Fem bra kamera-appar för Android

Postat:
19:35 - 2011-03-11
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
31

Fem bra kamera-appar för Android

Att installera en ny kamera-app kan vara en snabb genväg till att ta mer intressanta bilder med sin telefon. Det finns en uppsjö av fotoapplikationer att välja mellan i Market och en handfull av dem är påfallande bra. Dessa program erbjuder ofta fler inställningar, och kanske främst ett större utbud av effekter, än de kamera-appar som följer med våra telefoner.

Även om många av effekterna inte är särskilt praktiskt användbara, kan kamera-applikationer vara roliga att leka med för de som smidigt och enkelt vill manipulera sina foton utan att behöva använda bildbehandlingsprogram. Här är en samling foto-appar som är värda att titta närmare på.

FxCamera
FXCameraFxCamera är en klassiker i sammanhanget, även om appen har färre funktioner än några av sina konkurrenter. Applikationen har specialiserat sig på endast fem effekter: ToyCam, Polandroid, Fisheye, SymmetriCam och AndyWarholizer – alla går att skräddarsy om man så önskar.

AndyWorholizern förvandlar exempelvis dina bilder till något som liknar popkonst av Andy Warhol, medan Polandroid försöker ge samma bildresultat som en gammal polaroidkamera. FxCamera visar inga annonser och finns att ladda hem gratis i Market.

Vignette
Bra kamera-appar för Android: VignetteVignette är tillräckligt avancerad för att helt kunna ersätta Androids egna kamerafunktion, och den är en av de mest professionella fotoapparna i Market. Applikationen stoltserar med hela 68 effekter i diverse kategorier, och du kan välja att klä dina bilder i 56 olika ramar. En fördel med Vignette är att du kan ta ett vanligt foto för att sedan välja bland de olika effekterna – på så vis kan du i efterhand testa dig fram till vad som passar bäst. Detta låter dig också skapa flera olika versioner av samma foto – alla med olika effekter.

De förinställda effekterna kan anpassas, och ens egna effekter går att spara som favoriter. Betalversionen stödjer dessutom fotografier i höga upplösningar, och med appens digra mängd kamerainställningar av alla de slag är Vignette ett bra val för dem som vill lägga några slantar på ett kameraprogram för Android. Appen kostar ca 25kr, och det finns även en demoversion vilken dock kraftigt begränsar kortens upplösning.

Camera Illusion
Camera IllusionDet som främst får Camera Illusion att sticka ut i mängden är att appen visar den effekt du valt i realtid, så att du direkt vet hur kortet kommer att se ut, medan de andra kameraprogrammen applicerar sina effekter först efter att bilden har tagits. Beroende på hur snabb din telefon är kan detta dock innebära en viss fördröjning i sökaren, men det stör inte nämnvärt.

Camera Illusion har 16 inbyggda filter och 13 effekter. Några av filtren får dina fotografier att se målade ut, medan andra förvandlar bilderna till ASCII-konst eller ger dem en serietidningslook. Det finns självklart även klassiska filter som sepiatoning och svartvitt. Du kan ytterligare påverka resultatet genom diverse effekter, och dessa har potential att få bilderna att se riktigt besynnerliga ut. Men om man jobbar en smula med inställningarna går det faktiskt att ta rätt stiliga och annorlunda foton med Camera Illusion.

Tyvärr stödjer appen inte högre upplösningar än 800×480 pixlar – vilket är tillräckligt för webben, men det duger inte för framkallning. Utvecklaren tycks ha slutat uppdatera Camera Illusion, men den är fortfarande en av de bästa kamera-apparna i Market. En trevlig bonus är att Camera Illusion erbjuds gratis. De som störs av annonser kan betala runt 18 riksdaler för Pro-versionen.

Retro Camera
Retro CameraNär man startar Retro Camera första gången får man nästan intrycket att utvecklaren Urbian satsat mer på att skapa ett läckert användargränssnitt än en smidig kamera-app. Interfacet försöker efterlikna gamla analoga kameror och ändras beroende på vilken effekt man valt, vilket gör att sökaren blir väldigt liten – men snyggt är det.

Retro Camera är inspirerad av fem olika vintagekameror: Lomo, Holga, Hipstamatic, Diana samt diverse polaroid- och leksakskameror. För de som är förtjusta i att ta bilder som ser mycket äldre ut än vad de i själva verket är, rekommenderas denna app varmt. Retro Camera är gratis, och det finns även en betalversion utan annonser för ca 19kr.

Photaf 3D Panorama
Photaf 3D Panorama för Android

Vissa telefoner som är utrustade med kameror av det mer ambitiösa slaget har lägen för att ta panoramabilder, men de allra flesta mobilkameror saknar ju som bekant denna funktion. Photaf 3D Panorama låter oss emellertid fånga vidsträckta vyer genom att appen tar flera bilder efter varandra för att sedan sammanfoga dem.

Detta fungerar förvånansvärt smidigt tack vare att applikationen i det automatiska läget använder sig utav telefonens sensorer, och ser på så vis till att vi håller mobilen i exakt lodrätt läge. Pilar visar hur man ska vrida telefonen när det är dags för nästa bild, och en ljudsignal indikerar när det är dags att stanna. När man tagit alla kort skapar Photaf ett sammanhängande panorama av dem.

Man kan sedan kolla på panoramat inne i själva appen, vilket ungefär ser ut som Googles Street View – särskilt om man aktiverar kompassläget. Det går naturligtvis även att exportera sina panoraman genom Androids Dela-meny. Photaf 3D Panorama finns i både gratis- och betalversion. Den senare kostar 25kr och har extrafunktioner som HD-läge och alternativet att använda ens panoraman som live wallpapers.

Känner ni läsare till några fler bra kamera-appar för Googles plattform, och vilken app är er egen favorit? Eller tycker ni att Androids inbyggda kamerafunktion duger gott och väl?
 

Lägsta pris på Samsung Galaxy S II på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på LG Optimus 3D på Prisjakt just nu: