Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En titt på Google Play Books, Movies, Music och Devices

Postat:
15:33 - 2012-12-07
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

I vissa länder bjuder Play Store på så mycket mer än olika typer av appar och spel. Butiken innehåller där även filmer och TV-serier, böcker, musik och hårdvara. I Sverige kan vi än så länge bara nå en liten del av Googles utbud men alla tjänster torde även nå fram till vårt land förr eller senare. I väntan på hela härligheten kommer här en titt på Google Play Books, Movies, Music och Devices.

Till att börja med ser Play Store helt annorlunda ut i de länder som stödjer det fulla sortimentet. Både på webben och i androidappen välkomnas man av en blandning av appar, musik, böcker och filmer på framsidan istället för bara appar. Detsamma gäller när man söker i butiken: svarsresultaten visas i kategorier utifrån typ av innehåll och är inte bara en lista applikationer. En stor sidomeny visar länkar till de olika kategorierna.


Google Play Books

Play Books är Googles virtuella bokhandel och därtill namnet på sökjättens egna e-boksläsarapp. Både på webben och i Play Store på sin surfplatta eller mobil kan man bläddra bland böcker i olika kategorier precis som man bläddrar bland appar. Man får personliga rekommendationer och Google visar topplistor med de populäraste böckerna. Bokpriserna varierar kraftigt och pendlar i regel mellan motsvarande 20kr och 85kr. Det finns även ett stort antal gratisböcker.

Böckerna man köper och laddar hem får man sedan automatiskt upp i Play Books-applikationen. Det är en rätt enkel men ändå trevlig app med fin typografi och god läsbarhet. Man kan ställa in typsnitt, bakgrund, ljusstyrka och det finns naturligtvis ett nattläge (som gynnar AMOLED-skärmar på grund av sänkt batteriförbrukning).

Man kan säga åt appen att läsa texten högt. Det är naturligtvis smidigt för exempelvis synskadade men den virtuella rösten är inte behaglig att lyssna på. En liten men för somliga kanske ändå viktig detalj är sidbytesanimationen, som är den snyggaste och mjukaste vi sett i en androidapp. Ens läsning synkroniseras mellan de olika enheter man läser på, så man kan till exempel utan problem fortsätta läsa på surfplattan på samma ställe man slutade läsa på mobilen. Play Books är överlag en trevlig liten app.

Google Play Movies

Det här är naturligtvis Googles videobutik. Play Movies fungerar precis som Play Books med skillnaden att det inte finns något gratismaterial. En ny film som The Amazing Spider Man kostar motsvarande 25kr att hyra och 85 riksdaler att köpa. Google tar dock mer betalt om man vill kunna titta på filmer i HD-upplösning. Priset för Spider Man blir då istället 35kr respektive 100kr.

Man kan välja att börja titta på hyrda filmer i 30 dagar efter betalningen och när man väl tittat på filmen kan man titta hur mycket som helst under 48 timmar. Det går att titta via webben och på alla ens olika androidenheter, så filmen är inte begränsad till en plattform. Filmer man köpt och äger hamnar i ens bibliotek permanent.

Google Play Music

Vissa är säkert redan bekanta med en viss del av Play Music då tjänsten går att aktivera i Sverige genom att använda sig av proxy: man lurar helt enkelt Google att man har en IP-adress från ett av de länder som stödjer tjänsten. Som många redan vet om tillåter Google att man laddar upp 20 000 låtar från sin egen musiksamling. Musiken kan sedan strömmas från webben och från androidenheter.

En fördel gentemot strömningstjänster som Spotify är att det här är just din musik, så du vet att den är bra. Du behöver inte leta rätt på favoriter i ett gigantiskt hav av låtar. Du behöver heller inte betala för att använda Play Music och 20 000 låtar (ungefär 2000 skivor) torde vara mer musik än vad någon människa behöver bära med sig i fickan. Det förutsätter dock att man har en stor musiksamling och för de som knappt äger någon musik är naturligtvis Spotify att föredra. De som inte gillar strömning på grund av ökad datatrafik och strömförbrukning kan använda en cache-funktion som gör att man kan lagra hela spellistor lokalt.

Själva musikbutiken har samma upplägg som de andra avdelningarna. Man kan köpa enstaka låtar för runt en tia eller hela skivor vilka i regel går på en hundring. De låtar man köpt läggs sedan automatiskt till ens egna musikbibliotek.

Google Play Devices

Inte nog med musik, böcker, filmer och serier: Google har även en butiksavdelning från vilken de säljer riktigt billiga androidenheter. Vissa hoppas säkert att det här är den avdelning som ska komma till Sverige först, nu i dessa trevliga tider av subventionerade Nexus 7-, Nexus 10- och Nexus 4-modeller.

Nu är det ju inte alls säkert, eller kanske ens sannolikt, att priserna skulle bli lika fördelaktiga i Norden. Men visst hade det varit trevligt att kunna beställa en olåst LG Nexus 4 8GB för 2600kr direkt från Google?

Slutsats

Efter att ha haft tillgång till hela utbudet kan vi konstatera att vi i Sverige bara kan använda en bråkdel av Googles ekosystem. Apparna och spelen är naturligtvis den överlägset viktigaste och förmodligen även bästa delen, men böckerna, filmerna, musiken och kanske främst enhetsavdelningen utgör mycket trevliga tillskott.

Sverige har en förhållandevis liten befolkning och har därför inte prioriterats av Google. Det är även möjligt att sökjätten har haft problem att nå avtal med licensinnehavare i Norden. Googles mål är naturligtvis att erbjuda sina tjänster i så många delar av världen som möjligt, så det torde bara vara en tidsfråga innan vi får tillgång till hela Play Store. Med tanke på hur mycket större butiken blir hoppas vi verkligen att Google släpper hela Play Store i Norden redan nästa år, även om vi saknar uppgifter om en Sverigelansering i nuläget.

 • IncCo

  Min kommentar på det hela med en enkel bild:

 • Okuus

  hoppas verkligen detta kan komma…
  låt google ta över världen… enklast så!

 • mannenmytenlegenden

  Installera denna plugin till chrome om ni vill se det med era egna ögon :)

  https://chrome.google.com/webstore/detail/proxmate-unblock-the-inte/hgjpnmnpjmabddgmjdiaggacbololbjm

 • Erik Näsström

  Oh jag ser verkligen fram emot t.ex. google books. Deras priser vad jag sett är klart bättre än t.ex. amazon när det gäller eböcker!

 • Underbart! Letat länge efter något så enkelt sätt.

 • Grym plugin! Tack! :) En intressant sak när jag kollade igenom Google Play med den pluginen är att väldigt mycket är översatt till svenska. Så det borde väl vara på gång? 

 • Någon som vet om man kan MP3-ifiera Google Musik-musiken?

  Varför? Jo, jag använder musiken i mixprogram typ MixMeister, och det stödjer bara MP3 (och några andra) format.

 • jj

  Hur är det med podcasts? iOS har en bra samlingsplats för podcasts medan vi androidanvändare få söka runt som fan för att hitta. Kommer google play vara en samlingsplats för podcasts också?

 • Jonathan_2000

  play musik finns ju redan till min dmtech 725 och galaxy gio bara sök på det, eller så har det med cyanogen mod att göra, men det tvivlar jag på för min dmtech ha ej cm

 • Djtail83

  får det inte att fungera…  står bara och tuggar på ”kontrollerar” fler som har samma problem?

 • Damas

  Fungerar det fullt ut? Jag kan starta appen men det är bara lokal musik som visas. Kanske skall man ta och aktivera music via proxy..

 • Guest

  Finns det undertexter till filmerna i Play Movies? 

 • Christer Enfors

  Installera Beyondpod. Innifrån den kan du sedan hitta de flesta podcasts med den inbyggnda sökfunktionen. Beyondpod är en av de bästa appar jag har.

 • Christer Enfors

  En tämligen relevant fråga i sammanhanget är ju ”Är innehållet DRM-skyddat?” För många år sedan köpte jag musik på min Nokia (som då var världsledande). Den musiken kan jag inte lyssna på längre eftersom jag använder Android nu. Tänker INTE göra samma misstag igen. Vad händer om 10 år när Android inte är ledande längre? Kommer du då inte längre åt allt du har köpt? Är inte innehållet DRM-fritt så kan de glömma mig som kund.

 • Skinnknutte

  Kanontips…. Tack!!

 • snajk

  Lite OT men jag måste tipsa om tillägget Media Hint till Chrome och FF som ger en amerikanskt utbud på Netflix samt åtkomst till Hulu och Pandora. Plötsligt så behöver man knappt ladda ner TV längre…

 • juKi_5

  Stor anledning varför jag tröttnade på Android o gick o köpte mej en iPhone 5 istället, plus dom här j.vla sena Android uppdateringar, 
  Har en Samsung Note mörk blå till salu om någon e intresserad

 • Ab

  Skaffa en nexus om du vill ha snabba uppdateringar

 • juKi_5

  tänkte o göra det faktiskt men som du ser här uppe på inlägget så var det därför jag inte gjorde det, Google Play e inte färdig än i Sverige, 

 • Daniel Forsberg

  När det gäller musik så tror jag att det är DRM-fritt. Det är det till och med i iTunes nuförtiden. Men tyvärr vet jag inte när det gäller film och böcker.

 • Diim

   Kan man fixa så att Netflixs amerikanska utbud kommer med på din svenska Netflix då eller hur funkar det?

 • snajk

  Ja, eller det är inget fixande man bara installerar tillägget så får man mycket större utbud. Jag kan inte svära på att man får hela det amerikanska utbudet men bra mycket mer än det svenska i alla fall. Sen blir det ibland vissa begränsningar i bildkvaliteten på HD-material, jag antar att det beror på att det är tungt att streama sånt från USA och hit.

  Hulu är också nice och det fungerar inte alls utan detta tillägg (eller proxy). Lite nyare avsnitt av många serier men med reklam.

 • Joppeflopp

  Musiken är inte bunden till din android, den finns på ditt google konto så du kan spela den från vilken browser som helst. Du kan också ladda ner musiken i datorn, i vilket fall den blir .mp3. Gör du det via music manager (applikation du kan ladda ner) kan du göra det hur som helst verkar det som. Gör du det via browsern har du 3 downloads per låt.

 • Why Required

  När jag gjorde det för länge sen så var det bara själva aktiveringen som krävde proxy, efter det har allt bara funkat i mobil och på webb, så det var iaf då en engångs-koll.

 • Why Required

  Verkligen! Läser böcker på Nexus 7 och gillar det massvis, men det tar emot alldeles för mycket att betala fullpris för en elektronisk kopia som dessutom jag inte ens äger – kan inte lånas ut, säljas vidare och kan i teorin tas från mig ”because of reasons”. Väldigt dumsnålt av förlag/amazon/vart det nu ligger.

 • sebastianksn

  Tror inte det, men det borde ju komma någon gång (suck…). Filip och Fredrik i framtiden (kanske): ”Dåååå säger vi välkomna till Filip och Fredriks podcast, den finns på iTunes, Spotify, Radio Play och Google Play Store”.

 • Den är även förinstallerad i Samsung Galaxy S4

Lediga jobb inom data / IT Företag
Junior programmerare till Telenor Publicerad 18 Jan 2018
Supporttekniker till Handelsbanken Publicerad 18 Jan 2018
Securities Operations Analyst till spännande uppdrag i Stockholm Publicerad 18 Jan 2018
Systemutvecklare till mobiloperatör i Kista Publicerad 18 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 4. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons