Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på Sony Xperia Acro S

Postat:
14:56 - 2012-09-11
Skribent:
Viktor Å
Kommentarer:

På flera sätt påminner Sony Xperia Acro S om Xperia Go, som vi bjöd er en närmare titt på för ett par månader sedan: De är båda vattentäta telefoner från Sony med ett kantigt yttre, som byter nätta mått och viss prestanda mot en IP-klassificering för damm- och vattentålighet.

Men där Xperia Go har ganska medelmåttiga prestanda och en lågupplöst skärm har Acro S samma prestanda och samma 4,3-tums HD-skärm (1280×720 pixlar) som den ursprungliga Xperia S.

Telefonen har en dubbelkärnig Snapdragon S3-processor på 1,5GHz, 1GB RAM-minne, och grafikkretsen är en Adreno 220. Enhetens kameror utgörs av en bakåtriktad kamera med 12 megapixlars upplösning samt en framåtriktad sådan med 1,3 megapixlar. Det inbyggda lagringsutrymmet uppgår till 16GB, där 2GB finns tillgängligt för applikationer och knappt 12GB är dedikerat till övrig lagring. Den har även en MicroSD-kortplats för den som behöver utöka lagringsutrymmet ytterligare.

Xperia Acro S är riktad till dem som vill ha en lite tåligare telefon som ändå lever upp till de prestandakrav som ställs på mellansegmentet av Androidtelefoner, dit Acro S idag får räknas. En IP57-klassificering och mineralglas framför displayen talar för att enheten lär överleva det mesta som en vardagsanvändare kan utsätta den för i form av dagligt slitage och mindre till medelstora misstag.

Till skillnad från när Xperia Go levererades till oss låg Acro S endast i en vanlig kartong. I kartongen fann vi telefonen, MicroSIM-adapter, laddare och headset, och dessutom ett bordsställ som även agerar laddningsstation. Telefonen passar ypperligt i stället, och eftersom MicroUSB-porten är dold under en lucka så besparar denna laddningsmetod – som istället utnyttjar två kontakter längs telefonens sida – oss en hel del pill.

Precis som Xperia Go använder sig Acro S av Sonys Wet Finger Tracking, som låter användaren utnyttja telefonen med blöta fingrar. En intressant biverkan är att displayen också reagerar på rinnande vatten, vilket försvårade vår fotografering av enheten i en sådan situation, men detta är knappast något som kommer påverka potentiella köpare.

Alla portar, kortplatser och uttag på Acro S är dolda bakom luckor med gummipackningar för att uppnå den höga nivån av vattentålighet, vilket också leder till att enheten får ett stilrent utseende, sina många portar till trots. Längs telefonens ovansida återfinns MicroUSB-porten, 3,5mm-jacket och en MicroHDMI-port. Längs den vänstra sidan finner vi MicroSD-kortplatsen, SIM-kortplatsen samt laddningskontakterna, och längs den högra sitter ström/låsknappen, volymknapparna och en dedikerad kameraknapp. Telefonens undersida är helt fri från portar och uttag, och längs denna finner vi endast en fästögla för halsremmar och dylikt. Mikrofonen, som ofta återfinns här, sitter på den nedre delen av enhetens framsida.

tillsammans med det väl tilltagna djupet inger detta en känsla av att telefonen inte är på väg någonstans när den ligger i handen

Telefonen ligger bra i handen och känns mycket välbyggd, även om det förekommer ett visst flex i bakstycket vilket leder till mindre missljud. Baksidan på Acro S är mjukt rundad längs sidorna, och tillsammans med det väl tilltagna djupet inger detta en känsla av att telefonen inte är på väg någonstans när den ligger i handen, till skillnad från många tunnare eller kantigare telefoner som behöver hållas i ett järngrepp. Att Xperia Acro S har de ganska generösa måtten 126 x 66 x 12mm, och ligger på elfte plats när det gäller största totala enhetsvolymAndroidenheter.se, är inget som motverkar att den går ner i en normalstor jeansficka.

Vi har, som tidigare nämnts, testat att spola Acro S under rinnande vatten från en hushållskran, vilket den klarade av utan anmärkning. Den har även fått ligga en kortare tid i grunt vatten, och även detta gick problemfritt. Telefonen levereras med ett splitterskydd monterat på skärmglaset, något vi är förtjusta i då det även agerar vanligt displayskydd och besparar användaren arbetet med att installera ett sådant.

Vi hade dock gärna sett att det – trots att det per definition inte är ett displayskydd – var en aning mer reptåligt; efter en vecka där telefonen spenderat nästintill all tid ensam i en byxficka eller på ett bord (med displayen uppåt) har ett flertal mindre repor uppstått. Dessa repor syns å andra sidan endast i reflektionen från direkt lamp- eller solljus, och skyddet går att byta ut om de blir alltför iögonfallande.

Xperia Acro S använder sig av Android 4.0.4/Ice Cream Sandwich med Sonys gränssnitt UX ovanpå. Gränssnittet flyter på fint, men Sonys launcher (hemskärmsapplikation) Xperia Home stammar en del när man byter hemskärm, särskilt om de innehåller många widgets.

Vid flera tillfällen hade launchern dessutom avslutats när vi tryckte på Hemknappen, troligtvis på grund av minnesbrist, och vi fick vänta på att våra widgets och genvägar skulle dyka upp igen. Ett byte till en tredjepartslauncher löste dock dessa problem, och trots dem gillar vi hur det förhållandevis lättviktiga UX presterar tillsammans med Ice Cream Sandwich. Vi har tyvärr inga uppgifter om en eventuell uppdatering till Android 4.1/Jelly Bean, men hoppas självklart på att Sony kommer uppdatera Acro S till den senaste versionen av Android.

  

Batteriet på 1910 mAh ger Acro S en bra batteritid, och telefonen klarar utan problem en dags användning av hyfsat intensiv sort. Batteriet är inte löstagbart, antagligen för att säkra vattentålighet, något som inte är ett problem för de flesta men som orsakade viss huvudbry för oss när vår testtelefon hängde sig under den första uppstarten. Detta löstes genom att vi hittade knappkombinationen som tvingade till en avstängning av telefonen.

Oftast valde vi att använda genvägen på låsskärmen istället, då denna fungerade felfritt

Kameran i Xperia Acro S är densamma som i Xperia S, och denna presterar utmärkt i såväl goda som dåliga ljusförhållanden. Kameran går dessutom att starta direkt från viloläge genom att hålla inne kameraknappen, och man kan ställa in att den skall ta en bild omedelbart vid en sådan uppstart. Detta fungerar inte hundraprocentigt; oftast fungerar det bra och telefonen startar för att sedan ta en bild, ibland tar det ett antal sekunder innan telefonen vaknar och i sällsynta fall händer ingenting alls.
Oftast valde vi att använda genvägen på låsskärmen istället, då denna fungerade felfritt och startade kameran snabbare än motsvarande funktion på vår Galaxy Nexus.

Testbild Xperia Acro S

Den inbyggda högtalaren klarar av att spela högt, särskilt med alternativet xLOUD aktiverat, men ljudet är lite för tunt och burkigt för att låta riktigt bra, oavsett vilken volym man spelar på. Samtalskvaliteten upplever vi däremot som mycket god och vi har inte haft några problem med mottagningen eller tappade samtal.

Volymknapparna styr zoomnivån i kameraläget, och till detta syfte är de praktiskt placerade ovanför kameraknappen, strax söder om telefonens mitt i porträttläge. Som volymknappar, däremot, känns de felplacerade och en person med högerfattning behöver tillgripa en obekväm vinkel på tummen för att kunna nå dem.

Displayen på Xperia Acro S är knivskarp och återger färger imponerande väl

Displayen på Xperia Acro S är knivskarp och återger färger imponerande väl. Svärtan upplevs som mycket god för att vara en LCD-display, även om den bleknar något bredvid en AMOLED-display. Betraktningsvinklarna är klart godkända, vi hade gärna sett att dessa var ännu lite bättre då färgerna tappar en del slagkraft vid ganska små vinklar, men läsbarheten på webbsidor och dylikt bibehålls vid alla vinklar som man kan förväntas uppnå vid normal användning.

Xperia Acro S har inte mycket att sätta emot dagens flaggskepp HTC One X och Samsung Galaxy SIII, men att vara ett prestandamonster är heller inte syftet med telefonen. Den är dock ingalunda en snigel och har inga problem alls att hänga med vår Galaxy Nexus i såväl spel som benchmarks. Galaxy Nexus har dock ett bättre flyt i gränssnittet tack vare Android 4.1/Jelly Bean och det så kallade Project Butter som Androids utvecklarteam kallar sin senaste ansträngning för att få gränssnittet att flyta så bra som möjligt.

Storleksjämförelse mellan Xperia Acro S (vänster) och Xperia S (höger)

 

Sammanfattningsvis är vi imponerade av Xperia Acro S; den vattentäta konstruktionen tillsammans med en display som kort och gott är fantastisk utgör en god kombination, och den extra tjockleken som telefonen har jämfört med många andra upplevs snarare som en fördel än en nackdel, tack vare komforten den ger.

Acro S är lämpad för den som är ute efter en Androidtelefon i mellansegmentet och som är beredd att betala lite extra för ett utökat skydd mot de olyckor som de kan råka ut för, eftersom detta är den mest märkbara skillnaden mot systertelefonen Xperia S som idag är några hundralappar billigare. Värt att nämna är också att vi upplever att Acro S ligger betydligt bättre i handen än Xperia S gör.

För den som vill ha det allra senaste inom hård- eller mjukvara och som inte tycker sig behöva IP-klassificeringen är det troligtvis bättre att se sig om på annat håll, då Snapdragon S3 inte är någon ny eller uppseendeväckande kraftfull plattform och Ice Cream Sandwich inte längre är det senaste ropet inom Androidversioner.

 

Processor: 1,5GHz dual-core
Plattform: Qualc. MSM8260
RAM: 1GB
Skärm: 4,3" / HD / 342PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP


 • Fred .

  När zombieapokalypsen kommer då är det en sån här telefon man ska ha!
  En blod, vatten och dammtät telefon!

 • recman

  Är detta lillebror till Xperia V eller tvilling? De är väl väldigt lika i specen?

 • -WR-

  Säga vad man vill om prestandan, men Sony vet hur man gör snygga lurar.

 • Viktor Å

  Xperia V får nog snarare ses som en uppföljare, då den presenterades på IFA för cirka två veckor sedan. 

  Den har en Snapdragon S4 till skillnad från Acro S som har en S3, samt LTE och hälften så mycket lagringsutrymme som Acro S.

 • Corran

  Jag saknar texten:

  …och till skillnad mot den träningsinriktade xperia Go har denna telefon inte utrustats med ANT+, vilket gör Go till en mycket mer eftertraktad telefon för träningsbruk.
  Vansinne att inte kasta med ANT+ i denna vattentäta telefon som annars vore ett utmärkt komplement/ersättare till allsköns GPS’er och cykeldatorer.

 • Ss

  Har den riktigt nöjd.
  Har testat att bada med den, kasta den i ett staket, och bollat runt med den lite. Hände inte mycket, jo blev en liten repa på ena luckan för hdmi ;)

 • Ss

   Ant+ finnns på play, samt att det va med från början i min acro s.

 • Ss

   Men vi som använder våran telefon mobilt, dvs ej hemma. Behöver nog den. Alla sitter inte bara framför  datorn hela tiden. Min förra androidtelefon dog när jag cykla hem i regnet så denna var inte mycket att tveka om.

 • Sven

  Tyvärr har inte Go heller. Det slängdes ut efter Active, vilket gör att exempelvis jag inte kan ”uppgradera”.

 • Sven

  Knappkombination för att starta om mobilen? Alla lurar startar väl om ifall man håller power-knappen inne i 5-10 sekunder? Så gör jag på min S2. Har aldrig dragit ut något batteri…

 • Ni har missat Sony Xperia P som är mest telefon för pengarna idag….. Andra gången jag påpekar detta. Återstår att se om ni listar den telefonen oxå :)

 • Twirre

  Jag vill inte gnälla, men varför är det så otroligt få recensioner nuförtiden? T ex Asus padfone har ni ju inte recenserat..

 • Nicke

  ANT+ finns på Acro S. Fanns med från början på min. Synkar utan problem med mitt pulsband! Perfekt när man löptränar, slipper bry sig om det regnar. Det finns dock inte på Go, vilket man kan tycka är konstigt då den mer riktar sig till ”aktiva” människor.

 • Viktor Å

  Detta fungerade inte för mig med Acro S, utan jag fick även hålla inne båda volymknapparna för att den skulle stängas av.

 • Johan Wahlström

  Jag ogillar verkligen dessa gigantsika lådor SE skickar sina mobiler i, vad är meningen? Nåja, de gillar väl inte att tjäna/spara pengar. :/

 • Ss

   https://play.google.com/store/apps/details?id=com.dsi.ant.service.socket&feature=search_result#?t=W251bGwsMSwxLDEsImNvbS5kc2kuYW50LnNlcnZpY2Uuc29ja2V0Il0.

  Är det så svårt?

 • Jonas

  Oj. Väldigt   svårläst. Men bra. Att du nöjd.

 • 159

  Du menar den mediainriktade luren som knappt orkar att spela upp några videoklipp ens med Dice player, saknar minneskortplats och har ett minimalt, icke utbytbart batteri? 

 • Erik S

  Jag köpte en Acro S direkt jag fick tag i ett exemplar. Anledningen är mycket enkel:

  Jag ur urless på att alltid behöva tänka på att skydda telefoner mot regn så fort jag löptränar, cyklar eller vandrar, eller bara promenerar. Att Acro S även har både GPS och Glonass var ett extra plus, då jag kör RunKeeper för att hålla koll på passen.

  Hittills har telefonen motsvarat mina förväntningar, och ja, den har regntestats, eftersom jag varit i Sverige under sommaren.

  Så behöver du en telefon som tål väta och dessutom har modern design och bra prestanda så kan Acro S vara vettig.

 • Corran

  ANT+ finns inte på play. Program FÖR MOBILER SOM HAR ANT+ finns på play.

  ANT+ är hårdvara. Precis som Bluetooth.

 • Corran

  Konstigt; Sony har ju sagt att den inte har det i forum och på min direkta fråga till Sony Sverige, och deras egna produktsidor har inte heller listat den som ANT+. Nu har jag inte kollat på ett tag, men de förlorade en kund (mig) direkt när de sa att den inte hade det. Bra sony :/

 • mupp

  Står på playsidan:

  ANT+ enabled phones:
  Xperia acro S 

  Dessutom är det en person ovan som har telefonen som bekräftar att det funkar, så det verkar som den har ANT+

 • Fick min Acro S i fredags. Är riktigt nöjd så här långt. Har inte direkt utsatt den för något (vågar knappt trots att man vet att den klarar det ;) )

  Att Xperia Home skulle lagga när man bläddrar mellan hemskärmar som ni skriver här känner jag inte alls igen. Låter snarare som ni lagt till en dåligt kodad widget. Har massor med widgets på mina hemskärmar helt utan lagg. Sen är inte Xperia Home direkt den bästa launchern. Nova eller Apex går lätt före där.

 • Lainen73

  jagkan också bekräfta att den har ANT+

 • Gäst

  Padsen i övrigt är dålig recenserade. Håller med dig.

 • Viktor Å

  Det är inte alls omöjligt, de widgets jag använde under testningen var Sonys klocka, Gmail x 2, Google Reader och Google Calendar, och man får åtminstone hoppas att Google vet vad de gör. :)

 • Tim

  Power-knapp + volym upp är det som gäller.

 • Adrian

  Nån uppfattning om hur bra gummiskydden verkar hålla? Kommer dom att gå sönder efter att man har öppnat och stängt dom många gånger? Lätt att dom inte blir stängda ordentligt och därmed inte  blir vattentät?

 • Gäst

  Vet inte riktigt hur bra de håller men de känns okej. De sitter iaf bättre än på min xperia neo och där håll gimmibandet/whatever det heter i nästa EXAKT ett år, tror det var en dag för lite :P

  För övrigt köpte mina farföräldrar varsinna som jag fick starta och fixa i ordning, båda fungerade bra och det känndes riktigt hållbara och fina! Kan rekomendera denna till folk som vill ha en mobil som håller!

 • Gäst

  höll*, sitter i skolan och tangentbordet är inte det bästa så skyller på det :P

 • Peter Klevvall

  Dubbelpost…

 • Peter Klevvall

  Har en Acro sedan ett par veckor, men upplever att kamerabilderna blir väldigt dåliga när jag tittar på datorn och zoomat till 100%. Någon annan som har upplevt samma? Jag bifogar del av en bild som referens.

 • Dennis

  Har haft min Acro S i 2 veckor nu och tycker det år tråkigt att denna recension klassat den som ”medel” telefon. Har haft de flesta senaste och Acro s är grymt mycket bättre än de mesta ”top phones” När jelly bean kommer till acron så är den väldigt svårslagen. Grym tele som är helt klart underskattad i tester. Tror att testare ibland klagar på vissa lurar då de är ”apple frälsta”

 • Kess

   Riktigt sådär dåliga är de väl oftast inte inzoomade i datorn.. Men inte så bra som jag hade trott. Blev lite besviken när jag la in bilderna i datorn, för i mobilen ser de så superfina ut även när man har zoomat in. Men nä.. SÅ bra i datorn är de inte. Men tror inte det går att få så fina bilder med en mobilkamera. De duger ju, men måste absolut fortsätta spara till en systemkamera, för att kunna göra förstoringar och ha verklig behållning av bilderna mer än på fb eller instagram.

  I övrigt tycker jag det är en riktigt bra telefon!

 • Kess

   Riktigt sådär dåliga är de väl oftast inte inzoomade i datorn.. Men inte så bra som jag hade trott. Blev lite besviken när jag la in bilderna i datorn, för i mobilen ser de så superfina ut även när man har zoomat in. Men nä.. SÅ bra i datorn är de inte. Men tror inte det går att få så fina bilder med en mobilkamera. De duger ju, men måste absolut fortsätta spara till en systemkamera, för att kunna göra förstoringar och ha verklig behållning av bilderna mer än på fb eller instagram.

  I övrigt tycker jag det är en riktigt bra telefon!

 • Kess

   Men då har du bluetooth headset va? Eller ett sådant är armband med vattentäta lurar eller? Jag menar, om luckan för lurarna är öppen så är den ju inte vattentät.

 • Kess

   Men då har du bluetooth headset va? Eller ett sådant är armband med vattentäta lurar eller? Jag menar, om luckan för lurarna är öppen så är den ju inte vattentät.

 • Kess

   den är ju inte direkt avsedd att kunna kastas i något alls.. Den är inte stöttålig direkt(ingår inte i den ip-klassningen som jag förstått), mest bara vattentät och dammtålig ju. Men kanske var en olyckshändelse? Skönt å höra att den klarade det.

 • Kess

   den är ju inte direkt avsedd att kunna kastas i något alls.. Den är inte stöttålig direkt(ingår inte i den ip-klassningen som jag förstått), mest bara vattentät och dammtålig ju. Men kanske var en olyckshändelse? Skönt å höra att den klarade det.

 • Kess

   bifogar en bild(med dotterns hand) där det är stor skärpa.. relativt sett då. (inte i jämförelse med en systemkamera) Och en på löv. Om man zoomar in dom, så ser man att det inte alls är samma kvalitet på bilderna som med en ”riktig kamera”; men för mobil är det väl relativt. Har du ställt in på största upplösningen? Annars så verkar det som om en porträttbild kan gå bra, om personen står helt still, men rörliga bilder eller bilder på ex. landskap är ingen höjdare tyvärr.. Men finns det verkligen NÅGON mobil som tar verkligt bra bilder på det?

 • Kess

   bifogar en bild(med dotterns hand) där det är stor skärpa.. relativt sett då. (inte i jämförelse med en systemkamera) Och en på löv. Om man zoomar in dom, så ser man att det inte alls är samma kvalitet på bilderna som med en ”riktig kamera”; men för mobil är det väl relativt. Har du ställt in på största upplösningen? Annars så verkar det som om en porträttbild kan gå bra, om personen står helt still, men rörliga bilder eller bilder på ex. landskap är ingen höjdare tyvärr.. Men finns det verkligen NÅGON mobil som tar verkligt bra bilder på det?

 • Viktor Å

  Sett till hårdvaran och prestandasiffror hamnar den i medelklassen, men jag håller verkligen med om att det ändå är en bra telefon och det var detta jag försökte förmedla i slutsatsen för recensionen.

  Just här på Swedroid ser jag det som osannolikt att någon av oss skribenter skulle vara ”Apple-frälsta”, och jag kan garantera att jag själv inte är det.

 • Yoshimura

  Kanonnöjd.. MEN:
  Samtalslaunchern hänger sig ibland, går inte svar på inkommande samtal, och lyckas man så går det inte avsluta samtalet sedan… Händer lite då & då.
  Kameran? Har läst att den ska vara superbra (för att vara en mobilkamera) men jag är grymt besviken på hur långsam autofocusen är. Ögonblicksbilder är i stort sett omöjliga att ta. Med tidigare HTC telefoner var det inga problem, och bildkvaliten var helt Ok iaf. Här blir bilderna jättefina om man ägnar 3-4sekunder åt att låta den fokusera men snabba kort, glöm det!

 • Nisse G

  Eller så skaffar du en Nokia 808 Pureview om du vill slippa välja mellan telefon och kamera.

 • johannes

  Hallå där, är det någon som skulle kunna svara hur man får bort bakluckan på telefonen? för att få fram batteriet etc. 

  TY

 • Anonym

  Vet någon om telefonen kommer få jelly bean?

 • Jimmy Boqvist

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?
 2. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 3. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 4. Google Assistant släpps för surfplattor och för Android 5.0 Lollipop
 5. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 6. Spotify vill att Apple ska sluta missbruka sitt övertag, ber EU om hjälp

Mest läst

 1. Så här ser Samsung Galaxy S9 ut enligt senaste ryktet
 2. Google släpper två experimentella fotoappar för Android
 3. Korea Herald: Samsung Galaxy S9 har mer högupplöst ögonskanner
 4. Nu kan du göra dina Swish-betalningar mer personliga
 5. Det här Googlade vi mest under 2017
 6. Har din Androidmobil USB-C eller micro-USB?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Har din primära Androidmobil USB-C eller micro-USB?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons