Fjärrstyrda lampor och Google Home

Diskussion i 'Chromecast & Google Home' startad av meSos, 27 nov 2016.

  1. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Hej!

    Nu i dagarna kommer en Google Home snart anlända och jag tänkte ta en vända med lägenheten jag precis flyttat in i och ordna fjärrstyrning av lampor. Men först lite bakgrund:

    I min förra lägenhet så körde jag Tellstick.net samt en massa nexaprylar. Det vackra med dessa är att jag kunde behålla befintliga taklampor samt lampknappar. Det enda som behövdes var att bakom den infällda lampknappen så satte jag en dimmermottagare. Detta gjorde att taklamporna både kunde styras med mobilen samt via lampknapparna på väggen. Tellsticken var bra men funkade bara då och då (räckvidden var dålig trots att jag uppgraderade antennen).

    Nu när jag flyttat till nytt och har en Google Home på väg så tänkte jag att det skulle vara kul med någon bättre standard. Jag har sneglat på Hue som Google Home stödjer men det stora problemet är att de taklampor jag inte kan byta ut e.g köksarmatur så finns det inga alternativ? Jag vill alltså:
    1. Kunna styra köksbelysningen (befintliga lampor) med rösten via Google Home
    2. Kunna styra köksbelysningen via lampknappen.

    Jag kan tänka mig att byta ut knapparna till "smarta" lampknappar eller göra dessa smarta med något liknande Nexa lösningen men jag hittar inga som helst alternativ.

    Så min fråga är: Hur har ni andra gjort? Finns det några bra alterantiv till Nexa som låter mig använda både fysiska lampknappar och trådlös styrning? Något alternativ som fugerar med Hue?

    Edit: Detta verkar vara exakt en sådan lösning: https://shop.smartthings.com/products/leviton-universal-dimmer men skiten säljs ju bara i staterna
     
    Last edited: 27 nov 2016
    bernard och Rocco420 gillar detta.
  2. Rocco420

    Rocco420 Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    17 nov 2013
    Inlägg:
    807
    Mottagna gillanden:
    616
    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Samsung Galaxy S10

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telia
    Telefon:
    Samsung Galaxy S10
  3. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Okej så lite mer research:

    Telldus släpper en ny version av sin tellstick snart:
    http://telldus.se/produkt/z-wave-gateway-tellstick-znet-lite-ver-2/

    Vilken både kör den tröttare 433MHZ men också Z-Wave(!).
    Z-Wave har många fördelar. (Saxat härifrån)
    • Säkrare
    • Dubbelriktad
    • Snabbare
    • Bättre räckvidd
    • Stöd för kryptering
    Så låt oss säga att man inskaffar denna typ av sändare. Detta gör att vi hellre har Z-wave dimmrar/brytare bakom våra lampknappar då av erfarenhet så fungerade 433mhz "sådär" (nämnt i mitt första inlägg). Lite googling ger oss olika alternativ som "Fibaro"-brytare/dimmrar eller "Qubino"-brytare/dimmrar. Detta verkar vara lite av en djungel men det är samma upplägg, sätt in skiten bakom existerande lampknapp vilket är bra. Qubino verkar köra Z-wave plus vilket verkar vara nästa generation av Z-wave men det verkar inte vara något som tellsticken kan köra, även om den ska vara bakåtkompatibel så känns det risky.

    Oavsett vilket så måste man nog testa sig fram om vad som fungerar med kombinationen Nya tellsticken + Dimmer/brytare.

    Slutligen så vill vi ju få Google Home att lira med Tellsticken. Sedan några månader tillbaka så stödjer telldus IFTTT vilket google home ju också gör. Däremot undrar jag hur "smart" man kan göra det. Jag vill kunna säga "turn on the lights in the kitchen", kan man få det att bli så enkelt med IFTTT om man tar sig tiden att mappa upp det? Finns det fallgropar? Någon som hunnit pröva?
     
    Rocco420 och bernard gillar detta.
  4. Fredrik_Spindel

    Fredrik_Spindel Teen Droid Medlem

    Blev medlem:
    19 jun 2010
    Inlägg:
    381
    Mottagna gillanden:
    45
    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Sony Xperia XZ2

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Vimla
    Telefon:
    Sony Xperia XZ2
    Flyttar snart till hus och vill i samband med det renovera och fixa ett smart hem så jag följer med spänning denna tråd. Titta även på Nexas nya Bridge som kör 433MHz + Z-wave (tror den även tar Z-wave plus).
     
  5. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 753
    Mottagna gillanden:
    44 755
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    Är inte Samsungs SmartThings Hub (v2) optimal för ändamålet egentligen? Den fungerar ju "out of the box" med Google Home.

    Den är även den Z-wave-plus-kompatibel utöver Zigbee-kompatibel: https://support.smartthings.com/hc/...amsung-SmartThings-Hub-Z-Wave-Plus-Certified-


    Guide: https://support.smartthings.com/hc/...3-How-to-connect-Google-Home-with-SmartThings


    https://shop.smartthings.com/products/samsung-smartthings-hub

    Jag går själv i tankarna på en sådan. Lite klurig att få tag i bara förstås.
     
    meSos gillar detta.
  6. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Absolut! Problemet är som du säger själv att den säljs närmast i UK och då måste man redan där ha adaptrar. Men! Du har en poäng, enklast vore kanske att man endast skaffar hubben och sedan Z-wave kompatibla produkter, då har vi integrationen med Google Home klar och sedan endast resterande problem med lamporna. Kanske tar och beställer en hub och testar..
     
    bernard gillar detta.
  7. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Okej, jag har nu både Google Home och Samsungs SmartThings Hub (v2) på väg och bör anlända på måndag kväll. Håller er uppdaterade!

    Utmaningarna som följer är:
    1. Iom att Google home inte har stöd för Sonos än så måste jag försöka få en Chromecast audio att lira med Sonossystemet. Problemet är att Sonos playbar bara har 1 optisk ingång men jag har läst att man eventuellt kan använda en passiv splitter bakvänt för att få det att funka sålänge TVn inte skickar en "tyst" signal konstant.

    2. Vissa av våra lampknappar är tvådelade och det finns väldigt få mottagare som kan hantera två lampknappar i samma hål i väggen. Till detta så hör även min kökssituation där jag har en delad lampknapp, den ena sidan är en vanlig brytare och den andra vippar tillbaka och kan användas som dimmer för en annan taklampa. Problemet här att det absolut inte finns någon sådan trådlös kombo vilket gör att jag måste köra två separata mottagare för varje knapp, men jag tror inte det får plats så mycket bakom lampknappen.

    3. I hallen så har jag två knappar till samma lampa, jag undrar om det kommer att funka att ha en trådlös brytare i en av knapparna för att kunna styra lampan trådlöst + från båda brytarna.

    4. Jag skulle helst välja en och samma tillverkare för alla mottagare och att veta vilken man ska ta känns knepigt. Iom att hubben stödjer Z-wave plus så kanske man ska rikta in sig på den standarden men det finns ju flera tillverkare som stödjer den.
     
    Gurex, TobbeBecks och bernard gillar detta.
  8. doktorn

    doktorn Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 jun 2009
    Inlägg:
    767
    Mottagna gillanden:
    115

    MINA ENHETER

    Hej har själv påbörjat samma men är rejält mycket långsammare.
    Har fyllt lägenheten med fibaro zwave prylar, har prövat zway och nu rätt nöjd med Smartthings istället.

    1. Smartthings har stod för Sonos har jag för mig. Har själv Heos och där är det krångligare.

    2. Vill du dimmra båda lamporna med delad switch så kan du sätta en av dimmerenheterna bakom knappsatsen och en i taket. Jag har ett dubbelrelä i en dosa istället för dimmer, men helst vill man ha dimbart. Once you go dimmer... :-)

    3. Ja det går. En elektriker hjälper dig på 5 minuter.

    4. Z Wave och Z Wave plus funkar tillsammans.
    Har Fibarodimmrar, reläer och pluggar, och Tellsticks zwave pluggar. Funkar fint tillsammans.
    Vissa controllers har sämre stod för vissa prylar eftersom de kan ha en massa extra kommandon som inte listas för "generic" prylar. Smartthings community är så pass stor att det inte är något problem. Du ska ha hittat väldigt udda prylar om du inte hittar stöd för din pryl.

    Med det sagt. Har fått rota i communityn för att få elmätare, dubbelrelä och dimmrar att fungera (man fick lägga upp egna styrprogram för dessa. De fungerade inte till fullo med konfigurationen som Smartthings gav dem.
    Vidare så fungerar väldigt lite grejer i Smartthings om internetuppkopplingen går ner. -> Ett måste med manuell funktion den dagen en switch dör, kabel grävs av, propp går, eller efter ett elavbrott försätter switchen i felläge. (Allt detta har hänt här senaste två veckorna, i en fastighet som aldrig tidigare varit bortkopplad en sekund sedan fibern installerades för 8 år sedan.)
     
  9. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Tack för det detaljerade svaret!

    1. Smartthings har stöd för Sonos men så vitt jag förstår så kan man inte få "Hey Google, Play some Mozart on Spotify" att funka Google Home -> Smarthings -> Sonos. Än så länge verkar Sonos stödet hos smartthings ligga under "labs" och är inget officiellt stöd.

    2. a) Jag funderade på det och kommer att ha z-wave dubbelrelä bakom de delade switcharna - kan man styra höger och vänster knapp separat via mobilen eller innebär dubbelrelä att det är ett och samma kommando för båda?

    b) Jag tänkte att jag också kunde ha dimmermottagaren i taget men måste inte mottagaren ligga mellan elcentral och lampknapp? Jag tänker att om den ligger i steget efter lampknappen, dvs mellan lampa och knapp, så kommer den att dö så fort jag använder lampknappen istället för att de lirar ihop?

    3) Sweet!

    4) Toppen, jag har också sett att fibarodimmrar och switchar verkar tas in, senast på Kjell&co så jag kommer nog att köra på dom!
     
  10. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

  11. doktorn

    doktorn Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    22 jun 2009
    Inlägg:
    767
    Mottagna gillanden:
    115

    MINA ENHETER

    2a. Jepp det går. Jag använder en app och virtuell enhet för att simulera dem.

    2b. Enligt min elektriker så ska det gå att koppla så knapparna funkar.
     
  12. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Uppdatering!

    Lite spridda saker jag vill dela med mig av så jag punktar upp det för enkelhetens skull.

    - Som tidigare nämnt så köpte jag både en Google Home och en Samsung Smartthings från staterna. Idén var att använda det hela med inköpta fibaroprodukter från Kjelll & CO. Sagt och gjort så insåg jag att Smartthingshubben inte hittade alla mina Z-wave produkter (hade även köpt brytare/mottagare för golvlampor. Det visade sig att jag inte hade läst på - även om Z-wave är en standard så jobbar z-wave produkter på olika frekvenser i USA och EU. Det slutade med att jag beställde ytterligare en Smartthingshub från Amazon UK. Sura pengar men den funkade med resten av alla mina prylar. SÅ, kom ihåg att köpa Smartthingshubben i EU om ni planerar på att köpa en.

    - Att koppla ihop Google Home och Smartthings är en väldigt smärtfri historia och du kan ha upp till två namn för samma lampa/brytare. Du kan out-of-the-box kontrollera specifika lampor med rösten, alla lampor samtidigt ("All lights") samt hela rum.

    - Den största utmaningen för mig där jag ännu inte hittat en felfri lösning är scenarion. Dvs, jag vill kunna säga "TV time" till Google Home och så släcker den ett antal lampor, tänder ett par andra etc. Smartthings kallar dessa routines. Problemet ligger i att du inte kan aktivera routines med rösten så istället så måste du skapa en virtuell knapp och därefter binda en massa lampor i olika lägen till denna knapp.
    Det är här det börjar bli spännande. Om jag nu vill ha ett TV läget och skapar en virtuell knapp för detta så kan jag komma till punkten där jag säger "Hey Google, TV time on" och så säger hon att hon slår på knappen och därefter så händer magin. Dock är det två saker som stör mig här.
    1. Hon säger inget kul eller passande tillbaka och jag måste säga "on" i slutet.
    2. Nu är den virtuella knappen påslagen vilket gör att om jag använder andra röstkommandon för att latja med lamporna för att sedan säga att hon ska slå på TV time så kommer inte något att hända för att i den virtuella världen så är den knappen redan påslagen. Jag har letat efter lösningar men ännu inte hittat något bra.
    Jag har dock hittat en bra workaround för punkt 1 och en dålig för punkt 2.
    1. Istället för att köra Google Home - > Smartthings virtual Switch -> Alla lampor så har jag lagt in ytterligare ett steg med IFTTT. Vilket nu blivit Google Home - > IFTTT - > Smartthings virtual switch - > Alla lampor. På detta sätt så kan jag bara säga "TV time" och skriva ord för ord vad hon ska säga tillbaka tex "Enjoy the show" samt att jag inte behöver säga "on" då det inte är en knapp. Detta triggar sedan virtuella knappen och så får jag samma resultat.
    2. Jag har via IFTTT satt in en rutin som går en gång i timmen och stänger av den virtuella knappen. Det gör att jag kan "max" be om en rutin en gång i timmen men det funkar ju även om det är en jävlig osnygg lösning.
    Så jag kämpar vidare med att hitta en bra lösning. Har några saker på gång:
    1. Titta vidare på att man kan göra virtuella "momentary switches", dvs sådana som vippar tillbaka efter blivit påslagna.

    2. Jag har sett någon tredjeparts tjänst som kan köa flera IFTTT rutiner efter varandra. I detta fall skulle jag kunna trigga den virtuella switchen och någon sekund senare slå av den igen så att den är redo att köra samma kommando igen.

    3. Smartthings har hintat om att få en "Routine" integration med Google Home vilket skulle lösa alla problem.

    Har ni andra förslag? Frågor?
     
    MatsF och bernard gillar detta.
  13. jonaz

    jonaz Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    4 feb 2010
    Inlägg:
    929
    Mottagna gillanden:
    17

    MINA ENHETER

    Jag kör med min egen byggda hemautomation som kan styra zwave, telldus, enocean, chromecasts etc.

    https://github.com/stampzilla/stampzilla-go

    När google home kom så byggde jag en hue brygga så att google home tror den pratar med en huebridge men den pratar med min hemautomation som då kan styra allt istället.

    https://github.com/stampzilla/stampzilla-go/tree/master/nodes/stampzilla-huebridge

    Hue bridgen är hyffsat generell. Den anropar configurerade http endpoints när man säger saker till google home. Den syncar även devices från stampzilla-server om man använder den.

    Dokumentationen är tyvärr inte på plats utan den är under utveckling :)
     
    bernard gillar detta.
  14. Oskifer

    Oskifer Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    20 apr 2014
    Inlägg:
    25
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Mycket coolt!
     
    bernard gillar detta.
  15. Ken1

    Ken1 Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    13 feb 2017
    Inlägg:
    2
    Mottagna gillanden:
    0
    Snyggt!
    Borde inte detta gå att lösa med ett scenario i Yonomi? Detta är ju gratis och verkar kunna binda ihop allt, Sonos, Hue Tv via Harmony kontroller osv. Scenarion går att trigga via GH.

    Har precis köpt Philips Hue själv i helgen och har inte hunnit testa så mycket. Men är rätt sugen På en Google home för att kunna styra allt (kommande...)

    Måste ni köra allt via Engelska fortfarande?
     
  16. fumling

    fumling Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    23 jan 2013
    Inlägg:
    15
    Mottagna gillanden:
    3
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Nexus 6

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Nexus 6
    Telefon 2:
    HTC One (M7)
    Platta:
    Samsung Galaxy Tab 3
    Fasen vad kul! Flyttar nästa vecka och ska unna mig en Google Home. :) Far min gör Telldus sen ett tag tillbaka och hade velat få ett "smart hus" med hjälp av dessa två.

    Men kanske är bättre att köpa SmartThings Hub istället då? Och sen "vanliga" Z-wave strömbrytare osv. :)

    Följer med spänning!!
     
    Last edited: 9 mar 2017
  17. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Z-wave skickar inte "dumma" signaler utan dubbelkollar att det gått fram. Väl värt att byta då jag haft båda systemen och Z-wave är påtagligt bättre. Särskilt om du ska börja utrusta alla lampknappar så har du ändå en kostnad framför dig. Jag har kört på Fibaro singleswitchar och dimmers.

    Förutom detta så är smartthingscommunityt riktigt bra så där kan man få hjälp.

    Sist men inte minst så är detta guld värt när du väl skaffat smartthings:
    http://thingsthataresmart.wiki/index.php?title=Google_Home_Helper

    Det löste hela min punkt 2.

    Bli medlem eller för att visa innehållet!
     
  18. fumling

    fumling Baby Droid Medlem

    Blev medlem:
    23 jan 2013
    Inlägg:
    15
    Mottagna gillanden:
    3
    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Nexus 6

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tele2
    Telefon:
    Nexus 6
    Telefon 2:
    HTC One (M7)
    Platta:
    Samsung Galaxy Tab 3
    Okej tack, då är jag med!

    Men formulerade mig nog lite fel hehe. Tänkte om man behöver en TellStick Z-wave ockå? Eller om det inte räcker med GH, ST Hub och sen Z-wave kompatibla strömbrytare? :)
     
  19. meSos

    meSos Youth Droid Medlem

    Blev medlem:
    14 sept 2009
    Inlägg:
    203
    Mottagna gillanden:
    28

    MINA ENHETER

    Du behöver inte tellsticken, bara GH och ST hub. Kom ihåg att köpa hubben i England och inte i staterna!
     
    fumling och bernard gillar detta.
  20. Sumpan172

    Sumpan172 Infant Droid Medlem

    Blev medlem:
    26 jul 2017
    Inlägg:
    4
    Mottagna gillanden:
    3
    Har en GH, US version och allt fungerar toppen som jag har kopplat ihop, från chromecast till Netflix. Nu har IKEA uppdaterat sin gateway och säger att det är kompatibelt med GH och köpte hela kittet igår på IKEA men får det inte att koppla eller hitta några devices. Två nya chomecast enheter dök upp i min GH app, möjligtvis tillfällighet och någon granne men otrolig timing isf. Är det någon annan som testat Trådfri och fått det att fungera?

    Chattade med IKEA och fick numret till trådfri supporten och de sa att det ska fungera men hade inga instruktioner. Vände mig då till GH support och de sa bara att det inte är kompatibelt. Känns inte helt ok att IKEA går ut på hemsidan och skriver så här då.

    "Make sure that you have the latest upgrade of TRÅDFRI gateway to be able to connect it with Amazon Alexa, Apple HomeKit or Google Home."

    Någon som har en inte alltför teknisk lösning på problemet?
     
    bernard gillar detta.