Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En närmare titt på uppkopplade smartklockan Samsung Gear S

Postat:
12:18 - 2014-12-20
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
Samsung Gear S har fler funktioner än alla Android Wear-baserade smartklockor tillsammans. Det är rätt och slätt en liten smartphone på handleden som kör Samsungs operativsystem Tizen. Med funktioner som Wi-Fi, A-GPS/GLONASS, USB 2.0 och plats för SIM-kort (3G) sticker enheten ut i mängden.
Gear S har även en uppsjö sensorer som accelerometer, gyroskop, kompass, pulsmätare, ljussensor, UV-mätare och barometer. Enheten drivs av en dubbelkärnig 1GHz-processor och bjuder på 512MB RAM och 4GB lagring. Den smått futuristiska tvåtumsskärmen är kraftigt böjd och av typen Super AMOLED, med 360 x 480 pixlar (300PPI).

Vi kommer ta en kort titt på Gear S nedan. Hur fungerar funktionerna i praktiken och är det bättre att ha en komplett telefon på handleden än en skärm som mest bara visar aviseringar från smartphone?

Gränssnittet

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-10samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-11samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-13

Det handlar säkert till stor del om personlig preferens, men vår spontana reaktion var att Samsungs egna gränssnitt för smartklockor är mer logiskt och lättanvänt än det i Android Wear. Tizen på Gear S är helt enkelt mer i linje med vad inbitna smartphoneanvändare är vana vid.

I centrum står urtavlan, precis som i Android Wear. Det finns naturligtvis flera urtavlor att välja mellan, allt från de som försöker efterlikna vanliga armbandsur till digitala varianter. Urtavlorna visar utöver tiden i regel information som väder, datum, tillryggalagda steg och antalet nya aviseringar.

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-14

Ett svep åt höger över urtavlan visar en lista med aviseringar och meddelanden. Sveper du istället åt vänster kommer du till en horisontell lista med widgetar, som exempelvis nyhetsläsare, musikspelare, agenda, snabbinställningar, kontakter och väder. Widgetar kan tas bort och läggas till efter behov.

samsung-gear-s-skarmdump-1samsung-gear-s-skarmdump-3samsung-gear-s-skarmdump-2samsung-gear-s-skarmdump-4

Ett svep nedåt över urtavlan visar reglage för ljud och ljusstyrka samt ett statusfält (kan även nås genom dubbeltryck med två fingrar). Det går naturligtvis även att svepa uppåt, vilket visar en traditionell applikationslåda med vertikal scrollning. En regel genom hela gränssnittet är att ett svep nedåt från skärmens ovankant för dig tillbaka till föregående menyn. Enheten kan köra egna appar och Gear Store har i nuläget ett tusental titlar av olika typer.

Gränssnittet har varit snabbt och lättanvänt. Som sagt upplever vi att Gear S är lättare att plocka upp och börja använda direkt utan tidigare erfarenhet än Android Wear-baserade motsvarigheter.

samsung-gear-s-skarmdump-5samsung-gear-s-skarmdump-8

Skärm och design

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-01

Gear S är inte en subtil smartklocka. Skärmen är ovanligt stor och med sina 67 gram är klockan även tyngre än många andra handledsenheter. Gummiarmbandet är av ungefär samma typ som i Sony SmartWatch 3 och kan naturligtvis anpassas för just din handled.

Under skärmen sitter en hemknapp som tar användaren tillbaka till urtavlan. Ett dubbeltryck på knappen initierar röstassistenten S Voice som standard, men det kan ändras till att exempelvis istället visa schema eller starta telefonappen. På bakstycket sitter en magnetkontakt för laddning, en lucka för SIM-kort (av typen nano) och pulsmätaren.

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-09samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-07

Laddning sker genom att en särskild laddningsstationen kläms fast över baksidan. Det är inte världens smidigaste lösning, då det i alla fall inledningsvis var lite klurigt att få stationen att fästa. Precis som i fallet SmartWatch 3 hade vi föredragit trådlös laddning. Konstruktionen är IP67-klassad och kan hantera lättare former av stänk och väta.

Skärmen är den bästa vi sett hittills på en smartklocka, även om det egentligen inte säger så mycket. Panelen är ovanligt pixeltät för den här typen av enhet (300PPI) och Super AMOLED-tekniken säkrar djup svärta och livliga färger. Skärmen är kraftigt böjd och sluttar så att säga över din handled. Det ger en intressant och inbjudande effekt, särskilt vid scrollning i menyer. Effekten är så pass påtaglig att det nästan kändes konstigt att titta på en platt skärm igen efter att vi använt Gear S en längre stund.

Samsung har även lyckats få till rätt goda betraktningsvinklar för skärmen, som dock plockar upp många reflektioner utomhus.

Sensorerna

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-12

Pulsmätaren fungerade först inte alls, trots upprepade försök. Problemet visade sig vara att enheten satt för långt fram på handleden. För att funktionen ska fungera får Gear S inte sitta för nära ”beniga delar”, som Samsung uttrycker det.

När enheten placerades högre upp på underarmen fungerade det hela fint, även om det i regel tog 15-20 sekunder för Gear S att mäta pulsen. Du kan alltså inte räkna med att få löpande realtidsinformation om din aktuella puls. När Gear S istället sitter ”uppochner” med skärmen vänd nedåt på handleden sker dock mätningen snabbare.

Huruvida finesser som UV-mätare är gimmicks eller inte låter vi var och en bedöma, men vi uppskattar i alla fall att finessen finns där. Samsung poängterar att ingen av sensorerna ska användas för ”medicinskt bruk” utan de ska främst ses som redskap och uppskattningar för vardaglig träning.

Telefon och uppkoppling

samsung-gear-s-ui-1

En av grundfinesserna med Gear S är att den har plats för SIM-kort och kan genomföra samtal och koppla upp sig mot nätet över 3G oberoende av smartphone. Genom inbyggd Wi-Fi kan enheten även ansluta till Internet över vanliga Wi-Fi-nätverk.

Samtal sker antingen via enhetens egna mikrofon och högtalare eller via anslutet Bluetooth-headset. Vi tror ingen kommer vilja byta ut sin smartphone helt mot en Gear S. Samsung själv menar att uppkopplingsmöjligheterna främst bör ses som ett komplement.

samsung-gear-s-skarmdump-6

Det är billigt att skaffa kontantkort som bara fylls på vid behov och på så vis kunna ha Gear S som backup eller till enklare former av handledssurfning. Om du får slut på batteriet i telefonen och verkligen behöver kunna ringa eller bli nådd kan du även sätta i SIM-kortet i klockan istället, förutsatt att det är av typen nano-SIM. Ett annat användningsområde är om du ska iväg och vill lämna mobilen hemma, men samtidigt vill ha en telefon med dig.

Telefonfunktionen har fungerat hyfsat för oss, med varierande samtalskvalitet och täckning. I större städer bör det dock inte vara några problem med täckningen.

Slutsats

samsung-gear-s-smartklocka-swedroid-05

Precis som i vissa av företagets smartphones, som Galaxy S5 och Note 4, har Samsungs pumpat in ett överflöd av finesser i Gear S. Det är en innovativ manick med funktionalitet som överträffar de flesta andra smartklockor – en uppkopplad dator på handleden. Även om allt inte fungerar felfritt och vissa säkert upplever utvalda funktioner som gimmicks uppskattar vi att Samsung satsar på hittills udda funktioner som UV-mätare.

Genom att inte bara erbjuda GPS utan även GLONASS, Wi-Fi och 3G-uppkoppling fungerar Gear S utmärkt under löprundan. Funktioner som stegräknare, pulsmätare och musikspelare gör även detta till en bra träningsmanick.

Skärmen är nog den bästa vi sett i en smartklocka med god svärta och relativt bra skärpa. Färgåtergivningen kanske inte är naturtrogen, men innehållet ser i vilket fall inbjudande ut. Det är en lång bit kvar till samma skärmkvalitet som nya smartphones i toppskiktet, men Samsung har tagit ett litet steg på vägen. Batteriet räcker enligt tillverkaren upp till två dagar. Vi har kunnat använda enheten mellan en och två dagar beroende på användningsmönster.

Samtidigt är vi inte helt övertygade av helheten. Vi efterlyser förbättringar som ökad batteritid, samt kompatibilitet med alla Androidbaserade smartphones. Gear S kan bara anslutna till utvalda Galaxy-modeller, vilket är en stor nackdel om du nu inte råkar ha en kompatibel telefon.

Om Samsung lyckas förbättra och vidareutveckla konceptet och börjar stödja alla Androidtelefoner kan uppföljarna mycket väl bli vad vi väljer att bära på handleden i framtiden. Gear S kostar runt 3500kr just nu, vilket är cirka 1000kr mer än vad de senaste Android Wear-klockorna går på.

Fördelar

 • Bra och böjd skärm
 • Går att ringa med
 • Har Wi-Fi och GPS/GLONASS
 • Pulsmätare
 • En dator på handleden
 • Tizen känns mer logiskt än Android Wear

Nackdelar

 • Är bara kompatibel med utvalda Samsung-telefoner
 • Batteriet hade gärna fått räcka längre än 1-2 dagar
 • Pulsmätaren tar ibland ett 20-tal sekunder på sig
 • Krånglig laddning
 • Tizen har inte alls lika bra Android/Google Now-integrering som Android Wear-klockor

 • Sebastian

  Den må vara funktionsrik men vilken gräslig klicka.

 • Gurra101

  Tyckte den ser nice ut :)

 • Gurra101

  Köpt om den funkat med andra Android mobiler! Och att dom itne fattat detta själv att man kanske får sålt fler enheter om det funkar med andra märken än bara sitt eget! Jag bytar ju knappast min Sony mobil mot en samsung!

 • HoLT

  Verkar lika häftig som den är ful! Jag ville både ha den NU och gräva ner den i gräsmattan för att slippa se den på en och samma gång.

 • FredrikAn

  Well said.

 • camilla

  vilken skönhet :)
  synd bara att den bara funkar till samsung :/(

 • Alfa Laval

  IR för att byta kanal på TVn hade vart ok

 • jahaja

  Rymdåldern är här! Grymt ha-begär..

 • Erik

  Låt gärna oss avgöra om batteritiden behöver vara bättre. Hur länge orkar een köra vid vanlig användning? Med GPS påslage ?

  Har ni inte kunnat testa batteritiden bör ni skriva det, istället för att bara nämna att den borde vara bättre.

  För mig vore dryga dygnet OK batteritid (om än inte bra), medan en vecka eller mer är vad andra behöver.

 • Filip

  Kompatibel med alla tefoner, dubbelbatteritid (minst), 500 kr billigare och en rund skärm så köper jag. Känns som att det är Sony eller Motorola som kommer nå dit först. Moto 360 version 2 eller kanske 3 är något för mig. Än så länge tycker jag inte att det är värt det.

 • HasseY

  Det är en besvikelse att pulsmätare inte är så behälplig vid löpning. Får förtsätta med min Motorola ACTV+pulsband ett tag till.

 • speedmaster1000

  ”medan en vecka eller mer är vad andra behöver.” Menar du oss?

 • gerhard

  Saknar knappar också, touch screen är inte bra vid löpning. Android hade varit bättre också, där finns det bra appar redan som knappast portas helt till Tizen. Stödjs ANT+/BTLE pulsband?

 • Wan

  Någon som vet vad det finns för olika tidtagar-appar till Tizen? Måste finnas en med möjlighet att skapa egna användarspecificerade intervaller för att jag ska kunna tänka mig köpa den här. Kan man ha skärmen igång konstant om man vill?

 • Rome73

  Inte bara OK… Det hade varit GULD! :-)

 • Rome73

  Jag har dubbla känslor precis som du… Fast andra känslor…

  Första smartwatchen som faktiskt börjar likna en smartwatch enligt mig = Vill ha!

  Jag kommer ALDRIG vilja ha en klocka på handleden igen = Vill inte ha!

  Så när det kommer en smartphone (jag skrev inte fel) som sitter bra utmed (inte runt) armen så kanske. Jag vill inte ha en apparat till utan ett nytt praktiskt sätt att bära min befintliga enhet på. Sedan är det naturligtvis inte ett minus om skärmen är böjd så att den följer armen bättre än en helt platt skärm…

 • Rome73

  Nu börjar de smarta klockorna likna smarta… Inte bara en dummy-extra-skärm…

  Så om 2-3 generationer så kanske vi faktiskt är där…
  Tricoder typ StarTrek… :-)

 • Hassey

  Ska säga touch funkar mycket bra på min ACTV som också är på Android. Skulle tro att touchen faktiskt bättre än knappar just vid löpning. Man behöver ju inte trycka så hård och det är mycket lättare att byta mellan skärmarna.

 • gerhard

  Jag har en Omate TrueSmart och har inte bra erfarenhet av touchskärm då jag är svettig, det regnar eller jag har handskar på mig. Typ jämt alltså. Det är inte känslighet på skärmen som är problemet med handskar, det är precisionen.
  Använder Xposed Additions för att mappa om knappar och stänga av skärmen, styr IpBike med knappar. Fungerar bra, men saknar BTLE HR.

 • m96

  Sluta glo på hjärntvätten.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons