En närmare titt på böjda och flexibla LG G Flex

Postat:
14:31 - 2014-03-12
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
14

Flexibla OLED-paneler är väldigt tunna jämfört med vanliga skärmar, enligt vissa uppgifter blott 0,6 millimeter. Eftersom de är böjbara och dessutom använder ett plastsubstrat är tanken att de efterhand dessutom ska bli så gott som oförstörbara. En film används istället för glas vilket tillåter tunnare, lättare och mer tåliga skärmar.

När LG började massproducera flexibla 6-tumsskärmar i oktober förra året menade tillverkaren att panelerna var de tunnaste och lättaste som suttit i en smartphone, med en krökningsradie på 700 millimeter – dubbelt så markant böjning som i Galaxy Nexus. De första kommersiella stegen mot böjda och flexibla enheter togs nyligen i form av Samsung Galaxy Round och LG G Flex. Sistnämnda enheten säljs för närvarande i Sverige och vi ska nu ta en närmare titt på telefonen.

Tanken är att flexibla skärmar efterhand ska öppna upp för nya formfaktorer, med telefoner som exempelvis kan vridas runt handleden. För det krävs naturligtvis att övriga komponenter är flexibla eller placerade på ett vis som gör att de inte bryts. LG tog även ett steg i den riktningen med G Flex eftersom enheten har ett böjt batteri. Som namnet antyder är telefonen flexibel och kan pressas ut tills den blir rät.

Är flexibla och böjda skärmar en gimmick, en fluga eller framtiden? Läs vidare i vår titt på denna ovanliga bjässe.

Specifikationer LG G Flex
ReleasedatumVåren 2014
Processor2,3GHz quad-core
PlattformQualcomm Snapdragon 800
GrafikkretsAdreno 330
RAM-minne2GB
Inbyggt minne32GB / ingen plats för minneskort
Skärm6" / HD - 720x1280 pixlar / 245PPI
SkärmtypP-OLED / 16:9 / 99,24 cm² / ~75,2% av fronten
Kamera13MP
Främre kamera2,1MP
Vikt177g
Höjd, bredd, djup161 x 82 x 9mm
Batteri3500mAh
KommunikationmicroUSB, Bluetooth 4.0, Wi-Fi, infraröd port
SensorerGPS+GLONASS, accelerometer, gyroskop, magnetometer, närhetssensor
FM-radio / NFCJa / Ja
NätverkFyrbands GSM / HSDPA / LTE
IP-klassningNej
Övrig info3,5mm-jack. Har kurvformad och flexibel OLED-skärm, samt "självläkande" bakstycke.
Mer infoMer info om LG G Flex på Androidenheter.se

I kartongen

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-2

I den svarta, avlånga kartongen av papp finner vi utöver LG G Flex manualer, en kombinerad laddare och USB-kabel, samt ett par in ear-hörlurar.

Utseende och byggkvalitet

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-1

G Flex ser ungefär ut som en enorm och böjd G2. Enhetens kanter är släta, då ström- och volymknapparna sitter under kameran på baksidan. Högtalaren är placerad nere i högra hörnet av bakstycket, medan hörlursjacket och USB-porten sitter på telefonens undersida.

LG har ett slags självläkande bakstycke, som kan återhämta sig från mindre repor och göra så att ytan blir slät igen. Tänk dig superhjälten Wolverine, fast i bakstyckeformat – i alla fall nästan. Som bilderna nedan visar kan bakstycket inte rädda sig från djupare skåror och snitt. Konstruktionen har heller inte inslag av adamantium, så vitt vi vet.

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-6lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-5

Som tidigare nämnts går det att trycka ut hela konstruktionen så den blir rät, vilket LG dock rekommenderar att man gör sparsamt. Med tanke på den flexibla designen knakar det och flexar en hel del, men konstigt vore annars. Vi tycker överlag G Flex känns robust, även om den som sagt inte erbjuder en rigid konstruktion motsvarande exempelvis HTC One.

G Flex är en ovanligt lätt och liten telefon, i förhållande till dess skärmstorlek. Bilden nedan, skapad med storleksjämförelseverktyget på Androidenheter.se, visar G Flex intill Oppo N1 och HTC One Max, som har snäppet (0,1”) mindre skärmar. Ändå är G Flex både mindre och lättare.

lg-g-flex-oppo-n1-htc-one-max

Skärmen – och varför är den böjd?

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-3

Många undrar nog med all rätt vad vi ska med böjda skärmar till. Vi kan bara tala utifrån egna erfarenheter och preferenser. Först och främst innebär den kraftigt böjda skärmen en annorlunda upplevelse. Vi fnissade rentav till ett par gånger inledningsvis eftersom skärmen kändes så ovanlig och annorlunda. Det blir roligare och mer inbjudande att exempelvis scrolla i listor och spela spel.

Nya TV-apparater av det större slaget med flexibel OLED-teknik är också böjda. Tittare har sagt att det nästan ger en automagisk 3D-känsla – innehållet blir mer inlevelsefullt och skärmens kanter, som vanligtvis är längre bort från betraktaren än mitten av skärmen, kommer närmre.

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-4

Vi ser samma positiva effekt med böjd skärm i en mobil. Skärmen är böjd åt ett håll som gör att det blir lite, men ändå märkbart, lättare att nå de övre delarna av gränssnittet. Telefonen har som sagt en enorm 6-tumsskärm, men den känns mindre än så i handen tack vare krökningsradien. Tanken är även att skärmens böjning ska göra att den ligger behagligare mot ansiktet vid samtal och att den ska följa lårets böjning i fickan. Det stämmer kanske, men det innebär inte direkt någon större konstrast gentemot en platt skärm.

Kanske beror det faktum att vi gillar den böjda skärmen delvis på att vi helt enkelt gillar och uppmuntrar ny teknik. Innan eventuellt köp rekommenderar vi att egen uppfattning bildas genom att känna på enheten i butik.

Hur är då skärmen i övrigt, gällande skärpa och färgåtergivning? Eftersom det är en OLED-panel är färgerna livliga, med god svärta. Full HD har blivit standard för Androidtelefoner i toppskiktet, medan G Flex erbjuder HD-upplösning – med andra ord runt 1,15 miljoner färre pixlar. Med tanke på skärmens storlek är det inte konstigt att skärpan blir lidande gentemot låt säga LG G2, HTC One, Xperia Z1, eller Samsung Galaxy S4. Pixeldensiteten hamnar på 245PPI. I regel har inte de färre pixlarna stört oss nämnvärt vid användandet av telefonen, men det är samtidigt inte en överdrivet bra skärm.

Skärmen påminner lite om den i Galaxy Nexus och ibland ligger information från tidigare innehåll spöklikt kvar över nya innehållet i någon sekund. Enfärgade delar av gränssnittet får dessutom en slags textur och dessa ytor ser ut som en färgad duk eller som tyget som sitter över ett biljardbord, vilket fotot nedan i bristande utsträckning försöker illustrera. Det märks dock främst i mörka rum vid låg ljusstyrka och är sannolikt inget många ens kommer reflektera över.

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-9

Gränssnittet

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-10

Gränssnittet i LG G Flex är mycket likt det i G2, förutom vissa estetiska skillnader för ikonerna i statusfältet och diverse funktioner som är anpassade för den stora skärmen. Punktmönstret för sveplåset i låsskärmen hamnar exempelvis automatiskt där användaren råkar placera fingret. En god uppfattning om gränssnittet kan fås genom vårt test av LG G2 från i höstas.

Hastigheten och flytet i G Flex erhåller högsta betyg, förutom att applikationslådan kan laddas med fördröjning emellanåt. G Flex är om möjligt ännu rappare än G2 (i alla fall känns det så), kanske på grund av att Snapdragon 800 har färre pixlar att rendera – 1280 x 720 pixlar istället för 1920 x 1080.

2014-03-11-16-48-072014-03-11-16-48-18

Batteritiden

LG G Flex erbjuder utmärkt batteritid. Skärmen är förvisso gigantisk med dess sex tum, men det vägs upp av förhållandevis låg upplösning (HD), energieffektiva chippet Snapdragon 800 och inte minst av batteriet med hela 3500mAh.

Om du plötsligt behöver lämna hemmet med bara halv laddning bör G Flex hålla igång hela resten av dagen utan problem, tills du kommer hem. Vid normal (vad det nu innebär) till låg användning bör en laddning sannolikt räcka i dagar.

Som skärmdumparna nedan visar pressade vi upp i cirka 5,5 timmars skärmtid med 36 % av batteriet kvar. Skärmen, som vanligtvis brukar kräva mest energi av allt, drog i regel dessutom mindre batteri än systemet. På vissa enheter har skärmen stått för cirka 70 % av förbrukningen, medan skärmen i regel slukade under 30 % på G Flex.

2014-03-11-14-52-232014-03-11-14-52-41

Ljud och samtalskvalitet

Enheten har bra högtalare som ger ifrån sig ett ovanligt högt ljud. Högtalaren sitter dock på baksidan av telefonen, vilket enligt oss inte är en optimal placering.

Samtalskvaliteten har varit klart godkänd.

Kameran

Så vitt vi vet har G Flex ungefär samma kamerahårdvara som LG G2, förutom att enheten till skillnad mot G2 saknar optisk bildstabilisering (OIS). Mjukvaran är dock densamma. Högsta upplösningen är 13MP och hur kameran presterar går att se i galleriet nedan. Till skillnad mot G2 upplever vi att Flex fungerar lite bättre i dunkelt ljus; dels tycks den fortare hitta fokus och dels ser vi inte fullt samma eftersläpning på skärmen när vi pendlar mellan olika motiv.

I övrigt har vi har inga större invändningar mot kameran i G Flex som verkar matcha 2013-års modeller rätt väl. Hur det blir med årets modeller återstår att se.

lg-g-flex-1

Slutsats

lg-g-flex-minitest-swedroid-bild-8

G Flex är en innovativ smartphone, med dess flexibla och böjda P-OLED-skärm och självläkande bakstycke. Det är en av de mest uthålliga telefoner vi sett, samtidigt som den erbjuder en bra kamera, starka högtalare och ett väldigt snabbt gränssnitt.

Den böjda skärmen kan tyckas vara en gimmick i nuläget, men vi gillar den – inte minst för att den erbjuder en annorlunda upplevelse. Böjningen gör det lite trevligare att exempelvis bläddra i listor och får dessutom enheten att kännas mindre än vad den egentligen är. Det blir en smula lättare att nå de övre delarna av gränssnittet, vilket annars hade varit svårt eftersom skärmen är sex tum stor. Skärmens skärpa är dock inte den bästa och gamla delar av gränssnittet ligger ibland kvar någon sekund, om än väldigt subtilt, när nytt innehåll visas.

För de som är intresserade rekommenderar vi en titt på G Flex i butik. Gillar du känslan och upplevelsen och är ute efter en ny snabb smartphone – för all del, kör hårt! I vår mening är G Flex dock en mobil för de som vill anamma ny teknik. Det är en bra smartphone överlag som har förtjänster utöver dess flexibla skärm, men de som inte tilltalas av tanken på en böjd skärm bör naturligtvis välja en annan smartphone. LG G Flex kostar cirka 6000kr i skrivande stund.

Senaste artiklarna om LG G FLEX

→ Se fler artiklar om ämnet