Vi förstår varför du blockerar annonser, men överväg gärna att visa dem om du vill stödja Swedroid. De behövs för att sajten ska gå runt. Tack! Dölj meddelandet.

Google-ägda Motorola säger upp en femtedel av sina anställda, stänger en tredjedel av kontoren

Postat:
15:19 - 2012-08-13
Skribent:
Lars A
Kommentarer:

Den 22:a maj i år färdigställdes Googles köp av Motorola Mobility. Affären inleddes i augusti 2011 och Google fick betala runt 12,5 miljarder dollar för tillverkaren. I samband med köpet sa sökjättens VD Larry Page att affären starkt skulle hjälpa till att ”ladda Androids ekosystem” och vara till gagn för hela plattformen.

Nu har Google börjat omorganisera Motorola och företaget har tillkännagivit att en tredjedel av dess 94 kontor kommer att stängas. Därtill kommer 20 % av arbetskraften sägas upp. Närvaron i Asien och Indien ska minskas och verksamheten kommer till störst del bedrivas i Chicago, Sunnyvale och Peking. 

Det nya Motorola kommer släppa färre enheter och istället fokusera på att ge ut ett fåtal kvalitetsmobiler varje år. Tydligen blir ett av resultaten av denna approach att tillverkaren kommer köpa in hälften så många komponenter som tidigare.

Det ska bli intressant att se vad Motorola kommer släppa för hårdvara framöver och hur pass stort Googles inflytande kommer att bli, trots att sökjätten driver Motorola som en separat verksamhet.

Genom Engadget

Lägsta pris på Motorola RAZR på Prisjakt just nu:
Lägsta pris på Samsung Galaxy S III på Prisjakt just nu:

 • Oskar Karlsson

  Det där låter som ett trevligt stålbad för Motorola.

 • flipp0

  Spontant tycker jag det låter som en vettig strategi (att lägga fokus på få produkter). Apple kör ju med denna strategi och det har ju fungerat riktigt bra för dem. Ser gärna ett litet antal riktigt solida telefoner och surfplattor med vanilla-android och snabba uppdateringar istället för en uppsjö halvfärdiga produkter.

 • Fred .

  Dom behöver göra förändringar. Jag skulle aldrig köpa Motorola då bootloadern är låst och använder E-FUSE teknik, så om man försöker roota så brickas enheten.

 • Hårda tag är nog ett måste för att få igång företaget igen. Strategin med färre enheter med högre kvalitet låter mycket bra tycker jag, både för företaget och hela androidplattformen.
  Sen när ligger inte Indien i asien föresten?

 • rokatoka

  snyggt jobbat google att människor förlorar sin inkomst och inte kan försörja sig själva betyder väl ingenting? viket ansvar !

 • tjtj

  Det är framgångsrika företag som skapar jobb, Motorola har haft en hel del problem, så det är inget fel av Google att minska på personalen för att få ordning på företaget. Det skapar jobb på sikt.
  Mkt bättre än att det går i konkurs om två år eller så.

 • Agge

  Så det är bättre att ha personal som inte fyller någon funktion, utan bara sitter och rullar tummarna på arbetstid, tycker du?

 • Gäst

  de bör säga upp varenda jävel tills de låser upp deras jävla bootlooaders, hoppas hela motorola lägger ner /en arg razr ägare

 • Lärdigläsa

   Nej det går jättebra att roota deras telefoner det är om du försöker låsa upp bootloadern som den kan brickas.

 • Daniel

  Är det bättre om Motorola fortsätter visa minusresultat, gå i konkurs och ALLA blir utan jobb?

 • Ceji

  Om det var ditt jobb som drogs in skulle du nog se annorlunda på saken… Dra in på personal, belasta dem som är kvar hårdare och du har receptet på hur de flesta företag effektiviserar idag. Sen är det de arbetslösas fel att de inte tar sig i kragen och hittar jobb som inte finns. Det ska löna sig att arbeta, eller hur.

 • Björn Engström

  Jag tycker båda har rätt, problemet är att det är äta eller ätas som gäller.
  Det kan tyckas omoraliskt att äta andra, men annars äter de dig.
  En del hejar glatt på den ätande en del fördömer honom.
  Man kan kalla det etik och moral, kan kan kalla det dumhet, man väljer själv.

 • Simon

  Hahaha, du är så patetisk :-D

 • Fred .

   Okej, men jag vill inte köpa en enhet som brickas om jag försöker låsa upp bootloadern.
  Det borde ju vara olagligt att tillverkare gör en telefon som förstör sig själv.
  Jag äger den, jag har betalatat för den, då får den ju inte självförstöra!

 • Wmathy

  Mja, asså ändå rätt i sig. T.ex. när man flashar eller chippar en konsol så gör ju 99.9% det för att spela brända spel. Då förlorar ju företagen pengar. Går något fel med rootningen och själva tillverkaren får betala det så blir det ju en onödig kostnad som konsumenten egentligen ska betala. Tillverkarna vill ju inte ta onödiga risker.

 • Äntligen!!
  Köp upp och lägg ner skiten.
  Fortsätt gärna med Microsoft.

 • Fred .

   Vad jag gör med min telefon som jag köpt är väl min ensak. När jag betalat för den så är den min och då får jag göra vad jag vill med den.

  Jag säger inte att dom ska ta ansvar om det blir något fel med rootningen.

  Jag hävdar bara att dom inte bör förstöra min enhet som jag har betalat för.

 • nioh

  Tycker att det är jättesynd att de måste göra detta, men har man inget annat val än nedskärningar så är det så.

 • Pp

   Du är välkommen ut i arbetslivet…

 • Boss

  Samsungs bootloaders är inte låsta alls o det går rätt bra för dem.

 • Det är för de allra flesta ett väldigt svårt beslut att varsla anställda, men det är ofta ett måste för att kunna rädda företaget. Utan drastiska åtgärder för att minska kostnaderna kommer företaget gå omkull helt och alla anställda förlorar jobben. Hur är det bättre?
  Givetvis ska det löna sig att arbeta, men det måste ju givetvis också löna sig att anställa och att ha anställda, eller hur?

 • rokatoka

  hej !

 • rokatoka

  google har tillräckligt med pengar att rädda motorola och jobben ! glöm inte att det har satsas pengar en gång i tiden för att få företaget att växa till den storlek företaget nu har.personerna som nu får sluta det var dom som drog in pengarna till motorola innan det började gå dåligt för motorola….

 • Tholin

   Dax att gå mer i skolan eller gå tillbaka i skolan Indien ligger vist i Asien.

 • Visst har Google pengar till att betala lönerna om de de skulle vilja det, men det är knappast välgörenhet i första hand när när man köper upp ett bolag som har problem utan det är business. Kan man kombinera de två är det såklart det bästa, men i slutändan går det knappast att bygga upp ett stort och vinstdrivande företag med välgörenhet som huvudmål. 

  Det gäller att hela tiden utveckla företaget för att hänga med i konkurrensen.
  Bara för att ett företag har gått bra en gång i tiden betyder inte det att det alltid kommer att göra det. Att en anställd var lönsam en gång i tiden motiverar inte att man ska gå med förlust nu. Företag måste alltid se till att förändra eller avyttra det som inte är lönsamt för att maximera effektiviteten så att man kan stå sig emot konkurrensen så att företaget kan överleva.
  Sedan krävs det mer än att bara pumpa in pengar för att Motorola ska komma på fötter igen. Det krävs framförallt nya strategier och det verkar Google hjälpt till med.

 • Viktor

   Dax för dig att gå tillbaka till skolan och lära dig läsa ordentligt.

 • rokatoka

  va bra då kan vi ta varan i hand !

 • rokatoka

  jag var nog där långt innan du var där!

 • rokatoka

  det är pengarna som styr och dom som inga har får skylla sig själva! det är det som alla företag vill att alla ska tro,bakom företagen finns det människor som tjänar stora pengar och vill tjäna mer,om ett företag går dåligt är ett sätt att avskeda anställda så man kan spara in på pengar till löner osv och ändå bibehålla lönsamheten så att pappers ivesterarna går torrskodda så långt det bara går. man ser bara det man vill se….

 • rokatoka

  det är inget fel att tjäna pengar bara sättet man gör det på !

 • Henrik

  Du är antingen fantastiskt cyniskt eller fantastiskt dåligt påläst…

 • Joppeflopp

  Hur ska NÅGON få sin lön om ett företag gör förluster år efter år? 

 • rokatoka

  det ligger något i det du säger hehehehe

 • rokatoka

  det var ju det som google skulle ordna ?

 • Ceji

  Jag har flera exempel på företag som går väldigt bra men som ändå varslar för att maximera vinsten. Det är detta som retar mig. Ingen reagerar över detta.  Många gånger är det ett misstag eftersom verksamheten påverkas negativt på grund av att den kvarvarande personalen går på knäna och resultatet blir ett sämre fungerande företag. Att skära i personalen och visa upp bättre siffror är inget svårt, i alla fall inte kortsiktigt. 
  Personalen ses alltid som en kostnad och aldrig som en tillgång. Går ett företag dåligt och visar upp ett minusresultat är det alltid att skära i personalkakan som är första utvägen och ingen ifrågasätter detta. 

 • Ceji

  Det hela är en fråga om var man ska dra gränsen. Om man nu ska hårddra det hela med ett annat exempel. Det bästa för nästan alla tillverkande företag är att flytta tillverkningen till Kina och betala svältlöner där istället för våra dyra löner. Detta gynnar företagen och de som ser till företagens bästa borde applådera ljudligt. Det gör väl inget att tillverkningsjobben försvinner från vårt land. Företagen måste såklart maximera vinsten för att överleva. För att då ha en chans att behålla jobben här måste vi sänka våra löner till kinas nivåer och anpassa oss till deras levnadsstandard. Är detta ok? Ni som tycker företagens maximerade vinst är allt som betyder något måste tycka detta är helt ok. Om inte, varför är det inte ok?

Aktuellt

Vi listar Googles bästa Androidappar.

Android på Prisjakt

Samsung Galaxy Note 8
Sony Xperia XZ1 Compact
Samsung Galaxy S8 Plus
Samsung Galaxy S8
OnePlus 5
Huawei Honor 9
8.8

Test av OnePlus 5T

9.2

Minitest av Google Pixel 2

9.1

Test av Google Pixel 2 XL

8.8

Minitest av Huawei Mate 10 Pro

7.3

Minitest av Asus Zenfone 4

7.8

Test av Essential Phone PH-1

8.6

Test av Nokia 8

8.1

Minitest av Lenovo Moto G5 Plus

Visa fler recensioner

Populära ämnen

Senaste nyheterna om

Allt om

Sweclockers RSS

Mest kommenterat

 1. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 2. OnePlus bekräftar stöld av kortuppgifter, upp till 40 000 kunder kan ha drabbats
 3. Så här kan Samsungs flexibla smartphone se ut
 4. OnePlus inaktiverar kontokortsbetalningar efter att vissa kunder drabbats av bedrägeri
 5. Huawei anammar Googles lösning för RCS – Android Messages blir ny meddelandeapp
 6. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”

Mest läst

 1. Här är de bästa Google-apparna för Android
 2. Samsung Galaxy S9 blir tillgänglig 16 mars enligt senaste ryktet
 3. Snart får du betala 125kr extra per paket när du importerar från Kina
 4. Är det här kartongen för Samsung Galaxy S9?
 5. Mobiloperatören 3 introducerar tjänsten ”3Skicka Surf”
 6. Får vi se ett Sony-flaggskepp med OLED-skärm i år?

 7. Visa topplistan

Undersökningar

Vilken tillverkares mobiler ser du mest fram emot under 2018?

Visa resultatet

Loading ... Loading ...

Undersökningar

Sponsrat

Annons