorna hittar vi olika kontakter och knappar. Det finns både en mikro-usb-kontakt för att ladda surfplattan och en mini-hdmi-kontakt för att ta ut bild till en TV. Vi hittar så kallade pogo-pins även på Nexus 10 och vi hoppas vi får se fler tillbehör som stödjer dessa. Runt om dessa kontakter ser det ut som två infällda magnetkontakter.

Baksidan av Nexus 10 är täckt av ett gummiaktigt material. Samma material verkar finnas även på sidorna och gör plattan väldigt skön att hålla.

Här ser vi hur Nexus 10 (högst upp till höger) ser ut jämfört med Asus VivoRT och iPad 3.

Specifikationer

Google och Samsung har valt att stoppa in en hel del godsaker i Nexus 10.

  • Storlek: 10.05”
  • Skärm: True RGB Real Stripe PLS
  • Upplösning: 2560 x 1600 pixels
  • Processor: Samsung Exynos 5 Dual core, 1700 MHz, ARM Cortex-A15
  • Grafik: ARM Mali-T604
  • Inbyggt minne: 2 GB
  • Minne för lagring: 16 GB eller 32 GB
  • Kamera: 5 MPixel med LEC-blixt. Kan filma i 1920×1080 (1080p HD) (30 fps). Front-kamera ‘r på 1.9 MPixel
  • Batteri: 9000 mAh
  • Övrigt: NFC, GPS, Glonaas

Det som naturligtvis är mest uppenbart är den höga upplösningen på skärmen som till och med slår iPad3/4. Processorn må “bara” vara en tvåkärning processor men den bygger på den senaste Cortex-A15 vilket innebär att den fortfarande är snabb jämfört med de “äldre” fyrkärniga processorerna vi hittar i många andra surfplattor och telefoner. Lägg till den senaste grafikkretsen och det är uppenbart att Samsung och Google inte har sparat på krutet. Det enda vi egentligen kan anmärka på är åter igen avsaknaden av stöd för minneskort samt att det kan bli lite tight med 16 GB om man vill installera några av de större spelen samtidigt som man lägger film och musik på surfplattan.

iPad 3: 665 gram
Asus VivoRT: 539 gram
Nexus 10: 607 gram

Vikten hos Nexus 10 ligger mellan Asus VivoRT och iPad3.

Skärmen

Skärmen i sig förtjänar lite extra uppmärksamhet då det är en av de bästa vi sett. Färgerna är fina, betraktningsvinklarna bra och bilden enormt skarp.

Det är svårt att direkt ta bra foto på skärmen som på ett bra sätt visar skillnaden mot en vanlig skärm men när du håller en skärm med lägre upplösning, t ex 1280×800, bredvid Nexus 10 blir skillnaden snart uppenbar. I fotot ovan har vi fotat skärmen på en Nexus 10 (till vänster) och en iPad2 (till höger, vi hade tyvärr ingen lågupplöst Android-platta tillgänglig). Även när vi har dragit ner storleken på bilden något (klicka gärna för en större version) så är det tydligt hur den högupplösta skärmen på Nexus 10 hjälper till att göra text skarp.

Mjukvaran

Nexus 10 kommer med Android Jelly Bean 4.2. Swedroid har tidigare tittat på nyheterna som denna version ger så vi kommer inte lägga ner allt för mycket plats för det i denna artikel.


Eftersom detta är en Nexus-enhet så är det standard vanlilj-Android som gäller, d v s ingen extra mjukvara. I den synvinkeln är Nexus 10 nästan lite tråkig då den innehåller samma saker vi har sett tusen gånger tidigare. Google har inte ens lagt med lite extra snygga bakgrundsbilder som visar upp Nexus 10 kapacitet. Som tur var är det självklart bara att börja ladda ner program från Google Play.

Eftersom detta är Jelly Bean 4.2 så får vi med den nya kamera-appen med stöd för att ta sfärsiska panoramakort. Det passar självklart bättre på landskap än på barn som klättrar men det är definitivt en kul funktion.

Under vår begränsade tid med plattan inför denna artikel har vi testat igenom den bunt program och spel och överlag verkar det fungera bra med vissa undantag.

– Vissa spel fungerar perfekt. Exempel är Rayman Jungle Run som flyter på bra och ser absolut lysande ut på plattan, Angry Birds Star Wars HD, Bad Piggies HD, Agent Rush, Subway Surf, Ski Safari, Nun Attack, Smugglers, Wild Blood, Whale Trail, Total War: Battles och många fler.

Dessa spel flyter inte bara på bra men ser riktigt bra ut på den högupplösta skärmen.

– Andra spel fungerar relativt bra. Senaste Need for Speed startar utan problem och ser riktigt bra ut men flyter inte perfekt. I det spelet ser det ut som processorn och/eller grafikkretsen inte riktigt orkar driva den högupplösta skärmen. Cut the Rope startar väldigt segt men när vi väl är inne i en bana fungerar det bra.

– Även bland apparna så verkar det mesta fungera bra. Evernote ser bra ut i surfplatte-läge, Pulse likaså. CoPilot Live är visserligen inte anpassat för surfplattor men fungerar annars bra.

– Sen finns det spel och applikationer som inte fungerar alls. Min sons favorit “Happy Vet” startar till exempel inte. CloudOn startar men när vi loggar in får vi upp meddelandet att det inte fungerar på denna enhet.

Själva operativsystemet flyter normalt på väldigt bra men ibland hackar allt till som om något ligger i bakgrunden och stör. Vi lyckades också krascha operativsystemet ett par gånger så att den startade om. Det känns inte som Jelly Bean 4.2 är helt stabilt ens på Nexus 10. Vi har på nätet läst kommentarer om att google är medveten om detta och att det ska komma uppdateringar så förhoppningsvis är detta något som fixas med tiden.

Sammanfattning

Detta är som sagt inte en stor test utan mer än första titt på Nexus 10. Vårt första intryck är väldigt positivt, trots några smärre problem med flytet och stabiliteten hos Android 4.2. Kvalitetskänslan är hög och skärmen riktigt bra. Än så länge finns det ingen information om när Nexus 10 officiellt släpps i Sverige men som tur var går det bra att importera från till exempel Tyskland eller England.