Google förvärvar Boston Dynamics – satsar stort på robotar

Postat:
15:27 - 2013-12-15
Skribent:
| Lars A
Kommentarer:
47

I början av december blev det känt att Andy Rubin – före detta Androidchef och en av personerna som först skapade plattformen, numera arbetar med robotar inom Google. Det framgick att sökjätten köpt sju olika robotföretag och satt Rubin i spetsen för Googles nya robotavdelning.

Häromdagen bekräftade Google att företaget även förvärvat amerikanska robotexperten Boston Dynamics, som bland annat byggt researchrobotar åt Pentagon. Det är åttonde och sannolikt viktigaste robottillverkaren Google köpt upp, vilket understryker att satsningen är seriös och långvarig.

Många är säkert redan bekanta med Boston Dynamics då företaget har en populär YouTube-kanal där de visar upp sina olika avancerade robotar, som exempelvis BigDog, Cheetah, WildCat och Atlas. Företaget har delvis specialiserat sig på djurlika och smått skrämmande maskiner som kan ta sig fram i terräng och anpassa sig till omgivningen.

Om de ramlar, till exempel genom att bli omkullsparkade, kan de ta sig upp igen. Dessa robotar har imponerande balans och kan springa snabbare än människor. Vissa av dem kan klättra i träd och ta sig över väggar. Boston Dynamics arbetar dessutom på att ta fram så kallade humanoids; robotar som liknar människor – en typ av artificiell intelligens som varit populär inom science-fiction.

Competitions like the Darpa Robotics Challenge stretch participants to try to solve problems that matter and we hope to learn from the teams’ insights around disaster relief.

– Andy Rubin

Robotar och drönare, det vill säga obemannade luftfarkoster, börjar bli allt vanligare. Drönare används bland annat inom militären men är även på gång inom handeln. Amazon har exempelvis presenterat en satsning, kallad Prime Air, som ska leverera paket direkt från lagret till köparen inom 30 minuter med hjälp av drönare. Internetbutiken jobbar på att få tillstånd för att använda tekniken. Även företag som DHL experimenterar med att leverera paket genom obemannade luftfarkoster.


Exakt vad Google har för planer med sin robotavdelning är svårt att svara på. Det spekuleras att robotarna kommer kunna användas till allt från leverans, lagerarbete till äldrevård. Boston Dynamics mål har bland annat varit att skapa robotar som kan hjälpa till under naturkatastrofer och i situationer som är farliga för människor, som exempelvis när ett kärnkraftverk havererar. Enligt Rubin kommer produktutveckling pågå under åratal och det dröjer således sannolikt innan Google lanserar kommersiella robotar.

Google har meddelat att företaget tänker respektera befintliga militära kontrakt Boston Dynamics skrivit under, men att de inte har några avsikter att skapa militär teknik.