En närmare titt på stryktåliga träningsmobilen Sony Xperia go

Postat:
23:47 - 2012-07-19
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
25

Xperia go är en ny stryktålig träningsmobil från Sony i stil med Xperia active. Den har en dubbelkärnig 1GHz-processor som är del av Ericssons NovaThor U8500-plattform, 512MB RAM, 4GB inbyggt lagringsminne, en 5MP-kamera samt en 3,5-tumsskärm med HVGA-upplösning (320 x 480 pixlar).

Sony poängterade direkt vad Xperia go är för typ av mobil genom att leverera den på ett högst ovanligt vis. Vi slogs först av hur rymligt paketet var. När vi sedan öppnade kollit och fick se den nätta enhetsförpackningen intill något stort som var inslaget i papp undrade vi ett tag vad tusan det kunde vara för något.

Bakom pappen doldes en rejäl kruka med jord. I krukan låg ett snöre med en etikett på vilken det stod ”dra i mig”. Vi drog följaktligen i snöret och fick upp en Xperia go som var nedtryckt djupt i jorden. Det var ett tydligt sätt att visa att enheten både tål smuts och dessutom väta, då vi fick lov att spola av telefonen under en kran med vatten för att få den ren.

Sony Xperia go riktar sig främst till de som vill ha en stryktålig mobil som man kan ha med under utomhusaktiviteter och som klarar av lite tuffare yttre förhållanden. Xperia go har erhållit IP-rating 67, vilket är den högsta nivån av vatten- och dammtålighet för smartphones. Enhetens 3,5-tumsskärm har ett reptåligt mineralglas över sig och något tillverkaren kallar för Wet Finger Tracking som gör att displayen kan användas med våta fingrar.

På framsidan finner vi tre kapacitiva knappar under skärmen: Tillbaka, Hem och Meny. Högst upp på vänstra långsidan sitter ett 3,5mm-jack och på motsatt sida sitter microUSB-porten: båda skyddas av en lucka. På höger långsida sitter en volymknapp och på ovansidan till vänster är strömknappen placerad.

Vi spolade som sagt av Xperia go under en vanlig kran vilket enheten klarade fint. Det kom dock in lite fukt under bakstycket vilket inte gjorde så mycket då enheten har skydd för väta och smuts även där. SIM- och minneskort fredas exempelvis av luckor.

Även om Xperia go känns plastig (den är trots allt gjord av plast) ligger den fint i handen och enheten upplevs kanske inte som robust utan snarare som oöm. Mobilen är lätt då den bara väger 110g och går enkelt ner i fickor.

Ibland märks det knappt ens att man har Xperia go på sig. Det är fördelaktigt när man exempelvis har den med sig under springturer. Av alla enheter på Androidenheter.se hamnar Xperia go på sjunde plats när det gäller minst total enhetsvolym: det är en nätt pjäs som mäter 111 x 60 x 10mm.

Man ska egentligen inte skriva om sig själv i den här typen av sammanhang, men det gör det lättare att förklara varför Sony Xperia go varit uppskattad då vi kikat närmare på enheten. Ända sedan 2007 har jag använt toppmodeller som kostat ungefär lika mycket (och ibland mer) än min stationära dator. Nokia N73 från 2006 var den sista mobil som fick ligga löst i byxfickan utan fodral tillmammans med allt annat som råkat finnas där.

Jag springer nästan varje dag och har varit mycket fysiskt aktiv i sommar. Under aktiviteter då Samsung Galaxy Nexus skulle ha fått vara kvar hemma har jag inte tvekat en sekund på att ta med mig Xperia go. Den bästa mobilen är ibland den man alltid har med sig och på så vis kan Xperia go bli bättre än summan av sina delar.

Trots att även större mobiler som Galaxy Nexus går ner i nästan alla fickor utan problem är en lätt och liten 3,5-tumsmobil som Xperia go betydligt mer portabel. Det är som att ha en gammal hederlig dumtelefon, fast i smartphoneformat. Man kan ha kvar den i fickan oavsett vad man sysslar med för aktivitet och behöver aldrig vara rädd om den, vilket är själva poängen och fördelen med Xperia go.

Den är naturligtvis sämre på i stort sett alla punkter jämfört med Galaxy Nexus eller nya androidflaggskepp som Xperia S, HTC One X och Samsung Galaxy S3. Man ska verkligen inte köpa Xperia go och man vill ha det allra bästa eller senaste i mjuk- och hårdvaruväg. Xperia go tävlar dock inte med dessa enheter, så punkter som prestanda, skärmkvalité och upplösning blir inte lika viktiga.

Xperia go tävlar dock inte med dessa enheter, så punkter som prestanda, skärmkvalité och upplösning blir inte lika viktiga

Xperia go kör tyvärr Android 2.3 Gingerbread i nuläget vilket känns mossigt, i alla fall om man är van vid Jelly Bean och tycker det är intressant med nya androidversioner. En uppdatering till Ice Cream Sandwich är utlovad även om vi inte riktigt vet när den kommer.

Enheten har utrustats med Sonys egna gränssnitt UX och har man tidigare erfarenhet av tillverkarens anpassningar kommer man känna sig som hemma när man använder Xperia go. Flytet i gränssnittet är rappt och klart godkänt överlag, men knappast i nivå med Galaxy Nexus – särskilt inte efter uppdateringen till Jelly Bean med Project Butter som gjort Android silkeslent. Trots att den dubbelkärniga processorn är av det klenare slaget klarar Xperia go ändå av de flesta spel i Play Store utan problem.

Samtalskvalitén har vi upplevt som god och det går att få ett hyfsat högt ljud ur de inbyggda högtalarna. För en mobil med fokus på träning och fysiska aktiviteter är det naturligtvis viktigt att GPS:en fungerar. Ibland tog det lite längre tid för enheten att hitta sin position än vad vi hade önskat (i alla fall i träningsappen Sports Tracker) men vi har i övrigt inte haft några problem med GPS:en. Den har fungerat som den ska och registrerat våra springturer väl. Vi kan kort nämna att batteritiden inte är utöver det vanliga. Den är heller inte anmärkningsvärt dålig och batteriet ligger på 1305mAh.

Skärmen Xperia go utrustats med har bara HVGA-upplösning (320 x 480 pixlar) vilket ger en pixeldensitet på 165PPI. Den förhållandevis låga upplösningen är inget som stör i alla lägen, men särskilt text av det mindre slaget kan bli en aning oskarp. När vita bakgrunder visas kan skärmens ljus även upplevas som störande kallt och skarpt, i alla fall om man är van vid AMOLED-skärmar. Funktionen för automatisk ljusstyrka verkar för övrigt inte fungera, då skärmens ljusstyrka inte alls anpassas till rådande ljusförhållanden när alternativet är aktiverat.

I webbläsaren har skärmen flera gånger slutat svara på svepningar när vi försökt skrolla. Det problemet har dock lyckligtvis varit begränsat till den medföljande browsern. Vi vet inte vad det är som får just webbläsaren att trilskas på det viset. Förhoppningsvis kan problemet lösas med en framtida firmwareuppdatering.

Vilka passar då den här pjäsen för? Är man ute efter en androidmobil med imponerande och högupplöst skärm och topprestanda kommer man bli besviken och bör välja en annan modell. Skärmen är relativt lågupplöst och brister lite i skärpa emellanåt, 5MP-kameran är medelmåttig och enheten kör Gingerbread i nuläget. När det gäller stryktåliga och vattenresistenta smartphones som är lätta och har smidiga yttermått torde dock Xperia go vara ett av de bästa alternativen för tillfället.

De som inte kräver det senaste i hård- och mjukvaruväg och som vill ha en nätt träningssmartphone som man inte behöver vara rädd om och som kan få följa med i fickan oavsett fysisk aktivitet, kommer sannolikt bli belåtna och trivas med Xperia go.

Lägsta pris på Sony Ericsson Xperia active på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Sony Xperia go på Prisjakt just nu: