Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

En titt på notifikationsfältet i Android 4.2 Jelly Bean

Postat:
02:59 - 2012-11-20
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Igår tog vi oss en närmare titt på tangentbordet i Android 4.2 som tillåter att man sveper fram ord. Nu ska vi kika på en annan nyhet i senaste versionen av Googles plattform, nämligen det omarbetade notifikationsfältet. Androids aviseringssystem utgår som bekant från en neddragbar meny högst upp på skärmen.

I och med Android 4.1 som släpptes i somras har meddelanden i notifikationsfältet möjligheten att vara interaktiva. Man kan beroende på vad appen som skickar aviseringen har för funktioner utföra handlingar från själva notifikationsmenyn. Meddelanden från samma app grupperas och det första meddelandet i en serie är expanderat. 

Man kan även expandera och fälla ihop aviseringar genom att dra med ett finger över dem (två fingrar om man inte kör Android 4.1.2 eller senare). En annan nyhet är att man kan långtrycka en avisering för att identifiera applikationen som skickat den och därefter blockera aviseringar från den appen om man så önskar. Tar man en skärmdump kan man dessutom dela den direkt från notifikationsfältet efteråt.

Än så länge har vi bara gått igenom de notifikationsnyheter Android 4.1 förde med sig. Alla dessa finesser finns naturligtvis även i Android 4.2 men senaste versionen av Googles plattform bjuder på en del andra förändringar och tillägg. Först och främst finner vi en smärre estetisk revidering: datumet visas på en rad (med förkortad utskrift av dagen) istället för på två rader som tidigare. Vissa föredrar säkert den nya layouten, men vi tyckte bättre om den förra varianten.

Den största nyheten är dock de omtalade snabbinställningarna. På en surfplatta når man dem genom att svepa ner ett finger från toppen av högra sidan av skärmen. Använder man istället en mobil får man antingen fram snabbinställningarna genom att svepa från toppen av skärmen med två fingrar, eller genom att plocka fram aviseringsmenyn och sedan trycka på knappen högst upp i högra hörnet.

Att placera vanliga inställningar i notifikationsfältet för snabb och smidig åtkomst är knappast en ny idé. HTC var tidigt ute med att lägga inställningar där och även Samsung m.fl. har placerat alternativ i notifikationsfältet. Tyvärr är Googles implementering av dessa inställningsgenvägar mest en studie i outnyttjat potential.

Det ser mycket bra ut, men det grundläggande problemet är att i stort sett alla knappar kräver fler handlingar av användaren. De flesta som trycker på WiFi-knappen räknar sannolikt med att det kommer slå på eller av Wi-Fi beroende på om knappen är färgad eller inte. Den leder dock istället till WiFi-kategorin bland inställningarna, vilket mest är frustrerande. Samma sak gäller för Bluetooth.

Snabbinställningarna på Galaxy Note 2

Snabbinställningarna på Galaxy Note 2

Den enda knappen som faktiskt är en snabbinställning i ordets rätta bemärkelse är flygplansläget. Vissa knappar undrar vi dessutom vad de gör där. På mobiler leder användarnamnet till en genväg till ens kontaktprofil/Google+-profil (observera att den inte leder direkt till Google+). Täckningsmätaren leder till skärmen för dataanvändning och batterimätaren leder till batteriavdelningen bland inställningarna.

Det är onekligen trevliga tillägg men vi växlar till exempel oftare mellan telefonens olika ljudprofiler än vad vi går in och studerar batterianvändningen och datatrafiken. Snabbinställningarna saknar även bland annat knappar för GPS, automatiska uppdateringar och synkronisering. Google skulle ha fått plats med sju inställningar till men har valt att bara delvis fylla skärmen.

En annan miss är att det på mobiler är onödigt krångligt att nå snabbinställningarna. De är naturligtvis ett trevligt och välkommet tillskott men genomförandet är inte det bästa och vi föredrar Samsungs och HTCs version av snabbinställningar, trots att de tar upp mer plats. Lyckligtvis är Android så pass flexibelt att man kan lägga inställningar i notifikationsfältet själv genom appar som Power Toggles.

Uppdatering: Har man ställt in ett alarm visas det bland snabbinställningarna.


 • Leon Cort

  Underbara nyheter! Dock kunde man redan i 4.1 stänga av notifieringar från appar.

 • Kjelle

  iPhones notifieringsfält är mycket bättre, där kan man skicka statusuppdateringar till Facebook direkt samt se aktuellt väder och aktiekurser.
  Android har en del kvar att fixa innan det blir användbart.

 • Viktor Å

  Hade föredragit om de hade samma funktion som många custom ROMs och tillverkargränssnitt implementerar, att ett kortare tryck är ”toggle” och ett långtryck öppnar respektive inställningsskärm.

  Inte desto mindre är det ett steg i rätt riktning!

 • tunhuk66

  Det var dåligt. Hade hoppats slippa Power Toggles. Det är en superapp egentligen, men om man ”pinnar” den högst upp så gör den att notifieringar inte expanderar och är den inte pinnad åker den (så klart) ner när man får notifieringar. Får väl stå ut med det sistnämnda

 • och den är en ren kopia från android. ta reda på fakta 

 • Nice…

 • edit: tog bort

 • Fredrik

  Med undantag för facebookstatusar kan man göra det du nämner (och mer). Det handlar bara om att ha rätt appar eller inställningar.

 • Lobster

  TROLOLOLOLO..

 • Papas

  Det problemet har inte jag med Notification Settings (tror jag den heter). Fungerar alldeles utmärkt.

 • Jag förstår varför dom inte har toggles för sakerna. Från en vanlig användares sida finns det ingen poäng att stänga av wifi, alla anledningar för det är saker som power users gör för att stoppa andra symptom (spara batteri, stoppa trasigt wifi etc). Egentligen är det ju wifi-inställningarna du vill komma ut för att tex ansluta till ett nytt nätverk, byta nätverk etc. Samma sak gäller för BT.

  Man kan se den extra sidan som att representera högersidan på statusbaren + extra saker. Nu kan du faktiskt ta reda på varför det är en alarm-ikon i baren tex.

 • Fred .

  Tråkigt att den inte funnits längre. Blir lite knepigt att koda när man måste ta hänsyn till alla tidigare plattformar där sånt inte finns, iomed att tillverkare inte släpper uppdateringar. Så man måste koda för Android 2.3, skittråkigt.

 • Max

  Tycker det är skit smidigt med en toggle till datatrafiken, man kan ju på så sätt stänga av och sätta datatrafike n mycket fortare :)

 • Linus

  iphones är ju helt jävla opraktist, och ful

 • tunhuk66

  Är det en annan app liknande Power Toggles eller hur menar du?

 • Så vad du säger är att det är smidigt att kunna stänga av datatrafiken för man kan stänga av datatrafiken? Tack för infon.

 • Exodite

  Android har widgets för sådant.

  Personligen ser jag helst att notifikationsfältet lämnar maximalt med plats för just notifikationer.

 • Attila Wiszmeg

  Mm, det känns nästan som de kunde skippat detta helt eftersom de infört en halvt handikappad funktion. Kör fortfarande med Power Toggles.

  Likaså implementationen av lockscreen widgets var i princip värdelös tycker jag.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Mjukvaruutvecklare till Tieto i Luleå Publicerad 22 Jan 2018
Algoritmingenjör till växande Masimo! Publicerad 22 Jan 2018
Junior utvecklare till Roi Rekrytering i Malmö Publicerad 22 Jan 2018
Servicedesktekniker till Sweco Publicerad 22 Jan 2018
Javautvecklare i Internetbanken till Handelsbanken Publicerad 22 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?
 3. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 4. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Här är de bästa Google-apparna för Android

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 3. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 4. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Motorolas nya smartphones läcker ut, inklusive Iphone X-liknande Moto X5

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons