Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

GLONASS eller inte GLONASS? [Tips & info]

Postat:
20:08 - 2012-05-27
Skribent:
Swedroid-redaktionen
Kommentarer:


Det senaste året har allt fler androidtelefoner lanserats med stöd för det ryska satellitpositioneringssystemet GLONASS (”GLObalnaja NAvigatsionnaja Sputnikovaja Sistema”, eller ”GLObal NAvigation Satellite System”), vilket i våra androidtelefoner fungerar som ett komplement till det amerikanska GPS-systemet.

GLONASS är till skillnad från amerikanarnas GPS utvecklat för att bättre täcka upp de nordligare delarna av det norra halvklotet, där bland annat Ryssland – och Sverige – som bekant står att finna. Genom att kombinera GPS med GLONASS så är det inte ovanligt att se en fördubbling av antalet satelliter (och låsningar) jämfört med endast GPS.

I normala fall klarar man sig bra med blott GPS – så länge antalet satellitlåsningar börjar närma sig eller överstiger 10 så gör det i regel vare sig till eller från med fler låsningar. I för satellitmottagare besvärliga miljöer, som en stadsmiljö med höga omgivande byggnader eller en skogsväg omgiven av tät skog där man med endast GPS kan ha svårt att låsa mot ens en handfull satelliter, så kan de extra satelliterna som GLONASS bjuder på utgöra skillnaden mellan en precision på 5 meter och en precision på 200 meter.

Ofta vet man redan när man köper telefonen om den har stöd för GLONASS eller inte – tillverkaren använder mer än gärna detta som ett säljargument och påtalar det därför i marknadsföring och specifikationsblad – men ibland uppstår en situation där man får mostridiga uppgifter, till och med från officiellt håll.

Ett bra exempel på detta är HTC:s nyligen lanserade One S. Om vartannat har uppgifter gjort gällande att den både har och saknar GLONASS. Till och med via HTC:s supportpersonal har uppgifterna varit motstridiga. Vi vet att Qualcomms Snapdragon S4, den nya plattformen som HTC One S bygger på, liksom företrädarna S2 och S3 har stöd för GLONASS – men hade HTC aktiverat funktionen eller inte? Uppgifterna gick länge isär.

Vi vet numera att HTC One S har GLONASS-stöd, men för att lägga framtida diskussioner av samma art till handlingarna redan nu så har vi ett litet tips på hur ni själva kan se om era androidtelefoner har GLONASS-stöd, med hjälp av gratisappen GPS Test.

Det hela är mycket enkelt:

 1. Ladda ner och installera GPS Test och starta appen. Se till att GPS-mottagaren i telefonen är aktiv och att ni befinner er någonstans med fri sikt mot himlen.
 2.  

 3. Låt telefonen låsa mot så många satelliter som möjligt – detta kan ta allt mellan 10 sekunder och några minuter.
 4.  

 5. Tryck på ”knappen” som ser ut som en gradskiva längst ner till vänster i GPS Test.
 6.  

 7. I den nya vyn ser ni alla satelliter som dels är synliga (”In View”) och dels hur många satelliter telefonen har låst mot (”In Use”). Antalet satelliter som telefonen låser mot är ofta lägre än det totala tillgängliga antalet satelliter, vilket i regel beror på att telefonen inte anser sig behöva fler låsningar för högsta möjliga precision. Fler låsningar drar mer batteri, varför det från tillverkarhåll är önskvärt att hålla antalet låsningar nere.
 8.  

 9. Varje punkt (satellit) har ett ID-nummer bredvid sig, och det är med hjälp av dessa nummer som vi kan avgöra om satelliten är av GPS-typ eller GLONASS-typ – och om telefonen i fråga överhuvudtaget har GLONASS-stöd.

01-32: Reserverat för GPS
65-96: Reserverat för GLONASS

I gluggen mellan GPS och GLONASS (33-64) finns för den som undrar SBAS (”Satellite-Based Augmentation System”), vilket består av olika hjälpsystem för att öka precisionen i de olika satellitpositioneringssystemen. Dessa är oftast markbaserade och används i regel endast för flygtrafik och i militära syften och går av förklarliga skäl inte att se med våra telefoner.

Samsung Galaxy Note (med GLONASS) till vänster, HTC Desire HD (utan GLONASS) till höger.


I skärmdumparna ovan ser vi till vänster Samsung Galaxy Note som vi vet har GLONASS, och HTC Desire HD som saknar GLONASS till höger. Att det skiljer kraftigt vad gäller såväl antalet synliga satelliter som antalet låsningar går förstås ingen förbi, men det viktiga här är alltså att kika på ID-numren vid varje punkt – icke att förväxla med gradangivelserna även om de ibland flyter samman och kan vara svåra att skilja på.

Med Galaxy Note finner vi när vi hänger ut från vår balkong fem satelliter i spannet 65-96: 66, 68, 76, 77 samt 78 – därmed bekräftad GLONASS. Med HTC Desire HD finner vi hur länge vi än väntar däremot aldrig en satellit med ett ID-nummer över 32 – GLONASS saknas alltså, vilket vi redan visste.

Om du är osäker men nyfiken på om din egen telefon har GLONASS så testa gärna själv, och berätta i kommentarerna om vilken telefon du har och om huruvida just din telefon är GLONASS-kompatibel.
 

Lediga jobb inom data / IT Företag
Affärsdriven Systemspecialist IT till PostNord TPL, Jordbro Publicerad 19 Apr 2018
System Analyst Publicerad 19 Apr 2018
Javautvecklare Publicerad 19 Apr 2018
Vill du utveckla vår eCom support - Onninen AB Publicerad 19 Apr 2018
Fullstackutvecklare Publicerad 19 Apr 2018
Se fler jobb

Aktuellt

Använder du din smartphone mer än du egentligen vill?

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy S9
Sony Xperia XZ2 Compact
Sony Xperia XZ2
Samsung Galaxy S9 Plus
Google Pixel 2
Google Pixel 2 XL
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

0

Hands on med Samsung Galaxy S9 och Galaxy S9 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. PostNord returnerar 400 000 Kinapaket efter nya avgiften
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 4. Nu körs Oreo på 4,6 procent av världens aktiva Androidenheter
 5. OnePlus 5 och 5T uppdateras till Android 8.1, 5T får Iphone X-liknande gestnavigering
 6. Rykte om Honor 10 nämner 18:9 och sensorjack

Mest läst

 1. Google kan ha råkat avslöja Androids nya navigationsfält med stöd för gester
 2. Äger du någon av följande smartphones?
 3. Android P har en välkommen lösning för skärmrotation
 4. Sony introducerar 4K-mobilen Xperia XZ2 Premium
 5. Rykte: Huawei kommer lansera världens första flexibla smartphone i november
 6. Den här Huawei-telefonen har dubbla fingeravtrycksläsare, kostar 16 090kr

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Äger du någon av följande smartphones (två svar kan anges)

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons