Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på Samsung Galaxy Note 10.1

Postat:
01:26 - 2012-08-25
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:

Galaxy Note 10.1 är en ny surfplatta från Samsung som bygger vidare på konceptet från den första Galaxy Note, som lanserades förra året, med en större skärm och en förbättrad S Pen. Enheten riktar sig till dem som vill ha en surfplatta som – utöver att konsumera media – lämpar sig till att producera och redigera innehåll, en målgrupp som innefattar såväl studenter som fotografer och skribenter.

Processorn som sitter i Note 10.1 är densamma som sitter i Galaxy SIII, en fyrkärnig Exynosprocessor på 1,4 GHz, medan surfplattan har fått dubbelt så mycket RAM-minne med sina 2 GB. Enhetens skärm är en WXGA-upplöst (1280×800 pixlar) skärm på 10,1 tum, kamerorna har upplösningar på 5 respektive 1,9 megapixlar och alltihop drivs av ett batteri med en kapacitet på 7000 mAh.

Längs surfplattans undersida (i landskapsläge) återfinns S Pen, laddningsporten samt en mikrofon, och längs ovansidan finner vi ström/låsknappen såväl som volymknappar, SIM- och minneskortplats samt IR-sändare och hörlursuttag. Kortplatserna täcks på ett bra sätt av luckor, som inte lär gå sönder eller lossna i första taget. Volymknapparna sitter av någon anledning i omvänd ordning jämfört med andra enheter, i landskapsläge är det inget vi tänker på men i porträttläge (med knapparna längst upp på höger sida) höjer den nedre knappen volymen medan den övre sänker den, vilket leder till förvirring och frustration.

Lådan är en stilren, vit sådan som trots det närmast identiska utseendet är betydligt mer gedigen och stabil än den som exempelvis Galaxy Tab 2 10.1 levereras i. I lådan finner vi, utöver det vanliga (enheten, snabbstartsguide, laddare, headset med utbytbara öronkuddar), till vår förtjusning även en samling spetsar till S Pen samt ett verktyg att byta ut dessa med.

Chassit till Galaxy Note 10.1 är helt byggt i plast, men trots att en viss böjlighet förekommer på grund av storleken känns det stabilt. Någon premiumbyggkvalitet är det dock inte fråga om, och trots att bakstycket inte är avtagbart så finns det ett visst utrymme mellan detta och batteriet vilket orsakar ett missljud även vid lättare knackningar på surfplattans baksida. I gengäld känns Galaxy Note 10.1 lätt att hålla även under längre stunder med såväl videouppspelning som anteckningar med pennan, men byggkvaliteten är ändå ofrånkomligt undermålig för en enhet med ett rekommenderat pris på 6000 kronor. Bakstycket har dessutom ådragit sig ett flertal märkbara repor efter en knapp veckas varsam användning.

Även S Pen tycks vara tillverkad i billig plast, men det är inget vi känner av vid användande av den, och den bör vara billig att byta ut om hållbarheten skulle visa sig vara bristfällig. Note 10.1 klarar oftast av att följa pennan med ett mycket bra resultat, och vid de tillfällen då hastigheten eller precisionen är bristfällig ligger felet snarare hos mjukvaran från Samsung än hos Wacom, som tillverkar pennan och digitizern till Note 10.1: Exempelvis följer S Note pennan märkbart bättre om man använder sig av delad skärm eller miniversionen av applikationen än i fullskärmsläge. Mjukvarubrister som dessa är tyvärr ofta att vänta när det gäller nya enheter, men den uppenbara fördelen med att bristerna ligger hos mjukvaran, snarare än hårdvaran, är att de kan åtgärdas vid framtida uppdateringar.

Att S Pen – och de möjligheter den erbjuder – är den starkaste säljpunkten för Galaxy Note 10.1 är svårt att missa, men multitasking och prestanda är något som också framhävs kraftigt, inte minst med möjligheten att dela upp skärmen i två delar för att köra två program “samtidigt” och att kunna spela upp video i ett fönster som flyter ovanför andra applikationer. Vid delad skärm, av Samsung kallat “flera skärmar”, körs applikationerna faktiskt inte samtidigt utan visas endast bredvid varandra vilket gör att det blir en viss fördröjning vid byte mellan fönstren, men idén är fortfarande bra och fördröjningen är såpass kort att det inte sällan är att föredra framför traditionell multitasking. Både delad skärm och det flytande videofönstret fungerar med endast ett fåtal inkluderade applikationer för närvarande, men Samsung har utlovat ett API som skall låta utvecklare utnyttja funktionerna i sina applikationer på ett enkelt sätt.

Galaxy Note 10.1 använder i nuläget Android 4.0.4 Ice Cream Sandwich med Samsungs egentillverkade gränssnitt TouchWiz, men när enheten presenterades utlovades en framtida uppdatering till Android 4.1 Jelly Bean. Flytet i gränssnittet är klart godkänt men är trots de extra hårdvarumusklerna inte i nivå med det hos Galaxy Nexus med Jelly Bean (som inkluderar Project Butter, vilket ger ett bättre flyt i operativsystemet), något som vi får hoppas åtgärdas vid surfplattans uppgradering till samma Androidversion. Utöver applikationerna för S Pen och skärmdelningen känns det inte som om TouchWiz tillför särskilt mycket, utan tillverkargränssnittet erbjuder framför allt ett annorlunda utseende och alternativ till de applikationer som Google tillhandahåller, på bekostnad av gränssnittsflyt.

Högtalarna på Galaxy Note 10.1 är riktade framåt – vilket vi gillar starkt då det oftast är ditåt man vill att ljudet skall riktas i slutändan – och kan uppnå en hög volym med ungefär samma ljudkvalitet som många bärbara datorer. Ljudkvaliteten är självklart inte att jämföra med ett par externa högtalare, men att lyssna på musik såväl som att se på film fungerar alldeles utmärkt med de inbyggda högtalarna.

Kameran är knappt godkänd och verkar mest finnas där för sakens skull, men eftersom det ändå inte är att rekommendera att göra någon seriös fotografering med en surfplatta har vi svårt att ge Samsung särskilt stark kritik för detta val.

Skärmen har en något låg upplösning för sin prisklass, speciellt när de flesta bättre mobiltelefoner lanseras med så gott som samma upplösning (med 720 istället för 800 horisontella rader), men på ett normalt läsavstånd orsakar detta inga reella problem, den lyckas återge färger på ett bra sätt och bakgrundsbelysningen är stark nog att ge fullgod läslighet både utomhus och inomhus, även om den har ovanan att automatiskt ställas ned till 50% efter en stunds inaktivitet trots att automatisk bakgrundsbelysning är inaktiverat. På vår vita enhet är bakgrundsbelysningen till och med stark nog att lysa igenom den vita ramen runt skärmen vid högsta ljusstyrka, vilket tyvärr inte bidrar till en bättre kvalitetskänsla.

Batteritiden på Galaxy Note 10.1 är mycket god; efter ganska intensiv använding under det senaste dygnet med Wi-Fi konstant aktiverat och två timmars skärmtid återstår drygt 60% av batteriet, och detta innan batteriet genomgått tillräckligt många laddningscykler för att vara vid sin fulla kapacitet. Detta kan ha varit en av anledningarna till att Samsung valde bort en mer högupplöst skärm; en högre skärmupplösning innebär att grafikprocessorn behöver hantera fler pixlar och ger därmed en sämre batteritid jämfört med en skärm med lägre upplösning. Ett batteri med högre kapacitet hade då behövt installeras, med högre vikt och pris som följd.

Att sammanfatta Samsung Galaxy Note 10.1 och ge den en slutgiltig dom är ingen lätt uppgift, dels eftersom den ger ett ganska varierat intryck och dels eftersom det beror såpass mycket på om den potentiella köparen har samma tanke med sin blivande surfplatta som Samsung tycks ha haft med Note 10.1; att den skall användas för att skapa innehåll av olika slag.

När det kommer till att ta anteckningar, speciellt om man inte använder textigenkänningen – som fungerar väl och har svenskt språkstöd men är lite för långsam för en längre använding – fungerar Note 10.1 ypperligt och den skulle mycket väl kunna ersätta anteckningsböckerna för en student, bortsett från att en student kan ha vissa svårigheter med att ha råd med surfplattan.

För någon som arbetar med bilder, antingen som fotograf, grafisk designer eller bara någon som använder fotografier som minnesverktyg i arbetet kan Note 10.1 bli ett verktyg för att spåna på och arbeta med idéer i rörelse för de tidigare och för att förtydliga vad som är viktigt i en minnesbild för de senare.

För den som ligger inom målgruppen, och som kan se en praktisk användning för allt som S Pen står för, är Galaxy Note 10.1 absolut att rekommendera; detta är vad plattan ursprungligen var gjord för redan innan hårdvaruuppgraderingen före dess slutgiltiga lansering, och detta gör den väl. För den som faller utanför målgruppen och som antingen vill ha pennan på ploj, eller som inte bryr sig särskilt mycket om den, är det svårt att rekommendera Note 10.1; den bjuder på en medelmåttig användarupplevelse i ett budgetchassi, till ett premiumpris. För dessa användare finns det med all sannolikhet mer prisvärda alternativ.

 • silaslenz

  Det här skulle vilken annan sida som helst kalla för en recension :) 

 • MetadonPatient

  Trevligt. Det jag tyckte verkar lite dåligt var att bakgrundsbelysningen lyser igenom plasten vid full ljusstyrka. Visst, full ljusstyrka är inget jag skulle tänka mig använda hela tiden men ändå, det känns för mig ”oseriöst”. Som nån liten ”låtsas-surfplatta” för små barn som man kan köpa i leksaksavdelningen på Coop Forum.

 • Erik

  ”För den som faller utanför målgruppen och som antingen vill ha pennan på
  ploj, eller som inte bryr sig särskilt mycket om den, är det svårt att
  rekommendera Note 10.1; den bjuder på en medelmåttig användarupplevelse i
  ett budgetchassi, till ett premiumpris. För dessa användare finns det
  med all sannolikhet mer prisvärda alternativ.”

  Alternativet heter iPad ;-)

 • rtardart

  Det är därför vi är här och inte på vilken annan sida som helst :)

 • Mined

  Slayer!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Gästur

  Heheh.. true. Swedroid gör recensioner i världsklass imo. Tror inte jag någonstanns har läst mer ingående och detaljerade recensioner som de man hittar här. Det ska de har en enorm eloge för. Även deras ”närmare tittar” (som denna) är bra :D

 • andersemanuel

  Skulle gärna se en test av någon som kan använda photoshop touch på plattan. Det verkar ju vara den perfekta användningen, då pennan är tryckkänslig. Irriterar det att både pennan och handen registreras? Wacoms plattor kan man ju kasa handen på. Annars är jag som vanligt impad över hur i kollar och visar upp prylar här:-) Fortsätt så.

 • Anders

  Visst går den att ringa med? Och nästa fråga finns det andra 10.1 tums man kan ringa med?

 • Viktor Å

  Den ska gå att ringa med, vilket även går med Samsung Galaxy Tab 2 10.1 med 3G. På vårt testexemplar fungerade inte samtalsfunktionen inte över huvud taget (den som ringde hörde min röst samtidigt som ”Abonnenten går inte att nå”, och jag hörde ingenting). Detta lär dock endast vara vår enhet. 

 • Viktor Å

  Användandet av Photoshop Touch fick tyvärr inte plats i artikeln, men som van användare av PC-versionen gav jag mig på att redigera alla bilder till artikeln i PS Touch.

  De flesta såg bra ut på surfplattans display, men på datorn såg bilderna lite matta ut på grund av den höga färgmättnaden i Notens display. Så i slutändan gick jag på bilder redigerade i PC-versionen.

  Digitizern börjar känna av pennan vid 14 millimeters avstånd och var då ganska duktig på att stänga av vanlig touch-input. Jag tror inte att den registrerade en enda handflata på hela veckan. :)

 • Samsung facepalm

 • Alternativet heter ASUS

 • Johankraft

  ”Batteritiden på Galaxy Note 10.1 är mycket god”. En maträtt kan vara god, batteritid kan inte det.

 • Chk

  Androidpolice.com sågade plattan jämns med fotknölarna i en mycket ingående recension.

  http://www.androidpolice.com/2012/08/21/samsung-galaxy-note-10-1-review-an-embarrassing-lazy-arrogant-money-grab/

 • Akathebarf

  du har helt missat det där med att ord kan ha olika betydelser beroende på det sammanhang de används i?

 • Jag undrar ifall IR-ögat som finns på den amerikanska varianten även finns på denna. Saftigare multifjärr finns nog inte. Annars är jag hyfsat imponerad. Hade jag fortfarande pluggat, och haft en massa pengar, hade det blivit ett köp direkt men nu är jag mer tveksam. Får se om det blir en sådan här eller en Note 2 när den väl släpps.

 • Viktor Å

  Det finns där, fick däremot inte fjärrkontrollsapplikationen Peel Remote att leka snällt med just min TV och förstärkare.

 • Osku

  De kallas för adjektiv

 • Djhg2000

  Hmm, för att fungera som ersättning för studenters papper och penna behövs nog följande justeringar:

  * Högre skärmupplösning, minst 1920×1080
  * Slopa dubbla kameror, ha en roterbar istället
  * Trögare CPU och satsa på hådvaruacceleration istället, gamla chip är billiga
  * Få ordning på pennan i fullskärmsläge
  * Mycket lägre pris, ska vara jämförbart med budgetklassen

 • Typisikt, och de appar som finns på market verkar vara endast för specifika separata IR-sändare. Kanske kan någon (på XDA?) hacka till appen som man fick med Sonys Tablet S då den fick rätt bra kritik har jag för mig.

 • Den övergripande åsikten verkar vara att det är en onödigt dyr produkt som inte levererar fullt ut.

 • Bob

  Slayer! m/

 • Tackar, låter som en topp-platta för mig. Allt annat är ju bara leksaker. Spelar väl ingen roll om en platta har ”retina”-upplösning om man ändå bara har den för att kolla mailen på? Den här kan kan man ju iaf göra nåt intressant med.

 • Dave

  Det är väl så det går när Samsung inte längre kan kopiera Apple…

 • För mina behov har jag väntat på denna. Efter har läst detta kan jag nog tänka mig köpa. Lite saftigt pris kanske, men då det inte finns alternativ till det jag vill använda den till, så kommer det bli en sådan.

 •  Det går väl stänga av att den inte ska registrera handen, på galaxy note 1 går det stänga av det i settings…

 • Jerker

   Har också note’n, den medfäljande appen för ”mutli-fjärr” är tyvärr helt värdelös, går inte att få den att göra något vettigt med min Onkyo+Sanyo hemmabio, till min Samsung tv funkar den hjälpligt.. hoppas också någon gör en bättre app.. i värsta fall får man väl själv ta tag i det

 • Jerker

   Har själv köpt den för att använda som anteckningsblock, upplösningen är absolut inget problem.

  Det finns 3:e parts applikationer, ex. LectureNotes, som funkar jätte bra med pennan och är betydligt snabbare än medföljande S-Note.

  Köpte den för 5k, 3G versionen, tycker inte det är något att klaga på då den har två funktioner som skiljer den från i princip alla andra plattor på marknaden, digitizer samt ir-sändare.

 • andersemanuel

  Hmm.. det blir nog till att känna lite på Tab 2. 
  Från det ena till Xperia ACRO S. Har ni planer på att testa denna lur? Verkar ju vara intressant och kanske ledande i segmentet.

 • Markus Folkesson

  Jag kommer att tänka på första GalaxyTab, en sjutumstablet med extremt överdriven prislapp. 

  Kvalitétsintrycket MÅSTE vad jag förstår upp innan jag är beredd att betala så där tre tusen spänn för pennfunktionen (enklaste iPad ligger på 3,5-4 k). 

  Har ingen platta för närvarande men detta gör mig inte sugen på att skaffa någon. Gör om gör rätt Samsung (lite Koreanskt mjuka former så inte Apple gnäller är väl ett tips jag tycker verkar trevligt i det sammanhanget). Plus att det tröga gränssnittet inte är direkt attraktivt. 

 • GS

  Vad är för- och nackdelarna med respektive produkt om man skulle jämföra Galaxy Note 10.1 med Galaxy Tab 2 10.1?

 • Ma1999

   Allvarligt, kommentarer som:
  ”This is a Samsung device, so you just know things in this department are going to be bad”
  ”It just goes to show how low the bar is for all Android OEMs.”

 • Simon

  Hittade den för 4100kr på pixmania, blev tvungen att beställa den :-)

 • Akkia_igen

  så en god vän är en vän man tagit en tugga på?

 • Funkar det att köra telefonen som hotspot om man bara har Wifi versionen?

 • Andreas Pettersson

  Ja varför inte? Självklart bara din lur har möjlighet till just hotspot funktion

 • Andreas Pettersson

  Ja varför inte? Självklart bara din lur har möjlighet till just hotspot funktion

 • Fredrik Stäringe

  EDIT: Råkade bli dubbelpost :/

 • Fredrik Stäringe

  Är den verkligen så dåligt som det verkar?

  Har länge funderat på att köpa den pga. den har bättre prestanda än min som i dagsläget är Samsung tab 2 7.0. Användningsområdet är mest filmer&serier via stream, samt trycka in via sdkort. Och min lilla pryl pallar inte riktigt trycket i 720p vilket jag mest stör mig på.

  Priset är ju ganska högt satt för bara det användingsområdet men finns det några andra bra alternativ ens inom android?

 • Klas Lilja

  Jag köpte en gnote 10.1 i fredags (3g) och är väldigt nöjd med den. Bra batteri tid, skärmens upplösning är inga som helst problem och väldigt trevlig att använda. Byggkvaliteten är plastig men min knakar eller låter inget, har väl fått ett bra exemplar.

 • Hämtade min platta i går och kan bara säga att jag är grymt nöjd so far! Var lite orolig för bygg kvaliteten, men det är inget som märks  av när jag använder den. Köpte 3G versionen och måste säga att jag är jäkligt nöjd med att kunna ringa och samtidigt anteckna eller boka möte i kalendern. Plattan kommer att bli mycket mer använd än Ipaden.

 • Krister

  Tänkte först skaffa en GT-N8020 (den med LTE 4G) från Telenor för endast 4800 kr, men bestämde mig för att invänta Nexus 10 istället. LTE 4G och Quad Core i all ära men skärmen på Nex10 avgjorde till sist. 

 • Gunnar Samuelsson

  Var sitter batteriet på Samsung Galaxy TAB Note LTE 10,1? Min startar inte trots att den laddades under natten, så därför tänkte jag ta ut och sätta in det igen, men jag hittar det inte

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons