Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på Motorola Moto Z med tillhörande moduler

Postat:
00:23 - 2016-09-01
Skribent:
Hugo
Kommentarer:
Precis som bland andra Samsung och Asus väljer Motorola – eller tillverkaren som tidigare var känd som Motorola och numera ägs av Lenovo – att tjuvstarta IFA-mässan i Berlin. Företagets senaste telefon, kallad Moto Z, presenterades, och vi fick tillfälle att som hastigast leka med pjäsen och dess modulära tillbehör.
Moto Z bygger kring en 5,5 tum stor AMOLED-skärm med en upplösning på 2 560 x 1 440 pixlar, även kallat WQHD. Under skalet sitter Qualcomms Snapdragon 820-chipp, 4 GB RAM och antingen 32 eller 64 GB lagringsutrymme. Kameran är på 13 megapixlar och har en lins med ett bländarvärde om f/1,8.

Batteriet är på låga 2 600 mAh, men då Moto Z är en slags modulär telefon är inte det snålt tilltagna batteriet nödvändigtvis en katastrof. Mer om detta längre ner.

Mjukvaran består av en nästan helt standardbetonad version av Android 6.0.1, med endast smärre tillägg till funktionaliteten, exempelvis Moto Voice (röstkontroll), Moto Actions (fysiska gester för att utföra funktioner, såsom att hugga med telefonen två gånger för att starta ficklampan) och Moto Display (svepgester ovanför skärmen för att utföra vissa funktioner).

Vi nämner några stycken längre upp att Moto Z är modulär. Detta innebär i Moto Z:s fall inte att den fungerar i stil med den modulära telefonen i projekt Ara, utan mer i stil med LG:s lösning för LG G5 med tillbehör istället för att själva telefonen faktiskt består av moduler.

Man kan expandera/docka telefonen med olika tillbehör som ett större batteripack, en JBL-högtalarmodul eller anslutning för spegling av skärmen till en extern enhet. Paradnumret är förmodligen kameramodulen från Hasselblad som förser enheten med 10x optisk zoom. Dockningen sker via ett antal anslutningsstift på telefonens baksida och tämligen kraftiga magneter som ser till att tillbehöret ansluts korrekt samt håller tillbehöret på plats.

I praktiken är det mycket enkelt att både sätta dit och ta bort modulerna. Att sätta dit en modul kräver mer eller mindre bara att man låter den vila mot telefonens bakstycke med pinnarna riktade mot varandra och sedan låter magneterna sköta resten. För att ta bort modulen drar man uppåt från telefonens högkant, varvid modulen lossnar utan att någon större kraft behövs. Enligt Motorola skall det inte finnas risk för att modulerna lossnar av sig själva, men det återstår förstås att testa och se.

Modulära enheter tenderar att dras med problemet att modulerna blir inaktuella så snart en ny enhet lanseras. Motorola uppger dock att alla moduler som är kompatibla med Moto Z kommer att förbli kompatibla med kommande telefoner i Z-serien.

moto-z-ifa-2016-hands-on-03
Stereomodulen från JBL förser telefonen med två för en telefons räkning riktigt biffiga högtalarelement. Dessa ger ett förvånansvärt fylligt ljud med tanke på storleken.

moto-z-ifa-2016-hands-on-16
Det finns även en projektormodul med rätt svaga 50 lumen (LED) som kan projicera en bild på upp till 70″. Modulen har ett batteri inbyggt som ger en drifttid på 1h och med en fulladdad telefon kan man totalt få ut mellan 2-2,5h drifttid. Vi noterade dock att telefonen blev oroväckande varm med projektormodulen ansluten och aktiv.

moto-z-ifa-2016-hands-on-26


Hasselblads kameramodul förser telefonen med ett behagligt kameragrepp och utökar räckvidden med 10x optisk zoom (F3.5-F6.5). Priset om 299 Euro får betraktas som någorlunda humant med tanke på vad Hasselblads övriga produkter kostar.

moto-z-ifa-2016-hands-on-15
Batterimodulen – Incipio OffGrid – gör inte mycket mer än att utöka batterikapaciteten med 2 200 mAh vilket innebär en total kapacitet på 4 800 mAh med telefonens inbyggda batteri. Tillräckligt för två dagars batteritid, eller möjligtvis en dags pokémonspelande. Modulen finns i två utföranden; en med trådlös laddning (85 gram) samt en utan (79 gram).

moto-z-ifa-2016-hands-on-01


Själva telefonen ger som vanligt när det handlar om enheter från Motorola ett positivt intryck. Både Moto Z och Moto Z Force vilka bägge har ett blankpolerat bakstycke av metall är solida pjäser med god vridstyvhet. Även passformen är bra, men ergonomin känns inte optimal när vi hanterar både Moto Z och den något tjockare Moto Z Force utan någon modul ansluten. De har i naket tillstånd inte den karaktäristiska tvålkoppsformen som vi hittar bland många telefoner idag. Om vi däremot prova Motorolas olika bakstycken finner vi också att telefonen ligger bättre i handen. Det blankpolerade metallbakstycket fungerar tyvärr som en fingeravtrycksmagnet av rang.

Gränssnittet är som vi nämner ovan i stort sett i samma tappning som i Googles Nexus-telefoner. Motorola är synnerligen restriktiva med mjukvaran, på både gott och ont. Den som söker en så Nexus-lik upplevelse som möjligt kan med fördel vända sig till Motorola, som dessutom tenderar att vara snabba med uppdateringarna.

Moto Z och Z Force beräknas att få premiär i Europa under september månad, till ett för oss i dagsläget okänt pris. Prislappen för Hasselblad-modulen, det vill säga kameramodulen, kommer enligt uppgift få en prislapp på 299 Euro eller motsvarande cirka 2 900 kronor och även den släppas för försäljning i september.

JBL-högtalaren uppges kosta cirka 70 Euro, eller runt 670 kronor, och batteripacket cirka 80 Euro eller 765 kronor. Båda planeras släppas under september månad. Projektorn kostar cirka 279 Euro eller motsvarande 2 570 svenska kronor, men vi har inte lyckats få fatt i information gällande europeiskt butiksdatum.

Motorola verkar ha tänkt helt rätt kring modulerna genom att sikta på att göra framtida telefoner, förvisso endast inom samma serie, bakåtkompatibla. Det bådar gott för de som är intresserade av de möjligheter modulerna erbjuder. Motorola har också en bra line-up med moduler som täcker många användningsområden på plats från start, något som LG misslyckades med vid lanseringen av G5.

 • putte40

  Helt klart intressantaste modulsystemet hittills.

 • Sillstrypare

  Detta kan vara telefonen jag söker
  Jag gillar att de planerar att ha samma format på framtida telefomer
  Då skulle man även kunna kosta på sig en aktiv hållare från brodit till bilen

  Ett paket med lur, batteri och högtalare till ett rimligt pris, så är jag såld
  Kameramodulen är också intressant

  Hoppas tredjeparttillverkare hänger på
  LG g5 verkar inte ha gjort dessa tillverkare särskilt angelägna om att skapa nya moduler

 • Broken arrow

  Problemet enligt mig blir att g5 så byggs modulerna ut på klumpig vis.

  I stället för att hamna i telefonen, så hamnar det mesta på baksidan (blir en klump som sticker ut).

 • KalleKn

  Otroligt intressant.

  Motorola/Lenovo har gått från klarhet till klarhet, prisvärda och smarta telefoner.

  Får hoppas de blir belönade av kunderna så folk faktiskt köper deras telefoner.

 • Sillstrypare

  Att de hamnar på baksidan kan jag leva med.
  Det blir det också på moto
  Det är trots allt en modul jag kan avlägsna när de inte används
  Men att kunna köpa extra batteri moduler som kommer att passa nästa modell i serien, känns som en överlägset bästa lösning för mig tills batterierna blir bättre
  Jag är så trött på att släpa laddare och leta uttag

  Hoppas det kommer finnas docka där man kan ladda extrabatterier separat. Alternativt en separat USB C port
  Annars försvinner mycket vitsen med dem

 • jodpelius

  Försiktigt optimistisk.

 • Rumpelstiltskin

  Intressant telefon, men frågan är om de kan lyckas leverera produkten jag hoppas att det är.

 • Emil

  Tycker detta modulsystem verkar mycket bättre än det LG G5 har, det här kan faktiskt bli bra förutsatt att folk köper det.

 • pacc

  Ett bra plånboksfodral som inte gör telefonen dubbelt så stor vore ju välkommet,
  det hade ju inte ens krävt någon elektrisk kontakt.

  Batteri är ju alltid välkommet, tangentbord kanske kan locka någon också.

 • Broken arrow

  För det ska fungera så måste baksidan troligen vara löstagbar.

 • Gustaf

  Kul att de vågar vara annorlunda. Men är denna kontakt standardiserad eller något de tänker hemlighålla á la Apple? För då kan de gå hem och dra något gammalt över sig. Köpa en kamera för 3000kr som bara funkar till en viss serie mobiler från en viss tillverkare? Jo tjena.

  Och sorgkanterna är just sorgliga. Enormt mycket dödutrymme vid hem-knappen, som kunde varit skärm.

  Så, kul att de vågar vara annorlunda, men bättre om de lyckats släppa en vettig mobil med hög %-andel skärm och utan allt sci-fi-tjaffs.

 • putte40

  Skulle tro att om någon annan mobiltelefontillverkare skulle vilja kunna använda Motorolas moduler så kostar det nog mer än vad det smakar.

 • BMbuster
 • Sillstrypare

  Hmm….
  Verkar som de också misslyckas
  Kanske moduler är en våt dröm som inte går att genomföra på ett vettigt sätt

  Känns som G5 t o m är bättre när man läser deras synpunkter
  G5: ans batteri kan man ladda i en docka
  Ska man behöva ha batteriet på luren för att kunna ladda modulerna är de ett riktigt stolpskott
  ”Also keep in mind you can only charge it when it’s attached to the phone, at least officially. My wireless version appears to charge wirelessly by itself, but that might not be a supported function.”

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons