Ersätter den smarta telefonen PC:n? [Krönika]

Postat:
09:45 - 2011-01-07
Skribent:
| Swedroid-redaktionen
Kommentarer:
72

För tillfället hålls den stora CES-mässan i Las Vegas och många nya spännade produkter har visats från en mängd olika företag. Till en av de som under årets show rönt störst uppmärksamhet hör brittiska ARM och detta kan tyckas lite märkligt då dess (enklare) processorarkitektur inte är något nytt, utan har en historia som sträcker sig årtionden tillbaka och sitter i en väldig mängd elektronik; mer eller mindre alla våra telefoner men även även prylar man inte reflekterar lika mycket över som routrar, mediaspelare och miniräknare.

Tekniken är alltså inte ny – vad är det då som förändrats? Fokus för ARM-arkitekturen har alltid varit strömsnålhet och processorerna drar betydligt mindre ström än snåla x86-processorer som idag finns på marknaden; ex. Intels Atom-processorer. Därför har deras plats alltid varit givna i mobil elektronik som förlitar sig på ett batteri istället för två hål i väggen Att fokusera på att bygga en så strömsnål processor som möjligt har givetvis inneburit att prestanda inte kunnat motsvara en processor som inte behöver ta hänsyn till detta. ARM har därför nästan alltid befunnit sig i bakgrunden och sällan höjt några ögonbryn sett till råprestanda.

Nu börjar detta förändras. Tillverkningstekniken har liksom för all elektronik hela tiden blivit bättre och de senaste ARM-processorerna tillverkas nu i 40 nm ledningsbredd. Detta har inneburit att man sakta men säkert kunnat höja prestanda utan att öka strömkonsumption. Detta ledde för ett tag sedan, faktiskt så länge som år 2007, till att ARM Cortex-A9 presenterades. Till skillnad från Intel och AMD tillverkar inte ARM sina processorer själva utan de tillverkas istället av andra företag på licens (Texas Instruments, Samsung, Nvidia m.fl.) som en del av flera andra kretsar i en SoC (System on Chip). Det tar därför tid innan dels nya SoCs med en ny ARM-processor presenteras men framförallt tid innan nya konsumentprodukter med dessa nya SoCs lanseras.

Den tiden har nu gått. Förra året presenterades Nvidia Tegra 2 och i år kommer den stora mängden produkter baserade på denna SoC, främst i form av Smartphones och Tablet. Vad är det då som skiljer detta år jämfört med tidigare? Jo, en dubbelkärning Cortex-A9 levererar nu så pass mycket prestanda att man (med god mjukvaruimplementering) har nått en gräns där hårdvaran är fullt tillräcklig för att utföra det mesta en användare vill göra på sin telefon / tablet.

*Vi har från CES 2011 fått se hur BlackBerrys nya Playbook kör Quake3, visar 1080p film, spelar upp musik och visar bilder – samtidigt.

*Vi har kunnat lyssna till spelutvecklare som nu förutom PC och konsoler även utvecklar till ARM-plattformen.

*Vi har fått höra Microsoft berätta att nästa version av Windows för vanliga datorer kommer få stöd för ARM förutom x86.

*Vi har fått veta att Nvidia kommer ta fram en ARM-baserad processor för bl.a. servrar..

Detta är något Motorola insett vid sin utveckling av deras senaste telefon; Atrix. De har förstått att denna telefon med Nvidia Tegra 2 och 1 GB RAM inte längre behöver vara begränsad till att köra ett gäng Android-applikationer på en mobilskärm. Man har sett möjligheterna och man har insett att framtiden när det gäller hårdvara, likt mjukvara och cloud computing, kommer reduceras till färre och färre enheter som klarar av att göra fler och fler saker.

Under 2011 kommer vi kunna köpa en telefon som när vi kommer hem från arbete, utbildning eller vad det nu kan vara, placerar i en docka kopplad till din skärm, tangentbord och mus för att sömnlöst fortsätta där vi senast tog vid. På resande fot går det utmärkt att ansluta enheten till en lövtunn dockningsstation med inbyggd skärm och tangentbord för tillfällen där ett virtuellt tangentbord inte räcker till. Vidare kommer det gå utmärkt att ansluta telefonen över HDMI till TV:n för att titta på TV-serier och filmer där vi navigerar bland innehållet med den medföljande fjärrkontrollen,

Man kan också uttrycka det som Anand Lal Shimpi på Anandtech: You’re looking at the smartphone’s first steps into the realm of the PC.”

Denna gästkrönika är författad av: userv