Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Färre surfar med plattor, större smartphones sägs vara anledningen

Postat:
15:51 - 2016-03-02
Skribent:
Lars A
Kommentarer:
En rapport från Adobe diskuterar Internetanvändande från mobiler och surfplattor. Trafiken från smartphones ökar år för år men färre surfar från plattor i flera regioner. Trafiken från tablets minskade exempelvis med 1,9 procent i Storbritannien förra året, medan den gick ned med hela 25 procent i Saudiarabien.
Adobe ser de allt större telefonerna som en anledning till minskningen. Även Apple hakade på trenden hösten 2014, i och med 5,5-tummaren Iphone 6 Plus. Internetsurfandet från smartphones ökade med minst 30 procent under 2015 i 14 av de 17 länderna i EMEA (Europa, Mellanöstern och Afrika) som ingick i Adobes undersökning.

Telefontrafiken ökade med minst 22 procent i samtliga 17 länder. En fråga till er som har en platta hemma – surfar ni mer med plattan än med er smartphone, eller tvärtom?

There was a time when tablet browsing surpassed smartphone browsing, and that trajectory was expected to continue Since then, however, browsing growth by these devices has decreased significantly, and we think this is mainly because smartphone screens are getting bigger.

Now, instead of buying both a smartphone and a tablet, people are opting for ‘phablets’ and relying on just this one device—with a larger screen—for all of their browsing.

 • Tomas1975

  Jag surfar allt mindre med plattan. Den används i stort sett bara till film i sängen numera.

 • andreas

  ja. jag märker av det på mina föräldrar ända sedan dom bytte till iphone 6 från 5an använder dom plattan väldigt lite. 6an har ju lite större skäm.

  Min Huawei Mate 7 gick sönder jag bytte till LG G3 i 2 månader under den korta tiden fick jag för mig att köpa en surfplatta som jag lämnade tillbaka efter 2 veckor då jag fick tillbaka min Mate 7. DVS så fort jag bytte ner mig till en G3a kännde jag Behov av en surplatta vilket jag inte gör längre när jag har en Mate 7 med 6 tums skärm.

  Det finns vissa situationer som en surfplatta kan vara bra, men det är främst för att kolla på film om man tex är bortrest eller något.

  Den första nackdelen med en platta är trots större skärm att det är jobbigt att skriva på den man skriver ju 10 gånger snabbare med telefonen då man kan skriva med tummarna på ett annat sätt.

 • Prahlis

  Fler och bättre mobilanpassade sidor kan också vara en anledning.

 • Alex Brissot

  Surfplattor är en väldigt onödig produkt. Mobil, dator och TV och man har allt man behöver.

 • Fredroid

  En bärbar dator med svängbart tangentbord slår surfplatta på fingrarna. Då behöver man inte hålla i den hela tiden.

 • Mattias Jacobsson

  Jag surfar nästan inte alls på plattan, men det var inte för det jag köpte den heller.
  Läsa böcker/serier och se på film/serier på resor.

 • Meisterjäger

  Håller inte med. Surfplatta fyller vissa funktioner för mig iaf

 • Alex Brissot

  Då är det dags att skaffa ny telefon.

 • Meisterjäger

  Är nöjd med min n6p. Använder dock plattan till att konsumera film/serier när jag inte orkar kolla på stora tv:n.

 • Alex Brissot

  Ok, kan tipsa om Chromecast. Gör det väldigt bekvämt att enbart använda mobil och TV till vardags.

 • Meisterjäger

  Jo, jag äger 2 stycken☺️men ibland vill jag bara ligga i sängen med plattan å slötitta på nån serie eller nåt.

 • Roco

  Änvänder plattan när mobilen ligger på laddning eller ifall man ska surfa en längre tid.
  Även bra att ha för media när man åker bort.

 • BMbuster

  Plattan använder jag för media i sängen eller när ungarna lagt beslag på tvn. Mycket trevligare att se på film eller sport på 10″ istället för 6″ på min Nexus 6. Samt att vissa spel är bättre på plattan.

 • cavveman

  Använder surfplattan mest för att läsa e-böcker.
  Viss surf förekommer ibland.

 • s2weden2000

  det är ajpäd användningen som har gått ner så det är missvisande siffror..android är på väg uppåt däremot …

 • Simon

  Jag använder mycket hellre en smidig 10,5″ platta än en dator som jag tycker har blivit överflödig sedan vi införskaffade en platta.

 • ZaInT

  …varför just Adobe? Är de verkligen rätt mätinstitut?

 • Anders

  Från deras Twitter ”Adobe Digital Index publishes research on digital marketing based on the analysis of anonymous, aggregated data from over 5,000 companies worldwide.”

 • Rumpelstiltskin

  Surf à la glorious master race = Dator
  Slösurf i soffan = Surfplatta
  ”Måste kolla upp något när jag är utomhus”-surf = Telefon

  Anledningen till att jag bara använder telefonen för surf när jag är utomhus är för att hemma så har jag bättre enheter för det ändamålet. Telefoner är enligt mig för små för att kunna surfa bekvämt med. Och nej, jag har ingen liten telefon. Den är på 5.5″.

 • onekw

  Sedan jag skaffade phablettelefon så känns surfplattan som en kombination som tar det sämsta från två världar. Dålig input tack vare touch och oergonomisk då den är näst intill omöjlig att sätta i en vinkel så den både är bekväm att vila ögonen och skriva på samtidigt. För liten för att kännas stor då den lätt hamnar längre bort än hur jag håller telefonen men för stor för att alltid ha med sig. Laptopen är skönare att ha i knät och har tangentbord. Så jag förstår att siffrorna pekar åt detta håll :). Men samtidigt vet jag många som inte alls håller med mig.

 • corb06

  Tyckte jag också förut. Hade en så seg surfplatta i 3 år så den låg mest och dammade för den var så kass. (asus transformer infinity)
  Men sen blev det en till platta i somras och den används säkert 1 timme om dagen. Allt från barn-relaterade appar och serier, till mina egna chatt och annat. Riktigt bra mediapryl med mera. Har ställt in att Chrome ska öppna alla sidor i PC-läge så man slipper mobilsidorna.
  Trodde aldrig jag skulle bli beroende av padda igen men bara man har en tillräckligt bra så finns de ett utrymme i tekniklivet =)

 • Fred .

  Hade en 3.5″-telefon en 7″-platta så surfade jag med plattan.
  Sen när jag fick en 5″-telefon så gick det ganska bra att surfa med telefonen.
  Nu är min Nexus 7 helt sirapsseg och går inte länge använda, den har blivit värdelös. Använder den som bokpress nu.

 • Fredrik Ingman

  Själv så har jag ASUS nexus 7 2013. Lite väl liten. Men någon ersättare i samma prisklass har inte kommit. Så visst andvender jag plattan. Men går till skrivbordsmiljön då jag vill ha full stora sidor.

 • Fredrik Ingman

  Min platta är inte seg alls. Min funkar nästan helt utan lagg. Jag har ju ASUS nexus 7 2013

 • Fredrik Ingman

  Vissa sidor ser helt annorlunda ut mobilt än i skrivbordsmiljö. Men http://www.idg.se går faktiskt att se mobilt också. I varje fall med deras app.

 • Fred .

  Jag har 2012 modellen. Den är seg.

 • ZaInT

  Ah, det var desto mer givande.

 • Sebastian

  Använder primärt telefonen, surfplattan när jag läser längre srtiklar samt när laptopen är overkill.

 • Sebastian

  Ja plattor kan aldrig göra något bättre än en telefon /sarcasm

 • putte40

  Så sant. Surfplattan används till e-tidning, betala räkningar, Netflix och baldurs gate.

  Allt annat via mobilen, oavsett storlek från 4,6 till 5,7

 • Rome73

  Avskyr mobilanpassade sidor!

  Någon lägger ner energi på att göra en trevlig sida och sedan så görs den om automatiskt till en dåligt fungerande mobilsida.

  Det första jag gör när jag kommer till en mobilanpassad sida är att leta efter lnken som låter mig visa sidan ”som vanlig webbsida”.

  Tillägg: Tyvärr visas vissa sidor som mobila versioner även på en liggande platta… :-(

 • Myamo

  Använder enbart min i skolan. laddar ner föreläsningar, läser pdf:er och gör anteckningar på dessa med en penna. Måste säga att jag föredrar min laptop till det allra mesta.

 • Jerker

  Bra där! Det har du suttit och klurat ut alldeles själv nu fram till helgen.

 • Erik Svanborg

  Jag har aldrig förstått hypen med surfplattor. Hos oss är det primärt för barnen, där är det klockrent med den intuitiva interaktionen, men så fort det ska skrivas något vill jag ha en dator med tangentbord.

 • tom

  Jag skriver fortare med en mobil i landskapsläge än jag gör med en platta där tangentbordet blir för stort (har provat anpassningsbara tangentbord men inte blivit nöjd). Dessutom blir en platta för tung att hålla i. Så för mig är det mobil + dator för att täcka in alla behov

 • darkly

  Orka skriva något längre än fyra första bokstäverna på en hemsideadress på en surfplatta. Laptop/stationär alla dagar i veckan, alt. appar i mobilen.

 • Per Lunqvist

  Vad fan skriver du för jävla romaner??
  En platta är guld när det kommer till.
  1 Porr
  2 Film
  3 Youtube
  4 slösurf
  5 och mer porr.

  Vad fan ska du skriva på en platta, en platta är en extremt smidig multimedia/slösurfningsmaskin för ett rimligt pris.
  Finns inget som hindrar dig från att äga en platta och en dator, de fyller olika funktioner.

  Köpte en Surface Pro 3 för att få det bästa från båda världarna.
  Tråkigt nog är surface pro 3 fortfrande ganska klumpig, dyr som in i helvete och Windows 8 suger könsorgan på en platta.

 • s2weden2000

  alla vet att ajpäd har sålt bra och står för det mesta av statistiken tills nu där den har droppat rejält vilket visas, skrivs och görs en stor sak av..men android plattorna är fortfarande på väg uppåt dock inte lika stora steg som ajpäd så det går givetvis långsammare och kanske aldrig når samma siffror som ajpäd men det var nu inte det handlade om eller hur…

 • Erik Svanborg

  Ojoj här var det ord och inga visor :-) tja, t.ex. denna text skulle jag inte vilja skriva på en touch -enhet :-) för mycket autocorrect och särskrivningar gör livet jobbigt. Och vad menas egentligen med ”slösurf”? Faller detta under den kategorin? I så fall sysslar jag nog nästan bara med ”slösurf” :-)

 • Ganska dryg..

  ”Windows 8 suger könsorgan på en platta.”

  Är det någon ny VR-funktion i porren?

 • Johan K

  Jag surfar förstås mest med min desktop, men sedan är det definitivt plattan. Det är just därför jag har den. Mobilen surfar jag bara på om jag inte har plattan med mig (dvs ute) eller redan tittar på film på plattan. Även om jag har en alldeles för stor telefon (OPX) så är den fortfarande omöjligt liten att skriva på.

 • Johan K

  Och här sitter jag och tycker att min surfplatta inte marginaliserat min telefon, utan snarare gjort hela produktkategorin laptop fullständigt överflödig och föråldrad. Jag kan inte komma på någonting som man alls kan göra på en laptop som jag inte tycker att min surfplatta gör bättre eller lika bra. Kanske att fungera utan en internetuppkoppling men det är i så fall allt. För mig är laptops bara en klumpigare och mer batterislukande surfplatta.
  Och notera att hela mitt svar utgår från mig själv och inte är avsedd att läsas som svepande för alla slutanvändare.

 • Johan K

  Fast till skillnad från en dator så är surfplattan portabel och du kan bära med den överallt. Tv om något är gravt föråldrat och fyller inte längre någon funktion.

 • Robin

  Om en plattan ska ha lite funktion så ska det vara 10″ + annars känns det extremt onödigt i alla sammanhang om man inte har en minitelefon.

 • Meisterjäger

  Ja, du kan ju endast tala för dig själv, jag har en n6p som mobil och en 9.6″ platta. Tycker det är en enorm skillnad på storlek. Samma tänk i tv världen för mig, ju större desto bättre. Använder plattan enbart för film/serie.

 • Robin

  Jag tycker 9.6″ bör anses som godkänd. ;)

 • Meisterjäger

  Blev osäker nu… Nej.. Den är 8.4 tror jag… ☺️ galaxy tab s. Men men…

 • Micke på taket

  Porrfilm och göra VVS ritningar på min iPad PRO är sinnes,,,,

 • Bengt E

  Sen jag fick min 12″ laptop så har jag nästan helt slutat använda plattan, inget slår en skärm som man kan ställa ifrån sig i knät.. Sen så skriver jag så mycket fortare med ett riktigt tangentbord också

 • Per Lunqvist

  jepp

 • Per Lunqvist

  typ.

 • Fredrik Ingman

  Ok. Jo det är sant att det finns 2 olika ASUS 7, dvs en från 2012 & en från 2013. Har sätt 2012 på bild. 2013 är snyggare & mer lik LG nexus 5. Synd bara att priset på telefonerna & plattorna har ändrats sedan LG nexus 5 & ASUS nexus 7 2013. Så som ett minne från ”försvunna tider” så sparar jag dessa 2. Dock har jag ASUS nexus 7 2013 fortfarande i andvendning, tråtts att jag nu mer har HUAWEI nexus 6P

Lediga jobb inom data / IT Företag
Duktig Erlang utvecklare! Publicerad 22 Nov 2017
2nd line supporttekniker till Atea i Malmö Publicerad 22 Nov 2017
Systemförvaltare till Compass Group Publicerad 22 Nov 2017
Tekniska projektledare till växande företag i Floby Publicerad 22 Nov 2017
Tekniska projektledare till växande företag i Floby Publicerad 22 Nov 2017
Se fler jobb

Aktuellt

Vilken smartphone fick dig att hoppa på Androidtåget?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

8.4

Test av Huawei Honor 9

0

Google Pixel 2 & Pixel 2 XL: första intryck

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 2. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 3. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 4. Minitest av Google Pixel 2
 5. Rapport: Android skickar platsdata till Google även när platstjänster är av
 6. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9

Mest läst

 1. Hands on med OnePlus 5T
 2. Senaste ryktena om Samsung Galaxy S9
 3. Android TV-ägare: vilka är era synpunkter på plattformen?
 4. Så här stor är OnePlus 5T jämfört med andra 6-tummare
 5. OnePlus påbörjar utrullningen av Android 8.0 Oreo till OnePlus 3 och 3T
 6. Alla officiella uppgifter om toppmodellen OnePlus 5T

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken Nexus-telefon var mest lyckad för sin tid?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons