En närmare titt på budgetmodellen ZTE Blade 3

Postat:
18:37 - 2012-11-20
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
34

ZTE lyckades bli omskrivet i androidvärlden när tillverkaren skrällde till med ZTE Blade (även känd som Orange San Fransisco) år 2010. För endast en dryg tusenlapp erbjöd ZTE på den tiden fullt acceptabel hårdvara: en kapacitiv 3,5-tumsskärm med WVGA-upplösning, 512MB RAM, chipet MSM7277 och samma grafikdel som i Nexus One.

Den kinesiska tillverkaren har växt sedan dess och under tredje kvartalet 2012 lyckades ZTE peta ner HTC och bli världens femte största smartphonetillverkare. Ett tag såg de rentav ut att ligga på en fjärdeplats men det var innan Sony gick ut med sin kvartalsrapport.

En sak är i alla fall säker: det finns en marknad för mindre kostsamma smartphones och vi ska nu ta en titt på ZTE:s senaste mobil i Sverige: ZTE Blade 3. Vad har då hänt på de här dryga två åren som gått sedan den första Blade?

ZTE Blade 3 jämförd med ZTE Blade

Chipets klockfrekvens har höjts från 600MHz till 1GHz men processorn är fortfarande enkelkärnig. ZTE Blade 3 har det snabbare chipet Qualcomm MSM7227A (sitter i Sony Xperia J m.fl.) att jämföra med originalets MSM7227. Grafikdelen är densamma och likaså mängden RAM-minne, men batteriet har fått sig en skjuts uppåt till 1600mAh och kamerans maxupplösning har höjts från 3,2MP till 5MP.

Skärmet har blivit större samtidigt som upplösningen är densamma vilket resulterar i lägre pixeldensitet. På pappret har det med andra ord inte hänt överdrivet mycket sedan den första Blade-modellen, även om tredje varianten bjuder på en del finslipningar. Specifikationer berättar dock bara en del av historian om enhet och de behöver inte märkas nämnvärt i det praktiska användandet.

ZTE Blade 3 är i våra ögon en rätt fin och tjusig pjäs. Vi testade den vita modellen som har en svart rand runt skärmen medan övriga chassit är vitt, med undantag av en silvrig rand längs enhetens kanter. Även området kring kameralinsen på baksidan är silverfärgat. Dessa partier ser ut som metall men är sannolikt gjorda av plast.

Enheten har fyra stycken kapacitiva touchknappar under skärmen vilket vi uppskattar. Det är skönt gammeldags då de flesta androidenheter idag ignorerar den klassiska dedikerade sökknappen, som faktiskt är praktisk även om samma funktion ofta kan nås genom ett långtryck på Meny-knappen.

Längs vänstra långsidan sitter volymknapparna och på ovansidan av ZTE Blade 3 finner vi en 3,5mm-hörlursport tillsammans med strömknappen. MicroUSB-porten sitter på undersidan i vanlig ordning och på baksidan har 5MP-kameran placerats tillsammans med en högtalare.

ZTE Blade 3 ligger fint i handen – den är intressant nog bra mycket bekvämare att hålla i än Windows Phone 8-mobilen HTC 8X som ett helt designteam försökt göra så behaglig för handen som möjligt. Trots att Blade 3 hör till det lägre prissegmentet skriker den inte ”budget” även om den å andra sidan heller inte känns exklusiv eller påkostad. Plus i kanten för att bakstycket både är föredömligt lätt att plocka bort och sätta dit.

På mjukvarufronten finner vi en relativt oförändrad variant av Android 4.0.4. Det är den allra senaste varianten av Ice Cream Sandwich och den näst nyaste stora versionen av Android efter Jelly Bean. ZTE har bland annat anpassat låsskärmen som har en helt egen lösning. Istället för att använda sveprörelser av olika slag öppnar man skärmen genom ett långtryck på en knapp. Man får därefter se en slags blixtanimation snurra runt knappen varefter skärmen låses upp.

Långtryck är i regel mindre intuitiva och tillfredsställande för användare än sveprörelser, men i det här fallet fungerar det faktiskt bra. Genom långtrycket behöver ZTE heller inte oroa sig för stämningar från Apple som har patent på slide-to-unlock. Om man istället gör en sveprörelse utifrån knappen får man upp en snabbmeny med sex genvägar till valfria appar som exempelvis kameran, vilket gör att man kan starta program direkt från låsskärmen.

Tangentbordet som följer med är TouchPal från Play Store. Det stödjer bland annat gestbaserad textinmatning i stil med Swype och SlideIT men det är inget keyboard vi skulle välja att använda. Lyckligtvis är det mycket lätt att byta tangentbord själv: SwiftKey är till exempel ett av de bästa virtuella tangentborden i världen oavsett mobilplattform och tillverkare.

Till de förändringar ZTE genomfört hör färggranna ikoner i inställningsskärmen, snabbinställningar i notifikationsfältet samt en egen launcher. Tillverkaren har även gjort smärre estetiska justeringar här och där men överlag får man en hyfsat oförändrad variant av Android 4.0.4.

Som tidigare nämnts har ZTE Blade 3 samma upplösning som originalet: WVGA vilket innebär 480 x 800 pixlar. Eftersom skärmens storlek utökats från 3,5” till 4” ger det displayen en något lägre pixeldensitet. Med detta sagt kan vi konstatera att skärmen ändå är godkänd med tanke på priset. Innehållet på vår testenhet upplevs faktiskt som överraskande skarpt i regel, även om bildkvalitén naturligtvis inte alls kan mäta sig med värstingarna i toppskiktet.

Det här är naturligtvis långt ifrån den snabbaste mobil vi testat men de små fördröjningar som ibland dyker upp har för det mesta inte varit tillräckligt stora för att irritera.

Chipet i ZTE Blade 3 är sannerligen inte det bästa. Genom finessen på Androidenheter.se som berättar vilken ranking ett SoC har kan vi konstatera att Qualcomm MSM7227A just nu ligger på en 24:e-plats. Det är långt ner i listan med tanke på att den bara innehåller 33 chip. Trots sin brist på pondus gör dock MSM7227A vad som krävs för att få Blade 3 att fungera.

Det här är naturligtvis långt ifrån den snabbaste mobil vi testat men de fördröjningar som ibland dyker upp har för det mesta inte varit tillräckligt stora för att irritera. Hade den här pjäsen kostat runt 4000 – 5000kr hade prestandan varit under all kritik och fullkomligt oacceptabel. Nu är dock Blade 3 en budgetmodell för 1500 riksdaler och prestandan får ses som godkänd i förhållande till priset. När många saker pågått i bakgrunden, som till exempel uppdaterandet av appar, har vi emellanåt stött på mycket stora fördröjningar i gränssnittet. Det har dock bara skett ett par gånger.

Kvalitén på de samtal vi genomfört under testperioden har varit godkänd och även motparten har upplevt ljudet klart och tydligt. Om kameran på 5MP kan kort sägas att den inte kommer uträtta några underverk men ”it gets the job done”, som man hade kunnat formulera saken på engelska. Ett par testbilder från ett disigt Höst-Sverige finns infogade nedan för egen bedömning.

ZTE Blade 3
Release: Hösten 2012
CPU: 1GHz
SoC: Qualc. MSM7227A
GPU: Adreno 200
RAM: 512MB
Skärm: 4" / WVGA / 233PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 5MP
Batteri: 1600mAh
Vikt: 130g
Mått: 123 x 64 x 10mm
Pris från:
Genom en löprunda kunde vi slå två flugor i en smäll och både testa ljudkvalitén i hörlurar och GPS-mottagarens prestanda. Ljudet som kom ur hörlurarna var det inget fel på men däremot behövde vi skruva upp ljudet i Android högre för att uppnå samma ljudstyrka än vad som behövs i exempelvis Galaxy Note 2.

Hörlursutgången hade dessutom en tendens att ge ifrån sig ett sprakande oväsen ifall det blev för mycket friktion i fickan. Ljudet ur enhetens högtalare kan beskrivas som normalhögt men rätt vasst och burkigt. Även om vi inte utsatte GPS-mottagaren för något tyngre test kunde den i alla fall hålla reda på löpsträckan utan problem.

För vilka kan då ZTE Blade 3 vara lämplig? Det är inte alls en dålig mobil med hänsyn till priset, men vi hade gärna sett ett snabbare chip och i alla fall qHD-upplösning istället för nuvarande WVGA. Blade 3 kan passa som en reservmobil, som en första smartphone, en mobil till ett barn eller för någon som helt enkelt inte behöver eller är intresserad av all prestanda en smartphone i toppskiktet erbjuder.

För ZTE Blade 3 är ändå en smartphone för en förhållandevis liten penning. Innan köp bör man dock vara medveten om alternativen. Den hårdvarumässigt mycket jämlika Sony Xperia J går exempelvis att köpa för runt 1900kr, vilket är 400kr mer än vad Blade 3 kostar som lägst.

För samma pris som Blade 3 kan man få den dubbelkärniga Sony Xperia U. Även Sony Xperia sola, den stryktåliga Sony Xperia go, SE Xperia ray (som dock har betydligt mindre skärm) och LG Optimus L7 kan man få för under 2000kr. Största konkurrenten torde dock vara Alcatel One Touch 995 som har samma prislapp och mycket likartade specifikationer, men ett snabbare chip. One Touch går dock bara att köpa från Comviq. Vilken av dessa budgetmodeller som passar en bäst får man avgöra själv – vi kan i alla fall konstatera att ZTE Blade 3 inte är någon dålig mobil med tanke på dess ringa prislapp.

Processor: 1GHz dual-core
Plattform: STE U8500
RAM: 512MB
Skärm: 3,5" / FWVGA / 280PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 5MP

Processor: 1GHz
Plattform: Qualc. MSM7227A
RAM: 512MB
Skärm: 4" / FWVGA / 245PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 5MP

Processor: 1GHz
Plattform: Qualc. MSM7227A
RAM: 512MB
Skärm: 4,3" / WVGA / 217PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 5MP