Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En första titt på Nexus 10

Postat:
21:06 - 2012-11-28
Skribent:
Björn E
Kommentarer:

På samma sätt som Android länge har dominerat bland smarta telefoner så har IOS, via iPad, dominerat på surfplattor. Trots tappra försök, främst från Samsung och Asus, så har det varit svårt för surfplattor med Android att konkurrera med iPad och det är talande att det främst har varit Kindle Fire från Amazon som har kunnat ta marknadsandelar, mest på grund av ett lågt pris och Amazons ekosystem. När Android-telefonerna satt i en liknande sits i slutet av 2009 valde Google att släppa Nexus One för att visa tillverkarna hur man kunde bygga en högklassig Android-telefon.

Det blev startskottet för segertåget för telefoner med Android. I år valde Google att göra samma sak med Nexus 7, den första Nexus-surfplattan. Som vi alla nu vet har den sålt mycket bra och gett Android en välbehövd skjuts bland surfplattor. Även om det fanns rykten och önskemål om en 10-tums Nexus-platta var det nog inte många som förväntade sig att den skulle komma så fort.Vi har fått tag i en Nexus 10 från http://www.handtec.co.uk/och tänkte här ge er en första kort hands-on medan det arbetas på den stora recensionen.


Nexus 10 kommer i en låda som påminner om lådan för Nexus 7. I lådan hittar vi en Nexus 10, en liten nätadapter som visserligen kommer med engelsk kontakt men som kan acceptera en vanlig svensk sladd också och …. inget mer.

När Samsung Galaxy S3 presenterades var det många som kommenterade att den var designad av advokater för att komma undan Apple’s plagiat-anklagelser. På samma sätt är det lätt att få för sig att Samsung och Google har lagt ner tid att göra Nexus 10 så pass annorlunda att Apple förhoppningsvis inte kommer kunna påstå att även denna är ett iPad-plagiat (nu har de ju förlorat många av dessa fall så det kanske i sig var onödigt). Det som främst skiljer Nexus 10 från andra 10”-surfplattor är att hörnen har en lite större radie vilket ger Nexus 10 lite mjukare former. I övrigt hittar vi högtalarna på varsin sida om skärmen på framsidan vilket innebär att ljudet riktas direkt mot dig som använder surfplattan istället för bakåt som hos många andra surfplattor.På kort- och långsidorna hittar vi olika kontakter och knappar. Det finns både en mikro-usb-kontakt för att ladda surfplattan och en mini-hdmi-kontakt för att ta ut bild till en TV. Vi hittar så kallade pogo-pins även på Nexus 10 och vi hoppas vi får se fler tillbehör som stödjer dessa. Runt om dessa kontakter ser det ut som två infällda magnetkontakter.

Baksidan av Nexus 10 är täckt av ett gummiaktigt material. Samma material verkar finnas även på sidorna och gör plattan väldigt skön att hålla.

Här ser vi hur Nexus 10 (högst upp till höger) ser ut jämfört med Asus VivoRT och iPad 3.

Specifikationer

Google och Samsung har valt att stoppa in en hel del godsaker i Nexus 10.

 • Storlek: 10.05”
 • Skärm: True RGB Real Stripe PLS
 • Upplösning: 2560 x 1600 pixels
 • Processor: Samsung Exynos 5 Dual core, 1700 MHz, ARM Cortex-A15
 • Grafik: ARM Mali-T604
 • Inbyggt minne: 2 GB
 • Minne för lagring: 16 GB eller 32 GB
 • Kamera: 5 MPixel med LEC-blixt. Kan filma i 1920×1080 (1080p HD) (30 fps). Front-kamera ‘r på 1.9 MPixel
 • Batteri: 9000 mAh
 • Övrigt: NFC, GPS, Glonaas

Det som naturligtvis är mest uppenbart är den höga upplösningen på skärmen som till och med slår iPad3/4. Processorn må “bara” vara en tvåkärning processor men den bygger på den senaste Cortex-A15 vilket innebär att den fortfarande är snabb jämfört med de “äldre” fyrkärniga processorerna vi hittar i många andra surfplattor och telefoner. Lägg till den senaste grafikkretsen och det är uppenbart att Samsung och Google inte har sparat på krutet. Det enda vi egentligen kan anmärka på är åter igen avsaknaden av stöd för minneskort samt att det kan bli lite tight med 16 GB om man vill installera några av de större spelen samtidigt som man lägger film och musik på surfplattan.

iPad 3: 665 gram
Asus VivoRT: 539 gram
Nexus 10: 607 gram

Vikten hos Nexus 10 ligger mellan Asus VivoRT och iPad3.

Skärmen

Skärmen i sig förtjänar lite extra uppmärksamhet då det är en av de bästa vi sett. Färgerna är fina, betraktningsvinklarna bra och bilden enormt skarp.

Det är svårt att direkt ta bra foto på skärmen som på ett bra sätt visar skillnaden mot en vanlig skärm men när du håller en skärm med lägre upplösning, t ex 1280×800, bredvid Nexus 10 blir skillnaden snart uppenbar. I fotot ovan har vi fotat skärmen på en Nexus 10 (till vänster) och en iPad2 (till höger, vi hade tyvärr ingen lågupplöst Android-platta tillgänglig). Även när vi har dragit ner storleken på bilden något (klicka gärna för en större version) så är det tydligt hur den högupplösta skärmen på Nexus 10 hjälper till att göra text skarp.

Mjukvaran

Nexus 10 kommer med Android Jelly Bean 4.2. Swedroid har tidigare tittat på nyheterna som denna version ger så vi kommer inte lägga ner allt för mycket plats för det i denna artikel.


Eftersom detta är en Nexus-enhet så är det standard vanlilj-Android som gäller, d v s ingen extra mjukvara. I den synvinkeln är Nexus 10 nästan lite tråkig då den innehåller samma saker vi har sett tusen gånger tidigare. Google har inte ens lagt med lite extra snygga bakgrundsbilder som visar upp Nexus 10 kapacitet. Som tur var är det självklart bara att börja ladda ner program från Google Play.

Eftersom detta är Jelly Bean 4.2 så får vi med den nya kamera-appen med stöd för att ta sfärsiska panoramakort. Det passar självklart bättre på landskap än på barn som klättrar men det är definitivt en kul funktion.

Under vår begränsade tid med plattan inför denna artikel har vi testat igenom den bunt program och spel och överlag verkar det fungera bra med vissa undantag.

– Vissa spel fungerar perfekt. Exempel är Rayman Jungle Run som flyter på bra och ser absolut lysande ut på plattan, Angry Birds Star Wars HD, Bad Piggies HD, Agent Rush, Subway Surf, Ski Safari, Nun Attack, Smugglers, Wild Blood, Whale Trail, Total War: Battles och många fler.

Dessa spel flyter inte bara på bra men ser riktigt bra ut på den högupplösta skärmen.

– Andra spel fungerar relativt bra. Senaste Need for Speed startar utan problem och ser riktigt bra ut men flyter inte perfekt. I det spelet ser det ut som processorn och/eller grafikkretsen inte riktigt orkar driva den högupplösta skärmen. Cut the Rope startar väldigt segt men när vi väl är inne i en bana fungerar det bra.

– Även bland apparna så verkar det mesta fungera bra. Evernote ser bra ut i surfplatte-läge, Pulse likaså. CoPilot Live är visserligen inte anpassat för surfplattor men fungerar annars bra.

– Sen finns det spel och applikationer som inte fungerar alls. Min sons favorit “Happy Vet” startar till exempel inte. CloudOn startar men när vi loggar in får vi upp meddelandet att det inte fungerar på denna enhet.

Själva operativsystemet flyter normalt på väldigt bra men ibland hackar allt till som om något ligger i bakgrunden och stör. Vi lyckades också krascha operativsystemet ett par gånger så att den startade om. Det känns inte som Jelly Bean 4.2 är helt stabilt ens på Nexus 10. Vi har på nätet läst kommentarer om att google är medveten om detta och att det ska komma uppdateringar så förhoppningsvis är detta något som fixas med tiden.

Sammanfattning

Detta är som sagt inte en stor test utan mer än första titt på Nexus 10. Vårt första intryck är väldigt positivt, trots några smärre problem med flytet och stabiliteten hos Android 4.2. Kvalitetskänslan är hög och skärmen riktigt bra. Än så länge finns det ingen information om när Nexus 10 officiellt släpps i Sverige men som tur var går det bra att importera från till exempel Tyskland eller England.

 

 • SwedBear

  Och innan någon frågar: Ja, jag ser en Nexus 7 test inlagd i systemet som ser i stort sett färdig ut :).

 • ”Själva operativsystemet flyter normalt på väldigt bra men ibland hackar allt till som om något ligger i bakgrunden och stör.”

  Jag löste detta problemet på min N7 och min GNex (båda med 4.2) genom att öppna appen Currents > Settings > och avaktivera bakgrunds-synken.

 • Paul

  Tyvärr så ser den ut som en gammal ”tjock tv” från 70 talet och enligt en annan test så har Win8 padden bättre färger än Nexusen även om Nexusen har högre upplösning.

 • Jonathan

  Prisa Gud! Mot sherwoodskogen! :)

 • SwedBear

  Nja, först och främst anser jag att man inte ska behöva stänga av bakgrundssync men på N10 verkar det som den ibland har problem om du laddar ner något och sen försöker gå runt i gränssnittet. Det är så jag lyckades krascha den 2 gånger. Andra tillfällen flyter det på bra. 

 • Kim

  var importerar man från england eller tyskland? vilken sida.

 • Jag håller helt med men iom att det fungerade felfritt på 4.1 antar jag att det är en bugg. På mina enheter återkom det ökända microlagget igen när synkningen var igång – ibland hängde sig plattan längre tid också.

 • SwedBear

  Jag har tänkt återkomma med en liten N10 vs Asus VivoRT vs iPad3 krönika senare men om jag jämför med min Asus VivoRT-platta så noterar jag att N10 kan dra upp ljusstyrkan ordentligt mer än vad Asus-plattan kan. Jag drog igång Netflix på båda och jag tycker nog att färgerna är jämförbara även om jag får dra ner på ljusstyrkan på N10 för att närma mig vad jag ser på VivoRT. 

  Tjock-TV? Antar att det är svårt att visa hur den ser ut i verkliga livet via 2d-bilder. Jag tycker nog att N10 är en snygg surfplatta ”på riktigt”

 • siXor

  Från Google Play Store är väl billigast skulle jag tro. Använd VPN och Borderlinx. Fråga i forumet så hjälper någon dig ;)

 • Robin

  Orka klaga på utseendet jämt bara när man ser den på bild, som om det är det viktigaste för en produkt.

  Det finns såna saker som man älskar designen på en kort stund och sedan tröttnat så innerligt att man inte vill se den mer, sen finns det design som växer ju mer man kollar / använder / vänjer sig.

 • Erik Svanborg

  Vad kostar saken i fråga? Lika prisvärd som 7an?

 • Abbe

  ”På samma sätt som Android länge har dominerat bland smarta telefoner så har IOS, via iPad, dominerat på surfplattor.”
  Även som Android-fan får den här kommentaren mig att småle över fånigheten.

 • SwedBear

  Vilken fånighet tänker du nu på? Det är väl inget konstigt att säga att Android dominerar bland telefoner och att IOS dominerar bland surfplattor? Det är väl bara att titta på siffrorna som släpps då och då. 

 • Leon Cort

  De där var riktigt coolt, har någon kollat vad Nexus 7 kostar via dem?

 • siXor

  Köpte en Nexus 7 i Augusti. Här är vad jag fick betala

  Google Play Nexus 7: £159.00 + frakt £9.99(till Borderlinx UK) = £168.99

  Borderlinx avgifter:
  Duty: GBP 0.00
  Tax: GBP 4.25
  Shipping charges: GBP 18.00
  Fuel surcharge: GBP 3.24
  SafetyLinx Shipment Protection: GBP 10.00
  Total charges: GBP 35.49

  I svenska kronor har jag för mig borderlinx blev lite under 300 kr, plattan gick alltså på under 2000. Men den ska ju vara billigare nu så det är bara att kolla.

  Edit: Kan ju vara bra att säga att jag köpte Nexus 7 8GB varianten ;)

 • Inzaghi

  Nästa platta blir självklart en Nexus platta. Synd bara att man köpte Asus Tf300 för ett halvår sedan. Den får ju duga minst 1 år till. Hade denna dunnits då hade jag aldrig tvekat.

 • helnice

  Bra snabbtitt Swedroid!

 • PowerFluffy

  SwedBear de hade varit intressant om du kan kolla på följande 5st avsnitt av Armando Ferreira och se om du håller med honom i de brister han framhäver i sina videos. Han brukar vara rätt grundlig men de hade ju varit nice om ni åtminstone har sett lite av hans kritik och kanske bemödar er att bemöta den. Du hittar hans videos här:

  http://www.youtube.com/watch?v=IwBJ1ilHH6U&list=PLFGfKKOu8_7UvdCwCK1PNgVz5CimRka7J

 • SwedBear

  Jag ska försöka hinna kolla lite under helgen. Kom ihåg att detta bara var en första titt och att själva huvudrecensionen kommer testa plattan mkt mer grundligt med benchmarks etc. . Från bilden du inkluderar ser det dessutom ut som han jämför med Surface. Jag har tyvärr endast VivoRT-plattan att jämföra med när det gäller bildkvalit’e etc. 

 • SwedBear

  Fast TF300 har väl fått bra kritik och ska vara prisvärd? Asus brukar som tur var inte lägga på allt för mkt skräp på sina plattor. Däremot så får man självklart inte lika snabba uppdateringar (även om Asus väl varit helt ok för vissa av sina plattor)

 • PowerFluffy

  Jo, jag vet, de är inte en klockren video i de avseendet men han tar upp brister som egentligen inte kräver någon annan platta som referens. Exempelvis surfa på webben är sämre på Nexus 10 jämfört med Surface. Han går in i detalj där han förklarar varför han upplever de som sämre. Han säger exempelvis att pga bilderna på webben är lågupplösta så måste allt hela tiden interpoleras (streachas upp) och de sabbar bilderna. Medans på Surface kan allt köras i nativeupplösning med resultat att de blir skarpare. Men som i ditt exempel här i artikeln, och som även Armando poängterar, är något i vector, som exempelvis text, så ser de bättre ut på Nexusen, då de inte kräver någon omrendering eller interpolering.

  Hoppas du hinner titta igenom de olika klippen och ta med de delar du finner befogade och intressanta i eran slutgiltiga recension. Tack till både dig och er övriga på Swedroid att ni kör denna plattan genom recensionspressen för oss läsare. Uppskattas! :)

 • Glj

  Skämtar du? Visa oss siffrorna då som säger att Android ‘länge’ dominerat! Pinsamt swedroid. Lämna såna kommentarer till de osäkra skolpojkarna i forumet.

 • SwedBear

  ok, nu är det dags att lugna ner oss här. Man kan självklart börja diskutera vad som definieras som ”länge” men inom teknologi-världen så är ju allt över 1 år ”länge”.  Det är rena fakta att Android nu har en mkt större marknadsandel över världen än IOS, RIM eller Windows Phone och att Android fortfarande växer. 

  Exempelvis visar Gartner att Android i Q3-2011 hade en marknadsandel på 52.5% (mot IOS 15%) medan de i Q3-2012 hade en marknadsandel på 72.4% (IOS 13.9%) (detta är ‘Sales to End-USers by Operating System).

  Det betyder INTE att IOS, RIM eller Windows Phone är skräp, det betyder bara att Android som OS har ett momentum p g a att det t ex finns för olika prisnivåer etc. 

  Den enda som beter sig som en osäker skolpojke här är du och dina gelikar som på något sätt ser det påståendet som någon sorts påhopp på något annat OS. Jag använder mig av alla OS och kunde inte bry mig mindre än om fanboys argumentation utan jag tittar bara på vad som rapporteras och ja, tittar man på världen så är det faktiskt Android som dominerar bland smartphones.

  Men för att glädja de som gillar IOS så kom det ju en rapport från ett analysföretag för någon dag sedan att IOS gått om Android med iPhone5 i USA. 

  Lustigt att ni inte reagerade att jag säger att IOS dominerar på surfplattor? Är det mindre kontroversiellt?

 • Robin

  Att reta upp säg på en sån fånig grej är obegripligt förutsatt att man inte är ett AppleFan.

 • SwedBear

  Problemet med ooptimerade bilder är tyvärr ett problem för alla högupplösta plattor och för den delen även högupplösta datorer som den retina Mac Book pro jag sitter på. 

  Om du tittade på bilden jag klistrade in så ser man faktiskt detta problem. De två ikonerna för TV och Text är båda suddiga då de verkar vara av ganska låg kvalitet. 

  Det finns guider på nätet nu hur du som utveckalre kan se till att bilder blir bättre på retina-mac’ar och jag kan tänka mig det hjälper även för högupplösta plattor.

  Nu gjorde jag en snabb test med Expressens hemsida med min N10 och Asus VivoRT-platta och jag måste dock säga att jag inte ser något större problem. Även när jag tittar nära så ser de flesta bilder bra ut. Det som jag noterar är dock att N10 hackar mer när det är många animerade gif-annonser på sidan än vad VivoRT gör. Det känns som det alltid har varit en akilleshäl för Android och chrome. 

  Men jag ska definitivt se på dessa filmer och se till att den som gör slutliga testet av N10 även ser dem. 

 • Swedroid

  Jag har haft min N10 drygt en vecka och precis som ni skriver har 4.2 buggat en hel del med frysningar och omstarter som följd. Igår kom en uppdatering på 4.2 (OTA) och sedan dess har jag inte haft några problem.
  Tyvärr fungerar inte DrawSometing på N10.

 • SwedBear

  Fick precis min OTA (typiskt precis EFTER jag publicerat). Ska se om jag också märker några förbättringar.

 • Amel_hadzic

  Har själv gjort samma misstag. Skulle väntat. Men själv är jag mycket nöjd med plattan ändå. Den är snabb och pålitlig.

 • SN17276

  Undrar hur fan man skulle överleva utan Swedroid? man knarkar ju sidan hehe grymt bra förhands titt :)

 • Viktor Å

  Fin förhandstitt, ser fram emot att få lägga vantarna på en N10.

 • golaj

  Fick hem en igår som nu ligger inslagen i väskan. En present till far, är lite avundsjuk

 • Christian Lindström

  När ni kollar på browser performance, ladda även ner Dolphin Browser för jämförelse.
  Chrome är inte bra i Android (än).  Fruktansvärt långsamt, och i mitt tycke pajar endel av första intrycket av nexus 10.

 • Simon Nordström

  Chrome fick ju en uppdatering idag, upplever ni N10 som bättre i Chrome nu? Skulle vara kul att veta :)

 • Johan

  Som vanligt kul och intressant läsning!

 • Markus_pe

  Prova precis, jag märker tyvärr ingen förbättring. Dolphin och boat browser är fortfarande hästlängder före.

 • tramsgar

  Tack för titten! Helt sjukt bra upplösning på den där, hur flyter t ex scrollning av webbsidor?

  Börjar f ö tröttna på Googles sd-kort-jihad – låt kunderna bestämma istället.

 • PowerFluffy

  (Gick inte svara på ditt inlägg så svaret kommer här istället)

  Du har rätt i de du säger att problemet gäller inte specifikt för bara N10. Men jag vet inte om man bör jämföra N10 med en laptop på detta sätt. De är ju faktiskt två olika typer av enheter. Tycker istället man ska jämföra N10 mot andra surfplattor. För att på så sätt utröna om det är vettigt med så hög upplösning på en surfplatta eller om de bara är dumt och ger onödig hård belastning på batteriet, grafikkortet, uppskov till lagg, överdrivet mycket extra pixlig surfupplevelse, med mera.

  Man kanske kan se på de så här, är det värt de idag? Är det för tidigt? Måste kanske datorskärmarna nå dit först, så webbutvecklarna vaknar till liv och fixar i ordning de lågupplösta bilderna, eller är N10 en perfekt mix av allt där man blir nöjd ändå. Jag skulle inte vilja få en sämre surfupplevelse på en N10 än min note 10.1 t.ex. Sedan köper jag att de är pixligt men i så fall tycker jag de hade varit bäst om de även är pixligt på min Note 10.1.

  Lite såna här tankar som jag har. En sak förresten, jag har märkt på min Nexus 7 platta att Chrome som är stock webbläsaren numera har ett sjukt hackit beteende på tunga sidor som exempelvis aftonbladet. Jämför man med Browser (Gamla AOSP Stock webbläsaren) så är de som natt och dag. Nu kanske man inte i en recension kan roota en enhet och säga att ”Jo men surf är rätt okej med chrome men vill du ha det bästa så rekommenderar vi att man rootar plattan och…” :)

  Jag vet inte hur Chrome är på N10, men som sagt på N7 är det stor skillnad. Chrome presterar väldigt ojämt, ibland är det en oljad blixt ibland är det sjukt laggigt och struligt.

  Hur som helst så ska de bli väldigt intressant att få läsa era tankar och rekommendationer när er recensent väl får sänka tänderna i plattan!

 • MatDiggy

  Bra rutet!

 • Stefan1987

  När släpps denna i Sverige då? Står inget datum på CDON ännu men det går att boka den där. Sjukt taggad! Ska försöka bli av med min iPad 2 och satsa på denna!

 • Erik

  Du kanske får din fakta från feber? I så fall är du nästan förlåten för din skeva världsbild ;)

 • SwedBear

  Jag tycker det är väldigt olika. Jag tog fram plattan nu och gick mot expressen och IDG. Ibland scrollar det väldigt mjukt och sen hackar det till plötsligt. Nu är det inget som stör mig men det är lite udda att Google inte kan få webbläsaren helt smoooth. 

  IOS har enligt min erfarenhet mjukare scroll (fick min iPad mini att funka igen).

 • Erik Svanborg

   Besvarar min egen fråga… på http://www.google.com/nexus/10/ står det ”från $399”, men klickar man på ”buy now” så står det ”från €399” i tyska Google Play… viss skillnad…

 • Werner

  Då hoppas jag att ni testar att slänga in 4.2.1, den ska ju fixa stabiliteten

 • SwedBear

  Definitivt. Jag fick 4.2.1 typ en timme efter artikeln publicerats så jag har inte haft tid att testa den hårt än. Ska se om jag kan göra det under dagen och uppdatera artikeln med lite mer info. 

 • Jhh

  Hej hopp vad det här var känsligt då. Allt jag sa var att det är pinsamt, och direkt fel, att säga att android dominerat länge på telefoner. Men visst, tycker du att det är ok att argumentera för att ett år ska kallas lång tid, för att din artikel ska bli mer korrekt så får det står för dig.

  Till er övriga osäkra människor (pojkar?) som inte ens klarar av att man påpekar ett faktafel i artikeln utan att ni känner att hela er existens sätts i tvivel säger jag: slappna av och väx upp.

  För övrigt har jag aldrig haft en äppleprodukt, så er slutledningsfråga i den frågan är inte helt överraskande ganska dålig.

  Men som sagt, faktafel och fanboyism i en artikel tycker jag fortfarande är pinsamt, SwedBear. Att du sen hoppar på dom som påpekar felet och kallar dom skolpojkar och gelikar är ju dock värre och kanske något du och övriga i redaktionen bör fundera igenom.

  Mvh

 • Erik

  Hmmm vad är bäst att beställa den ifrån?
  US GBR DE?

  Tänkte med tanke på garantier etc
  Vilken proxy är bäst för ”simulering” för ovan tre?

 • Flärp

  Jag kör från Bazula, dom är svenska.

 • Gast

  Wow,,även när du är överbevisad så har du inte fel.
  Finns faktiskt en teknisk benämning på sånt inom psykologin!

 • SwedBear

  Jag har en regel och det är att oavsett om man skriver på nätet eller träffar någon i verkliga livet så beter man sig på samma sätt, d v s man visar respekt. Om en person, t ex du, kommer till mig och kallar mig pinsam upp i mitt ansikte så kommer jag självklart att bita ifrån, särskilt som du fastnar för en enda mening i en lång artikel som dessutom inte är faktamässigt fel.

  Android har dominerat smartphone-marknaden länge nu. Ja, Gartners siffror är från 2011 men redan då var det en stor skillnad mellan IOS och Android om man tittar på världen. 2008 och 2009 låg IOS fortfarande runt 14% medan Symbian var det dominerande operativsystemet. Q3 2010 hade Android nästan 26% medan IOS fortfarande låg på runt 16% och sedan dess har Android bara växt och växt och kontinuerligt utklassat IOS när det gäller tillväxt i världen. Så på vilket sätt är det fel att säga att på samma sätt som IOS dominerar surfplattorna så dominerar sedan flera år Android telefonsidan? Återigen så lägger jag ingen värdering på detta så jag säger inte ”Android är bättre” eller att ”IOS är bättre för surfplattor” utan det handlar helt enkelt om att Android som den breda plattform den är har lyckats att bli den dominerande spelaren bland smartphones samtidigt som Google komplett missat surfplatte-marknaden. 

  Har vi verkligen hamnat i det läget att vi inte längre klarar av att prata om sådana här saker utan att folk känner sig ”trampade på tårna” som du säger? Måste vi verkligen vattna ner alla påståenden så att det inte finns risk att någon blir förolämpad av att något OS påstås sälja bättre än det andra? 

  Hade någon startat ett inlägg och frågat i en normal ton om man verkligen kan säga att Android dominerat bland telefoner hade denna tråd lagt sig på en bra nivå där olika åsikter utbytts. Men när ord som ”pinsamt”, ”fånigheter”, ”osäkra skolpojkar” används så har ni automatiskt lagt er på en nivå där ni slänger iväg anklagelser och påståenden och pådyvlar mig åsikter som faktiskt inte existerar.  

  Noterbart är ju att ingen som gnällt än har tagit fram egna siffror för att visa att jag har fel. Jag är absolut inte felfri och det kan vara så att det finns andra siffror som målar en lite annorlunda bild och då är det bara intressant för diskutionen att dra upp dem (även om det känns som mkt jobb för en mening som inte har mkt med resten av artikeln att göra). 

  Förhoppningsvis kan vi nu lägga denna diskution bakom oss. 

 • SwedBear

  Tyvärr ofta så att priser blir direkt översatta. Ingår moms i de $399 som den kostar hos Google Play i USA? 

  Jag slapp moms då jag köpte den för min webb-firma (använder många plattor etc. för att testa responsive design och mobilappar) så för mig hamnade den runt …. 3100 Kr om jag minns rätt för 16 GB-versionen.

 • Robert Nilsson

  hmm rayman anses inte vara kompatibel med note 10 så jag utgick från att det inte skulle funka i tablets men nu ser jag att det funkar på denna. WTF?!

 • Mrgorgo

  är det inte lite komiskt att N4:an kostar ca 4500 och N10:an kostar ca 4000

 • Fredmann

  Fortsätt du att småle över din fjantiga kommentar!!

 • Jag vill ha en nexus som använder stylus. Finns det någon sådan? om inte, tror ni det kommer att komma i framtiden?

  edit: vad heter spelet som är med på bild, spelet med pingvinen som glider i en backe?

 • PGJ

  Ferreiras video var extremt dålig! Det mesta han säger är ju helknäppt. Lite svårt att ta det han säger på allvar när han gör så knäppa jämförelser. T.ex. är det klart att man ser mer av en site om den är utzoomad. Zooma ut ”The Verge”-siten på Nexusen och du kommer att se lika ungefär lika mycket som i Surface. Sen går det ju att ställa in i Android om man vill se desktop- eller mobilversionen av siter. Nä, det kändes inte alls seriöst och jag orkade inte titta klart.

  (Och nej, jag har inget emot Surace (förutom att OS:et är illa fult)).

 • Stianjaco

  Ski Safari

 • Anders Erlandsson

  Ehh.. Samsung? Det är väl ändå ASUS Google samarbetar med ang nexus paddorna?  Och Samsung på nexus mobilerna?

  Eller har de olika tillverkare på alla modeller? Hur ska man som kund då veta vad som är vad?

 • mfmx

  Rayman fungerar prefekt på Nexus 7.

 • Johan Axelsson

  Du behöver läsa på. Google arbetar med flera tillverkare för sina Nexus-enheter. På telefon-sidan har det väl genom åren varit HTC, Samsung och nu senast LG. På tablet-sidan har det ju bara varit en ”riktig” Nexus som gjordes av Asus, men inofficiellt har ju även Motorola XOOM varit som en Nexus (med uppdateringar av Vanilla Android). Nu kommer Samsung bygga Nexus 10.

 • Mikma

  Nätpriser i USA brukar vara utan skatt/moms eftersom denna skiljer mellan olika delstater osv.

 • Kim Westby

  Den kommer nog inte komma med någon ”Note” funktion tillsammans med en S-pen eftersom det är Samsungs egna koncept, för jag gissar på att dom inte kommer att ”ge bort” det konceptet till en Vanilla-platta trotts att dom byggt den, – men vill du ha en Stylus till denna så kan man ju alltid köpa en vanlig sådan som alla med en iPad gör, funkar lika bra förutom att den inte ha något eget fack att placeras i i själva Plattan då.

  http://www.kjell.com/sortiment/telefoni-kommunikation/mobiltelefon-tillbehor/stylus-pennor/kombipenna-stylus-kulspets-p93339

  Denna var rätt smart, funkar oavsett papper eller Pekskärm! :)

 • Tack för det tipset. Känns dock inte som samma precision. Windows har ju en shysst penna till sina plattor. Borde ju gå att styra upp något tycker man :)

Lediga jobb inom data / IT Företag
Metro söker frontendutvecklare Publicerad 14 Dec 2017
IT-Projektledare till Bilvision Publicerad 14 Dec 2017
JavaScript-utvecklare (MERN) till Bilvision/Bilprospekt Publicerad 14 Dec 2017
Windows konsult Publicerad 14 Dec 2017
Javautvecklare med fokus på e-Hälsa Publicerad 14 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. LG V30 dyker upp i svensk nätbutik, sägs vara i lager 20 december
 3. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 6. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons