Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på stryktåliga träningsmobilen Sony Xperia go

Postat:
23:47 - 2012-07-19
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Xperia go är en ny stryktålig träningsmobil från Sony i stil med Xperia active. Den har en dubbelkärnig 1GHz-processor som är del av Ericssons NovaThor U8500-plattform, 512MB RAM, 4GB inbyggt lagringsminne, en 5MP-kamera samt en 3,5-tumsskärm med HVGA-upplösning (320 x 480 pixlar).

Sony poängterade direkt vad Xperia go är för typ av mobil genom att leverera den på ett högst ovanligt vis. Vi slogs först av hur rymligt paketet var. När vi sedan öppnade kollit och fick se den nätta enhetsförpackningen intill något stort som var inslaget i papp undrade vi ett tag vad tusan det kunde vara för något.

Bakom pappen doldes en rejäl kruka med jord. I krukan låg ett snöre med en etikett på vilken det stod ”dra i mig”. Vi drog följaktligen i snöret och fick upp en Xperia go som var nedtryckt djupt i jorden. Det var ett tydligt sätt att visa att enheten både tål smuts och dessutom väta, då vi fick lov att spola av telefonen under en kran med vatten för att få den ren.

Sony Xperia go riktar sig främst till de som vill ha en stryktålig mobil som man kan ha med under utomhusaktiviteter och som klarar av lite tuffare yttre förhållanden. Xperia go har erhållit IP-rating 67, vilket är den högsta nivån av vatten- och dammtålighet för smartphones. Enhetens 3,5-tumsskärm har ett reptåligt mineralglas över sig och något tillverkaren kallar för Wet Finger Tracking som gör att displayen kan användas med våta fingrar.

På framsidan finner vi tre kapacitiva knappar under skärmen: Tillbaka, Hem och Meny. Högst upp på vänstra långsidan sitter ett 3,5mm-jack och på motsatt sida sitter microUSB-porten: båda skyddas av en lucka. På höger långsida sitter en volymknapp och på ovansidan till vänster är strömknappen placerad.

Vi spolade som sagt av Xperia go under en vanlig kran vilket enheten klarade fint. Det kom dock in lite fukt under bakstycket vilket inte gjorde så mycket då enheten har skydd för väta och smuts även där. SIM- och minneskort fredas exempelvis av luckor.

Även om Xperia go känns plastig (den är trots allt gjord av plast) ligger den fint i handen och enheten upplevs kanske inte som robust utan snarare som oöm. Mobilen är lätt då den bara väger 110g och går enkelt ner i fickor.

Ibland märks det knappt ens att man har Xperia go på sig. Det är fördelaktigt när man exempelvis har den med sig under springturer. Av alla enheter på Androidenheter.se hamnar Xperia go på sjunde plats när det gäller minst total enhetsvolym: det är en nätt pjäs som mäter 111 x 60 x 10mm.

Man ska egentligen inte skriva om sig själv i den här typen av sammanhang, men det gör det lättare att förklara varför Sony Xperia go varit uppskattad då vi kikat närmare på enheten. Ända sedan 2007 har jag använt toppmodeller som kostat ungefär lika mycket (och ibland mer) än min stationära dator. Nokia N73 från 2006 var den sista mobil som fick ligga löst i byxfickan utan fodral tillmammans med allt annat som råkat finnas där.

Jag springer nästan varje dag och har varit mycket fysiskt aktiv i sommar. Under aktiviteter då Samsung Galaxy Nexus skulle ha fått vara kvar hemma har jag inte tvekat en sekund på att ta med mig Xperia go. Den bästa mobilen är ibland den man alltid har med sig och på så vis kan Xperia go bli bättre än summan av sina delar.

Trots att även större mobiler som Galaxy Nexus går ner i nästan alla fickor utan problem är en lätt och liten 3,5-tumsmobil som Xperia go betydligt mer portabel. Det är som att ha en gammal hederlig dumtelefon, fast i smartphoneformat. Man kan ha kvar den i fickan oavsett vad man sysslar med för aktivitet och behöver aldrig vara rädd om den, vilket är själva poängen och fördelen med Xperia go.

Den är naturligtvis sämre på i stort sett alla punkter jämfört med Galaxy Nexus eller nya androidflaggskepp som Xperia S, HTC One X och Samsung Galaxy S3. Man ska verkligen inte köpa Xperia go och man vill ha det allra bästa eller senaste i mjuk- och hårdvaruväg. Xperia go tävlar dock inte med dessa enheter, så punkter som prestanda, skärmkvalité och upplösning blir inte lika viktiga.

Xperia go tävlar dock inte med dessa enheter, så punkter som prestanda, skärmkvalité och upplösning blir inte lika viktiga

Xperia go kör tyvärr Android 2.3 Gingerbread i nuläget vilket känns mossigt, i alla fall om man är van vid Jelly Bean och tycker det är intressant med nya androidversioner. En uppdatering till Ice Cream Sandwich är utlovad även om vi inte riktigt vet när den kommer.

Enheten har utrustats med Sonys egna gränssnitt UX och har man tidigare erfarenhet av tillverkarens anpassningar kommer man känna sig som hemma när man använder Xperia go. Flytet i gränssnittet är rappt och klart godkänt överlag, men knappast i nivå med Galaxy Nexus – särskilt inte efter uppdateringen till Jelly Bean med Project Butter som gjort Android silkeslent. Trots att den dubbelkärniga processorn är av det klenare slaget klarar Xperia go ändå av de flesta spel i Play Store utan problem.

Samtalskvalitén har vi upplevt som god och det går att få ett hyfsat högt ljud ur de inbyggda högtalarna. För en mobil med fokus på träning och fysiska aktiviteter är det naturligtvis viktigt att GPS:en fungerar. Ibland tog det lite längre tid för enheten att hitta sin position än vad vi hade önskat (i alla fall i träningsappen Sports Tracker) men vi har i övrigt inte haft några problem med GPS:en. Den har fungerat som den ska och registrerat våra springturer väl. Vi kan kort nämna att batteritiden inte är utöver det vanliga. Den är heller inte anmärkningsvärt dålig och batteriet ligger på 1305mAh.

Skärmen Xperia go utrustats med har bara HVGA-upplösning (320 x 480 pixlar) vilket ger en pixeldensitet på 165PPI. Den förhållandevis låga upplösningen är inget som stör i alla lägen, men särskilt text av det mindre slaget kan bli en aning oskarp. När vita bakgrunder visas kan skärmens ljus även upplevas som störande kallt och skarpt, i alla fall om man är van vid AMOLED-skärmar. Funktionen för automatisk ljusstyrka verkar för övrigt inte fungera, då skärmens ljusstyrka inte alls anpassas till rådande ljusförhållanden när alternativet är aktiverat.

I webbläsaren har skärmen flera gånger slutat svara på svepningar när vi försökt skrolla. Det problemet har dock lyckligtvis varit begränsat till den medföljande browsern. Vi vet inte vad det är som får just webbläsaren att trilskas på det viset. Förhoppningsvis kan problemet lösas med en framtida firmwareuppdatering.

Vilka passar då den här pjäsen för? Är man ute efter en androidmobil med imponerande och högupplöst skärm och topprestanda kommer man bli besviken och bör välja en annan modell. Skärmen är relativt lågupplöst och brister lite i skärpa emellanåt, 5MP-kameran är medelmåttig och enheten kör Gingerbread i nuläget. När det gäller stryktåliga och vattenresistenta smartphones som är lätta och har smidiga yttermått torde dock Xperia go vara ett av de bästa alternativen för tillfället.

De som inte kräver det senaste i hård- och mjukvaruväg och som vill ha en nätt träningssmartphone som man inte behöver vara rädd om och som kan få följa med i fickan oavsett fysisk aktivitet, kommer sannolikt bli belåtna och trivas med Xperia go.

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia active på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia go på Prisjakt just nu:

 • Pillesnutt

  Helt klart intressant då jag är ute efter en stryktålig mobil att ha Spotify och träningsapp på, under grisiga löpturer i skogen.
  Funderar annars på att skaffa ett vattentåligt skal till min gamla HTC Desire, men om denna kostar 2500:- kan det bli köp.

 • Gizero

  Själv använder jag en gammal avdankad ZTE Blade på löprundan. En ny lur skulle jag nog inte köpa för det syftet.

 • Erik

  Lite info om GPS osv hade inte varit fel, då jag antar större delen av Go’arna kommer använda telefonen med den aktiv.

 • Sami Mrabet

  äntligen! tack!!

 • Sami Mrabet

  den här recensionen är inte noggrant skriven som alla andra, varför inte det ? :/ det märks att ni inte har lagt ner lika mycket tid på den

 • Gizero

   Antagligen på grund av att det inte är någon recension…

 • Reitoo

  Haft den i två veckor som komplement till min galaxy nexus. Toknöjd!

 • Christoffer Holmgren

  Det står ingenstans att det är en recension så du kanske har lite väl höga förväntningar på artikeln.

 • Michael Ördög

  Tyvärr inte GLONASS – stöd men den låser snabbt och med tillräckligt bra precision för allt jag har gett mig ut på med min (Cykel- och springturer i Göteborg). 

 • Sven

  Har den Ant+ som Active?

 • @FredrickTurfare

  Blir till att beställa en så att jag kan Turfa i ur och skur. Kanske skicka ut denna med en radiostyrd båt. Gick ju inte så bra med Xperia Mini Pro när båten sjönk…

 • SankteSatan

  Det här kunde ha varit en helt klockren telefon, men hur fasen kan man missa att ge den en skärm med RGBW (sony WhiteMagic…) och GLONASS.

 • Björn Engström
 • Marcus Löfstrand

  Här testar man Xperia Go rejält :) :)
  http://www.youtube.com/watch?v=y3v5lN4U0bM

 • MetadonPatient

  Hur är det med Xperia Acro S? Kommer den vara lika tålig som Xperia Go? De har ju samma IP-rating 67, vilket är den högsta nivån av vatten- och dammtålighet för smartphones.

 • MetadonPatient

  Eller ej. Enligt Androidenheter.se så har Xperia Acro S IP-rating  55 och 57, vilket jag tolkar som att det är ”sämre” än Xperia Go’s IP-rating 67. Rätta mig gärna om jag har fel. Iaf, hade velat veta hur stor skillnad det är mellan dessa IP-rating’s och hur mycket mindre Acro S tål. Ett test mellan Xperia Go och Acro S hade varit nice.

 • Jimmy Åsén
 • Nicke

  Just tillbaka från en fjällvandring med en trasig telefon så de här kanske är något för mig. (Som tur är var det en billig telefon efter att min htc evo 3d dog i våras under GR20 vardring…)

 • Sami Mrabet

  vad är då meningen med artikeln ? 

 • Fick min Sony Xperia Go idag och är inte allt för nöjd, släcks skärmen får man krångla sig till strömknappen och trycka där vilket är rätt opraktiskt, wet finger tracking funkar ju sådär och och duscha och skriva med den samtidigt är rätt knepigt när den trycker lite här och var, ångrar mitt köp!

 • Johan

  Är jättenöjd med min xperia GO !!
  Skulle aldrig ge en förmögenhet på en telefon , när det finns klart prisvärda
  bra telefoner till hyfsat pris…
  Tåla vatten är ett måste för mig.

 • Peju

  Min erfarenhet av Xp Go är så här långt riktigt bra. Jag gjorde från början uppdateringar av alla system och tillförde de 5-6 viktiga appar som behövs för daglig bekvämlighet i främst arbete (voicememo,kamerafunkt., kontakt, sms/epost mm) det mesta fungerar klanderfritt. Det som är korrekt fr tidigare ref är just intern scrolling som intr är helt 100, samt stavn-kontrollen.. Ett annat störande problem var import av kontakter fr annan mobil -dt mesta fungerade men ca 5% missade telefonnr i fråga, och dt gick ej att lägga till befintlig kontakt. Men dt är temporärt o

 • Peju

  …och överkomligt. Som sagt uppdatering till A4 var kanon. Ett riktigt positivt inslag är också backup-funktionen mot min laptop, total systembackup -riktigt smidigt. QR-inläsningen är suverän också. Dock bör en riktvisning om läsa in från rätt håll göras, jag råkade läsa fr fel sida och hamnade på en oseriös sida- men dt har ju inte m telefonen att göra i sig. Alarmfunktionen bör också ha en tydlighet vad gäller repetition ( likt classic-modell). I övrigt fungerar appar och webbplatser utomordentligt
  För min del gäller det att vänja sig vid Android-touch i allmänhet enbart, detta är en riktigt bra start, och min gula variant är föremål för avund hos både kollegor och ungar med iPhone. Jag kommer att hålla mig till liknande modeller framöver. Bra jobbat och kul av Sony…

 • Peju

  Angående mobilen i duschen… Har man ingen ro i kroppen utan mobil i duschen ? Hallå. !! 8o))

 • Bos

  Skit telefon, håller inte för någonting. Jag hade telefonen på skrivbordet för laddning och den råkade åka i golvet. skärmen sprack. När jag köpte den sa försäljaren att den skulle klara fall från skrivbord mm. Även i reklamfilmen tappas telefonen i golvet utan att ta skada. Jag gick till Telia för att få den reparerad men den här telefonen var inte extra stryktålig utan bara vatten och damm skyddad så någon reparation på garantin kunde inte göras.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons