Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

GLONASS eller inte GLONASS? [Tips & info]

Postat:
20:08 - 2012-05-27
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:


Det senaste året har allt fler androidtelefoner lanserats med stöd för det ryska satellitpositioneringssystemet GLONASS (”GLObalnaja NAvigatsionnaja Sputnikovaja Sistema”, eller ”GLObal NAvigation Satellite System”), vilket i våra androidtelefoner fungerar som ett komplement till det amerikanska GPS-systemet.

GLONASS är till skillnad från amerikanarnas GPS utvecklat för att bättre täcka upp de nordligare delarna av det norra halvklotet, där bland annat Ryssland – och Sverige – som bekant står att finna. Genom att kombinera GPS med GLONASS så är det inte ovanligt att se en fördubbling av antalet satelliter (och låsningar) jämfört med endast GPS.

I normala fall klarar man sig bra med blott GPS – så länge antalet satellitlåsningar börjar närma sig eller överstiger 10 så gör det i regel vare sig till eller från med fler låsningar. I för satellitmottagare besvärliga miljöer, som en stadsmiljö med höga omgivande byggnader eller en skogsväg omgiven av tät skog där man med endast GPS kan ha svårt att låsa mot ens en handfull satelliter, så kan de extra satelliterna som GLONASS bjuder på utgöra skillnaden mellan en precision på 5 meter och en precision på 200 meter.

Ofta vet man redan när man köper telefonen om den har stöd för GLONASS eller inte – tillverkaren använder mer än gärna detta som ett säljargument och påtalar det därför i marknadsföring och specifikationsblad – men ibland uppstår en situation där man får mostridiga uppgifter, till och med från officiellt håll.

Ett bra exempel på detta är HTC:s nyligen lanserade One S. Om vartannat har uppgifter gjort gällande att den både har och saknar GLONASS. Till och med via HTC:s supportpersonal har uppgifterna varit motstridiga. Vi vet att Qualcomms Snapdragon S4, den nya plattformen som HTC One S bygger på, liksom företrädarna S2 och S3 har stöd för GLONASS – men hade HTC aktiverat funktionen eller inte? Uppgifterna gick länge isär.

Vi vet numera att HTC One S har GLONASS-stöd, men för att lägga framtida diskussioner av samma art till handlingarna redan nu så har vi ett litet tips på hur ni själva kan se om era androidtelefoner har GLONASS-stöd, med hjälp av gratisappen GPS Test.

Det hela är mycket enkelt:

 1. Ladda ner och installera GPS Test och starta appen. Se till att GPS-mottagaren i telefonen är aktiv och att ni befinner er någonstans med fri sikt mot himlen.
 2.  

 3. Låt telefonen låsa mot så många satelliter som möjligt – detta kan ta allt mellan 10 sekunder och några minuter.
 4.  

 5. Tryck på ”knappen” som ser ut som en gradskiva längst ner till vänster i GPS Test.
 6.  

 7. I den nya vyn ser ni alla satelliter som dels är synliga (”In View”) och dels hur många satelliter telefonen har låst mot (”In Use”). Antalet satelliter som telefonen låser mot är ofta lägre än det totala tillgängliga antalet satelliter, vilket i regel beror på att telefonen inte anser sig behöva fler låsningar för högsta möjliga precision. Fler låsningar drar mer batteri, varför det från tillverkarhåll är önskvärt att hålla antalet låsningar nere.
 8.  

 9. Varje punkt (satellit) har ett ID-nummer bredvid sig, och det är med hjälp av dessa nummer som vi kan avgöra om satelliten är av GPS-typ eller GLONASS-typ – och om telefonen i fråga överhuvudtaget har GLONASS-stöd.

01-32: Reserverat för GPS
65-96: Reserverat för GLONASS

I gluggen mellan GPS och GLONASS (33-64) finns för den som undrar SBAS (”Satellite-Based Augmentation System”), vilket består av olika hjälpsystem för att öka precisionen i de olika satellitpositioneringssystemen. Dessa är oftast markbaserade och används i regel endast för flygtrafik och i militära syften och går av förklarliga skäl inte att se med våra telefoner.

Samsung Galaxy Note (med GLONASS) till vänster, HTC Desire HD (utan GLONASS) till höger.


I skärmdumparna ovan ser vi till vänster Samsung Galaxy Note som vi vet har GLONASS, och HTC Desire HD som saknar GLONASS till höger. Att det skiljer kraftigt vad gäller såväl antalet synliga satelliter som antalet låsningar går förstås ingen förbi, men det viktiga här är alltså att kika på ID-numren vid varje punkt – icke att förväxla med gradangivelserna även om de ibland flyter samman och kan vara svåra att skilja på.

Med Galaxy Note finner vi när vi hänger ut från vår balkong fem satelliter i spannet 65-96: 66, 68, 76, 77 samt 78 – därmed bekräftad GLONASS. Med HTC Desire HD finner vi hur länge vi än väntar däremot aldrig en satellit med ett ID-nummer över 32 – GLONASS saknas alltså, vilket vi redan visste.

Om du är osäker men nyfiken på om din egen telefon har GLONASS så testa gärna själv, och berätta i kommentarerna om vilken telefon du har och om huruvida just din telefon är GLONASS-kompatibel.
 

 • Perre

  Glonass aktiveras i RAZR med ICS uppdateringen.

 • Upnorth

  Samsung S2, som jag trodde, inte GLONASS.

 • Trallalalaa

  Sony Xperia S har GLONASS va? Och har Xperia Arc S GLONASS, men inte den vanliga Arc’en?

 • Phpanos

  Verkar inte som att One X har GLONASS, inte aktiverat iallafall.

 • Sulan

  gNote låser snabbare än alla andra. test gärna när ni har tid.

 • Jojje

  Samsung Galaxy Nexus. Ej Glonass.

 • Super

  GLONASS i One X!

 • Mille

  HTC One X GLONASS? Den hittar inte satelliter på 65-96 spannet, men jag läser på diverse sidor att telefonen kanske ändå har hårdvarustöd för det. De kanske syftar på XL? Nån som vet? Vore häftigt o kunna aktivera med en custom rom.

 • Anders Påvall

  I9300 (Samsung Galaxy S3) kommer att ha GLONASS – enligt Prisjakt och GSMarena ;)Trevligt! :D

 • William Sparf

  Xperia Arc (vanliga) har även GLONASS. Testade för någon sekund sedan.

 • Tudor1

  Google nexus S har inte GLONASS. Ingen satellit med ID över 65…

 • Sulan

  inte fungerande

 • SpioN

  Visst hittade jag en hel drös med GLONASS-sateliter med min SXS :D

 • zappor
 • mixxno

  Shit, Arc S har det, i alla fall med ICS :-)

 • kallt_kaffe

  33, 37, 39 och 44 är geostationära EGNOS satelliter som befinner sig över ekvatorn. Tror inte telefoner brukar använda dem eftersom de kan få korrigeringsdata via AGPS men ”vanliga” GPS:ern använder dessa för korrigeringsdata.

  Mer om EGNOS för den som är nyfiken: http://en.wikipedia.org/wiki/EGNOS

  Motsvarande i Nordamerika heter WAAS och i Asien MSAS (om jag inte minns fel)

 • Gabriel

  Min Xperia Arc har GLONASS! Fungerar, testade precis!

 • Rhuspharm

  GLONASS stöds av snapdragon s2 och s3 och inte bara s4. Qualcomm uppdaterade drivrutinerna i december ( 
  http://www.qualcomm.com/media/blog/2011/12/15/gps-and-glonass-dual-core-location-your-phone ) Sony var snabba med att uppdatera även äldre Xperia-modeller med s2 och s3-chip, men än så länge har HTC skitit i det.
  Dvs, telefoner som Desire HD, Desire S, Incredible S, HTC one v,  med flera har hårdvara som stöder GLONASS, men HTC väljer att inte uppdatera drivrutinen. För min egen del tycker jag att det är väldigt dåligt, och min nästa tefefon kommer INTE vara en HTC pga detta.

 • Johan Svärdh

  Vi skulle kunna få glonass på Desire HD om HTC skulle vara villiga att aktivera det då det finns stöd för det.
  http://www.qualcomm.com/media/blog/2011/12/15/gps-and-glonass-dual-core-location-your-phone 

  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=1395092 

 • tramsgar

  De kunde väl döpt det till GLASNOST för det ordet kan ju alla redan.

 • Jag får inget ovan GPS-rangen.
  Har iofs inte senaste firmware updaten eftersom jag låst upp bootloadern och inte orkat låsa för att uppdatera, men inte läst något om att det skulle påverka. Hrm.

 • Super

  Glöm det, läste fel på numrena ;)

  Ska se dock, har problem med att ”låsa” på satteliter

 • JS90

   Borat: VERY NICE

 • Henri Mitterand

  Jag har en Xperia arc S och får en ett gäng GLONASS ID:n.

 • Dalstrom

   Inte min Y39  :(

  :D

 • Elpapo

  Var det inte Galaxy Note som var ”först” ut med Glonass? Riktigt vass kan jag intyga…

 • Ninjahamster

   Glonass har varit med sedan första patchen.

 • Phukkitt

  Min Xperia Play hittar flera GLONASS-satelliter, men använder ingen av dem, alla är gråa.. :/

  Hur slår man på så att den även använder dem och inte bara ”hittar” dem?

  EDIT – Bild: http://i.imgur.com/dl5IZ.png

 • Pippen1001

  hade 8st i min htc desire z  ingen över 22

 • kallt_kaffe

   Håller med. Att de inte uppdaterar sina befintliga modeller är dåligt men ännu uslare att de inte ens bemödar sig att lägga till stöd i sina nya modeller som One V.

 • Rhuspharm

  One X har inte GLONASS, det är tegra3 i den. Den amerikanska varianten med snapdragon4 har dock det.

 • Max

  Så jävulskt nöjd med min Galaxy Notes GPS-funktion. Min tidigare Desire HD var låångt ifrån. Konstant buggande och skit i kartapparna.

  Kul att de jämförde just dessa 2.

 • kallt_kaffe

   Lite mer om SBAS som nämns i artikeln. EGNOS är alltså det europeiska SBAS systemet och visserligen är det markstationer som används för att räkna fram korrigeringsdata (vi i Sverige har en i gävletrakten om jag inte minns fel) men data sänds via geostationära satelliter.

  I princip fungerar det (om jag förstått det rätt) så att det finns ett antal fasta markbaserade referensstationer vilkas position man vet med stor noggrannhet. Dessa stationer lyssnar på GPS signaler och mäter felet i signalerna (eftersom man vet exakt var dessa stationer finns). Man kombinerar sedan resultatet från alla stationer och skapar korrigeringdata. Detta korrigeringsdata skickas till de geostationära satelliterna som i sin tur skickar ut det till GPS:erna.

  Geostationär satellit betyder att de befinner sig över ekvatorn och roterar med jordrotationen och befinner sig, ur vårt perspektiv, alltid på samma plats (andra exempel på geostationära satelliter är de som sänder TV-signaler till din parabolantenn).

  Alla moderna GPS:erna brukar kunna dra nytta av detta men på våra breddgrader krävs bra ”sikt” söderut för att ta emot signalerna.

  Fast nu pratar vi om telefoner och jag har inte sett någon telefon som pejlat in dessa och det är sannolikt för att det är så mycket enklare för dem att få denna korrigeringsdata via det mobila datanätet.

 • Melmac

  SXS har GLONASS, 22 satelliter hittade.
  Kan vara det som gör att appen Runkeeper är så jäkla exakt när man kikar på kartan, eller?

 • born2bwild

  SGS2 har inte det iaf. Det kunde jag berättat utan att testa eftersom gps på den SUGER. 4 timmars fri sikt och 3 omstarter innan den fick låsning på gps under en resa i europa. blää

 • Gäst

  Kul App, nu väntar jag på kvällningen så jag kan ge mig ut på gräsmattan och jaga sateliter på natthimlen. Äntligen kan jag säga upp Discoverychanel  ;- )

 • Simon

  Japp, man märker det. 

  Stor skillnad på Razr och andra lurar i låshastighet!

 • Robin Bönström

  Dåligt, för GPS-mottageren i One X och One XL borde ju vara samma. Konsigt att SoC’et ska sätta stopp dock, den får ju sin signal från gpsmottagaren oberoende om det är gps eller glonass. Måste väl vara mjukvaran som är kass isf? Eller?

 • Vad jag kan se så har Samsung Galaxy S2 inte GLONASS. Dock så funkar A-GPS suveränt med denna telefon, och är supernöjd!

 • Gäst

  Har testat med min HTC One X (International) och jag kan bekräfta att den hittar inga GLONASS-satelliter.

 • Johannes

  Jaha, Sony-telefoner från 2011 och framåt har visst GLONASS, inte undra på att min Neo låser position så vansinnigt snabbt. Har alltid trott att det varit nåt radioaktivt med den för att den funkar så bra men där har vi alltså förklaringen, trevligt :)

 • Erik

  Alla SE Xperia från 2011 och framåt inklusive Ray och Neo fixar GLONASS. Men jag läste på SE blogg att GPS väljs i första hand. GLONASS vid behov. Så om signalförhållandena är goda så ser man inga GLONASS-signaler. För då behövs de inte.

 • Slicken

  får inte heller in någon glonass på min X …

 • liath

  Samma här, min Xperia play hittar också GLONASS men de används inte utan stannar som grå:a pricker!

 • Phukkitt

  Men använder din Neo GLONASS-satelliterna då? För min Play hittar dem bara, den verkar inte använda dem.. :/

 • Rhuspharm

  Nej, ONE X har inte Glonass, och kommer inte få det heller.

 • Rhuspharm

  GLONASS-funktionen aktiveras bara när det behövs, dvs har du tillräckligt bra nogrannhet redan med GPS så slås inte GLONASS på. Detta för att spara batteri.

 • Cornflakesninjan

  Som högsta nummer på Min Transformer prime fick jag sat 34. Med gps dongeln då :) Dock så funkar den väldigt bra man hittar 16-17 sat:s och den lockar på nån sekund

 • Säkert bra men vill hellre använda Galileo (väntan är dock lång) för att vara obunden två (en i alla fall) stormakter USA och Ryssland. Galileo ska löftesvis ge en högre precision.

 • PineappleKush

   Lyckat att få 34 när det inte finns tillgängligt. Du fick högst 32.

 • Snuppesno

  Jag får in 20 sat upp till 85 på min Galaxy tab 3 8.0

Lediga jobb inom data / IT Företag
Network Engineer Publicerad 20 Jan 2018
Information Security Manager Publicerad 20 Jan 2018
GRAFISK DESIGNER TILL TELEKOMFÖRETAG! Publicerad 19 Jan 2018
IT Projektledare med erfarenhet inom Telekom Publicerad 18 Jan 2018
Testutvecklare som vill rädda liv! Publicerad 18 Jan 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 3. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 4. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vad anser du är minsta acceptabla nivån RAM i en Androidmobil?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons