Recension:En titt på Googles högupplösta laptop Chromebook Pixel

Postat:
22:44 - 2013-04-22
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
42

Efter en kort tids spekulationer som inleddes i början av februari presenterade Google bara tre veckor senare Chromebook Pixel: en ovanligt högupplöst Chrome OS-laptop med pekskärm och exklusiv konstruktion. Till skillnad från tidigare Chromebooks som varit billiga, plastiga och prisvärda, men med prestanda därefter, är Pixel påkostad: det här är ingen laptop för de som är ute efter en billig bärbar dator.

Vad som är mer intressant än Pixels själva hård- och mjukvara är vad enheten representerar. Det har spekulerats mycket kring vilken målgrupp Pixel egentligen riktar sig till. Vilka lägger ner USD 1300 / SEK 8800 på vad som krasst uttryckt är en avancerad webbläsare? Svaret: Många anser att Google släppte Pixel som en representant för Chromebooks; som ett experimentellt flaggskepp som ska inspirera utvecklare att skapa avancerade webbappar vilka kan konkurrera med traditionella program för PC-plattformar som Windows och OS X.

Två av de vanligaste invändningarna mot Chromebooks har varit medioker hårdvara samt brist på kraftfulla applikationer. Googles (talande) slogan för Pixel är ”för vad som kommer härnäst”. I och med Pixel har Google visat att även Chromebooks kan vara påkostade och sökjätten har gett laptopen tillräckligt god prestanda för att kunna köra framtida avancerade webbappar.

För att mer kräsna användare ska kunna tänka sig att byta från Windows eller OS X krävs produktivitetsprogram, video- och bildredigeringsprogram och kompetenta spel (att spela strömmade spel kan också bli ett alternativ). Genom Pixel hoppas Google att fler utvecklare ska hoppa på tåget och det är möjligt att enheten kommer delas ut till de som besöker utvecklarkonferensen Google IO i maj.

Det mest framträdande med hårdvaran är 12,85-tumsskärmen som stoltserar med icke mindre än 2560 x 1700 pixlar. Den väl tilltagna upplösningen ger Pixel rekordhöga 239PPI – högre pixeltäthet än exempelvis Apples MacBook Pro Retina. Skärmen har inte bara ovanligt många pixlar utan den har till skillnad mot övriga Chromebooks dessutom stöd för multitouch.

Användare kan peka på skärmen för att styra Chrome OS vilket fungerar utmärkt. Även om systemet inte är helt optimerat för den typen av input tjänar Chrome OS definitivt på att kunna styras via tryck direkt på gränssnittets objekt. Det är både roligt och smidigt. Displayen har 400 nit i ljusstyrka och skyddas av Gorilla Glass – ett skyddsglas som även sitter över en lång rad mobilskärmar.

Är det här bara en samling tjusiga specifikationer? Lyckligtvis inte – Pixel har en fantastiskt fin och inbjudande skärm. Utan att vara laptopexperter kan vi konstatera att det är den bästa skärm vi sett i en bärbar dator och kanske för någon dator överhuvudtaget (Google, som vanligtvis inte brukar skryta, kallar skärmen ”bäst av alla”). Till skillnad mot vissa Full HD-skärmar på laptops som kan lida av en viss flammighet mot ljusa bakgrunder vid närmare inspektion, har Pixel inga sådana tendenser. Google skickade med ett mycket högupplöst videoklipp (”TimeScapes”) för att illustrera hur bra skärmen är. Det hade naturligtvis delvis med musiken och videons pampiga vyer att göra, men klippet gav gåshud och såg nästan overkligt skarpt och levande ut på Pixels display. En hel del vanligt webbinnehåll blir även trevligare att ta del av och framstår genom Pixels skärm i en annan och bättre dager.

chromebook-pixel-skarm

Övriga hårdvaran består av en klickbar styrplatta, en kamera som kan filma i 720p, två stycken USB 2.0-portar, Bluetooth 3.0, inbyggd mikrofon (med DSP-brusdämpning), 4GB RAM-minne (DDR3), plats för minneskort och en 32GB stor SSD. Batteriet har 59Wh och ger Pixel uppemot fem timmars batteritid. Det inbyggda lagringsutrymmet på 32GB kan tyckas snålt tilltaget, men med tanke på att i stort sett hela Chrome OS utspelar sig i molnet spelar den lokala lagringsvolymen mindre roll. Google ger 1TB i bonus på Drive i tre år till de som köper Chromebook Pixel, vilket bör räcka och bli över för de allra flesta.

google-chromebook-pixel-13google-chromebook-pixel-11

google-chromebook-pixel-3

På processorfronten finner vi dubbelkärniga Intel Core i5 med 1,8GHz klockfrekvens och integrerade grafikdelen Intel HD Graphics 4000. Chippet bör göra mos av Exynos 5250 som sitter i en av de snabbaste Chrome OS-datorerna från i fjol: Samsung Chromebook. Pixel väger 1,52KG och mäter 298 x 225 x 16 millimeter.

Vår första reaktionen på Pixel var hur lyxig och gedigen den känns jämfört med de flesta andra bärbara datorer. Enhetens yttre består av gråbrunt anodiserat aluminium, med en kantig design. Det råder alltid delade meningar om något så subjektivt, men vi tycker Pixel är stilig till den grad att det blir roligare att använda den och ha enheten framme. Pixel ser inte bara bra ut utan är även av allt att döma välbyggd: byggkvalitén är hög. Att Google brytt sig om detaljer märks dessutom av högtalarna, tangentbordet och styrplattan som alla håller hög klass. En trevlig extrafiness är lampan på ovansidan som växlar mellan färgerna i Google-loggan medan systemet startar.

google-chromebook-pixel-8

Chrome OS är ett lättdrivet system som inte kräver särskilt stark hårdvara. Samsung Chromebook från i höstas var snabb och likaså Pixel. Datorn startar på runt fem sekunder (i paritet med, eller kanske snäppet fortare än Windows 8 på en snabb SSD) och det finns inga fördröjningar att tala om i gränssnittet. Chrome OS idag är annars samma system som tidigare och kan enklast beskrivas som en lite mer avancerad variant av vanliga webbläsaren Chrome. I stort sett allt är på svenska och även de Pixel-specifika avsnitten är översatta. Det går dock i skrivande stund inte att köpa Pixel med våra tre svenska bokstäver på tangentbordet.

Vi går inte in på några detaljer om själva Chrome OS den här gången då inga större nyheter introducerats sedan sist, men grundtankarna är att användare genom synkronisering ska få tillgång till samma skrivbordsmiljö oavsett vilken dator de för tillfället använder och att de inte ska kunna bli av med filer eftersom allt lagras i molnet. Även de som inte vill dela med sig av exempelvis videor eller fotografier kan med fördel ladda upp dessa till YouTube och Google+ och bara göra dem privata. Kontorsdokument lagras och skapas i Google Drive, och så vidare.

Chrome OS sköter i stort sett all automatiskt, så användare behöver inte bry sig om systemuppdateringar, brandväggar, antivirusprogram, drivrutiner, registerrensning, popup-fönster, olika webbläsare, borttagande av skräpfiler eller knappt ens om dialogrutor. Underhållet av Chrome OS blir därmed minimalt. Samtidigt går det inte att komma runt det faktum att Chrome OS som sagt i stort sett blott är en webbläsare. Systemet erbjuder sannolikt mindre än vad de flesta krävande användare behöver.

chrome-os-2chrome-os-1

chrome-os-3

Vi ser ändå en plats för Chrome OS, även i nuläget. Dels för de som bara behöver prestanda på sin stationära dator och klarar sig utmärkt med Chrome OS för alla övriga, mobila sysslor. Googles datorsystem har även en annan målgrupp: de som överhuvudtaget inte behöver använda avancerade program. Exempel: För de personer som har en annan expertis och andra intressen än datorer och ändå mest bara använder webbläsare kan Chrome OS i sanning passa som handen i handsken. Vissa blir förvirrade av Windows så fort det överhuvudtaget är möjligt att bli förvirrad. Efter en kort tids inlärning och efter att grundidén greppats är Chrome OS som kontrast väldigt lättanvänt och det kräver knappt något av användaren.

En fördel med Chromebooks hittills har varit just priset: en smidig och lättanvänd liten netbook för en ringa summa. Chromebook Pixel är dock inte särskilt billig och det är därför den har fått utstå en hel del gyckel och kallats för ”1300-dollars-webbläsare”. Med tanke på hårdvaran, designen, den suveräna skärmen, byggkvalitén och den faktiska prestandan i gränssnittet kanske inte är så mycket som det först låter.

Faktum kvarstår dock att Chrome OS är klart begränsat i nuläget och det är svårt att rekommendera Pixel (trots fantastisk skärm) istället för en fullfjädrad laptop för SEK 8800, som man kan göra väldigt mycket mer med. Vi ger dock tummen upp för Googles initiativ och hoppas att Pixel kommer bidra till att utvecklingen av avancerade webbapplikationer får en liten skjuts. Trenden i dator- och mobilvärlden överlag är att allt mer utspelar sig i molnet (till och med gaming, genom strömmade spel) så Google kanske bara är före sin tid? En förhoppning är även att Pixel ska sätta en smula press på att bärbara datorer ska få bättre skärmar, och även att datormonitorerna ska bli mer högupplösta, då det faktiskt gör skillnad.

Senaste artiklarna om CHROMEBOOK PIXEL

→ Se fler artiklar om ämnet