En titt på Google Play Books, Movies, Music och Devices

Postat:
15:33 - 2012-12-07
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
26

I vissa länder bjuder Play Store på så mycket mer än olika typer av appar och spel. Butiken innehåller där även filmer och TV-serier, böcker, musik och hårdvara. I Sverige kan vi än så länge bara nå en liten del av Googles utbud men alla tjänster torde även nå fram till vårt land förr eller senare. I väntan på hela härligheten kommer här en titt på Google Play Books, Movies, Music och Devices.

Till att börja med ser Play Store helt annorlunda ut i de länder som stödjer det fulla sortimentet. Både på webben och i androidappen välkomnas man av en blandning av appar, musik, böcker och filmer på framsidan istället för bara appar. Detsamma gäller när man söker i butiken: svarsresultaten visas i kategorier utifrån typ av innehåll och är inte bara en lista applikationer. En stor sidomeny visar länkar till de olika kategorierna.


Google Play Books

Play Books är Googles virtuella bokhandel och därtill namnet på sökjättens egna e-boksläsarapp. Både på webben och i Play Store på sin surfplatta eller mobil kan man bläddra bland böcker i olika kategorier precis som man bläddrar bland appar. Man får personliga rekommendationer och Google visar topplistor med de populäraste böckerna. Bokpriserna varierar kraftigt och pendlar i regel mellan motsvarande 20kr och 85kr. Det finns även ett stort antal gratisböcker.

Böckerna man köper och laddar hem får man sedan automatiskt upp i Play Books-applikationen. Det är en rätt enkel men ändå trevlig app med fin typografi och god läsbarhet. Man kan ställa in typsnitt, bakgrund, ljusstyrka och det finns naturligtvis ett nattläge (som gynnar AMOLED-skärmar på grund av sänkt batteriförbrukning).

Man kan säga åt appen att läsa texten högt. Det är naturligtvis smidigt för exempelvis synskadade men den virtuella rösten är inte behaglig att lyssna på. En liten men för somliga kanske ändå viktig detalj är sidbytesanimationen, som är den snyggaste och mjukaste vi sett i en androidapp. Ens läsning synkroniseras mellan de olika enheter man läser på, så man kan till exempel utan problem fortsätta läsa på surfplattan på samma ställe man slutade läsa på mobilen. Play Books är överlag en trevlig liten app.

Google Play Movies

Det här är naturligtvis Googles videobutik. Play Movies fungerar precis som Play Books med skillnaden att det inte finns något gratismaterial. En ny film som The Amazing Spider Man kostar motsvarande 25kr att hyra och 85 riksdaler att köpa. Google tar dock mer betalt om man vill kunna titta på filmer i HD-upplösning. Priset för Spider Man blir då istället 35kr respektive 100kr.

Man kan välja att börja titta på hyrda filmer i 30 dagar efter betalningen och när man väl tittat på filmen kan man titta hur mycket som helst under 48 timmar. Det går att titta via webben och på alla ens olika androidenheter, så filmen är inte begränsad till en plattform. Filmer man köpt och äger hamnar i ens bibliotek permanent.

Google Play Music

Vissa är säkert redan bekanta med en viss del av Play Music då tjänsten går att aktivera i Sverige genom att använda sig av proxy: man lurar helt enkelt Google att man har en IP-adress från ett av de länder som stödjer tjänsten. Som många redan vet om tillåter Google att man laddar upp 20 000 låtar från sin egen musiksamling. Musiken kan sedan strömmas från webben och från androidenheter.

En fördel gentemot strömningstjänster som Spotify är att det här är just din musik, så du vet att den är bra. Du behöver inte leta rätt på favoriter i ett gigantiskt hav av låtar. Du behöver heller inte betala för att använda Play Music och 20 000 låtar (ungefär 2000 skivor) torde vara mer musik än vad någon människa behöver bära med sig i fickan. Det förutsätter dock att man har en stor musiksamling och för de som knappt äger någon musik är naturligtvis Spotify att föredra. De som inte gillar strömning på grund av ökad datatrafik och strömförbrukning kan använda en cache-funktion som gör att man kan lagra hela spellistor lokalt.

Själva musikbutiken har samma upplägg som de andra avdelningarna. Man kan köpa enstaka låtar för runt en tia eller hela skivor vilka i regel går på en hundring. De låtar man köpt läggs sedan automatiskt till ens egna musikbibliotek.

Google Play Devices

Inte nog med musik, böcker, filmer och serier: Google har även en butiksavdelning från vilken de säljer riktigt billiga androidenheter. Vissa hoppas säkert att det här är den avdelning som ska komma till Sverige först, nu i dessa trevliga tider av subventionerade Nexus 7-, Nexus 10- och Nexus 4-modeller.

Nu är det ju inte alls säkert, eller kanske ens sannolikt, att priserna skulle bli lika fördelaktiga i Norden. Men visst hade det varit trevligt att kunna beställa en olåst LG Nexus 4 8GB för 2600kr direkt från Google?

Slutsats

Efter att ha haft tillgång till hela utbudet kan vi konstatera att vi i Sverige bara kan använda en bråkdel av Googles ekosystem. Apparna och spelen är naturligtvis den överlägset viktigaste och förmodligen även bästa delen, men böckerna, filmerna, musiken och kanske främst enhetsavdelningen utgör mycket trevliga tillskott.

Sverige har en förhållandevis liten befolkning och har därför inte prioriterats av Google. Det är även möjligt att sökjätten har haft problem att nå avtal med licensinnehavare i Norden. Googles mål är naturligtvis att erbjuda sina tjänster i så många delar av världen som möjligt, så det torde bara vara en tidsfråga innan vi får tillgång till hela Play Store. Med tanke på hur mycket större butiken blir hoppas vi verkligen att Google släpper hela Play Store i Norden redan nästa år, även om vi saknar uppgifter om en Sverigelansering i nuläget.