Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

EU ger Google 23,7 miljarder kronor i böter för att ha missbrukat dominans

Postat:
13:51 - 2017-06-27
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Europeiska kommissionen har delat ut motsvarande ~23,7 miljarder kronor (2,42 miljarder euro) i böter till Google, för påstådd konkurrenshämmande verksamhet. Google anklagas för att ha missbrukat sin ledande ställning till att ge sin egna shoppingtjänst fördelar.
EU menar i sin dom att Google prioriterar sin egna prisjämförelsetjänst, Google Shopping, och på så vis har hämmat konkurrensen. Vissa konkurrerande tjänster i Storbritannien sägs plötsligt ha tappat 85 procent av trafiken, samt upp till 92 procent i Tyskland och 80 procent i Frankrike.

Samtidigt menar domen att Googles tjänst har vuxit kraftigt på grund av den fördelaktiga exponeringen, vilken anses vara olovlig. Europeiska kommissionen ger Google 90 dagar att ändra sitt beteende. Google hotas med böter på upp till fem procent av Alphabets (moderbolagets) dagliga omsättning om de inte fogar sig.

Google motsätter sig domen och skriver att de produktannonser som visas i sökresultaten både gynnar konsumenter och de företag som säljer produkterna. Sökjätten nämner Amazon och Ebay som andra anledningar till att vissa jämförelsesidor tappat trafik.

De ser sig som en konkurrent till just Amazon och inte till prisjämförelsesidor. I sitt svar till domen skriver Google att de ska granska EU:s beslut ingående och att företaget överväger ett överklagande.

And as Amazon has grown, it’s natural that some comparison services have proven less popular than others. We compete with Amazon and other sites for shopping-related searches by showing ever more useful product information.

When you use Google to search for products, we try to give you what you’re looking for. Our ability to do that well isn’t favoring ourselves, or any particular site or seller–it’s the result of hard work and constant innovation, based on user feedback. – Google

The European Commission has fined Google €2.42 billion for breaching EU antitrust rules. Google has abused its market dominance as a search engine by giving an illegal advantage to another Google product, its comparison shopping service. – EU

 • Fred .

  Google måste ju lägga till ny funktionalitet och information i sökningar för att deras produkt ska utvecklas och fortsätta vara relevant.

  Dom kan ju inte integrera alla sina konkurrenters tjänster och kanske har inte deras konkurrerande tjänster några integrationspunkter heller, så då är det förståeligt att dom integrerar sina egna tjänster.

  Dessutom har dom mer kontroll över upplevelsen när dom integrerar sina egna tjänster.

 • Random Guy

  Google håller på att bli mäktigare än hela EU. Angela Merkel känner av detta och försöker visa vem som bestämmer över EU.

  Det är vad denna rättegången handlar om

 • Nisse

  Tror du ska läsa domen lite mer känns inte som att du förstått riktigt

 • RAZKEN

  Offtopicfråga!
  Är det någon mer än jag som fick tillbaka det gamla YouTube-utseendet idag i Android-appen!? Vad händer?
  Äntligen när de gjorde något rätt så tvärvänder Google i vanlig ordning…

 • nZb

  hahahah

 • Nilzie

  Bra. Död åt monopol.

 • ZaInT

  Jag har aldrig riktigt förstått grejen med att inte lagligen kunna göra vad fan man vill med den produkt man själv utvecklar så länge man inte _DIREKT_ skadar, smutskastar etc. något/någon annan.
  Om jag vill sätta Microsofts logga över Apples på min websida ska jag få göra det, annat är bara befängt. Gillar du inte det? Gå inte in på sidan.

 • Patrik

  Så problemet är att när man söker på google visas Google shopping längst upp om man söker på en produkt? Vill man inte klicka där behöver man väl inte? Jag hoppar ändå över alla sponsrade resultaten för att få de riktiga (icke köpta) träffarna.

 • Ganska dryg..

  Fast MS och Apples logga är inte dina att göra vad du vill med.

 • Daniel Jansson

  Instämmer helt. Aldrig bra när en enskild aktör blir för stor.

 • Jens Nilsson

  I grunden handlar det om att se till att marknadsekonomin fungerar. All verksamhet måste vara konkurrensutsatt i en fungerande marknadsekonomi, om någon utnyttjar sin dominans så faller det. tyvärr blir det ett visst godtycke i dessa domar, men det är inte synd om företag som tjänar så mycket pengar, det är bra att dessa granskas hela tiden för oss konsumenter.

 • ZaInT

  Men åh så jävla clever man kan vara då

 • ZaInT

  Om man tillhandahåller en bättre produkt borde det ju snarare hämma utvecklingen att bötfälla den som utvecklar den bättre produkten.
  Jag förstår tanken med att undvika monopol osv. men det här är ju bara tramsigt, man har årslånga tvister om ingenting och till slut blir något monsterbolag tvunget att lägga en promille av kaffekassan till EU som kan starta en annan meningslös tvist om ingenting.
  Vore det inte smartare att belöna en opartisk tjänst snarare än att slösa på något fullständigt lönlöst?
  Google är den bästa sökmotorn och några miljarder hit eller dit kommer inte att göra mer än att ta upp plats på nyhetssidornas sidor i några dagar.

 • fri

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 3. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 4. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons