En närmare titt på LG Optimus F5

LTE för budgetmedvetna

Postat:
19:26 - 2013-08-13
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
6

Allt fler använder idag sina smartphones till att förbruka allt större mängder datatrafik, och även den som inte vill betala dyrt för sin telefon önskar förstås få ta del av högre överföringshastigheter och kortare svarstider via 4G/LTE. Samtliga flaggskeppstelefoner som utkommit under 2013 drar nytta av denna teknik, och även i mellansegmentet – där LG Optimus F5 placerar sig – har en stor andel av nykomlingarna ett chipset som kan koppla upp sig via LTE.

Med en prislapp på drygt 2500 kronor hamnar Optimus F5 i direkt konkurrens med telefoner som Samsung Galaxy S4 Mini och Sony Xperia SV, samt den vattentäta Xperia V, som samtliga stödjer LTE och som i vissa fall erbjuder bättre specifikationer till samma pris.

LG Optimus F5 drivs av en dubbelkärnig processor från Qualcomm på 1,2GHz, tillsammans med 1GB arbetsminne, varav 765MB finns tillgängligt efter att operativsystemet lagt beslag på sitt. Systemchippet Qualcomm Snapdragon MSM8960 innehåller också grafikprocessorn Adreno 225, från generationen före den Adreno 320 som sitter i dagens flaggskepp. Den 4,3 tum stora IPS-bildskärmen har en upplösning på 960×540 pixlar.

optimus-f5-box-contents
optimus-f5-box optimus-f5-box-2
LG:s dyrare telefoner levereras i stabila, exklusiva kartonger som återspeglar den oftast ypperliga byggkvalitén och som förhöjer uppackningsupplevelsen en aning. Den billigare Optimus F5 återfinns istället i en tunn pappförpackning av enkel typ, där telefonen placerats i en sned nedsänkning längst upp. Utöver telefonen finner vi också följande i lådan:

  • Batteri, 2100 mAh
  • USB-adapter, 1.2A
  • USB- till MicroUSB-kabel, ca 1m
  • Stereoheadset
  • Användarinstruktioner

Själva telefonen är mer välbyggd än det budgetmässiga emballaget gör gällande, å andra sidan. Telefonen ligger bra i handen med sina rundade kanter, och även om materialvalen inte är av samma klass som hos exempelvis storebror Optimus G så känns F5 ingalunda billig vid hantering. Enda undantaget är det löstagbara bakstycket, som ger ett sämre kvalitetsintryck och som är benäget att samla på sig såväl fingeravtryck som repor. När vi klämmer och vrider på telefonen bjuder den inte på lika mycket motstånd som telefoner konstruerade av glas eller aluminium, och en del mindre missljud uppstår när vi nyttjar medelstor kraft, men telefonen bör trots detta klara av påfrestningarna som vardaglig användning utsätter den för.

optimus-f5-comparison2
Det är tydligt att LG har tagit mycket inspiration från sitt flaggskepp när de designade Optimus F5; bortsett från att den bakre kameran här sitter centrerad ser de flesta designelement ut som billigare varianter av desamma på Optimus G. Till och med mönstret på bakstycket går igen, även om det här framgår klart tydligare eftersom det inte befinner sig bakom ett glasstycke. Kameran sticker inte ut som den gör på Optimus G, utan sitter istället någon millimeter innanför bakstycket – sannolikt för att skydda kameralinsen från repor på plana ytor.

Volymknapparna och låsknappen sitter stabilt på vänster- respektive högersidan, och samtliga avger ett tillfredsställande “klick” när de trycks in. Vi hade gärna sett att de antingen hade en ytterligare lite kantigare profil eller stack ut en smula längre från telefonkroppen, för att de skulle vara enklare att finna i blindo eller med handskar på händerna, men detta är endast om vi är mycket petiga.

optimus-f5-display-comparison

Telefonen har en 4,3 tum stor LCD-bildskärm med IPS-panel och en upplösning på 960 x 540 pixlar (qHD), vilken ger en pixeldensitet på cirka 256 PPI (pixlar per tum). Storleken, upplösningen och pixeldensiteten är således desamma som hos AMOLED-skärmen i konkurrerande Samsung Galaxy S4 Mini, men densiteten är betydligt lägre än hos Sony Xperia SP (319 PPI) och V (341 PPI), som båda har HD-upplösta bildskärmar (4,6 tum för Xperia SP).

Bildskärmen i LG Optimus F5 återger färger på ett bra sätt när den betraktas rakt framifrån, men betraktningsvinklarna lämnar en del att önska. Redan vid små vinklar minskas den annars godkända ljusstyrkan avsevärt, vilket resulterar i att även färgerna upplevs som mörkare. Läsbarheten utomhus är dessvärre tämligen dålig, och vi har vid flera tillfällen varit oförmögna att läsa från skärmen även vid molnigt väder. Vi misstänker att båda dessa problem åtminstone delvis beror på att avståndet mellan bildskärm och glas är större än på många av de nyare telefoner vi testat.

optimus-f5-lightbleed
Ett vanligt problem hos IPS-skärmar är att bakgrundsbelysningen läcker in längs sidorna, på engelska kallat ”light bleed”, och inte heller skärmen i Optimus F5 har förskonats. Bilden ovan ger en något nedtonad uppfattning av läckornas omfattning – vi har upplevt att bakgrundsbelysningen läcker in längs hela skärmens utkanter, med resultatet att mörka och svarta bilder får en markant ljusare ton i kanterna. Vidare har bildskärmen problem med att bilder ”bränns in” i skärmen och syns även efter att de inte visas längre, en brist som är särskilt tydlig för ikoner i statusfältet då dessa kan fortsätta synas i upp till 30 sekunder efter att ikonen egentligen försvunnit.

Vårt testexemplar uppvisade dessutom problem med att skärmen började flimra, utan synbar koppling till någon specifik applikation eller ett visst användningsmönster. Problemet uppstod flera gånger om dagen under testperioden, och det enda som tycktes lösa det var att låta skärmen vila i några minuter. Inte heller en omstart gjorde någon skillnad, vilket talar för att problemet är hårdvarurelaterat och förhoppningsvis endast närvarande på just Swedroids testexemplar, men vi råder ändå potentiella köpare att kontrollera att felet inte uppstår på deras telefoner.

Telefonens digitizer och kapacitiva navigationsknappar har fungerat utan problem under testperioden, och vi har inget att anmärka på dessa.

optimus-f5-gps optimus-g-gps
Vi tog med oss LG Optimus F5 (vänster) och storebror Optimus G (höger) på en cykeltur genom stadsmiljö, öppna ytor och bitvis ganska tät skog, för att på så vis jämföra enheternas GPS-prestanda. I båda telefonerna var lokalisering via Wi-Fi och mobila nätverk avstängt, för att på så vis isolera GPS-mottagaren, och som synes levererade de två enheterna snarlika resultat.

Optimus G gav en lite jämnare linje som följer vårt spår aningen bättre igenom skogen, men båda enheterna klarade uppgiften mer än tillräckligt bra och när himlen var fullt synlig är skillnaden minimal. De rapporterade nästan exakt samma snitthastighet och den totala distansskillnaden var endast 40 meter på 17,5 kilometer, vilket får ses som ett mycket bra betyg för den billigare och enklare Optimus F5.

optimus-f5-network-speeds
Möjligheten till Internetuppkoppling via 4G/LTE är sannolikt den starkaste säljpunkten för LG Optimus F5, då det som tidigare nämnts erbjuder betydligt högre överföringshastigheter och kortare svarstider än uppkoppling 3G/HSPA. Vid tester med applikationen Bredbandskollen nådde vi i snitt nedladdningshastigheter kring 35 Mbit/s, med toppar kring 40 Mbit/s, vilket stämmer väl överens med begränsningen hos vårt abonnemang. Mottagningen för mobila nätverk har generellt sett varit god, även om vi vid ett par tillfällen har råkat ut för att telefonen tappade all koppling till telenätet – inte ens nödsamtal erbjöds – trots att telefonen befann sig i centrala Göteborg. En omstart löste dock alltid problemet.

Hastigheterna via Wi-Fi uppmätte vi till cirka 50 Mbit/s vid nedladdning och 30 Mbit/s vid uppladdning, vilket får ses som tämligen bra för en telefon i denna prisklass. Mottagningen är också imponerande bra; när vi med en telefon i vardera hand avlägsnade oss från vår router kastade den dyrare Optimus G in handduken nästan tio meter tidigare än Optimus F5, som dessutom bibehöll en bra anslutningshastighet betydligt längre.

LG Optimus F5 är vidare inte särskilt känslig för det så kallade ”dödsgreppet”, då man med en eller två händer täcker telefonens antenner och på så vis orsakar en försämring av mottagningen. Signalstyrkan för såväl Wi-Fi som mobilt nätverk föll med cirka 10 dBm när vi täckte telefonen med våra händer, men vi lyckades aldrig få telefonen att tappa mottagningen helt på detta vis.

optimus-f5-battery3
Batteritiden hos Optimus F5 är förhållandevis god, tack vare en batterikapacitet på 2100 mAh, lågupplöst skärm och en mer strömsnål processor än flaggskeppstelefonerna. Vi har sällan eller aldrig behövt ladda telefonen mer än en gång per dag, och oftast hade vi 20-30% kvar vid dagens slut, oavsett om vi huvudsakligen använt oss av Wi-Fi- eller LTE-uppkoppling. Att LG har gjort batteriet utbytbart ger pluspoäng, då användare kan ha med sig ett extrabatteri vid behov, och vi hade gärna sett att tillverkaren återgick till denna princip i sina topptelefoner.

optimus-f5-audio
Ljudkvalitén i telefonen är godkänd utan att imponera. Basen saknar någon riktig slagkraft, och särskilt vid högre volymer blir diskanten en aning skärande, men mellanregistret återges på ett förhållandevis naturtroget vis. Ljudet i de inkluderade hörlurarna har ungefär samma karaktäristik, vilket förstärker känslan av klen bas och ”skrikig” diskant, men tillsammans med andra, mer välljudande enheter låter de betydligt bättre.

Den bakre högtalaren klarar av att spela tämligen högt, och även om ljudet är lite plattare än det som kommer ur högtalaren i Optimus G så tycker vi att det låter fullt tillräckligt bra. Även samtalshögtalaren låter bra och vi har inte haft några problem med bristande ljudkvalité vid samtal, varken i vår ände eller mottagarens.

optimus-f5-clock
Optimus F5 levereras med Android 4.1.2 / Jelly Bean och LG:s gränssnitt Optimus UI ovanpå. Mjukvaran är närmast identisk med den i Optimus G, med undantag för vissa inställningsmöjligheter, varpå vi hänvisar er till mjukvarudelen av vår recension av Optimus G för en grundlig genomgång av denna. Märk väl att den största delen av de felöversättningar som nämns i recensionen har åtgärdats i Optimus F5, liksom i en mjukvaruuppdatering för Optimus G.

Telefonen är ordentligt rapp, och den kanske första tanken som slog oss när vi mottagit Optimus F5 var ”varför skall man egentligen betala mer för en telefon?”. Flytet i gränssnittet är mycket bra, och i alla delar av vår normala, dagliga användning klarar sig Optimus F5 precis lika bra som storebror och hade mer batteri kvar i slutet av dagen. Moderna speltitlar kan bli svåra att köra med den äldre grafikdelen, men samtliga spel av äldre eller enklare typ har fungerat felfritt.

LG har tidigare visat sig ha problem med hålla sina flaggskeppstelefoner uppdaterade, och således räknar vi att mellansegmentstelefonen Optimus F5 kommer bli kvar på Android 4.1.2 en längre tid.


Den bakre 5-megapixelkameran mäktar med högst medelmåttiga resultat, och även när fokus ligger rätt och slutartiden är kort så blir bilderna en aning suddiga och utsmetade. Som synes på exempelbilderna ovan är färgerna någorlunda korrekta, om än alltför svaga, och telefonen tycks ha svårt att blända ned när ljuset blir för starkt – precis som storebror Optimus G, även om denna levererar bilder av högre kvalité. Nämnvärt är att bilderna ser betydligt bättre ut på den mindre telefonskärmen än på någon av våra datorskärmar, till fördel för de som sällan använder en dator för att granska sina bilder.

Den främre kameran duger till videosamtal, men inte mycket mer. Bilder tagna med kameran blir alltför mörka med nästan pastelliknande färger, och en avsevärd mängd brus smög sig in i samtliga testbilder vi tog.

optimus-f5-display
Att sammanfatta vår tid med LG Optimus F5 är en inte helt lätt uppgift, på grund av dess varierande prestationer i de olika delmomenten. Trots ett plastigt och ganska repkänsligt bakstycke ror telefonen hem ett högt betyg när det gäller hårdvarukonstruktionen, och positioneringsprestandan via GPS lämnade inte mycket att önska. Överföringshastigheter och mottagning via Wi-Fi och mobilnätet håller högre klass än vi väntat oss av en telefon i denna prisklass, mjukvaran lägger upp för en trevlig användarupplevelse och den lite blygsammare prestandan banar väg för bättre batteritid.

Bildskärmen har dock många svaga punkter, med sina bristande betraktningsvinklar och sin tendens till att ”bränna in” bilder, utöver en ovanligt dålig läsbarhet utomhus. Vårt testexemplar hade dessutom problem med skärmflimmer, men förhoppningsvis berodde detta på hårdvaran i just vår telefon. Till ljuspunkterna för bildskärmen hör en bra digitizer och fin färgåtergivning sett rakt framifrån, men dessa kan för vår del näppeligen kompensera för bristerna.

Kameran är duglig för dokumenterande fotografering och för de användare som inte kräver alltför mycket av den, och ljudkvalitén får varken mer eller mindre än godkänt betyg.

När vi summerar det hela går det inte att rekommendera Optimus F5 för den som ställer höga krav på telefonens bildskärm, men för många andra bör den vara ett bra alternativ till Samsung Galaxy S4 Mini och Sony Xperia V. För den som kan tänka sig en större skärm kan det också vara värt att kika på Sony Xperia SP eller LG:s egen Optimus G, som tack vare prissänkningar går att få tag på för några hundralappar extra.