En närmare titt på Sony SmartWatch 3

Postat:
16:00 - 2014-12-18
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
26

Sony är vid det här laget rena rama veteranen när det gäller smartklockor. Företaget har sedan 2011 släppt LiveView, SmartWatch, SmartWatch 2 och nu senast SmartWatch 3. Sistnämnda enheten är Sonys första handledsenhet som kör Android Wear istället för deras egenutvecklade lösning.

Med tanke på att tillverkare inte får anpassa Android Wear kan de i stort sett bara differentiera sig genom designen av hårdvaran, urtavlorna och genom att skicka med egna appar och synkroniseringslösningar.

SmartWatch 3 har inte en rund design som exempelvis Motorola Moto 360 och LG G Watch R. Klockan vinner inga stilpoäng i vår mening men sticker ut genom att ha inbyggd GPS, IP68-certifiering och ett förhållandevis kraftfullt batteri med 420mAh. Skärmen är transflektiv med 320 x 320 pixlar fördelade över 1,6”.

Enheten har i övrigt en 1,2GHz-processor från Qualcomm (sannolikt en variant av Snapdragon 400), 512MB RAM, 4GB lagring, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB-port, ljussensor, accelerometer, magnetometer, gyroskop och GPS. Det enda vi saknar på listan över sensorer är en pulsmätare, vilket hade varit ett trevligt tillskott.

Android Wear är Googles idé om hur ett operativsystem för smartklockor ska se ut. Genom Google Now-information, röstsökningar och aviseringar från smartphones är det tänkt att vi lättare ska kunna hantera vår allt mer uppkopplade vardag.

I förpackningen

sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-8

SmartWatch 3 tillhandahålls i en genomskinlig plastkub. Kubens lock rymmer i sin tur en snabbstartsguide samt en väldigt kort USB-kabel. Väggladdare medföljer ej.

Konstruktionen

sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-6sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-5sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-4

Skärmen och dess tillhörande hårdvara, själva enheten, vilar i ett silikonarmband. Skärmen går helt enkelt att trycka ut ur armbandet. Det rör sig alltså inte om någon traditionell lösning med fästen. Armbandet ger ett mycket robust intryck. Omfånget går att ändra dynamiskt och bör passa de allra flesta handledstjocklekar.

Produktbilderna visar fyra färger (vit, rosa, gul, svart) men det är bara de svarta och knallgula modellerna som kan beställas från Sonys hemsida. Nya armband går att köpa separat från Sony, i nuläget i färgerna vitt och rosa.

sony-smartwatch-3-promo-pic-3

Till höger om den avlånga 1,6-tumsskärmen sitter en silverfärgad knapp, vilken dels kan användas för att väcka skärmen men även för att nå inställningar och aktivera andra funktioner. Baksidan är silverfärgad även den med Sonys logotyp i mitten.

I nedre hörnet av baksidan sitter en lucka som rymmer microUSB-porten. Det är en smula bökigt att ansluta laddningskabeln då luckan har en tendens att vara i vägen, men det fungerar. Eftersom konstruktionen är IP68-certifierad tål den vatten och du bör kunna simma med klockan, även om djupdykning sannolikt inte är att rekommendera.

sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-3

Enheten ger oss ett sportigt, snarare än elegant, intryck. Vi kan avslutningsvis nämna att armbandet har en tendens att dra på sig damm, som å andra sidan är lätt att skölja av.

Hur bra sitter klockan?

SmartWatch 3 har suttit oväntat bra på handleden. Kärnenheten väger 45 gram och vi har inte upplevt att klockan är tung. Den har inte varit i vägen vid skrivbordsarbete eller vid spelande framför dator, men vi skulle inte direkt välja att sova med enheten på handleden.

De flesta bör kunna ha Sonys klocka hela dagen utan att den skaver eller är alltför mycket i vägen.

Musik och GPS

sony-smartwatch-3-promo-pic-2

De finns för all del inte särskilt många Android Wear-enheter på marknaden idag, men SmartWatch 3 sticker ut genom att vara enda modellen som uttryckligen har egen GPS. De som gillar att motionera ser sannolikt potential i smartklockor som träningsredskap.

Många som regelbundet ger sig ut på exempelvis löpturer har med sig sin smartphone för att få liveinformation och statistik om rundan. Genom att SmartWatch 3 har inbyggd GPS och dessutom kan lagra och spela upp musik kan telefonen lämnas kvar hemma.

Tyvärr finns det i nuläget bara ett fåtal appar som kan utnyttja GPS:en. Vår ordinarie träningsapp för Android, Endomondo Pro, har inte ens stöd för Android Wear än. Det finns dock alternativ, som Google My Tracks, Ghostracer och Sonys egna Lifelog-app. Enheten kan inte dra fördel av mobildata, Wi-Fi eller GLONASS i sin självständiga positionering, men det hela verkar fungera i nivå med de flesta träningsklockor som har inbyggd GPS.

Majoriteten springer med musik i öronen och även den punkten ror SmartWatch 3 hem. Android Wear stödjer nämligen att musik lagras lokalt, för att sedan spelas upp via anslutna Bluetooth-hörlurar. Google Play Music frågar exempelvis om du vill skicka den musik du sparat lokalt på telefonen till klockan.

Även Sonys egna musikapp, Walkman, kan skicka spellistor till SmartWatch 3 för självständig uppspelning.

Android Wear 5.0 i korthet

sony-smartwatch-3-promo-pic-6sony-smartwatch-3-promo-pic-7

Swedroid snabbtestade Samsung Gear Live i somras men detta är undertecknads första bekantskap med plattformen. Med risk för att framstå som teknikokunnig gav Android Wear ett smått förvirrande första intryck. Allt styrs genom svepgester, tryck och långtryck utan några direkta visuella ledtrådar. Lyckligtvis gick det snabbt att sätta sig in i navigeringen som numera känns smidig.

Android Wears motsvarighet till startskärmen är urtavlan. Om du långtrycker på urtavlan får du upp en meny för att växla mellan alla tillgängliga layouter. Genom ett nytt API i Android Wear 5.0 kan utvecklare skapa urtavlor och det finns redan en mängd alternativ att välja mellan i Play Store. Dessa installeras på telefonen och kan skickas till klockan från Android Wear-appen.

sony-smartwatch-3-promo-pic-9 sony-smartwatch-3-promo-pic-10

Ett svep nedåt över urtavlan blottar en meny med alternativ för att slå på ljudlöst läge och ett biografläge (sänker bland annat ljusstyrkan). Menyn innehåller även en genväg till inställningarna. Om du istället bara trycker på urtavlan (eller säger ”OK, Google”) initieras ett läge för röstkommandon och röstsökningar, samtidigt som en meny med olika kommandon visas. Från den menyn kan du exempelvis spela upp musik, visa alarm, skapa alarm, starta tidtagning/timer, initiera navigering eller skicka SMS genom diktering.

Grundidén för Android Wear tycks dock vara samma som för Google Now: du ska få den information du behöver, när du behöver den, utan att behöva be om den. Android Wear kan visa alla aviseringar från din smartphone, så du bara behöver snegla ner på handleden för att veta om du vill plocka upp mobilen eller inte. För de som inte har nytta av eller vill utnyttja Google Now blir dock Android Wear betydligt mindre användbart.

android-wear-dumpar

Även om det förmodligen hade varit dålig gränssnittsdesign för smartklockor kan vi inte låta bli att önska att en launcher gömde sig bakom urtavlan. Att ha ett rutnät med alla tillgängliga appar är så pass inpräntat för mobilanvändare vid det här laget att det känns tomt utan en sådan finess.

Hur Android Wear upplevs är sannolikt högst individuellt och beror på ens eget användningsmönster. Vissa kommer förmodligen se Android Wear-baserade smartklockor som ovärderliga verktyg och goda komplement till smartphones, medan andra inte kommer låta sig övertygas alls.

Det bör nämnas att svenska inte finns som systemspråk i Android Wear än – i alla fall inte på Sony SmartWatch 3. Alla röstsökningar, kommandon och dikteringar behöver ske på engelska. Gränssnittet är snabbt och flyter fint.

Slutsats

sony-smartwatch-3-promo-pic-5

SmartWatch 3 är i vår mening Sonys överlägset bästa smartklocka hittills. Tillverkaren riktar sig till en sportig publik genom IP68-certifiering (vattentäthet), silikonarmband och GPS. Smartklockan kan kartlägga träningsrundor och spela upp lokalt lagrad musik via Bluetooth-hörlurar, utan krav på ansluten smartphone. SmartWatch 3 är idag ensam om att erbjuda inbyggd GPS-navigering bland Android Wear-enheterna.

Transflektiva skärmen är 1,6 tum stor med 320 x 320 pixlar. Den innebär en förbättring gentemot SmartWatch 2 och håller i regel måttet både inomhus och utomhus, även om det går att se enskilda pixlar. Själva enheten sitter bra på handleden utan att skava och laddas via en microUSB-port på baksidan, som skyddas av en lucka. Batteriet på 420mAh ger enligt Sony upp till två dagars batteritid, vilket stämt för oss överlag. Om du ofta använder GPS och musikuppspelning kommer dock batteritiden att sänkas markant.

SmartWatch 3 är troligen bästa alternativet för de som vill prova Android Wear idag och främst kommer använda enheten för träningssyften, då klockan stoltserar med egen GPS. Samtidigt saknar enheten pulsmätare och vi hade definitivt föredragit trådlös laddning framför att behöva krångla med sladd och lucka.

Designen kan eventuellt avskräcka potentiella kunder, men den är i vilket fall funktionell och bekväm. Vi tror dock att smartklockor behöver se ut som eleganta, traditionella armbandsur för att slå igenom ordentligt. Android Wear i sin nuvarande form kommer avslutningsvis inte att övertyga alla. Tekniken är dock fortfarande i sin barndom och vi tror smartklockor är här för att stanna på sikt. SmartWatch 3 kostar i skrivande stund cirka 2500kr, precis som Motorola Moto 360 och LG G Watch R.