En närmare titt på Sony Xperia Acro S

Postat:
14:56 - 2012-09-11
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
47

På flera sätt påminner Sony Xperia Acro S om Xperia Go, som vi bjöd er en närmare titt på för ett par månader sedan: De är båda vattentäta telefoner från Sony med ett kantigt yttre, som byter nätta mått och viss prestanda mot en IP-klassificering för damm- och vattentålighet.

Men där Xperia Go har ganska medelmåttiga prestanda och en lågupplöst skärm har Acro S samma prestanda och samma 4,3-tums HD-skärm (1280×720 pixlar) som den ursprungliga Xperia S.

Telefonen har en dubbelkärnig Snapdragon S3-processor på 1,5GHz, 1GB RAM-minne, och grafikkretsen är en Adreno 220. Enhetens kameror utgörs av en bakåtriktad kamera med 12 megapixlars upplösning samt en framåtriktad sådan med 1,3 megapixlar. Det inbyggda lagringsutrymmet uppgår till 16GB, där 2GB finns tillgängligt för applikationer och knappt 12GB är dedikerat till övrig lagring. Den har även en MicroSD-kortplats för den som behöver utöka lagringsutrymmet ytterligare.

Xperia Acro S är riktad till dem som vill ha en lite tåligare telefon som ändå lever upp till de prestandakrav som ställs på mellansegmentet av Androidtelefoner, dit Acro S idag får räknas. En IP57-klassificering och mineralglas framför displayen talar för att enheten lär överleva det mesta som en vardagsanvändare kan utsätta den för i form av dagligt slitage och mindre till medelstora misstag.

Till skillnad från när Xperia Go levererades till oss låg Acro S endast i en vanlig kartong. I kartongen fann vi telefonen, MicroSIM-adapter, laddare och headset, och dessutom ett bordsställ som även agerar laddningsstation. Telefonen passar ypperligt i stället, och eftersom MicroUSB-porten är dold under en lucka så besparar denna laddningsmetod – som istället utnyttjar två kontakter längs telefonens sida – oss en hel del pill.

Precis som Xperia Go använder sig Acro S av Sonys Wet Finger Tracking, som låter användaren utnyttja telefonen med blöta fingrar. En intressant biverkan är att displayen också reagerar på rinnande vatten, vilket försvårade vår fotografering av enheten i en sådan situation, men detta är knappast något som kommer påverka potentiella köpare.

Alla portar, kortplatser och uttag på Acro S är dolda bakom luckor med gummipackningar för att uppnå den höga nivån av vattentålighet, vilket också leder till att enheten får ett stilrent utseende, sina många portar till trots. Längs telefonens ovansida återfinns MicroUSB-porten, 3,5mm-jacket och en MicroHDMI-port. Längs den vänstra sidan finner vi MicroSD-kortplatsen, SIM-kortplatsen samt laddningskontakterna, och längs den högra sitter ström/låsknappen, volymknapparna och en dedikerad kameraknapp. Telefonens undersida är helt fri från portar och uttag, och längs denna finner vi endast en fästögla för halsremmar och dylikt. Mikrofonen, som ofta återfinns här, sitter på den nedre delen av enhetens framsida.

tillsammans med det väl tilltagna djupet inger detta en känsla av att telefonen inte är på väg någonstans när den ligger i handen

Telefonen ligger bra i handen och känns mycket välbyggd, även om det förekommer ett visst flex i bakstycket vilket leder till mindre missljud. Baksidan på Acro S är mjukt rundad längs sidorna, och tillsammans med det väl tilltagna djupet inger detta en känsla av att telefonen inte är på väg någonstans när den ligger i handen, till skillnad från många tunnare eller kantigare telefoner som behöver hållas i ett järngrepp. Att Xperia Acro S har de ganska generösa måtten 126 x 66 x 12mm, och ligger på elfte plats när det gäller största totala enhetsvolymAndroidenheter.se, är inget som motverkar att den går ner i en normalstor jeansficka.

Vi har, som tidigare nämnts, testat att spola Acro S under rinnande vatten från en hushållskran, vilket den klarade av utan anmärkning. Den har även fått ligga en kortare tid i grunt vatten, och även detta gick problemfritt. Telefonen levereras med ett splitterskydd monterat på skärmglaset, något vi är förtjusta i då det även agerar vanligt displayskydd och besparar användaren arbetet med att installera ett sådant.

Vi hade dock gärna sett att det – trots att det per definition inte är ett displayskydd – var en aning mer reptåligt; efter en vecka där telefonen spenderat nästintill all tid ensam i en byxficka eller på ett bord (med displayen uppåt) har ett flertal mindre repor uppstått. Dessa repor syns å andra sidan endast i reflektionen från direkt lamp- eller solljus, och skyddet går att byta ut om de blir alltför iögonfallande.

Xperia Acro S använder sig av Android 4.0.4/Ice Cream Sandwich med Sonys gränssnitt UX ovanpå. Gränssnittet flyter på fint, men Sonys launcher (hemskärmsapplikation) Xperia Home stammar en del när man byter hemskärm, särskilt om de innehåller många widgets.

Vid flera tillfällen hade launchern dessutom avslutats när vi tryckte på Hemknappen, troligtvis på grund av minnesbrist, och vi fick vänta på att våra widgets och genvägar skulle dyka upp igen. Ett byte till en tredjepartslauncher löste dock dessa problem, och trots dem gillar vi hur det förhållandevis lättviktiga UX presterar tillsammans med Ice Cream Sandwich. Vi har tyvärr inga uppgifter om en eventuell uppdatering till Android 4.1/Jelly Bean, men hoppas självklart på att Sony kommer uppdatera Acro S till den senaste versionen av Android.

  

Batteriet på 1910 mAh ger Acro S en bra batteritid, och telefonen klarar utan problem en dags användning av hyfsat intensiv sort. Batteriet är inte löstagbart, antagligen för att säkra vattentålighet, något som inte är ett problem för de flesta men som orsakade viss huvudbry för oss när vår testtelefon hängde sig under den första uppstarten. Detta löstes genom att vi hittade knappkombinationen som tvingade till en avstängning av telefonen.

Oftast valde vi att använda genvägen på låsskärmen istället, då denna fungerade felfritt

Kameran i Xperia Acro S är densamma som i Xperia S, och denna presterar utmärkt i såväl goda som dåliga ljusförhållanden. Kameran går dessutom att starta direkt från viloläge genom att hålla inne kameraknappen, och man kan ställa in att den skall ta en bild omedelbart vid en sådan uppstart. Detta fungerar inte hundraprocentigt; oftast fungerar det bra och telefonen startar för att sedan ta en bild, ibland tar det ett antal sekunder innan telefonen vaknar och i sällsynta fall händer ingenting alls.
Oftast valde vi att använda genvägen på låsskärmen istället, då denna fungerade felfritt och startade kameran snabbare än motsvarande funktion på vår Galaxy Nexus.

Testbild Xperia Acro S

Den inbyggda högtalaren klarar av att spela högt, särskilt med alternativet xLOUD aktiverat, men ljudet är lite för tunt och burkigt för att låta riktigt bra, oavsett vilken volym man spelar på. Samtalskvaliteten upplever vi däremot som mycket god och vi har inte haft några problem med mottagningen eller tappade samtal.

Volymknapparna styr zoomnivån i kameraläget, och till detta syfte är de praktiskt placerade ovanför kameraknappen, strax söder om telefonens mitt i porträttläge. Som volymknappar, däremot, känns de felplacerade och en person med högerfattning behöver tillgripa en obekväm vinkel på tummen för att kunna nå dem.

Displayen på Xperia Acro S är knivskarp och återger färger imponerande väl

Displayen på Xperia Acro S är knivskarp och återger färger imponerande väl. Svärtan upplevs som mycket god för att vara en LCD-display, även om den bleknar något bredvid en AMOLED-display. Betraktningsvinklarna är klart godkända, vi hade gärna sett att dessa var ännu lite bättre då färgerna tappar en del slagkraft vid ganska små vinklar, men läsbarheten på webbsidor och dylikt bibehålls vid alla vinklar som man kan förväntas uppnå vid normal användning.

Xperia Acro S har inte mycket att sätta emot dagens flaggskepp HTC One X och Samsung Galaxy SIII, men att vara ett prestandamonster är heller inte syftet med telefonen. Den är dock ingalunda en snigel och har inga problem alls att hänga med vår Galaxy Nexus i såväl spel som benchmarks. Galaxy Nexus har dock ett bättre flyt i gränssnittet tack vare Android 4.1/Jelly Bean och det så kallade Project Butter som Androids utvecklarteam kallar sin senaste ansträngning för att få gränssnittet att flyta så bra som möjligt.

Storleksjämförelse mellan Xperia Acro S (vänster) och Xperia S (höger)

 

Sammanfattningsvis är vi imponerade av Xperia Acro S; den vattentäta konstruktionen tillsammans med en display som kort och gott är fantastisk utgör en god kombination, och den extra tjockleken som telefonen har jämfört med många andra upplevs snarare som en fördel än en nackdel, tack vare komforten den ger.

Acro S är lämpad för den som är ute efter en Androidtelefon i mellansegmentet och som är beredd att betala lite extra för ett utökat skydd mot de olyckor som de kan råka ut för, eftersom detta är den mest märkbara skillnaden mot systertelefonen Xperia S som idag är några hundralappar billigare. Värt att nämna är också att vi upplever att Acro S ligger betydligt bättre i handen än Xperia S gör.

För den som vill ha det allra senaste inom hård- eller mjukvara och som inte tycker sig behöva IP-klassificeringen är det troligtvis bättre att se sig om på annat håll, då Snapdragon S3 inte är någon ny eller uppseendeväckande kraftfull plattform och Ice Cream Sandwich inte längre är det senaste ropet inom Androidversioner.

 

Processor: 1,5GHz dual-core
Plattform: Qualc. MSM8260
RAM: 1GB
Skärm: 4,3" / HD / 342PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 12MP