En närmare titt på ZTEs toppmodell Nubia Z5

Postat:
13:16 - 2013-09-10
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
10
  • Tillverkare: ZTE
  • Modell: Nubia Z5
  • Tillgänglighet: I butiker
  • Pris: Cirka 4000kr
  • Webbsajt/Specifikationer: Androidenheter.se

ZTE är ett kinesiskt företag som enligt siffror från i juli är världens femte största telefontillverkare – både när det gäller smartphones och traditionella mobiler. Många förknippar ZTE med budgettelefoner, vilka i vissa fall varit ovanligt prisvärda. Vi minns exempelvis den ursprungliga ZTE Blade (Orange San Francisco) som år 2010 erbjöd mycket hårdvara för pengarna.

Tillverkaren har nu även satsat på att ge ut mobiler med mer påkostad hårdvara och ZTEs senaste toppmodell Nubia Z5 kom nyligen till Sverige. De egenskaper som placerar den i toppskiktet är framförallt 2GB RAM, en 5-tumsskärm med Full HD-upplösning, en 13MP-kamera från Sony, Yamaha-ljudchipp och fyrkärniga Qualcomm APQ8064. Vi har testat pjäsen under en tid och här kommer en närmare titt på Nubia Z5 – vår första bekantskap med en ZTE-telefon i det övre prisskiktet.

I kartongen

zte-nubia-z5-bild-3
zte-nubia-z5-bild-6zte-nubia-z5-bild-8zte-nubia-z5-bild-5

Första intrycket av Nubia Z5 som produkt var mycket positivt, tack vare den ovanligt fina förpackningen. Det är uppenbart att ZTE satsat på att skapa ett attraktivt paket och att de vill poängtera att Nubia inte är någon budgetmobil.

Själva telefonen låg i en separat och gedigen plastlåda med läcker röd botten, tillsammans med diverse manualer, ett verktyg för att öppna SIM-kortsluckan, samt en programmerbar NFC-bricka. Det följer med två stycken fästen så brickan exempelvis kan sättas på ett kylskåp eller annan vertikal yta.

zte-nubia-z5-forpackning
zte-nubia-z5-bild-20

ZTE skickar dessutom med en laddare/USB-kabel och ett par vit-röda in-ear-hörlurar (samma färgsättning som för mobilen och all paketering). Kanske är det inte världens mest miljövänliga förpackning, men den var ovanligt tjusig och kändes påkostad.

Utseende och byggkvalitet

zte-nubia-z5-bild-12

Nubia är i våra ögon en snygg mobil. Baksidan är mörkgrå medan kanterna består av en ljusgrå aluminiumlegering. Runt kameran på baksidan löper en ljusröd rand och även de tre kapacitiva knapparna på framsidan (Meny/Hem/Tillbaka) under skärmen lyser med samma röda nyans.

Precis som andra ZTE-telefoner vi testat ligger Nubia fint och behagligt i handen. Bakstycket har en matt och len yta och känns nästan som gummi. Nubia upplevs som ovanligt lätt, vilket den också är. Enheten väger 126 gram medan andra 5-tumstelefoner pendlar mellan 130 – 170 gram.

MicroUSB-porten sitter på undersidan, volymknappen upptill på vänstersidan, medan strömknappen placerats längs högersidan. Högst upp sitter 3,5mm-jacket och till vänster upptill har luckan för SIM-kort placerats. Batteriet är fast och bakstycket går inte att plocka bort.

Själva Nubia Z5 ger inte ett lika exklusivt intryck som dess förpackning. Enheten tycks dock kunna tåla en del stryk och verkar ordentligt hopsatt.

Skärmen

zte-nubia-z5-bild-11

Telefonen är del av den mycket pixeltäta vågen med 5-tumsskärmar. Nubia Z5 har nämligen en 5-tumsskärm från Sharp med Full HD/1080p, vilket innebär 1080 x 1920 pixlar och 441PPI. Flera av skärmens aspekter är bra. Det är svårt att invända mot punkter som skärpa (särskilt för text) och färgåtergivning – här fungerar Nubia fint.

Det går dock inte att få skärmen särskilt ljusstark och skärmen plockar (kanske delvis därför) upp ovanligt många reflektioner. Detta påverkar exempelvis läsbarheten utomhus och betraktningsvinklarna, som inte är de bästa.

En annan invändning mot skärmen är hur den upplevs vid beröring. Precis som för exempelvis Huawei Ascend Y300 är det något som inte känns helt rätt. Skärmen ger en lite annan känsla än vanliga pekskärmar. Det märks både vid vanlig användning, men även när skärmen torkas av med en tröja. Känsligheten är det dock inget fel på.

Exakt vad det beror på kan vi inte svära på – enligt ZTE innehåller skärmen avancerat och blott 0,55mm tjockt glas. Många användare skulle förmodligen inte ens märka skillnad, men det är något vi reflekterat över. Skärmen i Nubia Z5 är alltså en blandad kompott – god skärpa, men bristande ljusstyrka och betraktningsvinklar.

Förtydligande: Det här avsnittet har uppdaterats, efter nya uppgifter om att skärmen täcks av glas och inte plast.

GPS och ljud

Vi river snabbt av GPS-delen genom att säga att positionering fungerat precis som det ska. Enheten har mätt löprundor med samma resultat som många populära Androidtelefoner och har inte haft problem att låsa mot satelliter.

Nubia Z5 bjuder på ljudchipp från Yamaha (med  Dolby 5.1, AAC och SRS) och har två stycken högtalare som är placerade nedtill i varsin ytterkant på bakstycket. Vi hade gärna velat kunna skruva upp volymen lite till, men annars ger högtalarna ifrån sig ovanligt bra ljud. Ljudet dämpas dock kraftigt ifall telefonen ligger ner mot plan yta med skärmen uppåt. Även vid musiklyssning med favorithörlurarna presterar Nubia bra. Hörlurarna (in-ear) som följer med är ovanligt stiliga och har en vit-röd design.

Mjukvara

zte-nubia-z5-skarmdump-4zte-nubia-z5-skarmdump-5

Tyvärr har vi inte särskilt mycket bra att säga om ZTEs gränssnitt, vilket i det här fallet är baserat på över ett år gamla Android 4.1. Det ser för all del läckert ut emellanåt, samtidigt som vissa inslag är enerverande. När sveplås aktiverats visas till exempel först ZTEs vanliga låsskärm som öppnas genom ett långtryck på en cirkel, varefter en slags eldanimation snurrar runt cirkeln och skärmen låses upp. Därefter måste telefonen låsas upp en gång till genom sveplåset.

Trots 2GB RAM och samma fyrkärniga chipp (Qualcomm APQ8064) som i exempelvis LG Nexus 4 och Sony Xperia Z, laggar dessvärre gränssnittet emellanåt. Det är helt enkelt inte alltid så snabbt det bör vara med tanke på hårdvaran. Eventuellt kommer ZTE förbättra flytet genom framtida firmwareuppdateringar och nyare Androidversioner kan kanske råda bot på de små hack som ibland uppstår, men vi hade föredragit original-Android eller en ROM som CyanogenMod.

zte-nubia-z5-skarmdump-6zte-nubia-z5-skarmdump-3zte-nubia-z5-skarmdump-11

Ett annat problem som dock inte har någon direkt praktisk betydelse är bristande översättningar. Det förekommer stavfel i de engelska menyerna, kombinerat med grammatiska missar och avsaknad av mellanslag. Att världens femte största smartphonetillverkare inte fixat ordentliga menyöversättningar av sin toppmodell är märkligt. Även LG har tidigare haft dylika bekymmer.

Till det positiva kan nämnas ett svart och ett vitt tema, snabbinställningar i aviseringsfältet och profiler för att aktivera flera olika inställningar samtidigt. Hanteringen av den programmerbara NFC-brickan som följer med telefonen fungerar även fint. Du kan utföra en serie kommandon på telefonen bara genom att låta mobilen snudda brickan.

zte-nubia-z5-skarmdump-1zte-nubia-z5-skarmdump-8zte-nubia-z5-skarmdump-7

För att ta skärmdumpar på ZTE Nubia räcker det för övrigt att dra tre fingrar uppåt över skärmen, men det måste först aktiveras från rörelsesektionen i inställningarna.

Kameran

Nubia Z5 har en 13MP-kamera med med Sony CMOS-sensor (f/2.2). Kameran har bland annat ett HDR-läge (High Dynamic Range) som producerar foton med ett större intensitetsomfång. Vi gillar kameran i Nubia skarpt och tycker den i regel presterar i nivå med flaggskepp från årets första halva.

zte-nubia-kameraexempel

Slutsats

Att använda ZTE Nubia Z5 har gett blandade intryck. Telefonen ser bra ut, är lätt, har en skarp skärm, bra ljud, en mer än godkänd 13MP-kamera och ligger fint i handen. Den levererades i en tjusig förpackning och Nubia Z5 verkar kunna tåla en del stryk. Samtidigt är vi inte förtjusta i ZTEs gränssnitt som innehåller felöversättningar och framförallt inte är så snabbt och mjukt som det bör vara med tanke på hårdvaran (2GB RAM och fyrkärniga Qualcomm APQ8064).

En annan invändning är att skärmen inte riktigt känns som vanligt, trots god känslighet och att den enligt tillverkaren är täckt av tunt glas. Många skulle förmodligen inte reflektera över den saken, men för inbitna pekskärmsanvändare kan det kännas ovant. Batteritiden är dessutom inte den bästa när telefonen används mycket, då skärmen slukar rejält med energi. Det går dock att motverka genom att alltid ha låg ljusstyrka på skärmen, istället för att låta telefonen sköta styrkan automatiskt.

I nuläget är det svårt att rekommendera Nubia med tanke på att LG Nexus 4 kostar runt 1000 kronor mindre. Skärmen i Nubia är betydligt mer högupplöst och både dess högtalare och kamera är mer kompetenta än i Nexus-telefonen. Samtidigt erbjuder Nexus 4 ett bättre och snabbare gränssnitt med en mer modern version av operativsystemet, och användare får i stort sett garanterat ett uppdatering till Android 4.4 KitKat som förväntas komma i höst.

Sony Xperia Z, Xperia ZL och Galaxy S4 Active ligger dessutom i ungefär samma prisklass (eller någon femhundring över) och de enheterna anser vi är bättre och säkrare Full HD-val än Nubia Z5. Det var ett gott försök från ZTE men det räckte i vår mening inte riktigt hela vägen till att konkurrera i det sanna toppskiktet. Om Nubia Z5 går ner ett steg i pris kan den dock bli ett bra val för de som vill ha en Full HD-mobil utan att behöva lägga ner en alltför stor penning.

Processor: 1,5GHz quad-core
Plattform: Qualc. APQ8064
RAM: 2GB
Skärm: 5" / FHD / 441PPI
Skärmtyp: LCD
Kamera: 13MP