Genomgång av Android 2.1/Eclair-uppdateringen för Xperia X10 [Uppdaterad]

Postat:
13:13 - 2010-10-27
Skribent:
| Eric N
Kommentarer:
3200

Inledning
Inom en mycket snar framtid kommer Sony Ericsson att släppa en minst sagt efterlängtad uppdatering för Xperia X10 samt Xperia X10 mini/mini pro som innehåller en ny version av Android – nämligen Android 2.1/Eclair. En uppdatering för Xperia X8 kommer troligtvis att dröja en liten bit till, men är planerad att släppas innan året är slut. Vi på Swedroid har i vilket fall fått förmånen att testa en ännu inte helt slutgiltig version av uppdateringen och kan idag presentera en genomgång av den.

Uppdateringen är så pass stor att den inte kommer att gå att ladda hem direkt från telefonen över varken 3G eller WiFi, så kallad OTA (Over The Air), utan i stället går den endast att installera genom Sony Ericssons uppdateringsverktyg Update Service. Värt att påpeka är att uppdateringen dels innehåller flertalet av de nyheter som följer med i Android 2.0/2.1 och dels uppdateringar som Sony Ericsson infört bland sina egna program och sitt egenutvecklade UX-gränssnitt. I den här genomgången har vi främst fokuserat på det sistnämnda och för er som är nyfikna på detaljerna i de nyheter som följer med i 2.1/Eclair så går det att läsa om dessa på Googles hemsida för utvecklare här.

Uppdatering 29/10 10:11: Sony Ericsson rekommenderar att man använder PC Companion för att genomföra uppgraderingen framför Update Service.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gKyC2staR8M

Låsskärmen, hemskärmen, inställningar och programlistan – Android 2.1 / Eclair
Det första som slår oss  när vi startar telefonen är att Sony Ericsson gjort vid gränssnittet och introducerat ett nytt färgtema som är aningens mörkare än vad vi är vana vid från 1.6/Donut. Färgtemat innebär att det blir en större kontrast gentemot den vita texten och vi uppfattar det som en positiv förändring då vi upplever det som mindre ansträngande att läsa text under ikoner och i menyer.

Låsskärmen är ny och numera räcker det med att dra upplåsningensikonen i sidled istället för att dra den i en båge. En annan nyhet är att det numera går att sätta telefonen i ljudlöst eller ljudligt läge genom att dra ljudikonen som syns nere till höger åt vänster.

Antalet hemskärmar har blivit utökat till fem stycken från tidigare tre och antalet rader för widgets och ikoner på varje hemskärm är utökat till fem från tidigare fyra.

Genvägen till programlistan ser helt annorlunda ut och är numera en kvadrat man endast behöver trycka på för att få fram. Den gamla lösning med att dra upp programlisten i samma stil som statusfältet är med andra ord borta och det här anser vi vara en smidigare lösning. Detta känner de flesta igen från Android 2.1+.


Bredvid genvägen till programlistan så hittar vi totalt fyra stycken punkter vars uppgifter är att upplysa en om på vilken av alla fem hemskärmar man befinner sig på. Det går även fint att hoppa åt höger eller åt vänster bland hemskärmarna genom att trycka i respektive nedre hörn. Långtrycker man i sin tur i någon av de nödre hörnen så dyker fem kort upp som låter en hoppa till valfri hemskärm på en gång.

Nytt med Android 2.1 är så kallade levande bakgrunder eller animerade bakgrunder och från vad vad vi testat så verkar det fungera lika bra som bland konkurrenterna.

Låsskärmen, hemskärmen, inställningar och programlistan – Android 1.6 / Donut
Nedan syns hemskärmen och menyn för inställningar samt programlistan så som det ser ut på X10 med Android 1.6 / Donut installerat.

Nummerplatta, kontaktbok och tangentbord –  Android 2.1 / Eclair
Kontaktboken är i stort sig lik och det går sedan 2.1 att klicka på en kontakt för att få upp en meny där man snabbt kan klicka sig vidare till kontaktens profil, skicka ett SMS/e-post eller slå upp kontakten på Google Maps.

Tangentbordet är en riktigt trevlig överraskning och har blivit rejält förbättrat. Att ändra i ord som blivit felstavade är en fröjd med det nya systemet som i enlighet med bilden nedan låter dig skrolla i sidled mellan bokstäver i en mening. Hur det hela fungerar illustreras bäst i videoklippet som ni finner längre upp i artikeln.

Nummerplatta, kontaktbok och tangentbord- Android 1.6 / Donut
Nedan syns nummerplatta, kontaktbok och tangentbord i stående respektive liggande läge så som det ser ut på X10 med Android 1.6 / Donut installerat.

I Android 1.6 är man utelämnad till navigera mellan ord med ett gäng otympliga små pilar i nedkant av tangentbordet.

Mediascape Android – 2.1 / Eclair
Mediascape bjuder inte på så många nyheter så vitt vi kan se utöver kosmetiska sådana, vilket för all del inte är fy skam då vi föredrar den nya grafiken över den gamla. Prestandamässigt verkar applikationen dock ha tagit ett kliv framåt och upplevs för vår del som både mjukare och aningens snabbare.

Mediascape Android – 1.6 / Donut

Säkerhetskopiering
Sony Ericsson skickar också med en uppdaterad version av företagets backup-lösning och bland nyheterna hör tjusigt nog backup av både Android Market- och PlayNow-program. Det går i övrigt att precis som tidigare schemalägga backuper som också omfattar bokmärken, kontakter, MMS, SMS-meddelanden, samtalslogg och systeminställningar.

Det nya färgtemat fick däremot inte hänga med i backup-programmet vilket vi tycker är lite tråkigt även om det bara rör sig om en petitess.

Timescape –  Android 2.1 / Eclair
Bland nyheterna i Timescape finner vi bland annat en meny för teman där det går att ändra utseende på programmet. Vi kan inte sticka under stol med att vi gärna sett samma funktionalitet för att ändra färgtema för hela OS:et, och i övrigt går det inte längre att använda Timescape som startskärm.

Vidare skrollar nu texten i en ruta om den är längre än att den får plats. Även Timescape verkar liksom Mediascape ha fått sig en prestandaförbättring och upplevs som snabbare, mer responsivt även om det förstås fortfarande kan gå tungt då man läser in saker från minneskort eller nätet. Precis som i backup-programet så har man i inställningsmenyn för Timescape glömt bort att föra in det nya färgtemat. En användbar nyhet är att text som inte ryms i Timescape-korten nu scrollar automatiskt.

Uppdatering 29/10 10:24: Temafunktionen är inte ny i och med 2.1-uppdateringen utan har funnits där tidigare.

Mediascape –  Android 1.6 / Donut

Övrgt 2.1
E-postklienten har numera stöd för en gemensam inkorg olika e-postkonton emellan och det går också att stjärnmärka  e-post genom klienten numera.

Webbläsaren är sig lik och vi upplever det som att den laddar sidor aningens snabbare vilket också styrks av resultatet i Sunspider-testet som ni kan se nedan.

I Android Market dyker nu applikationer fram som kräver Android 2.1 +. På bilden nedan ser ni den officiella Twitter-klienten som tidigare inte syntes i och med kravet på Android 2.1+.

Angry Birds fungerar riktigt bra och lider inte av de grafikproblem som drabbade telefoner med Android 1.6.  

Kamera
Telefonen får i och med uppdateringen stöd för HD-inspelning av video i 720p med kontiunuerlig autofokus Bland nyheterna bland kameran hör smart autofokus samtidigt som man filmer och HD-inspelning i 720p

Vi kan tyvärr konstatera att Sony Ericsson inte förbättrat kamera-applikationen i sig utöver ovan nämnda nyheter. Det faktum att man måste gå in i en undermeny för att slå på LED-ljuset, som därefter lyser konstant tills dess att man stänger av det, är mycket osmidigt och döm om vår förvåning när vi insåg att detta inte var åtgärdat i 2.1-uppdateringen.

I videoklippet nedan testar Rikard Skogberg, produktchef på Sony Ericsson, HD-inspelning i 720p med kontinuerlig autofokus påslaget. Vi har ännu inte haft tillfälle att själva utforska denna funktion ännu, men det verkar som att Sony Ericsson gjort ett bra jobb på denna punkt.

httpvh://www.youtube.com/watch?v=gzuu8y1MIzo

Prestanda
Basbandsversionen är nu uppe i 2.0.44 och Sony Ericsson håller sig till samma Linux-kernel som med tidigare Androidversion, det vill säga 2.6.29.

Mängden tillgängligt arbetsminne är numera, som grafen nedan och skärmdumparna ovan visar, 280MB kontra 275MB med Android 1.6.

Prestandagrafer
I prestandagraferna nedan så jämför vi som synes 2.1-uppdateringen med den äldre 1.6-versionen för att få en klar bild av hur 2.1 står sig i syntetiska test. Rent generellt så är 2.1 ett klart steg framåt, vilket vi även anser att man kan märka vid vanligt användande. Vi låter graferna talar för sig själv.


Vad berör skärmens digitizer (det tryckkänsliga yttre skiktet på telefonens skärm) så mäter vi på X10 med 2.1 upp en avläsningsfrekvens på 33 Hz, med toppar på uppåt 45-46 Hz. Detta är en väsentlig skillnad då vi jämför med de 27 Hz vi mätte upp med X10 och 1.6. Om detta helt och hållet beror på optimerad mjukvara eller om Sony Ericsson har satt i en annan digitizer i den nya testenheten vet vi ej, men vi upplever tvivelsutan skärmen som snabbare och mer responsiv än förut. Vi gillar detta skarpt då touchen var en av de större bristerna i X10 med 1.6. Däremot registrerar telefonen fortfarande bara en tryckpunkt åt gången och det finns med andra ord fortfarande inget officiellt stöd för multitouch.

Uppdatering 29/10 10:15: Sony Ericsson har bekräftat att digitizern är densamma för alla X10-telefoner.


Vi kan tillägga att vi även har kört X10 genom Quadrant och Nenamark, där vi i Quadrant kan se att 2.1 innebär en boost på cirka 30%, 538 poäng att jämföra med drygt 400 förut. I Nenamark så mäter vi upp ungefär samma FPS som med Nexus One/Android 2.2, det vill säga runt 16-17 FPS.

Då Nenamark är ett 3D-test baserat på OpenGL ES 2.0 så gick det inte ens att köra med X10/Android 1.6, varför den här resultatet är svårtolkat. Vi kan emellertid konstatera att X10 nu har stöd för ett betydligt modernare ramverk för grafik. Detta innebär att X10-ägare efter uppdateringen kommer kunna finna och installera betydligt fler spel på Android market, samt att vissa spel spel som går att köra även på 1.6 renderas bättre/buggfriare – exempelvis Angry Birds.

Sammanfattning
Vi har än så länge bara testat uppdateringen i knappa 24h och det är därför svårt att lämna ett ordentligt omdöme, men vad berör stabilitet är vi nöjda och det verkar som att Sony Ericsson tagit sin kvalitetssäkring på största allvar. Vi tycker även att vi kan märka av den extra prestandan som 2.1 innebär då vi använder telefonen normalt – kanske främst i webbrowsern. Detta är dock svårt att säga med säkerhet då den berömda placebo-effekten kan göra sig påmind.

Det finns små förändringar praktiskt taget överallt och vissa är mer subtila än andra. Kanske mest påtagligt är det omarbetade gränssnittet som i vårt tycke är ett rejält steg framåt. Mörkare och mer sobert, och utan den skarpa blånyansen från UX för 1.6/Donut.

Vi har sannolikt missat en hel del men vi hoppas ändå att vi har fått med de viktigaste förändringarna. Artikeln kan med bakgrund av detta komma att uppdateras om vi gör tillägg och/eller ändringar de kommande dagarna.

Nyheter i Android 2.0/2.1
* Fem hemskärmar
* Utökad funktionalitet i kontaktboken
* Stöd för synkronisering av flera Facebook-, Twitter- och  Google/Gmail-konton
* Förbättrat stöd för MS Exchange med den inbyggda e-post-klienten som också har fått stöd för en gemensam inkorg flera konton emellan
* Stöd för applikationer och spel som kräver Android 2.1+  (ex. officiella Twitter-klienten)
* Utökat Bluetooth-stöd
* Videoinspelning upp till 720p med kontinuerlig autofokus
* Uppdaterat gränssnitt ny grafik
* Prestandaförbättringar
* Stöd för backup av Market- och PlayNow-program  i backup-programmet
* Förbättringar i Timescape som också upplevs som aningens mjukare
* Förbättrat tangentbord
* Förbättrad samtalshantering

Vad vi kan bekräfta inte finns i 2.1/Eclair för X10:
* Multitouch
* WiFi Tethering
* Flash-stöd

[Ladda hem PC Companion]

[Sony Ericssons supportsida för Xperia X10]

[Ladda hem Sony Ericsson Update Service]

[Läs mer om nyheterna i Android 2.0/2.1 hos Google]