En titt på Acer Liquid Jade S

Postat:
16:56 - 2015-03-12
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
11

Taiwanesiska tillverkaren Acer säljer en mobil i mellansegmentet i Sverige kallad Liquid Jade S. I nuläget ligger priset kring 2750 kronor. Grundspecifikationerna består av en 5-tums IPS LCD-skärm (720p), 16GB lagring, 2GB RAM, en 13MP-kamera, en främre 5MP-kamera och MediaTeks åttakärniga chipp MT6752M.

Acer har även utrustat telefonen med Bluetooth 4.0, LTE, en FM-radio och ett fast 2300mAh-batteri. NFC saknas. Liquid Jade S mäter 143 x 69 x 7,8 millimeter och väger bara 116 gram. Det första som slog oss var mycket riktigt hur lätt telefonen är. De flesta andra 5-tumstelefoner har en vikt mellan ~130 och 160 gram.

acer-liquid-jade-s-1acer-liquid-jade-s-3acer-liquid-jade-s-4

Enheten känns överraskande smidig i handen, där den ligger behagligt tack vare dess lena och rundande bakstycke. Framifrån påminner Jade S oss en del om LG Nexus 4, då glaset rundas en smula ner ut över kanterna.

Längs vänstersidan sitter en SIM-kortsplats som rymmer dubbla SIM-kort. Det går även att utnyttja ena SIM-kortsplatsen till minneskort. Volymknapparna är placerade uppe längs högersidan och toppen huserar strömknapp samt hörlursutgången. Själva konstruktionen känns robust, förutom knapparna som ger ett plastigt intryck och gärna hade fått vara mer distinkta.

acer-liquid-jade-s-16acer-liquid-jade-s-9acer-liquid-jade-s-5acer-liquid-jade-s-13acer-liquid-jade-s-12

Skärmen är av typen IPS LCD, med 1280 x 720 pixlar. Det ger en pixeldensitet på 294PPI. Vi har inga större problem med panelen överlag, som erbjuder goda betraktningsvinklar (förutom när det uppstår speglingar) och kan bli relativt ljusstark. Lägsta ljusstyrkan är dock för hög, vilket kan vara en nackdel när enheten används på kvällen i mörka rum. Skärpan är i nivå med vad man kan förvänta sig av 720p på 5-tumsskärm.

På mjukvarufronten finner vi Android 4.4.4 KitKat, som anpassats av Acer. Till det positiva hör att gränssnittet flyter fint i Liquid Jade S överlag. Tillverkaren har infogat en del trevliga finesser, som möjligheten att köra utvalda appar sida vid sida i fönster. Det går även att väcka enheten genom att rita över skärmen. Ritar du ett ”C” startas exempelvis kameran direkt när skärmen är släckt, medan ett ”V” öppnar telefonappen.

acer-liquid-jade-s-8acer-liquid-jade-s-7acer-liquid-jade-s-14

En funktion vi aldrig stött på förut är möjligheten att både stänga av och sätta på enheten enligt schema. Du kan till exempel säga åt enheten att stänga av sig själv 24:00 varje natt och starta sig den tid du går upp på morgonen. Har du satt ett alarm och enheten är avstängd startar den för övrigt upp sig själv och ljuder signalen, i stil med gamla dumtelefoner.

Till det negativa med gränssnittet hör designen som ibland ger gamla Gingerbread-vibbar, med tanke på de illgröna inslag Acer använder på flera ställen. De går delvis att få bort genom att aktivera ”standardtemat” istället för Acers egna tema. I vissa skärmar är dock designen i linje med vanliga KitKat.

Screenshot_2015-03-12-11-32-45Screenshot_2015-03-12-11-31-44

Anledningen till att vi inte går in på större detalj i artikeln är att vi anser att det går att köpa bättre telefoner för samma pris. Liquid Jade S är för all del ingen dålig smartphone. Konstruktionen är lätt, smidig, robust och behaglig att hålla i. Chippet MediaTek MT6752M driver enheten fint i kombination med 2GB arbetsminne. Batteriet bör räcka en hel dag vid blandad användning så den punkten utgör heller inget direkt problem.

Samtidigt har telefonen klena högtalare, med relativt låg högsta ljudstyrka och ett spinkigt ljud. Kanske är det bara vårt testexemplar som är drabbat, men båda knapparna har slutat svara vid ett flertal tillfällen. Volymknappen har även hakat upp sig och gett konstanta utslag emellanåt. När svenska är aktiverat står det ändå ”Call Settings” bland inställningarna, en typ av översättningsmiss exempelvis LG gjort sig skyldig till tidigare. Dessa punkter, tillsammans med HD-upplösningen och avsaknad av NFC, bidrar till att sänka helhetsintrycket med tanke på priset.

LG G2 är nere i exakt samma prisklass numera och Xperia Z2 börjar även klättra under 3000kr från vissa återförsäljare. Båda dessa telefoner känns som bättre alternativ, med kraftfullare batterier och 1080p. Det är ändå påfallande vilken kraftfull hårdvara som går att köpa för under 3000kr idag. Vi rekommenderar att de som lockas av telefonen, som faktiskt har sina förtjänster som plats för dubbla SIM-kort, försöker kika på enheten innan köp och bilda sig en egen uppfattning.