Fordonskoll – Kolla upp fordon mot Transportstyrelsens databas [Tips]

Postat:
15:48 - 2010-08-04
Skribent:
Manny B
Kommentarer:

Ni som har varit med på Swedroid sedan sajtens begynnelse minns kanske att vi i maj förra året skrev om en app, FordonsInfo, som via ett smidigt grässnitt snabbt och enkelt lät användaren mata in ett registreringsnummer och omedelbart få ett svar med tillgänglig fordonsinfo, via Transportstyrelsens databas.

Appen var mycket populär men lyckan blev dessvärre kortvarig då Transportstyrelsen kort därefter i slutet av juni beslutade sig för att stänga tjänsten, som gick via SMS, och sedermera införa ett annorlunda system där de tog betalt för varje slagning i dess databas. I och med detta så slutade även appen FordonsInfo att fungera, och sedan dess har vi oss veterligen fått klara oss utan en smidig app för ändamålet.

Nu har de svenska utvecklarna bakom Appr tagit fram en egen app för samma ändamål, och upplägget påminner en hel del om FordonsInfo. Skillnader finns emellertid, och där man via FordonsInfo endast gjorde slagningar via SMS så kan man via Fordonskoll göra slagningar via webben (vilket till skillnad från SMS är gratis, utöver datatrafiken) där man får grundläggande information om fordonet i fråga, minus ägaruppgifter, vilket enligt lag enligt uppgift inte får lämnas ut online.

Vill man komplettera slagningen med ägaruppgifter så får man göra detta via SMS, något som enkelt görs via en smidig länk direkt i appen efter att du har utfört din ”vanliga” sökning. Varje slagning kostar då 3 kronor (Transportstyrelsens avgift) plus den normala kostnaden för ett SMS enligt din operatörstaxa.

Ni finner Fordonskoll på Android Market, antingen via en vanlig sökning, genom att skanna in QR-koden här till höger med appen Barcode Scanner eller genom att, om ni läser detta direkt på er telefon, klicka på QR-koden en gång.

Vi har testat appen i fråga på en HTC Dream med Android 1.6 och den har för oss fungerat bra, men ni testar appen i fråga så får ni gärna dela med er av era egna synpunkter här i kommentarerna. Buggar, förslag på förbättringar, beröm – dela med er!

Uppdatering 04/08/2010 kl 17:57: Appen verkar inte finnas tillgänglig på Market för er med Android 1.5.
 

Tipstack till Tim.