Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på Sony SmartWatch 3

Postat:
16:00 - 2014-12-18
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Sony är vid det här laget rena rama veteranen när det gäller smartklockor. Företaget har sedan 2011 släppt LiveView, SmartWatch, SmartWatch 2 och nu senast SmartWatch 3. Sistnämnda enheten är Sonys första handledsenhet som kör Android Wear istället för deras egenutvecklade lösning.
Med tanke på att tillverkare inte får anpassa Android Wear kan de i stort sett bara differentiera sig genom designen av hårdvaran, urtavlorna och genom att skicka med egna appar och synkroniseringslösningar. SmartWatch 3 har inte en rund design som exempelvis Motorola Moto 360 och LG G Watch R. Klockan vinner inga stilpoäng i vår mening men sticker ut genom att ha inbyggd GPS, IP68-certifiering och ett förhållandevis kraftfullt batteri med 420mAh. Skärmen är transflektiv med 320 x 320 pixlar fördelade över 1,6”. Enheten har i övrigt en 1,2GHz-processor från Qualcomm (sannolikt en variant av Snapdragon 400), 512MB RAM, 4GB lagring, Bluetooth 4.0, NFC, microUSB-port, ljussensor, accelerometer, magnetometer, gyroskop och GPS. Det enda vi saknar på listan över sensorer är en pulsmätare, vilket hade varit ett trevligt tillskott. Android Wear är Googles idé om hur ett operativsystem för smartklockor ska se ut. Genom Google Now-information, röstsökningar och aviseringar från smartphones är det tänkt att vi lättare ska kunna hantera vår allt mer uppkopplade vardag.

I förpackningen

sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-8 SmartWatch 3 tillhandahålls i en genomskinlig plastkub. Kubens lock rymmer i sin tur en snabbstartsguide samt en väldigt kort USB-kabel. Väggladdare medföljer ej.

Konstruktionen

sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-6sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-5sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-4 Skärmen och dess tillhörande hårdvara, själva enheten, vilar i ett silikonarmband. Skärmen går helt enkelt att trycka ut ur armbandet. Det rör sig alltså inte om någon traditionell lösning med fästen. Armbandet ger ett mycket robust intryck. Omfånget går att ändra dynamiskt och bör passa de allra flesta handledstjocklekar. Produktbilderna visar fyra färger (vit, rosa, gul, svart) men det är bara de svarta och knallgula modellerna som kan beställas från Sonys hemsida. Nya armband går att köpa separat från Sony, i nuläget i färgerna vitt och rosa. sony-smartwatch-3-promo-pic-3 Till höger om den avlånga 1,6-tumsskärmen sitter en silverfärgad knapp, vilken dels kan användas för att väcka skärmen men även för att nå inställningar och aktivera andra funktioner. Baksidan är silverfärgad även den med Sonys logotyp i mitten. I nedre hörnet av baksidan sitter en lucka som rymmer microUSB-porten. Det är en smula bökigt att ansluta laddningskabeln då luckan har en tendens att vara i vägen, men det fungerar. Eftersom konstruktionen är IP68-certifierad tål den vatten och du bör kunna simma med klockan, även om djupdykning sannolikt inte är att rekommendera. sony-smartwatch-3-minitest-swedroid-3 Enheten ger oss ett sportigt, snarare än elegant, intryck. Vi kan avslutningsvis nämna att armbandet har en tendens att dra på sig damm, som å andra sidan är lätt att skölja av.

Hur bra sitter klockan?

SmartWatch 3 har suttit oväntat bra på handleden. Kärnenheten väger 45 gram och vi har inte upplevt att klockan är tung. Den har inte varit i vägen vid skrivbordsarbete eller vid spelande framför dator, men vi skulle inte direkt välja att sova med enheten på handleden. De flesta bör kunna ha Sonys klocka hela dagen utan att den skaver eller är alltför mycket i vägen.

Musik och GPS

sony-smartwatch-3-promo-pic-2 De finns för all del inte särskilt många Android Wear-enheter på marknaden idag, men SmartWatch 3 sticker ut genom att vara enda modellen som uttryckligen har egen GPS. De som gillar att motionera ser sannolikt potential i smartklockor som träningsredskap. Många som regelbundet ger sig ut på exempelvis löpturer har med sig sin smartphone för att få liveinformation och statistik om rundan. Genom att SmartWatch 3 har inbyggd GPS och dessutom kan lagra och spela upp musik kan telefonen lämnas kvar hemma. Tyvärr finns det i nuläget bara ett fåtal appar som kan utnyttja GPS:en. Vår ordinarie träningsapp för Android, Endomondo Pro, har inte ens stöd för Android Wear än. Det finns dock alternativ, som Google My Tracks, Ghostracer och Sonys egna Lifelog-app. Enheten kan inte dra fördel av mobildata, Wi-Fi eller GLONASS i sin självständiga positionering, men det hela verkar fungera i nivå med de flesta träningsklockor som har inbyggd GPS. Majoriteten springer med musik i öronen och även den punkten ror SmartWatch 3 hem. Android Wear stödjer nämligen att musik lagras lokalt, för att sedan spelas upp via anslutna Bluetooth-hörlurar. Google Play Music frågar exempelvis om du vill skicka den musik du sparat lokalt på telefonen till klockan. Även Sonys egna musikapp, Walkman, kan skicka spellistor till SmartWatch 3 för självständig uppspelning.

Android Wear 5.0 i korthet

sony-smartwatch-3-promo-pic-6sony-smartwatch-3-promo-pic-7 Swedroid snabbtestade Samsung Gear Live i somras men detta är undertecknads första bekantskap med plattformen. Med risk för att framstå som teknikokunnig gav Android Wear ett smått förvirrande första intryck. Allt styrs genom svepgester, tryck och långtryck utan några direkta visuella ledtrådar. Lyckligtvis gick det snabbt att sätta sig in i navigeringen som numera känns smidig. Android Wears motsvarighet till startskärmen är urtavlan. Om du långtrycker på urtavlan får du upp en meny för att växla mellan alla tillgängliga layouter. Genom ett nytt API i Android Wear 5.0 kan utvecklare skapa urtavlor och det finns redan en mängd alternativ att välja mellan i Play Store. Dessa installeras på telefonen och kan skickas till klockan från Android Wear-appen. sony-smartwatch-3-promo-pic-9 sony-smartwatch-3-promo-pic-10 Ett svep nedåt över urtavlan blottar en meny med alternativ för att slå på ljudlöst läge och ett biografläge (sänker bland annat ljusstyrkan). Menyn innehåller även en genväg till inställningarna. Om du istället bara trycker på urtavlan (eller säger ”OK, Google”) initieras ett läge för röstkommandon och röstsökningar, samtidigt som en meny med olika kommandon visas. Från den menyn kan du exempelvis spela upp musik, visa alarm, skapa alarm, starta tidtagning/timer, initiera navigering eller skicka SMS genom diktering. Grundidén för Android Wear tycks dock vara samma som för Google Now: du ska få den information du behöver, när du behöver den, utan att behöva be om den. Android Wear kan visa alla aviseringar från din smartphone, så du bara behöver snegla ner på handleden för att veta om du vill plocka upp mobilen eller inte. För de som inte har nytta av eller vill utnyttja Google Now blir dock Android Wear betydligt mindre användbart. android-wear-dumpar Även om det förmodligen hade varit dålig gränssnittsdesign för smartklockor kan vi inte låta bli att önska att en launcher gömde sig bakom urtavlan. Att ha ett rutnät med alla tillgängliga appar är så pass inpräntat för mobilanvändare vid det här laget att det känns tomt utan en sådan finess. Hur Android Wear upplevs är sannolikt högst individuellt och beror på ens eget användningsmönster. Vissa kommer förmodligen se Android Wear-baserade smartklockor som ovärderliga verktyg och goda komplement till smartphones, medan andra inte kommer låta sig övertygas alls. Det bör nämnas att svenska inte finns som systemspråk i Android Wear än – i alla fall inte på Sony SmartWatch 3. Alla röstsökningar, kommandon och dikteringar behöver ske på engelska. Gränssnittet är snabbt och flyter fint.

Slutsats

sony-smartwatch-3-promo-pic-5 SmartWatch 3 är i vår mening Sonys överlägset bästa smartklocka hittills. Tillverkaren riktar sig till en sportig publik genom IP68-certifiering (vattentäthet), silikonarmband och GPS. Smartklockan kan kartlägga träningsrundor och spela upp lokalt lagrad musik via Bluetooth-hörlurar, utan krav på ansluten smartphone. SmartWatch 3 är idag ensam om att erbjuda inbyggd GPS-navigering bland Android Wear-enheterna. Transflektiva skärmen är 1,6 tum stor med 320 x 320 pixlar. Den innebär en förbättring gentemot SmartWatch 2 och håller i regel måttet både inomhus och utomhus, även om det går att se enskilda pixlar. Själva enheten sitter bra på handleden utan att skava och laddas via en microUSB-port på baksidan, som skyddas av en lucka. Batteriet på 420mAh ger enligt Sony upp till två dagars batteritid, vilket stämt för oss överlag. Om du ofta använder GPS och musikuppspelning kommer dock batteritiden att sänkas markant. SmartWatch 3 är troligen bästa alternativet för de som vill prova Android Wear idag och främst kommer använda enheten för träningssyften, då klockan stoltserar med egen GPS. Samtidigt saknar enheten pulsmätare och vi hade definitivt föredragit trådlös laddning framför att behöva krångla med sladd och lucka. Designen kan eventuellt avskräcka potentiella kunder, men den är i vilket fall funktionell och bekväm. Vi tror dock att smartklockor behöver se ut som eleganta, traditionella armbandsur för att slå igenom ordentligt. Android Wear i sin nuvarande form kommer avslutningsvis inte att övertyga alla. Tekniken är dock fortfarande i sin barndom och vi tror smartklockor är här för att stanna på sikt. SmartWatch 3 kostar i skrivande stund cirka 2500kr, precis som Motorola Moto 360 och LG G Watch R.

 • Edvin

  Har själv en Smartwatch 3, innan den hade jag LG G Watch R. Och dem är lika bra, handlar bara om designen, alltså om man prioriterar design före GPS eller tvärtom

 • Chosen-one

  plus att LG även har Heart rate monitor

 • Edvin

  Naturligtvis. Men du kan ändå aldrig använda G Watch självständigt på löprundan.

  LG: stil > funktionalitet
  Sony: stil < funktionalitet

 • Chosen-one

  Beror på vad du vill göra självständigt med din enhet på/efter löprundan/gympasset.

  t.ex ta pulsen :)

 • Alexander Atkinson

  En fet nackdel är skärmen. Jag har iofs inte sett skärmarna på andra klockor men denna är dassig och det är verkligen uppenbart att det just är en bild på en klocka man tittar på. Det är extremt få watch faces som blir snygga. Å andra sidan betyder den transteflektiva skärmen att den syns i ”avstängt” läge, ju starkare solljus desto bättre. Så återigen funktionalitet framför stil här. I och för sig tycker jag själva klockan är den snyggaste hittills, om man diggar den stilen (digitalklocka-looken). Den försöker dessutom inte se ut som någonting dem inte är, som vissa av konkurrenterna :)

 • Andreas Stennert

  Någon som vet I fall det går art ansluta ett pulsband till själva klockan? Är lite less att ta med min stora telefon på löprundan.

 • Jerry Berglund

  Lite kul att se. Bra kritik för en en smartwatch som i stort sett var uträknad och kritiserad vid releasen. Jag erkänner. Kritiserade den också för den såg snarare ut som en i all hast grej från Sony. Men flera recensioner jag har sett har varit positiva. Just i att den är bra på det mesta, inte sticker ut o s v. Det som var dåligt blev plötsligt bra. Det roliga är att Swedroid ändå går emot strömmen en aning när de säger att de föredragit en trådlös laddningsvariant istället för den Sony då valt med usb-kabel. De övriga tyckte det snarast vart en snillrik lösning och förklarade det då med att det är inte alltid man kan ha med sig en trådlös docka eller en vanlig docka överallt, men usb-kabeln kan du i stort sett låna ut av vem som helst. Så de gav lösningen full pott. haha. Så smaken är som baken. Däremot tyckte de andra recensionerna att luckan kunde vara bökig att öppna, vilket i sig kan vara en bra sak just med tanke på vattentätheten. :-)

  Klockan kanske inte suger helt enkelt och Sony gjorde kanske en hit just för att den är så medium på ett sätt. :-)

 • Edvin

  Njaa… alltså pulsmätaren var visserligen exakt på LG:n. Men kan säga att den är hopplös under löprundan, handleden måste vara helt stilla och det tar ca 20 sekunder för klockan att mäta pulsen. Att mäta vilopulsen hemma i soffan däremot går utmärkt.

 • Chosen-one

  Kan säga att jag använder pulsmätaren på gymmet visserligen (löper ej), och där fungerar den utmärkt. Speciellt nu efter lollipop trillade in på klockan.

  Tar inga 20 sekunder längre. Kanske 10 max.

 • Robin

  Ångrar lite att man inte köpte den på Inet för några dagar sen då den kosta 1990kr

 • Marcus Nilsson

  Läste om någon som körde sitt blåtands-pulsband mot klockan, vet däremot inte om det finns någon app som det fungerar mot.

  Är mest intresserad av att veta om de får till ant+ så det skulle gå att köra garmins pulsband mot den. Då blir det en riktigt bra träningsklocka.

 • Anders

  Blöt touch av svett eller regn brukar funka sådär, fast kanske annat att stänga ner med röstkommandon. Jag gick däremot tillbaka till hederlig gpsklocka igen, blev knäckt av att folk ringde på löprundan och vill hålla det enkelt, samt slippa tänka på batteritiden för mycket. Blir träning för komplicerat så lätt att man avstår… Annars är helt klart Sony på rätt väg, hoppas den får stöd för annat än My Tracks framöver, den är lovande hur som.

 • Jörgen

  Wear Mini Launcher finns gratis i Play Store. Med den får du upp en app drawer med ett svep från ena kanten av urtavlan.

 • Andreas Stennert

  Tack för svaret! Har ett blåtandspulsband och jag hoppar nog på tåget när det kommer appar som stödjer detta.

 • yes

  Fan vad snygg display med de små strecken.

 • gerhard

  Med två knappar till och normal Android hade det blivit en utmärkt träningsklocka med IpBike och någon knapp konfiguration (tex Xposed Addditions om Xposed+root kan användas i Lollipop). SIM had jag gärna haft egentligen, men jag föredrar nog en lätt klocka. Puls vid träning behöver tydligen tight fit på armen som TomTom så BTLE/ANT+ pulsband (och andra sensorer) är nog att föredra.
  SW4 eller Kina modell för mig om inte min Garmin dör snart, då blir det ny dedikerad GPS.

 • Mattias Isegran Bergander

  FYI, jodå Endomondo har stöd för Android Wear. Den gamla Endomondo Pro appen har det inte dock, men den är ersatt med vanliga appen som känner igen pro eller inte på kontot. Dock inget stöd för standalone gps i klockan, ännu.

 • Magnus Bondesson

  Jag har en. Tycker trådlös laddning hade varit grymt men USB-porten kunde vara kvar (så kan man ladda även utan att trådlösa laddaren med sig), dock borde den sitta på sidan av klockan så man kan ladda den utan att ta av sig den. Det hade förmodligen påverkat designen negativt dock.

  Ang utseende så har jag fått många kommentarer i stil med ”vilken snygg klocka!” så det enkla och stilrena faller tydligen många i smaken. Jag själv inräknad.

 • Magnus Bondesson

  Har aldrig stört mig på skärmens kvalite under de 2v jag haft klockan. Finns massa snygga watch faces.

 • Magnus Bondesson

  ”vi skulle inte direkt välja att sova med enheten på handleden”

  Varför inte? Det har jag gjort flera nätter. Den sitter så himla bra att man knappt märker den, varken dagtid eller när man vaknar.

 • Alexander Atkinson

  Det är ju såklart subjektivt. Jag tycker skärmen är grådassig, speciellt mot klockans och armbandets i övrigt djupsvarta färg. Jag anar att oledskärmarna på vissa av konkurrenterna har djupare svärta, men som sagt jag vet inte om man kan ha transreflektivt då – 360 och G Watch R har det inte.

 • shangoo

  Håller delvis med dig om skärmen. Moto360 och G Watch R har dessutom fler snygga watchfaces att välja mellan. Men om man är nöjd med digitalklocks-stilen så är klockan i övrigt väldigt bra.

  Jag använder Weather Watchface och är supernöjd med att den visar all information jag är intresserad av och ser bra ut på samma gång.

 • Marcus Nilsson

  Snabbkontrollerna som följer med genom att svepa en gång till är fantastiskt bra :)

 • Roffe

  Känns betydligt mer attraktivt med en rund klocka, känns som att Sony m.fl bör gå åt det hållet.

 • Samiche

  Har idag en SW2 som jag är mycket nöjd med. Använder den tillsammans med mobilen (N5) och diverse golfappar. Kommer nu SW3 med integrerad GPS så är nästa fråga. Klarar den 5 timmar med GPS påslaget? Någon som har den och som vet om den drar mycket med GPS påslagen… God Jul!

 • Stefan

  Runkeeper fungerar sedan idag med SmartWatch 3’s GPS.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons