Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Exynos 5 Octa kommer kunna använda alla åtta kärnor samtidigt

Postat:
15:46 - 2013-09-10
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
Samsung tycks kontinuerligt vidareutveckla sitt egna mobilchipp Exynos 5 Octa istället för att släppa nya chipp med andra namn. Exynos 5 Octa presenterades i början av januari i år och i mars berättade Samsung att chippet skulle börja massproduceras under årets andra kvartal. Samma månad meddelade tillverkaren att chippet kommer ha stöd för 20 LTE-frekvensband.
I somras, innan vi knappt ens sett chippet överhuvudtaget, presenterade Samsung ”nya” Exynos 5 Octa som enligt utsago bjuder på 20 % snabbare CPU och dubbelt så kraftfull GPU. Idag tillkännagav Samsung senaste nyheten för sitt värstingchipp: att Exynos 5 Octa fritt kommer kunna använda kärnor från båda klustren samtidigt.

Det big.LITTLE-baserade chippet har två kluster med fyra kärnor vardera. Ett kluster används för högintensiva beräkningar och ett annat energisnålt kluster används för mindre krävande uppgifter – på så vis sparas ström. Hittills har dock de två klustren körts separat och aldrig simultant, men Samsung berättar att Exynos 5 Octa kommer kunna växla och kombinera efter behov senare i höst.

Genom HMP (Heterogeneous Multi-Processing) kommer big.LITTLE-tekniken enligt tillverkaren utnyttjas till max. Samsung meddelar avslutningsvis att lösningen blir tillgänglig för konsumenter under årets fjärde kvartal. Vi har ännu inte sett någon Exynos 5 Octa-enhet i Sverige, men det kanske blir ändring på det senare i höst.

Senaste artiklarna om EXYNOS 5 OCTA

→ Besök Androidarkivet

 • Martin

  Sen när behöver ”mindre krävande processer” fyra kärnor att köra på? Detta stinker verkligen och pressar bara upp core-crazen bland mindre insatta köpare som vill ha det bästa (Hint: flera kärnor innebär inte bättre processor)

 • Ben Gone

  Känns som detta bara är en liten snutt kod så kan alla Octa 5 köra med 8 kärnor samtidigt.

 • tvartom

  Det var ju inte länge sedan Qualcomm raljerade med MediaTek:s True Octa core.

  Så, då måste de väl hitta på något nytt sätt att raljera med Samsung Exynos Octa eller känna sig helt akterseglade!
  SoC med 8 cpu:er öppnar upp för utvecklingen nu mot MIMO i både LTE-standarden och dess vidarutveckling mot LTE Advanced som stödjer upp
  till 8×8 MIMO.

 • patrik

  Fyra kärnor innebär att de inte blir lika resurskrävande. Att lägga all press på en kärna drar mer ström.

  Dessutom tillåter det smidigare multitasking osv.

 • Guest

  Hint: Det gör det visst det, förutsatt att klockfrekvensen inte minskas drastiskt.

 • Robin

  Fler kärnor kan ta multitasking till nya nivåer om mjukvaran skrivs rätt.
  Som te.x. det kommer göra i Xbox One och PS4.

 • Sebastian

  Har en känsla av att Snapdragon 800 ändå kommer att vara chipet på täppan.

 • Martin

  Mer kärnor innebär inte en bättre processor såvida kärnorna inte används till fullo, vilket väldigt sällan händer i en mobiltelefon. Beroende på arbetstyp kan en ensam processorkärna vid 2 GHz klara ett jobb bättre (= snabbare och mer effektivt) än två kärnor på 1 GHz.

 • mosfett

  Eller hur.
  Har inget förtroende för Samsung längre och kommer nog aldrig mer köpa deras usla produkter, inkluderar såklart deras lurar.

 • Martin

  Jag tror inte detta stämmer. Ju fler kärnor du delar upp en arbetsuppgift på, desto mer ”overhead” blir det för systemet. På SweClockers finns en tråd där problemet diskuteras mer ingående: http://www.sweclockers.com/forum/75-mobiltelefoner/1227772-8-karnors-mobil-ar-korkat/

  Dessutom, vad kan det vara för ”lätta arbetsuppgifter” som inte behöver en processor med full hastighet men ändå kräver fyra samtida trådar?

 • bri

  Waaaaaaaooooowww Samsung jag är imponerad !!! : )

 • 8 Core PWN apple XD men läns endå lite over kill ? XD

 • patrik

  Helvete vilket jävla hat du har för Samsung! Vad har de gjort dig egentligen? Tyck vad du vill om deras produkter men varje gång samsung nämns i en artikel kommer du med en kommentar som får det o låta som om de mördat hela din familj.

  Lugna ner dig vettja! Förövrigt har jag inte sett dig nämna anledningarna till varför du hatar Samsungs produkter så mycket.

 • mosfett

  Någon annan som bör lugna ner sig lite ;)
  Jag gillar inte deras produkter, end of story.

  Har dessutom all rätt att kommentera precis vad jag vill och om det upprör dig och andra, ptja, det är ingenting jag bryr mig om :)

 • Sebastian

  Kan hålla med om att det är jobbigt om man inte motiverar VARFÖR, dock ska det sägas att folk utan att komma med riktiga motiveringar ofta hatar på Apple så fort de nämns i en artikel, lite tråkigt att så många måste välja sida och fanboya…

 • Guest

  Det sa jag inte heller

 • akathebarg

  VARFÖR? Finns ingen anledning att ha 8 kärnor i en telefon, speciellt inte när batteriet kommer ta slut på ett par minuter om man lyckas hitta ett program som nyttjar alla kärnor.

 • Martin

  Du sa att de alltid blir bättre av flera kärnor vilket inte stämmer: kärnor som inte används ”kostar” fortfarande

 • MetadonPatient

  8 cpu:er? Fel.

 • Robin

  Det är inte i första hand hur många kärnor som avgör strömförbrukningen utan arkitekturen och strömfunktioner.

 • Guest

  ”Det gör det visst det, förutsatt att klockfrekvensen inte minskas drastiskt.” Var är ordet ‘alltid’ i denna text?

 • patrik

  Det har du definitivt, och jag har inte påstått motsatsen!

  Men du erkänner ju i princip att du hatar Samsung utan en anledning, eller så är dina anledningar ologiska och du därför inte ‘vågar’ nämna dem.

 • patrik

  Håller helt och hållet med, dock är det ganska självklart varför folk hatar Apple, inte direkt hemligheter det..

 • Robert Sydbrink

  Förstår inte varför Qualcomms SoC är så populära och S800 må vara bra men är fortfarande inte bäst. Jag själv vart förvånad över hur passa mycket dom faktiskt lyckats pressa upp deras GPU som presterar bra.
  Men i slutändan verkar ändå vanliga A15 architekturen vara snabbare i samma hastighet och Mali GPU:n i senaste Octan är snabbare än Adreno 330.

 • TheCore

  Flest kärnor vinner!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Martin

  Bredvid ”ibland” kanske. Du skrev att fler kärnor innebär bättre prestanda _förutsatt_ att klockfrekvensen inte minskas, och det stämmer inte.

  Om du inte förstår vad jag menar nu får du fråga dina föräldrar.

 • Sebastian

  Antar att du syftar på stämningstramset? Håller med, dock är det töntigt att hata Apple men inte hata tex Samsung.

 • Sebastian

  Finns det några benchmarks på processorn du nämner?

 • Mannberg

  Processorn har egentligen 2 st 4-kärniga processorer (kluster) i sig. Det ena klustret är en snabb processor som används när du spelar spel eller andra apar som kräver lite mer. Det andra klustret är baserat på en långsammare men strömsnål processor som används när telefonen är i standby, du lyssnar på musik, kollar mailen osv. Det ger en bättre batteri tid och skalning mellan klockfrekvens på klustren och vilket kluster som gör beräkningarna växlas ganska snabbt ganska snabbt. Du kommer inte att märka av vilket kluster som används eller när processorn växlar mellan klustren. Det ger dig en processor som är mycket strömsnål när telefonen inte behöver utföra en massa beräkningar men kan snabbt ställa om sig till att bli kraftfull (och batterislukande) när du tex startar ett spel.

  Det nya är att både det snabba och det långsamma klustret kan köras samtidigt och det ger lite mera beräkningskraft. Du får alltså en lite snabbare mobil. Men det som är häftigt med tekniken är att den är strömsnål, effektiv och kraftfull.

 • Oscar Stegland

  Å andra sidan har Samsungs in-house SoC:er presterat bättre än Qualcomm för det mesta.

  Skall bli intressant att se hur denna presterar.

 • Oscar Stegland

  För att det knappt finns något A15 chipp som mass-produceras i dagsläget. Tegra 4 finns ej i telefon-version ännu och den kommer enligt Nvidia vara sämre än den som sitter i Shield.

  Samsung har ju haft problem med att få ut Exynos 5 Octa i tid, vilket har lett till att nästan alla telefoner kör S600 och S800. Varför? Jo för att Qualcomm visade med Snapdragon S4 processorerna hur man med två kärnor kunde prestera bättre än flertalet fyrkärniga processorer, och dessutom ha bättre batteritid.

  Det finns ingen konkurrens för Qualcomm ännu och det är detta som ställer till det. Hur vet du att rena A15 skulle prestera bättre? Likaså, hur vet du att senaste Mali GPU:n presterar bättre? Källa på detta, eller är det bara baserat på Samsung:s uttalanden?

 • Marten Woxberg

  Du gick från ”inget förtroende” till att du ”inte gillar” dem på två timmar? Vad hände?

  Varför har du inget förtroende för Samsung? Har du nånsin haft det?

 • tramsgar

  Effektförbrukningen stiger ungefär kvadratiskt med klockfrekvensen, så det är mer energieffektivt att lägga till kärnor (eller fler parallella beräkningsenheter, t ex ALU:er) än att höja klockan om man vill ha mer beräkningskraft. Samma utveckling har skett på skrivbordet i många år nu.

 • Flamso

  Varför skulle det vara sant? Om man ponerar att arkitekturen är samma i övrigt så blir det mindre effektivt med fler kärnor då processorn måste vara mer avancerad. Jag har svårt att tänka mig att det är värt det i telefoner när det nästan aldrig är värt det på datorer.

 • Rasmus Eneman

  Grattis. Ett halvår efter att de presenterat en åttakärnig processor kommer de på att man kanske ska kunna använda de åtta kärnorna också. Nja, det finns fortfarande inte ute på marknaden. I dagsläget känns det som en ny AMD Bulldozer, bra på pappret men seg och energikrävande i verkligheten.

 • Malx

  A15 är snabbare vid samma klockfrekvens som A9 men drar samtidigt mycket mera ström då, därför körs A9 i högre klockfrekvenser än A15 idag. A9 har förfinats under lång tid och S800 är bäst av mobilprocessorna på marknaden idag, A15-varianterna inkluderade. (Exynos kan prestera bättre i vissa test men med högre energiförbrukning som följd). Ta och titta på batteritiden på LG G2 för att se hur bra S800 är…

  Däremot så kommer sannolikt A15 att gälla i framtiden då tillverkarna haft bra med tid att pilla på den också. A9 börjar ha nått sin fulla potential medan A15 bara startat resan.

 • Oscar Stegland

  Fast Snapdragon är inte ren A9. Qualcomm har inte gjort SoC:er på rena ARM-designer sedan de första S4 kom ut. De är fullt jämförbara med A15 även om de inte specifikt får kallas så.

 • Malx

  Helt rätt, men om jag uppfattat det hela rätt så är den baserad på A9 (åtminstonde instruktionsmässigt) i grunden och sedan utvecklad för att i slutändan hålla klass som närmar sig A15. (vissa instruktioner för A15 fungerar på snapdragon, dock inte alla).

  Det var därför jag ser det som att de utvecklat A9:an. Huruvida de sen utvecklat sin processor helt själva eller utgått från den licens på ARMs A9-processorarkitektur de faktiskt äger kan nog varken jag eller du svara på.

 • Oscar Stegland

  Som jag förstått det är allt en vidareutveckling på första Snapdragon som satt i Nexus One. När S4 kom har de kört en helt egen design som är baserad på den klassiska A9-licens de haft, men som du säger delar ganska mycket med A15. En ganska svårdefinierad SoC, men att A15 magiskt skulle vara bättre är en myt.

Lediga jobb inom data / IT Företag
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Senior fullstack-utvecklare till Spark Vision Publicerad 10 Dec 2017
Junior systemutvecklare med databasintresse Publicerad 10 Dec 2017
Serviceinriktad IT-Support Publicerad 09 Dec 2017
Junior frontendutvecklare sökes till expanderande SoftOne Group Publicerad 07 Dec 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Du som bytt från IOS till Android: Vad fick dig att byta och är du nöjd?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte
 2. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 3. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 4. Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?
 5. Xiaomi lanserar Redmi 5 och Redmi 5 Plus med 18:9-skärmar
 6. Qualcomm tillkännager Snapdragon 845 – alla detaljer släpps senare idag

Mest läst

 1. Telia och Google lanserar RCS i form av SMS+
 2. IKEA inleder samarbete med Sonos – ny produktserie med fokus på ljud under 2019
 3. HMD och OnePlus förklarar varför de inte ger telefoner Treble
 4. Kommer Huawei P11 ha samma sensorfält som Apple Iphone X?
 5. OnePlus 5T Star Wars Edition kommer till Sverige 14 december
 6. Så här ser Sonys slimmade 18:9-mobiler ut enligt löst rykte

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Hur mycket lagringsutrymme behöver du i en smartphone?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons