Längre mjukvarusupport för Pixel & Pixel XL?

Diskussion i 'Google Pixel Allmänt' startad av Spaderess, 19 maj 2017.

  1. Spaderess

    Spaderess Adult Droid Medlem

    Blev medlem:
    13 mar 2010
    Inlägg:
    641
    Mottagna gillanden:
    317
    Operatör:
    Telenor
    Telefon:
    Google Pixel 7 Pro

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Telenor
    Telefon:
    Google Pixel 7 Pro
    Telefon 2:
    Google Pixel 2 XL
    Platta:
    Ipad Mini 4
    Info:
    Nova Launcher
    Övrigt:
    Android TV, Chromecast
    bernard gillar detta.
  2. bernard

    bernard Droidmin Moderator

    Blev medlem:
    14 maj 2009
    Inlägg:
    40 710
    Mottagna gillanden:
    44 705
    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini

    MINA ENHETER

    Operatör:
    Tre+Fello
    Telefon:
    Pixel 7 Pro+iPhone 13 mini
    ROM:
    Stock
    Platta:
    Watch Series 7
    Övrigt:
    Huawei Watch GT (2019)
    En nackdel med denna approach är möjligtvis bara att det kan ta längre tid för Google att dra nytta av nya hårdvarubaserade funktioner. Kanske främst sådant som rör grafikdelen, men även ARM släpper ju liksom Intel och AMD till och från uppdaterade instruktionsset med nya CPU-generationer. Händer inte särskilt ofta dock :)

    Om jag inte fått det om bakfoten brukar det som ställer till det när en ny Android-version kommer ut vara att man bytt till en nyare Linux-kärna, och då blir det problem med drivrutinerna/hårdvarustödet. Källkoden för dessa är inte publik, så ingen annan kan kompilera dem än tillverkaren. Har tillverkaren inte lust att göra detta är det inte så enkelt att komma vidare. Visst, det går att "backporta" drivrutiner kompilerade för en gammal kernel till en nyare (vilket ROM-utvecklare brukar göra för att få igång nyare Android-versioner på hårdvara som inte längre uppdateras), men det är lite av ett "fulhack" och fungerar sällan så bra.

    Men fördelarna överväger med all säkerhet nackdelarna. Ju mer som kan separeras/göras mindre beroende av maskinnära kod desto bättre. Möjligen kan det även påverka prestandan kanske?

    Egentligen är väl Treble en fortsättning av Googles arbete med att möblera om bland tjänsterna i Android. En hel del av det som tidigare följde med nya Androidversioner är ju numera sådant som uppdateras och underhålls via Google Play.


    Här tas problemet med drivrutiner och Linux upp: https://itvision.altervista.org/why.linux.is.not.ready.for.the.desktop.current.html#Summary

    Och från samma analys om hur man bäst löser problemet:

    Det är nog också förklaringen till varför Google halkar efter lite. De får ju ofta kritik för att de inte använder senaste stabila kärnan, men samtidigt är det förståeligt med tanke vad som händer med hårdvarustödet.

    Den senaste versionen av Android Nougat/7.1 bygger på 4.4-kärnan (...om hårdvaran har stöd för det). Betaversionen av Android O som körs på Nexus 6P bygger däremot på version 3.10 som kom ut 2013: https://kernelnewbies.org/Linux_3.10. Anledningen stavas förmodligen brist på drivrutiner kompatibla med 4.4-kärnan.

    Den för närvarande senaste stabila kärnan 4.11 kom ut i april 2017: https://kernelnewbies.org/Linux_4.11

    Här är samtliga kärnor som för närvarande underhålls, och som synes slocknar gamla version till och från/når EOL: https://www.kernel.org/

    Version 3.10 av Linux-kärnan som Nexus 6P körs på kommer att nå EOL i oktober 2017, och då tvingas Google underhålla kärnan på egen hand om de vill fortsätta ge stöd för Nexus 6P om inte hårdvaran stöds av nyare Linux-kärnor: https://www.kernel.org/category/releases.html

    Månaden för det att version 3.10 av Linux-kärnan når EOL sammanfaller bra med datumet som Google kommer sluta släppa nya Android-versioner för Nexus 6P (September, 2017): https://support.google.com/nexus/answer/4457705?hl=en#nexus_devices

    Här kan man se Android-versioner och vilken version av Linux-kärnan de bygger på:https://en.wikipedia.org/wiki/Android_version_history. Precis som jag nämnde ovan bestäms dock kärnan också av hårdvaran, så många enheter eller kanske det stora flertalet, kör sällan den senaste kärnan även om de kör den senaste Android-versionen.

    Android-version / Linuxkärna
    Android 4.0/Ice Cream Sandwich: 3.0.
    Android 4.1/Jelly Bean: 3.0.31
    Android 4.2/4.3/ Jelly Bean: 3.4.0
    Android 4.4/KitKat: 3.10
    Android 5.0/Lollipop: 3.16.1
    Android 6.0/Marshmallow: 3.18.10
    Android 7.0/Nougat: 4.4.1
    Android 7.1/Nougat: 4.4.1
    Android O: TBA/TBD
     
    Last edited: 19 maj 2017