En närmare titt på Sony Xperia Tablet S

Postat:
15:09 - 2012-09-27
Skribent:
| Viktor Å
Kommentarer:
32


Sony Xperia Tablet S är den japanska tillverkarens senaste tillskott till tabletmarknaden, som bygger vidare på såväl designspråket i den förra generationens Tablet S som deras trend med vattentåliga enheter. Surfplattan har en fyrkärnig processor från nVidia med en klockfrekvens på 1,3 GHz, som är en del av företagets Tegra 3-plattform. RAM-minnet uppgår till 1 GB och enheten har en bakre kamera med 8 megapixlar samt en främre sådan med 1 megapixel. Displayen är en LCD av IPS-typ, mäter 9,4 tum över diagonalen och har en upplösning på 1280×800 pixlar (WXGA).

Lagringsutrymmet ligger på 16 eller 64 GB, beroende på vilken man väljer av de varianter som finns tillgängliga i Sverige, och kan utökas med ett fullstort SD-kort. Surfplattan kan vidare köpas med eller utan möjlighet till 3G-uppkoppling, men ingen av varianterna går att ringa röstsamtal med. Swedroids testexemplar var en WiFi-modell med 16 GB lagringsutrymme.

Xperia Tablet S riktar sig till de som vill ha en surfplatta som inte behöver hanteras med silkeshandskar; enheten är IPx4-klassad, vilket innebär att den tål vattenstänk, och aluminiumbaksidan ger ett bättre skydd mot stötar än sina plastmotsvarigheter. Den är också lämpad för familjebruk, då den har en inbyggd IR-sändare för att styra hembioenheter och ett gästläge, som vi återkommer till senare.

Xperia Tablet S levererades i en låda som, utöver surfplattan, laddare och manualer innehöll mer än femtio procent luft, vilket leder till högre transportkostnader och större utsläpp på grund av den större lådvolymen. Detta kan tyckas vara lite onödigt, inte minst ur en miljösynpunkt, och leder i slutändan till att kunderna får betala mer för produkten.

Längs surfplattans högra sida finner vi strömknappen, volymknapparna samt en notifikations-LED och en mikrofon. Längst upp på den vänstra sidan återfinns 3,5mm-jacket och SD-kortluckan, och bakom en lucka längs undersidan sitter den proprietära laddningsporten.

Byggkvaliteten ger ett mycket gott intryck, och tack vare aluminiumchassiet är enheten vridstyv och känns gedigen, utan en tillstymmelse till missljud vid hantering. Skärmglaset är dock lite för tunt, och detta resulterar i att vi redan vid tämligen försiktigt tryck med fingertoppen kan se samma effekt som när man trycker med fingret på en datorskärm. Detta påverkar inte användarupplevelsen nämnvärt, men är inte bra för displayen i längden.

Surfplattan levereras med Android 4.0.3/Ice Cream Sandwich och ett tillverkargränssnitt som – till vår glädje – inte gör mycket för att förändra standardutseendet hos Android men som istället lägger till en del funktionalitet och dessutom tillhandahåller ett antal egna applikationer. Tack vare det lättviktiga tillverkargränssnittet är flytet i hemskärmar och dylikt mycket gott, och förhoppningsvis kommer det låta Sony genomföra snabbare uppdateringar till den senaste versionen av Android. I nuläget finns ingen närmare tidsplan för när uppdateringen till Android 4.1/Jelly Bean kan tänkas rullas ut, men så fort vi vet mer kommer vi att underrätta er.

Fjärrkontrollmjukvaran som följer med surfplattan fungerar ypperligt och efter en snabb inställningsprocess styr den de grundläggande funktionerna hos såväl en Samsung-TV som en Yamaha-receiver. Vi saknar dock vissa funktioner för receivern, såsom att välja en specifik input (exempelvis HDMI), men detta är sannolikt resultatet av att vi inte hittat rätt profil för enheten i applikationen. Vidare har fjärrkontrollen stöd för makron – möjligheten att utföra flera kommandon med ett tryck – som fungerar väl och är bekvämt att ha när fler än en enhet ska startas och ställas in.

Det kanske största tillägget som Sony har gjort till Androids standardfunktionalitet är gästläget, som låter ägaren av surfplattan skapa användarprofiler med egen bakgrundsbild och egna genvägar. Den bakgrund som Sony satt som standard för gästläget talar mycket för vilka denna funktionalitet är riktad till; ägaren kan välja att begränsa vilka applikationer som går att nå från en specifik gästprofil, vilket är användbart för föräldrar som vill förhindra att barnen spelar olämpliga spel eller laddar hem applikationer från Google Play Store.

Huvudprofilen går att lösenordsskydda, och lösningen verkar på det stora hela vara väl genomförd; vi har ännu inte lyckats hitta något sätt att kringgå gästläget och komma åt de låsta applikationerna. Vi hoppas att Google tar vara på detta och vidareutvecklar den liknande, dolda funktionalitet som fanns i källkoden till Android 4.1/Jelly Bean, så att användarkonton blir standardfunktionalitet för plattformen.

I Xperia Tablet S har Sony dessvärre lagt till en begränsning för WiFi, som gör att anslutningen alltid stängs ned när enheten försätts i viloläge, oavsett vilka inställningar man har för hur WiFi skall hanteras när skärmen stängs av. Detta – tillsammans med att enheten tar uppemot fem sekunder på sig att vakna upp från viloläge – gjorde att vi ofta valde att använda en telefon för snabba sökningar och liknande uppgifter, som med stor sannolikhet är vad många använder sina surfplattor till. I slutet av vår testperiod mottog surfplattan dock en uppdatering som gjorde att uppkopplingen återställdes snabbare, och förhoppningsvis inser Sony bristerna i den nuvarande lösningen och lägger till ett alternativ för att lämna WiFi på.

Batteritiden för Sony Xperia Tablet S får ses som godkänd; batteriet på 6000 mAh klarar sig utan problem genom en dag med ganska intensiv användning, men vi kommer aldrig i närheten av de 12 timmar kontinuerligt användande som Sony själva hävdar att den ska klara av. Standbytiden är däremot bra, troligtvis tack vare det aggressiva strömsparläget, och med lätt användning kan surfplattan vara igång en längre tid utan laddning.

Ljudet från de båda inbyggda högtalarna är häpnadsväckande bra, och framförallt med akustisk musik ger de en verklighetstrogen ljudbild. De är förstås inte i nivå med större ljudsystem, men för såväl filmtittande som för lättare musiklyssning är de med beröm godkända. Ljudvolymen är tillräckligt kraftfull för de flesta behov, och även vid högre volymnivåer bibehålls ljudkvaliteten.

Displayen i Xperia Tablet S presterar också mycket väl; tack vare att den är av IPS-typ har den goda betraktningsvinklar och bra färgåtergivning, dock med en något varm ton. Ljusstyrkan är fullt tillräcklig för användning både inomhus och utomhus, och den i dagsläget standardmässiga WXGA-upplösningen (1280×800 pixlar) är i regel god nog för de flesta uppgifter, inklusive läsning av fullt utzoomad text.

Tack vare Tegra 3-plattformen har Tablet S goda prestanda, och den har inte haft några problem med något vi utsatt den för i spel- eller benchmarkväg. Den inbyggda webbläsaren dras stundtals med vissa prestandaproblem och Google Chrome fungerar av någon anledning inte särskilt väl på enheten, men en av alla fördelar med Android som plattform är att det alltid finns andra alternativ.

Surfplattans bakre kamera genererar knappt godkända resultat, men detta är inte särskilt förvånande och vi kan inte heller förebrå Sony för den låga kamerastandarden eftersom surfplattor ändå inte är avsedda till att genomföra någon seriös form av fotografering med. Kameran i Xperia Tablet S duger till dokumenterande fotografering, men inte mycket mer.

Testbild Sony Xperia Tablet S

 

Sammanfattningsvis är Sony Xperia Tablet S en kompetent surfplatta med god byggkvalitet som lämpar sig lite extra väl för familjer och andra som har för avsikt att dela en surfplatta mellan flera personer, tack vare stödet för gästlägen. Att enheten är stänkskyddad gör dessutom att oroliga föräldrar kan andas ut när den befinner sig i händerna på barnen och att den blir mer lämpad för användning i köket.

Surfplattans spelprestanda lär inte göra någon besviken, och prestandan tillsammans med möjligheten att använda enheten som en multifjärrkontroll gör Xperia Tablet S till en utmärkt kompanjon för TV-soffan. Skärmen och högtalarna håller hög klass och bör inte lämna något att önska för den som inte kräver den högsta displayupplösningen som finns på marknaden idag.

För den som inte söker topprestanda – och som endast vill ha en surfplatta för att just surfa på nätet – finns det billigare alternativ som förhoppningsvis inte dras med samma långsamma uppvakningsprocess som Tablet S, och för dessa användare är det bättre att se sig om på annat håll.

Processor: 1,3GHz quad-core
Plattform: Tegra 3
RAM: 1GB
Skärm: 9,4" / WXGA / 161PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 8MP